17 mars

Hönsgård för frigående höns 2023 – Välj den bästa gården

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Det är viktigt att du låter dina höns gå fritt i en hönsgård under dagarna, särskilt under sommaren. De mår bra av den friska luften och älskar att gå runt och sprätta i gräset, jorden eller halmen. Hönsgården är ett viktigt komplement till hönsskötseln och bör därför tänkas över noga och väljas med omsorg.

I den här artikeln ska vi tillsammans lära oss allt som är viktigt att veta om hönsgårdar och hur du säkerställer att dina höns får de bästa möjliga förutsättningarna. Dessutom ger vi dig topplistan av säkra hönsgårdar som låter dina fjäderfän gå fritt i utomhus. 

Längst ner i artikeln avslutar vi med att besvara vanliga frågor om hönsgårdar och höns i allmänhet.


Bästa hönsgården 2023


Bästa hönsgården 2023

Hönsgård med hönshus - AGDA

Djursajtens testvinnare är hönshuset AGDA från Kellfri. Här får du en hönsgård inklusive utegård i ett vilket spar dig både plats och pengar. 

Viktigt att tänka på att hönsgården inte är jättestor då den är i kombination med huset men räcker gott och väl om du har ett mindre antal höns som hobbyägare.

Cirkapris 4490:-

Därför är AGDA den bästa hönsgården

Vi rekommenderar maximalt fem höns men några fler kan i vissa fall fungera så länge du följer jordbruksverkets regler.

Modellen är utrustat med ett flertal funktioner för att underlätta skötseln och öka trivseln. Först och främst är rengöringen inget annat än enkel. Genom att dra ut ett fack på gaveln kan du städa hönshuset utifrån. Något som gör rengöring snabb och smidig. Det kombinerade höns- huset/gården är utrustat med ett flertal öppningsbara ytor. Bland annat värpreden och luckan som låter hönsen gå in och ut. Detta gör det lätt att hämta äggen eller stänga åt för att hålla hönsen inomhus under natten.

Från det upphöjda hönshuset leder en gångbräda ner till den rymliga gården. Här kan hönsen går runt fritt och njuta av den friska luften medan de sprättar. Under hönshuset finns gott om yta som skydd mot regn, stark sol och annat oväder som hönorna kan störa sig på. Givetvis kan de även återvända till det trygga huset ifall de vill.

Taket, gångbräda och värpredena är utrustade med grönt gummi som både ger bra fäste och håller huset vattentätt. I övrigt är huset helt i FSC-märkt trä och gården i nätad av stabilt galler. Kellfri rekommenderar att du oljar in hönshuset med vanliga träolja för att förlänga hållbarheten så huset håller i flera år framöver.


Fristående hönsgård

Har du redan ett hönshus, har flera höns eller helt enkelt vill lyxa till det lite extra för dina fjäderfän rekommenderar vi ett fristående hönshuset. Detta ger en mycket stor yta åt dina hönor där de kan gå fritt under dagen och roa sig.

Optimalt är att placera det fristående hönshuset i närheten eller i kombination med hönornas hus. Det underlättar mycket då risken att hönsen springer iväg blir minimal.

Cirkapris 8090:-

Mer information om Kellfri's fristående hönsgård

Hönsgården är just över 9 kvm stort och har en höjd på just över två meter. Gården består av sju sidoväggar, en öppningsbar och pålitligt dörr som släpper in dig och håller hönsen på plats samt ett nättak uppdelat i fyra sektion för enkel montering. Givetvis ingår alla skruvar, muttrar, brickor och fästen som behövs för att montera hönsgården. 

I hönsgården bör du inreda med en vattenautomat och en foderautomat om du planerar att ha hönsen där länge. Dessutom kan några sittpinnar vara bra samt en plats med skugga där hönsen kan skydda sig mot stark solljus. För att uppnå ett skuggigt område finns två lösningar. Den ena hänger på att du själv ska vara kreativ och hitta på något som hönsen kan gömma sig under eller bakom. Var påhittig och testa dig fram! 

Den andra, betydligt enklare lösningen är att du köper det tillhörande takskyddet. Särskilt tillverkat för just denna modell kan du ge skugga till de värmekänsliga hönorna på ett enkelt sätt. Du monterar skyddet snabbt genom att dra det över gården och spänna fast det. Kort och gott är det den bästa och smidigaste lösningen för omkring tusenlappen.

