4 mars

Skaffa höns: Allt du behöver veta – En komplett guide

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården och kellfri

Att skaffa höns blir allt mer populärt och är något många drömmer om. Hur härligt skulle det inte vara att gå ut på morgonen och hämta färska ägg till frukosten som du vet har producerats på ett schyst sätt där hönorna har fått gå fritt utomhus och ätit mat som är av god kvalité.

I den här artikeln kommer du få lära dig allt du behöver veta för att skaffa höns. Vår kompletta guide går igenom allt för dig som drömmer om att skaffa höns. Du får lära dig om allt från förberedelser och vilket foder som är bäst till hur du ska inreda hönshuset och vad som krävs för att föda upp kycklingar.

Klicka på något av rubrikerna nedan för att komma till den delen av artikeln du vill lära dig mer om eller fortsätta läsa nedanför om du är helt ny till hönsägande.

Skaffa höns: De rätta förväntningarna

Vi ska börja med att sätta förväntningarna till rätta. Att skaffa höns är inget du ska göra om du är ute efter billiga ägg som kommer spara dig pengar, tvärtom. Hönor kostar en del och vill du ha många och fina ägg kräver de bra foder. Däremot är äggen de bästa du kan få tag på och du slipper köpa ägg i butik.

Du behöver bara ha några stycken hönor för att få ägg var dag till familjen under sommarhalvåret och under vintertid klarar sig hönorna rätt bra. Djuren är lättskötta och kräver inte särskilt mycket tillsyn. Det räcker med att du kollar till dem en gång var dag för att se till att hönorna mår bra, exempelvis när du hämtar äggen.

Utöver äggen får du fantastiskt bra gödsel som går att använda till övriga odlingar och framför allt några riktigt härliga vänner. En tupp är inget måste i hönshuset men kan vara önskvärt av vissa. Bor du i tätbebyggt område är dock sannolikheten minimal att du får ha en tupp.

Med det sagt är det sagt att gå igenom vad som behövs för att äga höns och för att hönorna ska må bra. Det är faktiskt enklare än vad många tror.

För att hönorna ska må bra och leva sina bästa möjlig liv finns en hel del saker att tänka på. Först och främst ska de ha en rejäl rastgård där de kan gå runt, njuta av naturen och sprätta fritt. En del av rastgården bör vara under skydd i form av tak där de kan gå in ifall de skulle börjar regna eller om solen lyser starkt. Då kan låta hönorna gå fritt utomhus i den inhägnade hönsgården vilket bidrar till att själv hönshuset inte slits lika mycket.

Dessutom behövs det ett hönshus där hönorna kan vara under natten och den kyliga vintern. Eftersom höns är relativt köldtåliga behöver du inte ha någon överdriven uppvärmning i hönshuset. Har du tillräckligt många höns och bor i de södra delarna av landet finns chansen att du inte behöver någon uppvärmning alls eftersom hönan själv bidrar till värme i huset.

Du bör dessutom inreda både hönshus och hönsgård för att göra det trevligare för hönsen. Det kan vara i form av viktiga delar såsom sittpinnar och foderautomater som krävs eller genom en gunga för höns som kan vara kul men absolut inget måste.

Hönorna ska matas regelbundet med foder av hög kvalité för att må bra och producera många och bra ägg. Olika typer av mat kostar olika mycket så vi rekommenderar att du räknar på mängden höns du vill ha i kombination med den mat du ska mata för att vara beredd på de kostnader som tillkommer.

Planerar du att föda upp kycklingar (vilket vi kraftigt rekommenderar) kommer du behöva mycket mer prylar än vad som behövs för att bara äga höns. Bland annat är en värmelampa, äggkläckningsmaskin och ägglampa viktiga delar för en smidig och framgångsrik uppfödning av hönor.

Nedan kan du läsa på djupet om varje del om vad som behövs för hönsskötseln. Vi berättar om de krav som finns för att hålla hönsen välmående och berättar om allt ifrån äggproduktion till för- och nackdelar med höns.

