8 september

Vilken är den bästa fästingsprayen för hund & katt?

0  Kommentarer

När våren anländer och sommaren är på intågande är det lockande att ge sig ut men sin hund på promenader i skog och mark. Det är också under denna delen av året som fästingar är som mest aktiva.

Dessa luriga små insekter gömmer sig i lövskog och i högt gräs. Din hund långa päls gör det lätt för fästingen att få grepp och sätta sig på hunden. Inom kort har den börjat livnära sig på hundens blod och risken finns att den är smittobärare av olika sjukdomar.

Många sjukdomar för hundar, som till exempel anaplasmos och TBE, sprid just genom fästingar.

Som alla hundägare vill du såklart göra allt du kan för att skydda din kära kompis dessa otrevliga smittor. Ett bra skydd som är enkelt och snabbt att applicera är fästingspray.

Du behöver bara ta fram den och spraya på din hund. När du gör det minskar risken rejält för att den ska få en fästing när ni är ute på er promenad.

Vilken fästingspray är bäst för hundar?

Den bästa fästingsprayen för hundar är en som innehåller naturliga ingredienser har bevisad effekt med stöd från forskning och utan att ge biverkningar.

Fästingspray med innehåller geraniol, laurinsyra eller trätjära är bra val.

Du kan också enkelt göra en egen bra fästingspray med laurinsyra från kokosolja och andra ingredienser som är vetenskapliga belägg för att vara bra mot fästingar. 

Du kan på så sätt testa dig fram för att tillslut kanske upptäcka den bästa för just din hund och säga ajöss till fästingar.

Kort om valet av fästingmedel till din hund

Du som är van att använda fästingskydd till din hund och är bekant med utbudet på marknad vet att det finns mycket produkter som innehåller gifter.

Om du inte har kommit i kontakt med utbudet än (kanske om du är ny hundägare) kan vi säga att majoriteten av de mest populära fästingmedel verkar genom olika substanser som är giftiga på olika sätt för naturen men också för människor.

Vi ska inte gå in mer på det i den här artikeln men eftersom vi bara kommer att rekommendera giftfria och naturliga alternativ här kan du läsa mer om detta på annat håll.

Giftfria och naturliga sprayer mot fästingar

Det finns väldigt många fästingsprayer för människor men när det gäller utbud till djur som hundar och katter är utbudet mindre. Det är eftersom att de flesta fästingmedel kommer i andra former än spray när det gäller till djuren.

Vilka naturliga ingredienser har bevisad effekt i fästingspray?
Det finns svensk forskning [1] där man undersökt effekten hos vanliga naturliga ingredienser i fästingmedel.

De mest effektiva ingredienserna upptäcke man var citronella, kryddnejlika och liljekonvalj. Dessa hade även den längsta verkningstiden.

Dessa jämfördes mot det syntetiska nervgiftet DEET (Dietyltoluamid) som används i vissa fästingmedel och är bland de mest effektiva skydden.

Lyckligtvis visade den svenska studien på att de naturliga ingredienserna var lika effektiva men utan de obehagliga biverkningarna.

Följande sprayer är bäst för att de innehåller ingredienser som citronella, kryddnejlikor och liljekonvalj. Geraniol, citronellol och eugenol är naturliga sammansättningar som utgörs av en eller flera av dessa oljor.

I samma studie visade sig också olja trätjara vara effektivt i upp till 4 timmar. Efter 4 timmar avtog effekten. Med extrakten från blommorna var skyddet effektivt under en längre tid.

Vissa innehåller även andra verkande ämnen där det endast finns en överväldigande mängd uttalandet av personer som använt dem och säger de varit mycket effektiva.

Det gäller bland annat skogsapotekets spray nedan. Nedan länkar vi till sidan där du kan läsa utlåtanden från deras kunden.

I bristen på övriga belägg är det upp till dig om du väljer att lita på dess effektivitet. Observera att vi inte har samarbete med någon av tillverkarna av dessa produkter. Detta är en 100% oberoende artikel om den bästa fästingsprayen.

 

1. PROB Fästingspray för hund som innehåller trätjära

Den har sprayen är ett giftfritt och säkert alternativ som är effektiv med att hålla fästingar borta från din hund.

Innehållet består endast av de naturliga ingredienserna eteriska oljor, örter, trätjära, olivolja, emulgeringsmedel.