Kort och gott får du en hönsgård som kommer skydda hönsen oavsett om du föder upp kycklingar storskaligt eller vill ge dina hönor extra frihet.

sittpinnar

Hönsgård till hönshus premium

För dig som vill ha en hönsgård i kombination till hönshuset rekommenderar vi hönsgården Premium från Kellfri. Denna modell är likt den föregående modellen tillverkad av material av hög kvalité och erbjuder hönorna gott om yta att gå runt på och njuta av naturen.

Väggar såväl som tak är stabila och kommer med säkerhet hålla rovdjuren ute. Gården består av 6 sidosektioner, 4 taksektioner, en dörr och en öppen del som är menad mot huset. Alla delarna kommer för sig men är lätta att montera med medföljande skruvar, muttrar och fästelement.

Cirkapris 7490:-

Mer information om hönsgården till hönshuset premium

Hönsgården är menad för det isolerade hönshuset: premium som också finns att köpa i samma butik. Därför rekommenderar vi endast att du väljer denna modell om du redan äger eller planerar att köpa just det hönshuset.

Givetvis går det att bygga ihop med andra hönshus, men var noga med att hela ytan täcks så det inte finns något utrymme för hönsen att ta sig ut eller för rovdjur att ta sig in.

Har du redan ett annat hönshuset eller vill köpa en annan modell kan men ändå vill ha denna högkvalitativa hönsgård rekommenderar vi det föregående alternativt precis ovan. Det är samma modell fast anpassad för att vara fristående. Även där ingår en öppningsbar dörr med ett stabilt fäste som håller hönsen trygga.


Cirkapris: 1239:-

Budget: Prisvärd hönsgård

För dig som vill spara pengar eller har mycket få hönshuset finns ett bra alternativ som är både billigt och pålitligt. Hönsgården från det pålitligt bolaget Granngården. Du får ett grundlig hönshuset som passar både höns och kanin.

Med i köpet ingår en solskyddsduk som håller hönorna skyddade mot stark sol och oväder samt en monterad sittpinne. För extra skydd mot rovdjur som kan annars hade kunnat välta den lätta hönsgården ingår fästen mot marken.

Monteringen av den omkring 2x1 meter stora hönsgården är enkel och smidig. Dessutom är det lätt för dig att komma åt insidan genom de tre öppningsbara dörrarna till gården. Givetvis är dessa säkrade och minimerar risken att någon höna tar sig ut.


Bygga hönsgård: Så gör du


Att bygga en egen hönsgård

Det går givetvis utmärkt att bygga en egen hönsgård. Hur du väljer att bygga den beror på ett flertal olika aspekter och kommer avgöra såväl pris som utformning. Nedan ser du de mest avgörande punkterna när det kommer till att bygga en egen hönsgård.

  • Utrymme på gården
  • Antal höns
  • Budget
  • Val av material

Tänk på att de inte nödvändigtvis blir billigare att bygga en egen hönsgård när det finns hönsgårdar att köpa som redan är mycket prisvärda och pålitliga.

Först och främst är utrymmet på din tomt eller gård mycket avgörande. Du behöver tillräckligt med plats för hönorna att gå runt och sprätta under sommaren i ett relativt rymligt område. Ett inhägnat område på minst 8 kvadratmeter räcker gott och väl för dig som har några höns. Där får de gott om utrymme att sträcka på benen i naturens sköna lugn. Har du många höns, exempelvis 15 eller fler rekommenderar vi ett något större område, även om hönsen klarar sig relativt bra på liten yta.

Hur många höns du har är såklart ett viktigt del i hur stor du väljer att bygga din hönsgård. Det hör ihop med föregående punk om utrymmet på gården. Det måste fundera på dessa punkter i kombination och bestämma dig för den optimala storleken.

Din budget och hur mycket du vill spendera på hönsgården kommer bestämma om din hönsgård är lyxig med smarta funktioner eller just tillräcklig för att uppfylla kraven. De kan vara allt ifrån högkvalitativa materialval av nätade metallväggar till ett klassiskt hönsnät som du monterar i några träplankor. Du kan även använda en eller två sidor av hönsgården mot en husvägg för att spara in på materialkostnaderna.

