1 december

Bästa Äggkläckningsmaskinen 2021 – Temperatur- och fuktighetsguide

0  Kommentarer

Oavsett om du har höns och kycklingar som en hobby eller om du vill påbörja eller redan äger kommersiell produktion är det mycket fördelaktigt med en äggkläckningsmaskin. Det kan vara svårt att bestämma vilken modell som är bäst då de varierar mycket utifrån dina behov och din budget. Djursajten har tagit fram de bästa maskinerna som kläcker ägg på marknaden och rangordnat dessa i en tydlig ordning.

Djursajtens favoriter

Bästa äggkläckningsmaskinerna 2021

Willab  Äggkläckning

22 ägg - Testvinnare

Cirkapris - 1899 kronor

Totalt betyg: 4.9/5

En komplett äggkläckningsmaskin med alla viktiga funktioner till ett bra pris.

Den vänder äggen automatiskt och säkerställer en god temperatur- och fuktnivå med hjälp av den digitala displayen.

Inkubator äggkläckare

112 ägg - Utmanaren

Cirkapris - 1999 kronor

Totalt betyg: 4.6/5

Som ett alternativ till vår testvinnare rekommenderar vi en inkubator med en kapacitet på hela 112 ägg.

Perfekt för dig som har en större mängd ägg eller helt enkelt vill kläcka ägg från större djur.

Brinsea Ovoation

56 ägg - Premium

Cirkapris - 5549 kronor

Totalt betyg 4.7/5

För dig som vill ha det allra bästa utan att tänka på priset. Brinsea är en fullständig och rejäl äggkläckare som kommer göra jobbet.

Maskinen är utrustad med alla de behov du kan tänkas ha men kostar därefter

Ryom äggkläckning

34 ägg - Budget

Cirkapris - 1559 kronor

Overall Rating: 4.3/5

För nybörjaren eller för dig som vill kläcka äggen på en budget rekommenderar vi den automatiska maskinen på Ryom. Du får precis vad du behöver för att komma igång med äggkläckningen. Dessutom ingår en lampa för lysning av äggen.

Längre ned artikeln finner du mer djupgående information om varje produkt. Dessutom får du veta mer om temperatur och fuktighet längst ner under rubriken frågor och svar.

Vad vi har tittat på - Viktigt för en bra äggkläckningsmaskin

 • Kapacitet - Hur många ägg ryms samtidigt?

Mängden ägg är en central del i valet av äggkläckningsmaskin. Allt ifrån ett dussin ägg till över femtio stycken kan vara aktuellt utifrån dina behov. Vi ser gärna att maskinerna har en kapacitet någonstans där emellan för att kunna rekommendera de bästa produkterna till så många hönsägare som möjligt. 

 • Vändning av ägg - Sker det automatiskt?

Hönan vänder äggen själv med sin näbb vid ruvning. Detta säkerställer att embryot inte fastnar i slemhinnan samt gör hela processen något snabbare. Äggvändning kan ske olika ofta. Allt ifrån några gånger per dag till varje timme. Vi ser gärna att maskinen vänder ägg automatisk varannan timme. Det är en bra mellannivå, inte för ofta och inte för sällan. Ett stort plus är om du inte behöver göra något för att vända äggen såsom att klicka på en knapp. Enkelhet är något Djursajten ger högt betyg. OBS! minst tre gånger per dag är starkt rekommenderat.

 • Fuktighet- och temperaturstyrning

Ägg i en maskin behöver värme och fukt som de annars hade fått från hönan. En utvändig display som ger dig en tydlig överblick är därför suveränt och närmare ett krav för att en äggkläckare ska uppfattas som bra med dagens teknik. Möjlighet att reglera fukt och värme själv är positivt men om man vill tycker Djursajten att maskinen ska kunna sköta det själv. 

