23 maj

Automatisk hönslucka – Bäst i test 2023 Hönslucka som öppnar och stänger sig själv

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården och bole

En automatisk hönslucka ser till att hönslucka öppnas och stängs inom utsatt tid på ett säkert och pålitligt sätt. Välj att luckan ska öppnas och stängas utifrån solljus, en timer eller genom manuell öppning och stängning.

En automatisk hönslucka effektiviserar dina sysslor då tekniken gör det möjligt för luckan att öppnas eller stängas vid den tidpunkt du bestämt. 

En automatisk hönslucka kan både spara dig tid och möjliggöra sovmorgon.

Den självöppnande hönsluckan är smidig att använda både för dig som är ägare av höns, men den är också smidig för hönsen själva som får rutin när luckan öppnas samma tid varje dag. 

I den här artikeln har vi valt ut tre av de bästa automatiska hönsluckorna som finns på den svenska marknaden idag. 

Automatisk hönslucka

automatisk hönslucka

Automatisk hönslucka Kerbl

 • Cirkapris: 2029:-

En automatisk hönslucka som enkelt och säkert öppnar hönsluckan på morgonen och stänger den på kvällen när solen går ned genom en solsensor. Kan även användas med timer.

Chicken Guard hönslucka

 • Cirkapris: 2080:-

Timer för automatiskt hönslucka tillverkad i återvunnet material. Välj mellan manuell, solstyrd eller timer för automatisk öppning och stängning. Tillhörande hönslucka köps separat.

Hönslucka Premium

 • Cirkapris: 1980:-

Samma automatiska motor från chickenguard som den ovan men som kostar 100 kronor mindre. Nackdelen är att hönsluckan inte är tillverkad i återvunnet material. Hönslucka köps separat.

Hönsluckorna är jämförda efter viktiga funktioner; vilket är funktionalitet, antalet valbara inställningar, säkerhet och smidighet.

Vi går djupare in på viktiga funktioner i nästa stycke följt av en genomgång av de olika elektriska hönsluckorna så att det blir enklare för dig att välja den hönsluckan som du tror är den mest passande för dig och dina höns.I den avslutande delen får du veta mer om hur du får hönsluckan på plats.


När du köper en automatisk hönslucka


En hönslucka som öppnas och stängs per automatik ska vara enkel och säker för hönsen att använda. Men det är minst lika viktigt för dig som är ägare att den funkar som den ska, är lätt att förstå sig på och att du kan välja när luckan ska öppnas och stängas för att det ska gå så smidigt som möjligt. Alltså är funktionerna viktiga både för ägare och höns. Funktionerna är de som ligger till grund för utvärderingen av produkterna vi senare kommer att gå igenom. 

Du kan läsa mer om den automatiska hönsluckans viktigaste funktioner i följande text. 

Inställningar

För att en hönslucka ska kunna öppnas och stängas per automatik behöver den ha de rätta inställningarna.

I bästa fall är hönsluckorna utrustade med flera inställningar så du kan välja efter vilken funktion luckan ska öppnas/stängas.

Hönslucka med timer 

En funktion är till exempel att den är tidsstyrd och du kan sätta in en timer på den tidpunkt luckan ska öppnas/stängas.

Hönslucka med ljussensor

Den kan också ha en inbyggd ljussensor och därmed vara ljusstyrd och känna av när luckan ska vara öppen eller stängd. Hönsluckan anpassar sig automatiskt efter dygnets soltimmar och stängs när hönsen har tagit sig in.

Manuell stängning av hönsluckan

Hönsluckan ska också ha en funktion där du med ett knapptryck eller dylikt kan öppna/stänga luckan manuellt när du är i behov av det. Exempelvis om du ska bygga om i hönsgården och inte vill att hönsen ska smita.

Säkerhet

Förutom att det ska finnas flera användbara och smarta inställningar är säkerheten väldigt viktig.

