23 november

Bästa ägglampan 2022 – Ägglampor för lysning av ljusa och mörka ägg

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården

En ägglampa låter dig lysa på ägget och se insidan för att följa äggets utveckling. 

Den kraftiga lampan lyser genom äggskalet så du kan se om fostret i ägget kan bli en levande kyckling eller om ägget har dött.

Utan en kraftig och lättanvänd ägglampa är det svårt att veta vad som händer innanför skalet på ägget.

Det finns flera olika ägglampor. Starka lampor för bruna ägg med tjockt skal eller svagare och billigare lampor för lysning av vita ägg med tunt skal.

Dessutom finns det handhållna ägglampor och ägglampor som är inbyggda i äggkläckningsmaskiner.

Vidare i artikeln berättar jag om vad som är viktigt att tänka på för att köpa en bra ägglampa.

Du finner även min topplista med fyra ägglampor som jag tycker är bäst för lysning av ägg. Intill ser du en sammanfattat topplista om du snabbt vill se vilka de bästa ägglamporna är, annars kan du scrolla vidare och läsa om vad som är viktigt att tänka på.

Bästa ägglamporna 2022

Handhållen ägglampa för lysning av ägg genom skalet

Handhållen ägglampa

 • Cirkapris: 299:-

Handhållen ägglampa för lysning av ägg. En prisvärd modell perfekt för nybörjare. Ägglampan lyser kraftigt och kopplas in i vägguttag för ström. Rekommenderas inte för mörka ägg.

batteridriven ägglampa för lysning av mörka, ljusa, bruna och vita ägg

Ägglampa batteridriven

 • Cirkapris: 739:-

En kraftig ägglampa för lysning av både ljusa, mörka, bruna och vita ägg. Lampan är batteridriven och går att använda stationärt placerad på bordet men även som en handhållen ägglampa

äggkläckningsmaskin med inbyggd ägglampa

Äggkläckare med lampa

 • Cirkapris: 1899:-

Willab äggkläckningsmaskin har inbyggd lägglampa för lysning av ägg. Maskinen är ett perfekt paket för dig som ska börja föda upp kycklingar och kläcka ägg. Utsedd till bäst i test 2022.


Ägglampa - Köpguide: Viktigt att tänka på


Vilken ägglampa som är bäst beror på vad du ska använda den till. Behöver du en ägglampa för att lysa på vita eller ljusa ägg eller för att se inuti mörka, bruna ägg?

Dessutom varierar lamporna mycket. Vissa ägglampor drivs med batterier och andra med sladd. En del lampor håller du i handen medan andra ägglampor står stationärt på bordet.

Nedan ser du fyra punkter som är avgörande för att välja rätt ägglampa för dig och dina ägg.

 • Styrkan - Hur kraftig är lampan?
 • Priset - Hur mycket kostar ägglampan?
 • Kvalitén - Ingen vill betala för skräp!
 • Handhållen ägglampa, inbyggd ägglampa eller ägglampa på bord?

Det är viktigt att du ska kunna se genom skalet, det är hela anledningen till att använda en ägglampa. Vi vill att en bra modell ska ha en kraftig lampa som kan ge din en inblick på bruna och tjockare skal.

Hur mycket lampan kostar är givetvis viktigt även om styrkan och kvalitén är nödvändig. Vi vill inte se att tillverkaren har tagit ut ett pris som inte är i linje med kvalitén. Det är okej att lampa kostar så länge priset ligger i materialet och kvalitén och inte i fickan hos tillverkaren. Vi presenterar även ett budgetval där vi vill att kvalitén ska vara godkänd och samtidigt hålla ett lågt pris.

Hållbarhet och hur lampan används är mycket viktigt. Saker såsom energiförsörjning är också någon vi tittar på när vi pratar om kvalité. Är lampan driven med el från vägguttaget eller med batterier? Vi vill att den ska hålla länge vara dig trogen.

Utifrån dessa tre kriterier har vi utsett vinnarna och tagit fram dem i listan över de bästa ägglamporna. Nedanför ser du våra rekommendationer.

Bästa ägglampan 2022 För lysning av mörka och ljusa ägg

Granngården kraftig LED-lampa

Ägglampa granngården för att lysa genom äggets skal

En kraftig, handhållen ägglampa där du inte behöver oroa dig över att batteriet ska ta slut.

Ägglampan är billig och prisvärd men håller hög kvalité med ett starkt ljus. Ägglampan kopplas in i ett vanlig 230V vägguttag som ger energi till glödlampan inuti ägglysaren.

Ägglampan är handhållen vilken gör den mycket smidig och enkel att använda för såväl nybörjare som vana höns- och äggskötare.

Nackdelen med ägglampan är du inte får med någon glödlampa på köpet. Dessutom går det inte att sätta ned ägglampan på borden och använda den utan att hålla den i handen.

Fördelar

 • Koppla in ägglampan i ett vanligt vägguttag
 • Ägglampan lyser kraftigt och stabilt
 • Handhållen och smidig för enkel användning
 • Billigaste ägglampan på listan

Nackdelar

 • Ägglampan går inte att placera på bordet och användas stationärt
 • Glödlampa ingår inte i ägglampan


Brinsea Ovaview ägglampa - För ljusa och mörka ägg

Ovaview ägglampa från Brinsea fungerar utmärkt för lysning av både ljusa och mörka ägg med tjockare skal.

Ägglampan drivs med batterier. Den blir därför smidig och lättanvänd utan någon kabel som är i vägen. Ägglampan kan placeras på ett bord eller arbetsyta för att ha en stabil plats där du kollar genom skalet på ägget. Du kan även lyfta upp ägglampan och hålla den i handen för att använda den som en handhållen ägglampa.