 • Prissättning utifrån kvalité

Vi vill att maskinen ska vara rimligt prissatt. Vi har förståelse för att företag vill tjäna pengar men kräver att det inte går ut över kunderna. Djursajten vill se ett pris som är i linje med kostnaderna för tillverkning utan att brista på kvalitén.

 • Extra funktioner som gör allting enklare

Extra funktioner såsom timer och larm är något vi ser mycket positiv på. Allt som gör äggkläckningen enklare för dig och behagligare för kycklingarna är till stor fördel. Vi vill dock inte att priset ska rusa iväg på grund av extra funktioner som egentligen inte är nödvändigt. Något vi gärna ser att äggkläckningsmaskinen är utrustad med är en ägglampa för lysning av ägg. Finns inte detta har Djursajten en lista med de bästa ägglamporna på marknaden.

Bäst i test 2021 Äggkläckningsmaskiner

Djursajtens testvinnare - Willab

Vi utser Willab Äggkläckningsmaskin till den klart bästa kläckaren på hela marknaden. Utifrån alla våra kriterier får denna produkt högst helhetsbetyg. Med en kapacitet på 22 ägg gör det maskinen till perfekt för både nybörjare och rutinerade hobbyskötare. 

En tyst maskin som automatiskt vänder äggen så du kan fokuserat på annat utan att oroa dig för problem. Dessutom finns det en tydlig digital display som ger dig maximal möjlighet att bestämma såväl temperatur som fuktighet. Vatten för maskinen fylls på utvändigt så äggen får befinna sig ostört i värmen. 

Willab äggkläckningsmaskin har en inbyggd LED-lampa för äggen. Som sagt har maskinen en kapacitet på upp till 22 hönsägg. Den fungerar även om du har ankägg eller fasanägg. Notera dock att kapaciteten för just ankägg kan variera från 16-22. Använder du maskinen för kläckning av fasaner kommer du ha samma kapacitet som för höns, alltså 22 ägg.

Fördelar

 • Högst totalbetyg på listan
 • Automatiskt äggvändning
 • Kan användas till andra äggtyper
 • Modern, smidig design

Nackdelar

 • Begränsad kapacitet (22 ägg)
 • Finns endast i en färg

Djursajtens Premiumval - Brinsea Ovoation 

För dig som vill ha gott om utrymme och det allra bästa utan att titta på prislappen rekommenderar vi Brinsea ovation 56. Som namnet tyder på rymmer maskinen hela 56 ägg. Som privatperson utan planer på större kommersiell äggkläckning är det sällan nödvändigt med mer. 

Givetvis kommer maskinen att själv vända äggen och ge dig maximal kontroll över den digitala displayen. Du kan bestämma exakt temperatur och reglera fuktigheten fritt. Värt att noter är begränsning av vilka ägg du kan använda dig av. Brinsea Ovoation 56 är tillverkad för kläckning av just hönsägg och kan därför variera i funktion när det rör sig om ägg från andra fjäderfän.

Fördelar

 • Vänder äggen automatiskt
 • Display med alla funktioner
 • Reglera temperatur och fukt
 • Rymmer upp till 56 ägg

Nackdelar

 • Dyrast på listan
 • Fungerar bäst för hönsägg

Djursajtens Utmanare - Brinsea Ovoation

En imponerande maskin som lyckas hålla kvalité och funktioner i fokus trots ett relativt lågt pris. Här rymmer du hela 112 ägg. Du kan även plocka ut de olika nivåerna för att passa alla typer av ägg du kan tänka dig. Kalkon, höna, gås eller anka. Ägget kommer sannolikt aldrig bli för stort.  Med maskinen kommer en medföljande lampa utan extra kostnad för lysning av äggen. Det är nödvändigt för att veta om ägget lever eller har dött.

Givetvis sker det regelbundna, automatiserade vändningar av äggen inuti inkubatorn. Dessutom har du utvändig kontroll på värme mellan 20-40 grader och fuktighetsstyrning. Unikt för vår utmanare, som egentligen förtjänar plats 1 om det hade funnits utrymme för två vinnare, är att den är utrustat med ett larm. Du kommer alltså bli notifierad ifall maskinen har för hög eller låg temperatur eller inte har en passande fuktighet.