Hönshuset - Det måste vara tillräckligt stort med rätt inredning

Hönshuset är en viktig del för att hönorna ska trivas och må bra. De är här inne de spenderar stora delar va sina liv och går att likna med våra egna hem. Hönshuset ska vara rent och fräscht med tillräckligt utrymme och rätt inredning. För att säkerställa detta finns en del krav på hönshuset från jordbruksverket som du kan se nedan.

Krav på hönshuset

 • Huset ska vara stort nog att varje höna får 0,2 kvm yta var.
 • Det ska finnas värpreden och gärna ströbad
 • Det ska finnas fönster där solljus kan lysa in
 • Hönsen ska ha tillgång till sittpinnar
 • Fri tillgång till vatten

Kravet på hönshusets storlek är minimikravet och inte vad som får hönorna att trivas bäst. Det är lagligt att ha 5 hönor på en kvadratmeter eller 50 hönor på 10 kvm men vi rekommenderar stark att du ger dem större yta för att de ska trivas på bästa möjlig sätt och producera fina ägg, regelbundet.

Djursajtens favorit: Det bästa hönshuset

Isolerat hönshus

 • Cirkapris: 3790:-
 • För upp till 5 höns
 • Automatisk uppvärmning

Vill du veta mer?

För dig som fortfarande är nyfiken över hönshus och vilken modell som är bäst för just dig finns det mer information!

Djursajten har tagit fram en fullständig artikel där vi berättar allt om just hönshus och visar fler modeller.

Där kan du lära dig på djupet om allt du behöver veta om just hönshuset och de viktigaste sakerna att tänka på som ny hönsägare.

Hönsgården - Gott om yta för hönsen att rastas

En hönsgård är en viktigt del för dina hönor. Här kan de få den frihet som saknas i ett hönshus som ofta kan vara relativt begränsat till ytan. Under dagen kan de gå runt i gräset, sanden eller var du nu placerar din hönsgård och sprätta medan de njuter av naturen.

Innan du väljer en hönsgård bör du vara medveten om de krav och rekommendationer som finns. Dessa är framtagna för att säkerställa att hönorna mår bra och inte riskerar att skada på något sätt. Det viktigaste att tänka är;

Krav på hönsgården

 • Skydd mot väder och vid
 • Storleken
 • Rovdjur
 • Hygien
 • Vatten och foder

Först och främst ska det finnas en plats i hönsgården där hönorna är skyddade mot vädret. Det gäller även om de bara är ute på soligt vackra dagar. Höns är nämligen mycket känsliga mot värme och kan behöva vila sig i skuggan under högsommaren. Detsamma gäller vid regn, snö eller kraftig blåst. Det ska finnas möjlighet att återvända till hönshuset alternativt en plats där de kommer undan ovädret.

Storleken på hönsgården är mycket viktigt. Du vill ge möjlighet åt dina hönor att gå runt och utforska utan att behöva knuffa på varandra. Exakt hur stor din gård behöver vara beror på mängden höns har eller planerar att skaffa. Vi rekommenderar en hönsgård på minst 5 kvm åt 5 hönor men större är såklart bara positivt.

Hönsgården ska vara rovdjursskyddad och helt säkrat mot andra djur som ser hönan som ett smaskigt byte. Det gäller både djur på marken och fåglar som är ute efter en middag. Väggarna ska alltså vara höga och i kombination med taket så det inte finns någon risk att en rovfågel flyger in i hönsgården.

Hönsgården håller sig oftast relativt ren då det är själva hönshuset som behöver den största uppmärksamheten sett till rengöring. Viktigt att tänka på är dock att det ska vara fräscht där inne. Med jämna mellanrum kan du genomföra enklare städning och plocka upp mat, halm eller eventuell avföring som har hamnat i gården. En gång per år kan du dessutom genomföra en grundligare rengöring av hönsgården.

Vatten och foder är ett krav för vissa men inte för andra. Det som gäller är att hönsen ska ha fri tillgång till vatten dygnet runt, året om. Det som avgör ifall din hönsgård behöver en vattenfontän och fodertråg eller inte avgörs helt enkelt av ifall din gård är i kombination med huset. Eftersom foder och vatten ofta finns tillgängligt där inne behöver hönorna inte ha ett ytterligare mattråg samt vattenfontän.

