5 september

Hur du gör egna kattleksaker – 8 life-hacks för att roa din misse

0  Kommentarer

Alla katter behöver få leka och roa sig, särskilt unga katter och kattungar men även äldre katter som ofta ligger hemma under långa perioder. Om du har en innekatt är det extra viktigt att du leker med din katt.

Gör egna kattleksaker – enkelt

Ta en bit snöre och lite tidningspapper, skrynkla ihop och knyt fast snöret, vips har du en ”mus” som din katt kommer jaga som en galning. Det behöver inte vara svårare än så, men det kan vara ännu bättre!

På marknaden finns det ett uppsjö med olika kattleksaker och alla katter vi ha någonting olika. Hur ska man då veta utan att spendera tusentals kronor på leksaker som din katt kanske inte ens tycker om. Lösningen är att testa sig fram genom att tillverka egna kattleksaker!

Vilket material behövs för hemmagjorda leksaker till katten eller kattungen?

Kartong, kartong, kartong! Spara gamla kartonger från när du har handlat på nätet och behåll dina gamla toarullar. Dessa två är grundliga material och du kan skapa oändligt många leksaker och kattpussel till din fyrbente akrobat.

Det är även bra att ha snöre hemma eftersom katter älskar att jaga efter saker. Desto mer avancerade kattleksaker du vill tillverka, desto mer material kommer du behöver införskaffa.

Material att införskaffa för dig som ska gå ”all in” på leksakstillverkning

  • Kartong, snöre, tidningspapper och toarullar. Dessa är basmaterialen alla behöver
  • Tejp
  • Lim. Var noga med att kontrollera att du köper ett lim som inte är giftigt eller på annat sätt kan skada din katt.
  • Tyg, tråd, nålar och annat textilmaterial

Innan du börjar pyssla

Tänk på att säkerheten för din katt är av största prioritet, använd inga små föremål som din katt kan riskerar att sätta i halsen. Undvik material som kan vara giftiga såsom vissa limsorter.

För dig som ger det lilla extra och bygger en större kattleksak som din fyrbente akrobat ska klättra i bör du se över möjligheter att fästa den mot väggen eller golvet för att minimera rasrisk, även fast det sägs att katter alltid ramlar på benen.

Hur ofta ska man leka med katten?

Två gånger per dag är en god riktlinje för lek med katten. Buset kan pågå från några sekunder till längre stunder om du och din katt behåller intresset. Se inte leken som en uppgift som måste genomföra utan gör det till något du och din katt längtar efter.

Genom att hoppa över dagar när ni känner er trötta och inte tvinga er till något kommer lekandet fortsätta vara en del i er relation. Har du ordnat många ”egenleksaker” till din katt så den kan busa själv behöver ni inte leka lika ofta, men ersätt absolut inte all er lek med leksaker din katt kan busa med själv, att skapa starka band genom lek är viktigt för att ni ska älska varandra.

Har du en katt som gillar komma upp i varv under natten och stör din sömn är det en god idé att leka just innan läggdags. Det stimulerar din katt och bidrar till avslappning för kunna varva ned så ni kan sova lugnt genom hela natten.

8 kattleksaker du kan göra hemma

Nedan följer 10 life-hacks för att roa din katt. Tipsen är för både kattexperten och nybörjaren så läs igenom och välj dina favoriter. Skicka gärna bilder på dina skapelser om du bygger något från vår lista så postar vi kanske din bild för inspiration till andra läsare. Använd hashtaggen #djursajten.

1. Tidningspappers-råttan


Den enklaste och troligtvis vanligaste typen av hemmagjord kattleksak är låtsas-råttan. Som tidigare nämn gäller det bara att greppa första biten tidningspapper eller någon annan pappersbit du inte är rädd om och knyter ett snöre runt den. Skaka, ryck och busa med den framför din katt och på nolltid kommer missen att jaga tussen som om det vore en riktig råtta!

2. Godisgömman

Allt du behöver är en toarulle! Det här tipset är det absolut lättaste på hela listan och kräver inte någon kunskap alls.

Steg 1. Ta en toarulle.

Steg 2. Välj ut något du vet att din katt gillar, vanligast är någon form av godis men du kan även använda kattmynta om du har det.

Steg 3. Placera godsaken i mitten av toarullen och nyp åt bägge sidorna. Ge rullen till din katt och så fort doften sprids kommer katten vilja får fram det smaskiga som gömmer sig i rullen. Du får dig med säkerhet ett gott skratt när du ser din katt kämpa med rullen.

3. Foliebollen – Ljudbaserade leksaker

Katter älskar saker som gör ljud! Ofta räcker det med en plastpåse som prasslar för att intresset ska väckas, utnyttja det och rulla ihop en boll av aluminiumfolie. Även nu kan du fästa den i ett störa för att stimulera jakinstinkterna hos din katt.