Kort och gott är Djursajtens utmanare perfekt för nybörjaren eller en bekvämlighet för rutinerade skötare av ägg. Något för alla helt enkelt.

Fördelar

 • Imponerande kapacitet - 112 ägg
 • Prisvärd
 • Temperatur - & fukt-larm
 • Vänder äggen automatiskt

Nackdelar

 • Kan upplevas stor och klumpig
 • Vatten fylls på invändigt

Djursajtens Budgetval - Ryoma

Har du en begränsad budget eller är osäker ifall äggkläckning är något du verkligen är intresserad av kan det vara klokt att välja det billigaste alternativet. Djursajten har utsett äggkläckningsmaskinen från Ryom till budgetvalet för dig som vill spara pengar. Det följer även med en lampa för belysning av äggen så du kan undvika ännu en kostnad.

För under två tusen, närmare 1500 kommer du få de grundliga behoven en äggkläckare har. Med en strömkabel som kopplas in på framsidan får maskinen energi att vända äggen automatiskt. I denna maskin rymmer du upp till 24 ägg som får en jämn värme och fuktighet som du kan styra med knappar från utsidan. 

Budgetvalet är en bra maskin som ger dig vad du betalar för men inte mycket mer än så. Därför rekommendera Djursajten att du väljer testvinnaren som endast kostar 300 kronor mer.

Fördelar

 • Ägglampa medföljer
 • Billigast på listan
 • Perfekt för nybörjaren
 • Jämn värme och fuktighet

Nackdelar

 • Maxkapacitet på 24 ägg
 • Strömkabeln kopplas på framsidan

Företag och kommersiellt bruk - Stor kapacitet

Driver du en verksamhet där äggkläckning är en stor del av arbetet eller vill ta nästa steg i äggkläcknings-hobbyn finns de maskiner för dig. Här får du fyra alternativ på bra maskiner som har kapaciteter mellan 192-384 ägg. Dessa mängder kommer du sällan upp i som privatperson men är inget ovanligt om du driver äggkläckning i kommersiella syften.

Dessa maskiner har givetvis kontroll för styrning av fuktighet och temperatur. Det ska egentligen inte behöva nämnas men äggen i kläckningsmaskinen vänds automatiskt.

Maskinerna går enkelt att modifiera utifrån dina behov. Du kan kläcka allt ifrån vaktlar till gäss om du väljer en av dessa.

Fördelar

 • Perfekt för företag
 • Alla nödvändiga funktioner
 • Extra kapacitet
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inget för privatpersoner
 • Kräver mycket ström

Innan du börjar använda äggkläckningsmaskinen

När du äntligen fått hem din äggkläckare och dina höns har lagt ägg som är redo för ruvning finns de en del du bör tänka på. Läs noga på om vilken temperatur och fuktighet är optimal (information finner du längst ner under frågor och svar. Du bör även kontrollera att maskinen fungerar som den ska och att du har följt medföljande instruktioner.

Placera maskinen där du vet att den kan stå ostört utan risk att rivas ned. Det kan vara jobbigt att flytta en äggmaskin med pågående inkubation.

Hur många ägg lägger en höna?

Mängden ägg hönor lägger varierar en hel del. En bra riktlinje är omkring 200 ägg per år, alltså ett ägg varannan eller var tredje dag. Har du tur kan du få närmare 250 ägg och kanske till och med varje dag. Detta gäller endast hönor som är friska, frigående och stressfria. 

Kommersiella höns kan lägga upp emot 450 ägg per år. Alltså mer än ett ägg per dag. Detta resulterar oftast i att hönorna endast lever två eller tre år De kan lägger alltså omkring 1000 ägg per livstid. En frisk höna som får leva ett “lyxliv” kan lägga närmare 2000 ägg under en betydligt längre tid.