Ägglampan har en kraftig LED-lampa som fungerar för vita, tunna, bruna, fläckiga, mörka och ägg med tjockt skal. Du behöver inte köpa till någon lampa. Perfekt för såväl nybörjare som uppfödare av kycklingar

Ägglampan kostar cirka 749 kronor

Fördelar

 • Ägglampan fungerar handhållen eller placerad på fast yta
 • Lyser genom skalet på mörka och ljusa ägg
 • Du behöver inget eluttag

Nackdelar

 • Batterier ingår inte i ägglampan (4st AAA)


Äggkläckningsmaskin med inbyggd ägglampa

inbygd ägglampa i äggkläckningsmaskin

Äggkläckningsmaskin med inbyggd ägglampa.

Willab äggkläckningsmaskin är perfekt för dig som har tänkt att kläcka ägg om du inte redan äger en äggkläckningsmaskin.

På ovansidan av äggkläckaren finns en inbyggd ägglampa som låter dig lysa genom skalet på äggen för att se utvecklingen och om fostret lever.

Äggkläckningsmaskinen är i övrigt mycket bra. Den vänder automatiskt äggen och håller temperatur och fuktighetsnivå i balans. Perfekt för att lysa med kläckning av ägg.

Fördelar

Nackdelar

 • Inte optimal om du bara behöver en ägglampa

Lysa ägg: Så använder du ägglampan


Att lysa ägg och att använda ägglampan kan vara svårt. 

Vad ska man kolla efter när man genomlyser ägget?

Själv användning av ägglampan är inte särskilt svårt. Du startar ägglampan och placerar ägget ovanpå för att lysa genom. Men vad ska man kolla efter?

Nedan ser du en kort guide om du lyser äggen och vad du ska kolla efter.

Steg 1: Med rätt typ av ägglampa, lys på ägget Ser du dåligt betyder det att din lampa är för svag.

Steg 2: Ta din tid och titta noga på ägget när du lyser, tänk på vad du ser och fundera över vad det kan vara. Genom att först tänka genom kommer du utveckla en förståelse och i sinom tid inte behöva titta på bilderna du ser nedanför.

Steg 3: Jämför ägget du lyser genom med bilderna nedan för att se vilket stadie ditt ägg är i.

Bildkälla: Hanegället

 • Bild 1: Friskt ägg.
 • Bild 2: Obefruktat ägg efter ca 1 vecka. Kallas för "klarägg".
 • Bild 3-5: Dött ägg.
 • Bild 6: Levande grodd efter ca 1 vecka. Titta efter blodkärl. Detta stadie kallas för "spindeln".
 • Bild 7: Levande foster efter ca 2 veckor. Se blodkärl med ett tydligt mörkt mittparti.
 • Bild 8: Levande foster efter ca 3 veckor (helt mörkt) för stor luftblåsa.
 • Bild 9: Dito med för liten luftblåsa.
 • Bild 10: Dito med lagom luftblåsa.

Steg 4: Dra en slutsats om hur ägget du lyser genom har utvecklats och vad som händer inuti.

Steget efter ägglampa - Äggkläckare och ruvning

Efter du har lyst på ägget och dragit en slutsats om hur det har utvecklat sig kan du antingen använda dig av en äggkläckningsmaskin eller låta dina hönor ruva på ägget naturligt. Du får tveklöst bäst kontroll med hjälp av en äggkläckare men föredrar du den "naturliga" metoden av ruvning kan du låta dina hönor sköta just detta.

Det finns massvis med olika äggkläckningsmaskiner. Modeller för nybörjare och proffs, för små och stora mängder ägg och maskiner med inbyggda lampor för ägglysning. De automatiskt äggkläckningsmaskinerna vänder äggen på egen hand samt håller såväl fukt som temperatur på rätt nivå.

För att underlätta har Djursajten tagit fram en lista likt den du precis har läst ägglampor. Med den du enkelt kan bestämma dig för den optimala modellen utifrån dina behov genom att jämföra dem mot varandra. Läs vidare om de bästa, automatiska äggkläckningsmaskinerna här.

Hur länge ruvar en höna?

En höna ruvar vanligtvis i 20-21 dagar. Alltså tre veckor tills äggen kläcks. Använder du dig av naturlig ruvning av ägg och inte av en äggkläckningsmaskin kan det vara klokt att hålla ett öga på ägget. Är embryot dött kan du behöva byta ut med ett friskt ägg. De flesta höns är mycket villiga att ruva och kan därför ofta ruva i längre än 3 veckor. 

Tänk även på att hålla temperaturen i hönshuset på en stadig nivå under ruvningsperioden för att underlätta för hönan.

Hönan tar noga hand om äggen och vänder dem regelbundet med näbben för att inte riskera att embryot fastnar i slemhinnan. Hönan stiger, med jämna mellanrum upp från äggen för att göra sina vanliga aktiviteter såsom att äta, dricka med mera. Mot slutet av ruvningen sker detta mer sällan och ibland inte alls mot de sista dagarna.

Sammanfattning och tips vid ägglysning

Som du förstår efter läsningen är det viktigt att du väljer en lampa som är kraftig nog för mörka ägg om du har eller planerar att lysa sådana ägg. Utan en ägglampa är det näst intill omöjligt att förstå hur ägget utvecklas och hur det mår. Du vill inte lägg energi på ett ägg som inte är levande och friskt. 

Välj den modell som passar dina behov bäst och vi är säkra på att du kommer snart bli ett proffs inom skötsel av ägg. 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa ägglampan [aret] – Ägglampor för lysning av ljusa och mörka ägg