Du vill ju att dina höns ska kunna använda luckan utan att du ska oroa dig för att något skulle gå fel. Därför är det viktigt att hönsluckan är framtagen med ett säkerhetstänk och ha flera säkerhetsåtgärder.

Hönsen ska känna sig trygga i sitt hönshus och den ska skydda bra mot rovdjur såsom rävar.

Säkerhetsåtgärder som är nödvändiga är bland annat:

 • Hönsluckan ska inte öppnas av att något djur krafsar eller trycker på den
 • Hönsluckan får inte riskera att klämma höns
 • Hönsluckan ska alltid öppnas och stängas automatiskt enligt ditt val och inte avvika från inställningarna.

Smidighet

Sist men inte minst ska den självöppnande hönsluckan vara smidig att använda både för dig och för hönsen. Därför är det viktigt att den är framtagen med smarta funktioner och lösningar som gör det möjligt för luckan att öppnas automatiskt.


Hönsluckor med automatisk öppnare


Nedan finner du topplistan över de bästa hönsluckorna med automatiskt öppnare 2023. Jag har huvudsakligen kollat på de punkter som nämns ovan men har även tagit pris, kvalité design och mycket annat i åtanke när testet genomförts.

Läs genom beskrivningarna om varje hönslucka och välj den som passar ditt hönshus bäst!

  Kerbl hönslucka med automatisk öppnare

hönslucka med automatiskt öppnare

Den automatiska hönsluckan från varumärket Kerbl har ett flertalet funktioner och inställningar är därför ett av de bästa alternativen för hönsägare.

Med hönsluckan får du:

 • Skjutdörr 30 x 40 cm
 • Nätadapter
 • Styrenhet
 • Batterier
 • Remskivor
 • Bruksanvisning

Hönsluckan är mycket praktiskt då den är är utrustad med flera olika funktioner och inställningar vilket är:

Timer

Du kan ställa in vilken tid på dygnet du vill att luckan ska öppnas och stängas.

Ljussensor

Ljussensorn känner av dagsljuset och öppnar eller stänger luckan beroende på omgivningens ljusstyrka. Ett stort plus med den inbyggda ljussensorn i den här elektroniska hönsluckan är att den har en viss fördröjning vilket gör att den inte reagerar på ljuset från en ficklampa eller en blixt.

Manuella inställningar

Med den här automatiska hönsluckan har du också möjlighet att manuellt öppna eller stänga luckan med ett knapptryck. 

Förutom att hönsluckan har flera  inställningar så är den utrustad med flera säkerhetsfunktioner. Den har en inbyggd teknik som känner av ifall det finns något motstånd i lucköppningen. Till exempel om något av djuren sitter fast mellan dörrarna. Då stoppas dörröppningen och återupptas igen när djuret eller föremålet är borttaget. En annan säkerhetsfunktion är att om motorn skulle bli överbelastad slås den av automatiskt. 

Hönsluckan är smidig att använda både för djuren och för ägaren. Den är lätt att få på plats och kan börja användas så snart den är kopplad till el. 

Hönsluckan från Kerbl är den dyraste och kostar cirka 2029 kr men då ingår frakten.

Self Locking Door Kit & ChickenGuard Premium Eco

Automatisk hönslucka med ljussensor för dag och natt, timer eller manuell

Denna automatiska lucköppnare kommer från varumärken ChickenGuard. 

Den största fördelen med den här produkten är att den är framtagen av återvunnet material och är därför den mest miljövänliga hönsluckan på marknaden just nu. 

Lucköppnaren från ChickenGuard är utrustad med en timer där du själv kan ställa in den tid du önskar när luckan ska öppnas och stängas. En annan funktion som påverkar lucköppningen är ljussensorn. Om du manuellt vill öppna eller stänga luckan finns det också möjlighet att göra det manuellt med ett knapptryck. 