Olja från trätjära har visats vara effektivt mot fästingar i upp till 4 timmar. Om de eteriska oljorna hjälper kan vi inte uttala oss om.

2. Skogsapoteket Skogssalva mot fästingar för alla djur

Denna fästingspray fick vi leta länge för att hitta. Jag hittade den av en slump i ett forum där det var en användare som tipsade om den. Man kan säga att det är lite av en undangömd skatt när det kommer till fästingsprayer.

Men över 30 personer som ger den positiva omdömen kan man förvänta sig att den ger resultat med att stöta bort fästingar från djur. I det här fallet har vi inte några vetenskapliga belägg för dess effekt.

3. Animigo fästingspray för hund med geraniol (bästa)

Den här oljan innehåller extrakt från både liljekonvalj och citronella men också en rad andra helt naturliga ämnen som är mer eller mindre bevisad effekt.

Sprayen gör din hunds päls till naturlig frånstötande mot fästingar. Den hjälper även mot mygg och har en naturlig fräsch doft.

Enligt studien den svenska studien vi hänvisade till tidigare ska detta vara den mest effektiva alternativet för att skydda din hund.

 

Hur du gör en egen fästingspray med stöd från forskning

Vi nu har skrivit över 5 guider som handlar om att skydda djur mot fästingar. När jag gjort det djupgående för arbetet till dessa guider kan jag inte undgå att bli lite bekymrad över hur mycket folk ger tips på olika husmorsknep utan att faktiskt grunda sin information i någon relevant forskning. Det blir tillslut väldigt svårt att för dig som letar ett bra fästingmedel att veta vad du ska tro på när många bra slänger ur sig saker.

Vi har därför valt att göra så att vi har gått på djupet med att söka fram bra källor och vetenskapliga belägg för olika naturliga fästingskydd. Även om forskningen är begränsad på områden så finns det bra källor som hjälper dig att ta mer informerade beslut angående vad du skyddar din hund med. När källor saknas påpekar vi det.

När vi skrivit våra guider på den här sidan har vi lagt ner över 10 timmar på att läsa och granska fästingmedel som påstås ha effekt. Det visar sig att det finns gott om naturliga alternativ att prova. Här följer några hemmagjorda fästingsprayer som har stöd från vetenskapliga belägg.

1. Egen fästingspray med rosmarin & citron

Här följer ett tips och ett recept på hur du enkelt gör din egen hemmagjorda spray som du applicerar på din hund för att ge den ett effektivt skydd mot fästingar. Olja från rosmarin vetenskapliga belägg [2] att vara effektivt mot fästingar. Den här blandningen innehåller torkad rosmarin men det går även att blanda i rosmarin olja som finns beställa på nätet.

Du behöver:
- En liter vatten
- En burk torkad rosmarin
- En citron

Instruktioner:
1. Koka upp en liter vatten och dra kastullen från plattan
2. Tillsätt en burk Rosmarin och saften från en citron
3. Låt blandningen svalna i 15-20 minuter
4. Sila av och håll i en sprayflaska
5. Spray pälsen på din hund dagligen innan ni går ut på promenad

Fler ingredienser att testa som möjligen kan göra sprayen ännu mer effektiv:
Timjan, vinäger, vitlök, kokosolja [3]

Egen fästingspray med citroneucalyptus olja

Citroneucalyptus olja är ett naturligt skydd mot elakartade insekter. Denna eteriska olja är registrerad & godkänd [4] i skadedjursbekämpningsmyndighet (PMRA) i Kanada och används i många produkter. I Sverige är lite mer ovanlig som aktiv ingrediens i fästingmedel men oljan är smidig att få tag på och du kan enkelt göra en egen hemmagjort fästingspray för att skydda din hund eller katt. I det här receptet har vi tagit inspiration från Cecilia "Ila" Lassfolk och hennes recept som ursprungligen publicerades på sajten morotsliv.se. Vi har dock modifierat receptet något för att göra det enklare och bara ta med det mest väsentliga för att skydda ditt djur.

Hemmagjord fästingspray med olja från citroneucalyptus och laurinsyran från kokos
Två naturliga produkter som har visat sig vara effektiva mot fästingar är olja från kokosnöt och olja från citroneucalyptus. Av dessa två ingredienser är det laurinsyran [5] i MCT-olja mest som har mest vetenskapliga belägg för dess effektivitet mot fästingar. Att MCT-oljan dessutom ger sprayen en oljebas är ett extra plus när du ska applicera den på hunden.

