23 maj

Värmetak för kycklingar – Bäst i test 2023 Jämn temperatur och skydd för nykläckta fåglar

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En kyckling är extra utsatt och känslig under de första dygnen efter kläckning. Därför kräver de mycket omvårdnad och värme för att de ska må bra under sin första tid.

Ett värmetak ger både skydd och värme.

Värmetaket simulerar värmen som en höna ger till sin nykläckta kyckling. En bekväm och jämn temperatur som kommer ovanifrån.

Det finns flera varianter av värmetak för kycklingar och i den här artikeln får du veta mer om de allra bästa modellerna. De har alla hamnat på topplistan för att de innehar de egenskaper och funktioner man söker efter i ett värmetak för kycklingar. 

Värmetak granngården

På bilden ser du värmetaket från granngården. Läs mer om det här.

Värmetak för kycklingar

Värmetak granngården

Värmetak för kycklingar

 • Cirkapris: 729:-

Ett prisvärd värmetak för kycklingar som håller temperaturen bekväm för en miljö som passar de nykläckta kycklingarna. Temperaturen hålls balanserad med termostat. Justerbar höjd.

värmetak för kycklingar med justerbar höjd

Värmetak Brinsea

 • Cirkapris: 990:-

Ett värmetak för kycklingar från Brinsea. Värmetaket passar för dig med upp till 20 kycklingar. Både höjd och temperatur går att justera. Kort och gott ett bra och energisnålt värmetak!

Brinsea värmetak

Värmetak för 35 kycklingar

 • Cirkapris: 1203:-

Behöver du ett värmetak för över 20 kycklingar finns en större variant av samma modell från Brinsea. Ett bra och energisnålt alternativ med justerbar höjd och bekväm temperatur.

Värmetak Willab

 • Cirkapris: 940:-

Ett justerbart värmetak för kycklingar från Willab. Värmetaket är helt klart bra och uppfyller mina krav, men de andra värmetaken är helt enkelt stabilare. Taket  rymmer hela 40 kycklingar

Det man bör leta efter i ett bra värmetak för kycklingar är att taket avger och fördelar värme i en behaglig temperatur och att den är säker och ger ett bra skydd.

Höjden på taket gå justera och anpassa efter kycklingarna storlek samt hur många kycklingar den kan ha plats för. I nästa stycke får du en djupare genomgång om viktiga egenskaper för ett värmetak för kycklingar. Därefter får du information om några av de värmetak som finns på marknaden. I den avslutande delen får du veta mer om hur värmetaket används. 


Värmetakets viktigaste egenskaper


Ett värmetak kan vara särskilt bra för dig som använder en äggkläckningsmaskin och kycklingarna inte har någon höna som tar hand om dem och ge dem den värme de behöver. Då kan att värmetak ge värme och skapa trygghet på samma gång. Förutom att värmetaket kan användas för nykläckta kycklingar kan även andra typer av fjäderfän ha nytta av värmetaket.Till exempel om du har vaktlar eller ankor. 

Det finns flera faktorer som utgör ett bra värmetak för kycklingar och i den här delen får du mer information om värmetakets viktigaste egenskaper. Det är dessa egenskaper vi utgått från när vi tog ut de olika värmetaken för artikeln.

Värme

En av de mest centrala delarna av ett värmetak är värmen. Därför är det viktigt att värmetaket avger värme i rätt temperatur för att kycklingarna ska må bra. Värmen ska vara jämnt fördelat över plattan och du ska kunna ställa in värmen efter behov. 

Säkerhet

Värmetaket ska vara säkert för kycklingarna. Därför är det viktigt att tillverkarna har tagit hänsyn till det när de tagit fram produkten.Taket ska stå stabilt och vara hållbart för hönshusets små och stora invånare. Det är också bra om den har inbyggda funktioner som skyddar mot att värmetaket blir överhettat eller får en kortslutning. Det ska kännas tryggt att lämna kycklingarna utan uppsyn under värmetaket.

Justerbart värmetak

I och med att kycklingar kommer i olika storlekar och växer ganska snabbt är det viktigt att värmetakets höjd går att justera. Du ska enkelt kunna höja taket och anpassa det efter hur kycklingarna växer och blir större så att de kan få plats ordentligt .

Storlek

Slutligen behöver alla dina kycklingar få plats under taket. Kycklingar föredrar att vara under ett och samma tak eftersom de i vanliga fall får värme under en och samma höna. Det går att fördela kycklingarna på flera värmetak. Men det är mer kostnadseffektivt om de får plats under samma. 


Värmetak kycklingar - Bäst i test 2023


I den här delen av artikeln beskriver jag varje värmetak noggrant och berättar både för- och nackdelar för att underlätta ditt köp.

Det jag tittat extra noga på är;

 • Värmetakets storlek
 • Kan man justera höjden på värmetaket
 • Om värmetaket är säker och riskfritt för kycklingarna
 • Hur väl värmetaket avger värme och att värmen är i rätt temperatur

Värmetak Kyckling, 24V

Värmetak kyckling justerbar höjd

Värmetak för kycklingar från varumärket Kerbl är ett värmetak av hög kvalité. Värmetaket är helt säkert för kycklingarna och värmen går att anpassa för dina kycklingar ska trivas.

Värmen från taket kommer uppifrån vilket efterliknar när hönsmamman ruvar kycklingarna och därför kommer dina kycklingar trivas bra under denna. Värmetaket är utrustat med  ett integrerat reglage som avger en jämn och behaglig temperatur över hela plattan.