Den är utrustad med en LCD skärm som är enkel att använda och lätt att förstå sig på. Lucköppnaren går på AA-batteri eller elektroniskt via en USB kabel. Den är lätt att montera  kan användas så snart den fått i sig fungerade batterier eller är kopplad till elnätet. 

Sedan är den framtagen med flera säkerhetsåtgärder. Fodralet på skärmen är vattentätt och löper därför ingen risk för kortslutning i kontakt med väta vilket gör att luckan kan användas även under de tuffaste väderförhållandena. Dessutom ger den bra skydd mot rovdjur. 

Hönsluckan är smidig att använda både för djur och ägare. 

Cirkapris: 2080 kronor. Hönslucka köpes separat här.

Automatisk lucköppnare ChickenGuard Locking Combi Premium

motor till automatisk öppning av hönslucka

Den största skillnaden mellan den här produkten och hönsluckan vi nämnde ovan från samma varumärke (ChickenGuard) är att den här inte är tillverkad av ett återvunnet material och är därför något billigare än den förra. Denna automatiska lucköppnare av varianten locking combi premium från ChickenGuard kostar 1881 kr.

Den självöppnande hönsluckan har flera funktioner för automatisk lucköppning. Den är utrustad med en timer där du själv kan ställa in under vilken tid på dygnet luckan ska öppnas respektive stängas. Dessutom är den utrustad med ljussensor och den känner automatiskt av dagsljuset och öppna eller stänga luckan därefter. Om du vill stänga/öppna luckan för hand kan du enkelt göra det manuellt med ett knapptryck. 

Med hjälp av LCD skärmen kan du fixa med hönsluckans inställningar och den är lätt att förstå sig på. Lucköppnaren kopplas till ström via en USB-kabel eller går på batteri (AA-batteri). Den är lätt att montera upp och kan användas så snart den är på plats och har tillgång till elektricitet. 

Hönsluckan är framtagen med ett flertal säkerhetsåtgärder. LCD skärmen som vi nämnde i tidigare stycke är vattentät och därför kan den användas under alla väderförhållanden och tål både regn, snö och blåsigt väder. Den skyddar hönsen bra mot rovdjur och hönsen kan vara trygga i sitt hönshus.

Den är smidig att använda för hönsen och för ägaren.

Cirkapris 1980:- Hönslucka köpes separat hör.


Montera hönsluckan i hönshuset


Om du redan har ett hönshus eller en hönsgård finns det antagligen redan en befintlig hönslucka. Det enda du behöver göra då är att ta bort den befintliga för att du ska få plats med den nya automatiska hönsluckan. Ibland kan du behöva justera lite beroende på storlek. Men oftast är det mycket enkelt gjort.

Har du valt att placera lucköppningen längre upp från marken kan du bygga en liten ramp åt hönsen så de kan komma och gå ordentligt. 

För att montera fast hönsluckan behöver du oftast få fast skruvarna med hjälp av en skruvmejsel eller en skruvdragare. Har du valt en hönslucka som behöver tillgång till ström  via en sladd behöver du också ha ett eluttag i närheten. Om hönsluckan du valt ut drivs på batterier kan du behöva införskaffa det innan den kan användas.

Om du inte redan har en befintlig lucköppning är det enkelt fixat med hjälp av en såg. Se till att mäta luckan för att få till de rätta måtten. 

När du köper en automatisk hönslucka ingår tydliga instruktioner.

Det är viktigt att du läser dem för att du ska förstå hur luckan fungerar och hur du använder inställningarna. Så snart som du har fått  luckan på plats och kopplat den med en strömkälla så är den klar för användning för både dig och hönsen. Många höns är försiktiga av sig i början men låt dem ta den tid de behöver för att se hur de försiktigt börjar använda sin nya automatiska lucka. Snart kommer luckan bli en del av deras hem.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Hur många ägg lägger en höna?

Hur många ägg lägger en höna?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Automatisk hönslucka – Bäst i test [aret] Hönslucka som öppnar och stänger sig själv