Vi rekommenderar hönsgården från Kellfri. Klicka här för att läsa mer.

Inredning i hönshus och hönsgård

Att inreda ett hönshus kan vara enkelt och smidigt eller krävande och roligt. Hönor mår bra utan någon överdriven inredning men de vill ha tillgång till värpreden och sittpinnar samt mat och vatten. Utöver de kan du inreda hönshuset lite hur som. Hö och mjuka platser är ofta populärt, en hönsgunga kan vara roligt eller en tunnel de kan gå igenom. 

Hur du inreder hönshuset beror helt och hållet på den tillgängliga ytan i kombination med din tid, ork och kreativitet. Testa dig fram och se vad dina höns gillar bäst.

Sand/ströbad

En plats där hönorna kan rengöra sig är mycket viktigt. Genom att rulla sig i sand, jord eller halm kan de "tvätta" sina fjädrar och hålla sig fräscha. Du bör inreda ditt hönshus eller hönsgård med en lösning för detta så dina fjäderfän håller sig rena.

Mata hönorna med högkvalitativt hönsfoder

Att välja rätt hönsfoder kan vara svårt. Man vill betala så lite som möjligt men ändå vara säker på att fodret är av hög kvalité. Det är extra viktigt att du inte köper den sämsta typen av hönsfoder då varianten du väljer kommer återspeglas i äggen du får tillbaka. Vi rekommenderar därför att du väljer ett bra foder eftersom du kommer vinna på det i längden.

Det finns tre olika typer av hönsfoder som används primärt, dessa är:

 • Startfoder
 • Värpfoder
 • Basfoder

De allra yngsta hönsen och kycklingarna mår bäst av särskilt startfoder. Fodertypen är anpassad för att assistera de små medan de växter och säkerställer att kycklingarna får den näring de behöver. Har du endast fullvuxna höns och planerar att ha det så behöver du inte köpa något startfoder.

Värpfoder är en särskilt typ av hönsfoder som är extra bra för hönor som lägger ägg. Det ger goda ägg med starka med en vacker äggula. Fodret innehåller extra mycket vitaminer och mineraler samt naturliga färgpigment som bidrar till en djupare färg på äggulan.

Sist men inte minst finns den vanliga typen av hönsfoder. Det är en stabil grund som ger hönorna allt de behöver för att må bra och vara glada. Detta foder bör i första hand ges till höns som inte värper men kommer inte skada hönorna om de börjar lägga ägg. Har du kvar av denna typen av foder kan du blanda det med värpfodret till en början.

Nedan ser du tre typer av foder för höns som Djursajten anser vara av hög kvalité till ett rimligt pris. Ett startfoder, ett för vuxna höns och ett för värpande höns.

startfoder för kycklingar 0 till 18 veckor

Cirkapris: 369:-
Passar för: Kycklingar

Mängd: 20 Kg

skaffa höns och mata med värpfoder till höns som ska lägga ägg

Cirkapris: 365:-
Passar för: Värphöns

Mängd: 20 Kg

basfoder för vanliga hönor som inte ruvar eller lägger ägg

Cirkapris: 249:-
Passar för: Vanliga höns

Mängd: 20 Kg

Utöver fodret finns några fler saker hönor mår bra av att ha i sin kost. Snäckskal är en vanlig variant som används av många rutinerade hönsägare. De bidrar till starka och friska ägg med ett skal som inte kommer spricka i värpredet. Har du inte värphöns behöver du inte fundera över snäckskal men det är något vi stark rekommenderar ifall du vill ha fina ägg.

Cirkapris: 115:-
Används för: Starka ägg

Mängd: 15 Kg

Ägg - Få tillbaka av kärleken du ger till dina höns

Det stora belöningen man får som ägare av höns kommer i form av ägg. Detta är den enskilda anledning många har för att välja att skaffa hönor till sin gård. Vi förstår helt och håller verkligen med, det finns få saker som är så lyxigt som att hämta dina egna, färska ägg, var dag för att äta till frukost.