Ett stort plus med värmetaket är att plattan enbart värms upp tills det att den nått den inställda temperaturen vilket sparar energi. Så snart som den nått upp den önskade temperaturen hålls den. För att få igång värmetaket kopplar du den till ett eluttag med hjälp av sladden som ingår i produkten. När produkten levereras ingår själva taket, fyra ben, sladdar och muttrar och är lätt att montera.

Värmetaket är utrustad med ben och skruvar du enkelt använder för att höja taket och sedan få fast det på önskad höjd.  Du kan också justera benen och har därmed möjlighet att anpassa värmetaket efter hur kycklingarna växer och blir större. Den är säker att använda och den står stadigt på sina ben. Jag kunde inte hitta några detaljer på värmetakets storlek, men enligt bilderna ser det ut att få plats 8-10 kycklingar under värmetaket.

Pris: 729 kr

Värmetak Brinsea EcoGlow Safety 600

Litet värmetak för kycklingar

Värmetaket Brinsea ecoglow safety 600 kommer från varumärket Willab.

Oavsett vilken typ av fågelunge du har kan värmetaket vara användbart. Den är av hög kvalitet och ger ifrån sig bra och jämn värme och är säker för kycklingarna. 

Värmetaket består av en värmeplatta i metall som leder och fördelar värmen bra. 

Den är rejäl och är därmed stabil och säker för kycklingarna att att använda. Metall är ett bra material då det är enkelt att få rent och är slitstarkt.  Den kopplas med elnätet med hjälp av den sladd som ingår produkten. Den är lätt att montera.

 Den är nätt i storleken och väger 0,9 kilo. Takets höjd är lätt att justera efter kycklingarnas storlek. 

Värmetaket är lämplig för upp till 20 kycklingar åt gången och måttet på värmetaket är 29,1 x 20,8 cm

Några av dess nyckelfunktioner är:

 • Säker 12-volts drift med medföljande nät transformator
 • Energisnål - förbrukar högst 12 volt.
 • Inget ljus, bara värme
 • En indikationslampa som bekräftar att den är ansluten till ström

Pris: 990 kr.

Värmetak Brinsea EcoGlow Safety 1200

Stort värmetak för kycklingar

Det här värmetaket är en större version av värmetaket vi nämnde innan. Värmetaket Brinsea EcoGlow Safety 1200 kommer från varumärket Willab. 

Värmetaket är utrustad med en värmeplatta i metall som leder och fördelar värmen bra. Den är både rejäl och stabil och är därför säker för kycklingarna att använda. Den är större i storleken och måtten på det här värmetaket är 43,8 x 28,3 cm och den väger ungefär 1,07 kilo.  Det ryms upp till 35 kycklingar under värmetaket. Därför är det här värmetaket det bästa alternativet för dig som har många kycklingar.  

Takets höjd kan justeras genom att dra i själva taket längs med benen och du kan  fästa taket i den höjd du önskar. Den är lätt att montera och metallen är lätt att få ren. 

Några av dess nyckelfunktioner är:

 • Säker 12-volts drift med medföljande nättransformator
 • Energisnål  då den som högst förbrukar 12 volt.
 • Inga lampor som kan störa kycklingens dygnsrytm,  bara värme.
 • En indikationslampa som bekräftar att den är ansluten till ström.

Eftersom att det här värmetaket är något större så är priset därefter. Värmetaket Brinsea EcoGlow Safety 1200 kostar 1203 kr.

Värmetak för kycklingar från Willab

värmetak

Värmetaket är 40x40 cm och har plats för upp till 40 kycklingar. Alltså är det här värmetaket det bästa alternativet för dig som har en stor kull av kycklingar.

Den består av en värmeplatta vars botten avger värme. I produkten ingår en sladd som du använder för att koppla värmetaket till el och kan därmed ge en värmande effekt. Värmeplattans höjd går att reglera och därmed anpassa efter kycklingarnas storlek. Materialet är av metall vilket är ett bra material som är hållbart och är lätt att få ren och produkten är lätt att montera. 

Av bilderna att döma så  är metall benen något smalare än vad vi kan se på andra värmetak.  Men fötterna består av plast vilket gör att den står stabilt och inte glider lika lätt. 

Värmetaket  är billigare för dess storlek om man jämför med den föregående produkten. 

Värmetaket kostar omkring 940 kronor.


Så används värmetaket för kycklingarna


Så snart som du har fått hem ditt utvalda värmetak för kycklingar kan du börja använda det. Det enda du behöver göra är att koppla upp det till el för att den ska börja att värma. Du kan placera värmetaket där det passar i hönsgården.

Eftersom att värmetaket avger värme så brukar kycklingarna kunna hitta dit på egen hand eftersom de dras till värme. Men du kan också placera dem under värmetaket för att ge dem en hjälpande hand. Det gäller särskilt när kycklingen fortfarande är nykläckt och kan ha svårt att se och vara något vimmelkantig. Men snart kommer de lära sig att hitta dit på egen hand.

Värmetaket används av kycklingarna när de behöver värme. Många av värmetaken som finns på marknaden består av metaller vilket är ett material som är enkelt att få rent. Kom bara ihåg att slå av värmen innan du börjar göra rent den.

Värmetaken är till för inomhusbruk eftersom att de behöver vara kopplade till el för att få sin värmande effekt. Och som vi alla vet är el och väta farligt och därför ska du undvika att använda  värmetak utomhus. 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Bästa äggkläckningsmaskinen 2023 Jämför äggkläckare och inkubator | Temperatur, fuktighet och automatiskt vändning av ägg

Bästa äggkläckningsmaskinen 2023 Jämför äggkläckare och inkubator | Temperatur, fuktighet och automatiskt vändning av ägg
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Värmetak för kycklingar – Bäst i test [aret] Jämn temperatur och skydd för nykläckta fåglar