Lysning av ägg - Varför bör det göras?

Att lysa ägg görs för att du ska veta om embryot lever eller är dött. Det finns ingen nytta i att hålla “döda” ägg i en äggkläckningsmaskin. Du kan se mer exakt i vilket stadie ägget är i och på så sätt uppskatta hur länge det är innan kläckningen kommer ske. Notera att vita ägg är tveklöst lättast att se genom medan bruna eller mönstrade ägg behöver en kraftigare lampa för att du ska ha en chans att se något.

Lysning av ägg med en ägglampa är inte något man måste göra för att framgångsrikt kläcka ägg men det kan som sagt underlätta hela processen och spara dig mycket tid i längden.

Hur lång tid tar det innan äggen kläcks

Räkna med omkring tre veckor eller 21 dagar innan äggen kläcks. En höna ruvar vanligtvis omkring den tiden vilket är ett tydligt bevis på hur lång tid det tar. Hastigheten påskyndas av regelbunden vändning av äggen samtidigt som de inte skadar den blivande kycklingen.

Kläcka vaktlar från vaktelägg

Vaktelägg fångar mångas intresse och förvånad blir vi inte. De små, vackra äggen är söta och vaktlarna likaså. Äggkläcknings av vaktelägg sker likt hönsägg men kan ha vissa begränsningar. Du behöver en maskin som kan hålla denna typen av ägg. Vissa maskiner kommer ha för stora hållare för äggen och de faller helt enkelt genom.

En lampa för lysning av ägg kan vara bra för att veta om ägget har potential att kläckas. Som sagt är vaktelägg vackra tack vare sitt mönster och sin färg. Just detta gör det dock relativt svåra att lysa. Du bör välja en som är stark och anpassad för mörka ägg om du vill ha en chans att se genom. Tänk dock på att det ändå kan vara svårt om skalet är tjockt.

Kläckning av större ägg

Vill du kläcka ägg från fjäderfän som är större än höns så går det också att använda kläckningsmaskiner. Gäss, ankor kalkon eller andra djur lägger alla olika stora ägg. Kläckningsprocessen är lik hönans och behöver egentligen bara rymma äggen. Annars är det väldigt likt hönor och kycklingar.

I Djursajtens topplista högre upp i artikeln rekommenderar vi den så kallade utmanaren. Just den kläckaren är utmärkt för ägg som behöver mer utrymme och har alla de funktioner som behövs utan att stiga kraftigt i pris.

Vanliga frågor och svar om äggkläckning och äggproduktion

Hur länge kan man spara äggen innan värpning

Det går att spara äggen upp till en vecka men vi rekommenderar endast 24 timmar, alltså ett dygn. Sparar du äggen längre kan det påverka slutresultatet och i vissa fall stoppa dig från att uppnå ett resultat över huvud taget.

Under tiden du förvarar äggen bör de befinna sig i en sval miljö om 15-18 grader. Äggen bör även vändas minst en gång varje dock medan du väntar på att påbörja kläckningsprocessen.

Vilken temperatur ska jag ställa in äggkläckningsmaskinen på?

Ägg trivs i värme. En temperatur just under 40 grader är oftast optimalt, aldrig över! En maskin med fläkt som cirkulerar varmluften bör visa 37.5 grader högst upp och en maskin som saknar fläkt bör visa 39 grader. Följ nog äggkläckningsmaskinens anvisningar.

Vilken fuktighet ska jag ställa in maskinen på?

35 % - 45 % genomsnittlig fuktighet passar de flesta äggen. Utmärkt för just hönsägg. Tänk på att det är helt okej för fuktigheten att variera, det är alltså den genomsnittliga fuktigheten under en längre tid som spelar roll. När de börjar närma sig slutet av de tre veckor som ruvningen tar och kläckningen påbörjas rekommenderar vi att du höjer fuktigheten till 50 % - 65 %.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>