Dessutom kan du montera en dörr, utdragbart tak, påkostad inredning och mycket mer. Allting avgörs av hur mycket du är villig att betala för dina höns.

Inköp av material till att bygga egen hönsgård

När du ska bygga en egen hönsgård är det viktigt att du köper material av hög kvalité till ett bra pris. Vi har kollat runt i butikerna på nätet och försökt hitta de butiker som har bredast utbud till ett lågt pris.

Vår favorit blev Granngården som har nästan allt som behövs för att skaffa höns och för att bygga hönsgård. Tätt följt av Bole.se och Kellfri.se som också har ett bra utbud av produkter.


 Jordbruksverket krav på hönsgården


Krav på hönsgården enligt jordbruksverket

För att säkerställa att alla som äger hönor tar hand om dem på rätt sätt har jordbruksverket infört en rad grundliga krav på hönsgårdar. Dessa punkter är inget som försvårar ägandet för ett duktig och ordentligt hönsägare med gott hjärta men som skulle sätta en nagel i ögat på någon som försöker utnyttja fjäderfän utan att bry sig om dem.

Att tänka på med en hönsgård

  • Det ska finnas skydd mot stark sol, kraftigt regn, blåst och annat oväder
  • Gården ska rengöras och hållas fräsch
  • Skydd mot rovdjur genom att vara helt inhägnad på både sidor och tak.
  • Tillgång till vatten och foder om de vistas i gården tillräckligt länge. Står hönsgården i anslutning till ett hönshus där det finns vatten behöver det inte finnas en extra skål utomhus.

När är det okej att låta hönsen vara i hönsgården?

Den vanligaste tiden på dygnet hönsägare låter sina djur vara utomhus är under dagtid. Det är naturligt för hönsen och något de verkligen uppskattar. Genom att befinna sig inomhus under natten för att sedan vakna av solljuset som strålar in får de en naturlig dygnsrytm när de går ut och för att sträcka på sig. En regelbunden och naturlig dygnsrytm bidrar till förbättrad och ökad äggproduktion.

Är det riktigt dåligt väder vill sällan hönsen gå ut och kommer därför stanna inne. Är du lyckligt ägare till riktigt energifyllda höns som inte bryr sig om oväder kan det vara klokt att begränsa dem från att gå ut i gården om det stormar kraftigt.

Under det kalla vinterhalvåret går det också bra att släppa ut hönsen. Hönor är köldtåliga djur och ser mycket positivt på en promenad i snön. Skulle det vara riktigt kallt, exempelvis 20 minusgrader rekommenderar vi att du begränsar tiden du låter hönorna befinna sig utomhus för att minimera risken för köldskador. Som sagt är några minusgrader inget problem för hönsen under kortare perioder så länge hönshuset är varmt och skönt.


Skydda hönsen mot rovdjur


Var aktsam för rovdjur: skydda hönsen

Det är inte bara du som tycker om dina höns utan även rovdjur. Det finns ett flertal olika djur som är ute efter dina, näst intill försvarslösa fjäderfän. Av denna anledningen är det viktigt att du bygger eller köper en hönsgård som skyddar mot angrepp och ger dig extra säkerhet för att skydda hönsen

Det finns ett flertal olika djur med olika egenskaper som kommer försöka få tag på dina höns. Det djuret som de flesta sannolikt tänker på är räven. De är vanligt att den smidiga rödräven försöker ta sig in i hönshuset för en rejäl festmåltid. Att du har en rejält och stabil hönsgård är därför mycket viktigt då angreppen kan ske snabbt och vara svårt att reagera på även om du ser räven redan innan den går till attack.

För extra säkerhet kan du även investera i en viltskrämma med inställning för räven som skyddar mot rovdjur. Det är dock sällan nödvändigt om du väljer en bra och pålitligt hönsgård.

Silverline mot rovdjur

Silverline viltskrämma har fyra inställningar för olika djur där inställningen "småvilt" längst till höger ska skrämma räven.

