29 november

Hur ofta kissar en katt?

0  Kommentarer

En katt kissar vanligtvis mellan två och fem gånger per dag. Det typiska med den här frågan är att det inte finns något absolut korrekt svar. Precis som med oss människor så spelar naturligtvis andra faktorer in såsom hur mycket vi dricker och vad för slags mat vi äter.

Som sagt kan man dock säga att mellan 2 och 5 gånger per dag är aldrig några problem och fullt normalt för en katt att kissa. Är det väsentligt fler gånger än så kan det vara värt att kolla upp om ditt älskade husdjur behöver gå till en veterinär.

Bra att ha koll på kattens kiss-vanor

Vi älskar alla våra husdjur och vill det bästa för dem. Därför är det inte mer än rätt att ha koll på hur de mår och ifall något ändras i deras beteende.

Om du har kattlåda och de är vana att använda den så är det lätt att se när katten har kissat eller bajsat och på så sätt ha någon form av koll på deras vanor. Då märker du också om något väsentligt ändras. Precis som vi kan katter och andra djur drabbas av vanliga sjukdomar till följd av ålder eller dålig kost.

Det samma gäller också om du märker att din katt inte kissar alls eller det kan gå flera dagar mellan besöken till kattlådan. Då behöver du också kolla upp det för att det kan röra sig om så kallat kiss-stopp som kan vara smärtsamt för katten. Är det en rubbning i kissandet som består mer än några dagar så bör du alltid kolla upp det.

Du behöver inte vara lika orolig om förändringen i beteendet har skett precis efter en kastrering. Det är ett stort ingrepp som ändrar både beteende och vanor hos katter så räkna med lite vad som helst efter ett sådant ingrepp.

Vissa har till och med märkt lite personlighetsförändringar hos sin katt efter kastrering. Ifall du inte har kastrerat katten eller om det pågår en väldigt lång tid med kissproblem och ovanligheter i rytmen kan det vara något annat dock.

Upplever du det jobbigt att rengöra kattlådan rekommenderar djursajten att du kikar in en självrengörande kattlåda. Du hittar information om dessa, här.

Kissar din katt inne eller kissar den och dricker mer än vanligt?

Har din katt börjat dricka och kissa mer än vanligt eller till och med kissa på golvet inomhus så ska du inte vänta allt för länge med att ta den till veterinären. Det kan vara diabetes som faktiskt drabbar katter i ungefär samma grad som oss människor.

Det kan också vara problem med njurarna eller något annat varför det är viktigt att kolla upp. När du börjar misstänka att din katt har börjat kissa mer än vanligt så är det första du ska göra att se till att katten alltid har mycket vatten hos sig. Kommer det ut mer vätska så måste även mer vätska in i kroppen.

Ska man allt ha vatten framme till katter?

Har du alltid vatten framme så är ett bra tips att mäta upp en bestämd mängd vatten varje dag. Låt säga en liter. Sedan så kontrollerar du vattnet vid samma tid varje dag innan du häller upp nytt och du kan på så sätt se om din katt dricker så mycket som den bör göra.

Om den inte dricker tillräckligt är det istället problemet och då är det viktigt att ge rätt information till veterinären.

Var väldigt noga med att dina katt alltid får minst det behov den har för vatten. Brist av vatten är direkt livshotande för alla djur.

När du kommer in till veterinären så kommer de fråga allt detta här ovan. Hur mycket kissar den? Hur mycket dricker den? Och så vidare och då är det viktigt att du kan svara på detta.

Sedan så kan veterinären ta urinprov på djuret och detta kan i sin tur sen visa vad det är som är problemet, t.ex. ifall det finns en inflammation i kroppen eller vad det kan röra sig om.

Naturligtvis så beror behandlingen på vad testerna säger. Vad problemet är. Det kan vara antibiotika som behövs ifall det är bakterier eller inflammation eller så behöver kosten läggas om. Katter behöver näringsrik och varierad kost precis som vi.

Dessutom behöver de röra på sig så har du en väldigt stillaliggande och lat katt så kan du försöka få den att röra på sig för att vara mer hälsosam. Är det diabetes hos din katt som är problemet så kommer den få insulinsprutor som behöver tas med jämna mellanrum.

Ta hand om din katt så att ni kan få så många fina stunder som möjligt tillsammans. Tar vi hand om våra djur så tar de hand om oss.

Källor:

Evidensa

Veterinären


Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur många katter får man ha?

Hur många katter får man ha?

Hur snabbt springer en björn?

Hur snabbt springer en björn?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur ofta kissar en katt?