Tänk på att inte använda din händer med bollen när din katt jagar om du inte vill råka ut för rivsår. Din katt vill med säkerhet inte riva dig men mitt i jakten kommer inte ens sin ägares hand stoppa bytet från att komma iväg.

4. Hjärnpyssel

Du behöver:

  • 10 st toalett-pappersrullar
  • Tejp
  • Din katts favoritgodis

Du ska bygga en pyramid av rullarna genom att placera fyra hoptejpade rullare i längst golvet, följ det med tre till ovanpå, fortsätta med två och avsluta med en sista rulle på toppen. Tejpa något varv runt hela leksaken för att stabilisera och göm en godis inuti ett par av toarullarna.

Kattens uppgift är att, med tassen försöka pilla ut godisbiten för att bli belönad. Beroende på din katts storlek kan det vara för svårt eller för lätt. Om din katt är ett smidigt geni kan du mosa ihop vissa toalettrullar på ena sidan för att försvåra leken.

5. Klättertorn

Släpp alla gränser och låt kreativiteten flöda, ta de kartonger du har och skär, klipp och klistra i dessa för att bygga ett kartongslott. Du kan göra små fönster, olika ingångar, höjdskillnader och platser för din katt att se ut över rummet, det finns verkligen inga gränser.

Den ända saken du bör tänk på är att du måste göra byggnaden stabil så din katt inte ramlar genom kartongerna. Du kan ta inspiration från katt-torn och klösträd som finns att köpa.

För att maximera ditt bygge kan du köpa färdiga lekställningar för att bygga till och förbättra tornet till nästa nivå. Din katt kommer med säkerhet få timmar av stimulering från ditt torn.

6. Snuttedjuret

Köp ett gosedjur till din katt. Många fyrbenta akrobater kan verka tuffa och hårda på utsidan men det är vanligt att de fäster sig vid små söta mjukisdjur.

Den kan ta ut sin nya vän på ”promenader” och ibland sitta och jama mot den. Om du kan sy eller sticka och har materialen du behöver kan du göra en egen leksak åt din katt, det blir både mer personligt och roligare då!

7. Laserpekare

Om du inte är någon form av hemlig agent kan du nog inte göra detta själv i hemmet, men det måste ändå inkluderas på listan! Som du säkert redan förstått så älskar katter att jaga efter saker och föremål. Med en laserpekare kan du snabbt och enkelt leka med din katt utan att behöva pyssla eller anstränga dig.

Den negativa aspekten är svårt för dig att låta katten fånga bytet i slutet av leken då allting är visuellt, därför rekommenderas vi att avsluta jaktleken med en klassisk tidningstuss i ett snöre!

8. Solkatt

När solen skiner på din klocka, mobil eller en spegel och en reflektion bildas på väggen, taket eller golvet så har du skapat solkatt. Det fungerar precis som en manuell laserpekare och din katt älskar att jaga dessa ljusmarkeringar.

Det kan vara svårt att vinkla solkatten där du vill men genom lite trixande så fungerar det ofta utmärkt. Din katt kommer att älska att jaga solljuset och troligtvis är det just därför namnet solkatt har uppstått.

Att tänka på vid jaktlekar:

Just innan lekstunden är slut bör du låta din katt fånga bytet. Katten kommer tänka att det då har varit en lyckosam jakt vilket leder till ett större sug för lek i framtiden.

Min katt vill inte leka – Vad gör jag för fel?

Troligtvis gör du inget fel alls! Om du har skapat en leksak och din katt inte vill jaga efter snöret så är det inget att hänga läpp över. Din katt kan sakna leksuget för stunden eller helt enkelt inte förstå vad du vill.

Låt katten vara denna gång och försök igen senare, troligtvis kommer din katt nästa gång vara mer sugen och börja jaga efter låtsasråttan direkt. Sannolikt även fånga den innan du hinner blinka.

Avslutande tankar kring bus och egna leksaker

Att leka med din katt är viktigt, Du behöver inte göra det allt för ofta och ni bör se till att busa när båda vill. Avsluta när någon av er blir trött eller uttråkad för att undvika irritationer som kan ge dåliga minnen av lek för framtiden.

Du kan göra det hur enkelt som helst beroende på tid och intresse. Antingen reflekterar du bara ljus från din klocka eller så konstruerar du en ståtlig byggnad för att få din katt att känna sig som en kung.

Smått är bättre än inget och tillsammans kommer du och din katt kunna stärka era relationsband för att bli de absolut bästa vännerna någonsin!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur du gör egna kattleksaker – 8 life-hacks för att roa din misse