Om hönan slutar lägga lägga ägg

En höna som lägger ägg är inte nödvändigtvis någon nackdel eller något allvarligt men det kan vara ett första varningstecken. Det kan vara något så enkelt som att hönorna inte får in solljus i hönshuset och därför får en instabil dagscykel alternativt att de inte värper lika mycket ägg på under de mörkare dagarna.

I vissa fall kan det bero på att hönorna är sjuka. Då rekommenderar vi att du kontaktar något expert på ämnet såsom en veterinär eller liknande för att be om hjälp.

Hur många ägg lägger en höna?

Mängden ägg hönan lägger varierar en hel del och kan varierar från 0 till 2 ägg per dag, ibland till och med tre. Realistiskt sett kan man räkna med just under ett ägg per höna per dag. Har du fem hönor är det vanligt att du får tre eller fyra ägg till frukosten varje morgon.

Givetvis varierar äggmängden en hel del och beror på en mängd olika faktorer. Allt ifrån deras foder och frihet i naturen till tid på året och vilken ras du äger. Var beredd på att mängden ägg varierar och bli inte förvånad ifall du bara får ett ägg någon dag och 10 ägg dagen därpå.

Äggkläckning och uppfödning

Nästa steg i skötsel av hönor är såklart uppfödning av kycklingar och kläckning av ägg. Detta fullföljer allt och ger en varm känsla i hjärtat då du bidrar till nytt liv åt de härliga kycklingarna.

Att kläcka egna ägg och låta dessa växa till fullstora hönor eller tuppar kan låta svårt med det är faktiskt enklare än vad många tror. Med korrekt planering, rätt utrustning och gott tålamod ska det inte vara några problem att lyckas med kycklingarna.

Lys äggen med en ägglampa

Med hjälp av en ägglampa kan du se vad som sker på insidan av äggen utan att krossa det sköra skalet. Genom att använda sig av en stark lampa kommer du kunna se vad som händer inuti ägget och om de lever eller om det har dött. Detta underlättar äggkläckningen rejält och sparar dig flera dagar, ibland veckor av tid ifall du försöker få liv i ett ägg som inte lever.

Läs vidare om ägglampor och se de bästa modellerna här. (Öppnas i ny flik)

Äggkläckningsmaskin

En äggkläckningsmaskin underlättar äggkläckningen något enormt och bidrar till framgångsrik kläckning av äggen. En bra maskin kan hjälp dig med allt ifrån att hålla rätt temperatur och fuktighet till att vända äggen automatiskt. Något som måste göras för att äggen ska klara sig.

Det finns mängder av olika funktioner som avgör vilken äggkläckningsmaskin som är bäst. Allt ifrån en inbyggd ägglampa till maskiner med kapacitet för ofantliga mängder ägg. För att underlätta ditt inköp har Djursajten testat och listat de bästa modellerna i vår guide till den bästa äggkläckningsmaskinen.

Willab äggmaskin

 • Cirkapris: 1899:-
 • Kapacitet för 22 kg
 • Automatisk vändning

Lär dig mer

Att kläcka ägg är både roligt och belönande. Känslan av att se kycklingarna växa upp är oslagbar.

Djursajten har undersökt de bästa modellerna och listat dem i en tydligt topplista av de bästa äggkläckningsmaskinerna.

Läs om för och nackdelar för varje maskin samt vad du bör tänka på när du påbörjar äggkläckningen med dina nya maskin.

Värmelampa 

Det är viktigt att kycklingarna har det varmt och skönt. De krävs därför en värmelampa som håller kycklingarna varma och trygga. Det minimerar risken att de skulle råka ut sjukdomar och andra eländigheter och hjälper dem växa och till friska, fullstora hönor eller tuppar.

För- och nackdelar med höns

Det finns mängder av både för- och nackdelar. För att sätta förväntningarna rätt har vi pratat med hönsägare och kommit fram till vad de anser vara de bästa med att äga höns samt vad de största hindren kan vara. Ha dessa i åtanke när du bestämmer dig om hönor är för just dig.