Citroneucalyptus verkar enligt en studie på människor kunna vara effektivt mot insekter i upp mot 2 timmar. Denna studie publicerats 2002 i The New England Journal of Medicine. Värt att påpeka är att man testade mot myggor och inte fästingar. Laurinsyran ska dock har mer långvarig verkan. Hur gör man den då?

Du behöver:
- 90 ml ekologisk MCT-olja
- 10 ml etersik olja av citroneukalyptus
- 1 ml E-vitamin (förbättrar hållbarheten, men denna är valfri)
- Sprayflaska med spraymunstrycke (minst 100 ml)

Så här gör du:
- Bland alla ingredienserna direkt i flaskan och skaka noga
- Spraya på hunden över hela pälsen
- Massera in i pälsen med dina händer (din hund kommer gilla detta)

Övrig information
Bra att tänka på är att denna fästingspray kan vara mest effektiv om den appliceras varje gång innan en promenad. Eftersom citroneukalyptus verkar effektivt under ca 2 timmar. På grund av laurinsyran är det dock möjligt att den skyddar effektivt under en längre tid. Kom ihåg att inget fästingskydd är hundraprocentigt. Det kan därför vara säkrast att kombinera dessa med andra naturliga fästingmedel för maximalt skydd.

Kommentera gärna era upplevelser med att använda denna. Håller det fästingarna borta från din hund eller katt?

Kan jag använda en fästingspray för människa till min hund?

Att använda ett fästingmedel som är anpassat för människa till ditt djur behöver inte nödvändigtvis innebär någon risk. Tänk samtidigt att fästingsprayen är ändå något som din hund kommer ha över hela sin päls och den kommer säkert att slicka på pälsen och få i sig av sprayen. Vid förtäring är det möjligt att sprayen är skadlig för din hund.

Mygg- och fästingmedel går under registrerade och klassade bekämpningsmedel och måste därför få godkänt innan de får rekommenderas. Ett fästingmedel som bara är godkänt för människa kommer därför aldrig att rekommenderas till djur av säljaren. Det betyder inte att det är skadligt för djur man det är säkrast att undvika dessa.

Frågor & svar

Vad är DEET i fästingmedel för hundar och varför är det värt att undvika?

Dietyltoluamid (DEET) är ett syntetisk nervgift som används i läkemedel för att skydda djur mot fästingar. DEET är har bevisats mycket effektiv men är skadligt för miljön, farligt att förtära och irriterande för ögon och hud. DEET sägs ha utvecklats för amerikanska armén för krigföring i djungeln. Dietyltoluamid användas än idag i vissa mygg och fästingmedel för människor.

Vilken är den bästa fästingsprayen för katter?

Den bästa fästingsprayen för katt är en med naturliga ingredienser som ger ett bra skydd. även till katter kan du enkelt göra en egen fästingspray med laurinsyra från kokosolja och andra ingredienser som är vetenskapliga belägg för att vara bra mot fästingar. Du kan på så sätt testa dig fram för att tillslut kanske upptäcka den bästa för just din hund och säga ajöss till fästingar.

Vilken är den bästa fästingsprayen för hästar?

Den bästa fästingsprayen för häst är en som ger ett komplett skydd över hela hästen kropp och har lägst möjliga toxiditet. Helst ska den vara 100% naturlig och giftfri.

Hästar som du inte har inne i huset och som ofta är ute i gräs mer än hundar, där de betar och rör sig om dagarna, kan vara särskilt utsatta för fästingar. Hästen har också en större kropp än andra djur och det kräva en mer fästingspray för att täcka hela hästens kroppsyta.

Alla alternativ som vi rekommenderat ovan skulle fungerar för hästar också men det kan också vara värt att prova ett skydd med Icaridin. Hästen ska inte vara med dig inomhus där du bor, i närheten av små barn osv.

Icaridin som även är känt som picaridin är den mest testade substansen mot insekter och som rekommenderas av bl.a WHO i malariainfekterade områden. Har mycket låg toxiditet och ringa miljöpåverkan. Dessutom ska den ge upp till 24 timmars skydd vilket är längre än de andra.

Läs mer om Renons fästingspray för hästar här

KÄLLOR:
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711305000954?via%3Dihub
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20695287/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2362118/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4173961/#b1-pch-19-326
[5] https://sverigesradio.se/artikel/6981637

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Vilken är den bästa fästingsprayen för hund & katt?