Den kommer inte påverka dina höns utan skickar högfrekventa signaler som håller räven borta och bidrar till extra säkerhet

Mer ovanliga angrepp sker också mot höns som är ute på dagspromenader. Hungriga minkar och grävlingar festar gärna på en oskyldig höna. Detsamma gäller rovfåglar såsom duv- och sparvhök. Lyckligtvis finns det några åtgärder du kan vidta för att säkerställa hönornas trygghet

Enkla sätt att säkra hönsgården mot rovdjur som de flesta missar

Som sagt finns det flera olika rovdjur som använder sig av olika metoder för att komma åt dina höns. För att hålla dina djur skyddade mot alla dessa finns det 3 enkla saker du kan göra.

Gräv ned hönsgården i marken eller säkra med hårt material (exempelvis plåt)

Rävar och grävlingar kan vara duktiga på att gräva. En vanlig gräsmatta är ofta inget problem för deras hårt arbetande tassar och helt plötsligt blir det ett blodbad inuti hönsgården. Detta är extra viktigt om du bygger en egen hönsgård då nätet de flesta använder inte alltid står tätt mot marken.

Du kan även gräva ned en plåt eller någon annat hårt material som gör det svårt eller omöjligt för räven att gräva sig genom marken. Gnagarnät är ett populärt val som skyddar mot grävande rovdjur.

Se till att det inte finns några öppningar på ovansidan

En rovfågel tar sig lätt genom en öppning eller ett hål i taket på hönsgården. Även om många av de rovfåglar som riskerar att anfalla dina höns är stora kan de ta sig in genom små hål i taket. Var noga med att det inte finns några som helst öppningar.

Kontrollera hönsgården regelbundet.

De mindre rovdjuren kan lätt ta sig in i hönsgården om några enstaka maskor är trasiga i nätet. Vi rekommenderar därför att du genomför regelbundna kontroller av nätet, förslagsvis vid städning av hönsgården samt efter rejäla oväder eller om något skulle stöta till gården.

Genom att följa de tre ovanstående punkterna kommer du med säkerhet ha en hönsgård som skyddar dina fjäderfän mot alla de farliga rovdjuren. Många av dessa faror behöver du inte oroa dig över om du köper en färdig hönsgård eftersom de är tillverkade i material av hög kvalité och med en utformning som skyddar mot små, stora och flygande djur. Det gäller iallafall de modeller Djursajten rekommenderar ovan.


Vanliga frågor om hönsgårdar


Vanliga frågor om hönsgårdar

Hur stor ska hönsgården vara?

En hönsgård ska vara tillräckligt stor för att hönorna ska ges möjlighet att gå runt och sprätta fritt. Hur stort detta egentligen är varierar beroende på mängden höns men för vanlig hobbyskötsel kommer alla hönsgårdarna i vår topplista vara tillräckliga. En riktlinje kan vara minst en kvadratmeter för två höns. Jordbruksverket tillåter betydligt mindre ytor men för hobbyskötsel avråder vi från att tänja på gränserna.

Vad kostar en hönsgård?

En hönsgård kostar omkring 4000-5000 kronor men kan vara så billig som 2000 kronor eller så dyr som 8000 kronor. Priset varierar ofta i samband med kvalitén och storleken på hönsgården där en större ofta kostar lite mer. Vi rekommenderar en hönsgård som kostar minst 4000 så du med säkerhet vet att den kommer stå emot kraftig blåst och eventuella anfall från rovdjur. Hittar du en billigare variant som klarar av tuffa förhållanden bör du såklart välja den istället!

Kan man bygga en egen hönsgård?

Det går jättebra att bygga en egen hönsgård. Det viktiga är att du är medveten om vad du ger dig in på då det kan vara mer krävande en vad många föreställer sig. VI rekommenderar att du i första han köper en färdigbyggd hönsgård så du med säkerhet vet att den kommer skydda dina höns mot rovdjur och stå emot kraftiga väderlekar men vill du verkligen bygga en egen hönsgård går det såklart utmärkt. I vår artikel finner du tips och råd om rätt material.

Äter rävar höns?

Rävar kan äta höns men de är aldrig ute efter höns specifikt. En räv som letar mat äter de mesta i lagom storlek som är relativt lättåtkomligt. Det kan vara din katt eller dina höns. Det finns bra sätt att skydda dina djur mot räven och för specifikt för hönsen är genom en bra hönsgård.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hönsgård för frigående höns [aret] – Välj den bästa gården