Fördelar med höns

 • Du vet att äggen du äter har producerats av välmående höns
 • Äggen du äter till frukost är närproducerad
 • Du får härliga vänner och en livlig gård
 • Regelbunden tillgång till ett av de bästa gödsel som finns
 • Lättskötta och relativt billiga

Nackdelar med höns

 • Höns kräver tomt eller gård med gott om utrymme
 • En tupp är inte tillåtet i tätbebyggda områden
 • Inte för dig som vill skaffa höns för att tjäna pengar på ägg

Checklista för inköp av höns

Nedan finner du en checklista som du kan utgå ifrån för att se över allt du redan har, vad du har beställt och se vad du behöver köpa in. Följer du denna och anpassar den utifrån dina behov kommer du med säkerhet lyckas med omhändertagandet av egna höns.

De priset vi utgår från är tagna från granngården och Kellfri som vi anser vara butikerna med bäst omfattande utbud. Hönshuset och hönsgården rekommenderar vi att du köper från Kellfri men resterande produkter finns hos Granngården. Vi tycker att det är extra skönt när man kan köpa allt från samma butik. 

 • Hönshus
 • Hönsgård
 • Foder
 • Fodertråg
 • Vattenfontän
 • Snäcksskal
 • Halm och strö
 • Äggkläckningsmaskin
 • Ägglampa om det saknar inbyggt i maskinen

Givetvis finns det fler saker som kan vara viktigt och bra att ha för dig som ska skaffa höns. Detta är en endast en grund för vad som krävs för att börja skötandet som garanterar att dina höns mår bra.

Vanliga frågor om att skaffa höns

Kan höns vara ute på vintern?

Höns är relativt köldtåliga och klarar sig bra på vintern. Temperaturer kring noll är inget problem men de vill ha fri tillgång till vatten som inte är fruset. Hönorna har inget emot att gå kortare promenader i snö så länge det inte är djup snö och de sjunker ned.

Varför tappar min höna sina fjädrar?

Att hönan tappar fjädrar kan vara skrämmande och uppfattas som att något är fel men så är inte alltid fallet. När en höna tapper sina fjädrar kallas det för att den ruggar. Något som är helt naturligt och till och med vanligt. 

Ruggningen innebär att hönan byter ut sina fjäderkappa mot en ny, stark och frisk fjädring. Utbytet av fjädrar tar omkring en till två månader för en höna att tappa och få nya fjädrar.

Det tar oftast lite längre för renrasiga hönor att byta ut sin fjäderkappa än vad det tar för blandraser.

Under den tiden kan hönan ha ett annorlunda beteende än vanligtvis men det är inget att oroa sig över om din höna är frisk och hälsosam i övrigt.

Måste man ha en tupp i hönshuset?

Saknar tupp i hönshuset gör det ingenting. Då tar en av hönorna på sig ledarrollen och allting fungerar precis som det ska. Anledningen att ha en tupp är helt enkelt för att det är trevligt och roligt.

Vilken ras ska jag välja?

Att välja ras kan vara svårt. Du måste helt enkelt bestämma dig om vad du vill ha dina hönor till. Vissa raser fungerar bättre för att värpa ägg medan andra hönor går att använda för köttproduktion. Välj en ras utifrån vad du önskar att ha dina höns till. 

Vart köper man en höna?

Hönor går inte att köpa i vanliga djuraffärer och måste därför köpas av uppfödare. Har du tur kan du komma i kontakt med något i ditt närområde och köpa en höna annars rekommenderar vi att du kolla in Svenska rasfjäderfä-förbundet och Svenska lanthönsklubben på kackel.se

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Bästa äggkläckningsmaskinen 2022 Jämför äggkläckare och inkubator | Temperatur, fuktighet och automatiskt vändning av ägg

Bästa äggkläckningsmaskinen 2022 Jämför äggkläckare och inkubator | Temperatur, fuktighet och automatiskt vändning av ägg
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Skaffa höns: Allt du behöver veta – En komplett guide