12 september

Katt utan svans – Allt om den supersöta kattrasen Manx

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för nalleriet

Det finns mängder av olika kattraser och som skiljer i utseende, storlek, färg, beteende och mycket mer. Katter har fyra ben, två öron, en nos och en... svans? Inte alltid! Det finns nämligen en svanslös kattras!

Den svanslöse kattrasen Manx – Katten som saknar svans

Katter av rasen Manx saknar vanligtvis svans men i vissa fall kan de ha en ”stump” som kategoriseras beroende på längden. ”Rumpy”, ”Rumpy-riser”,” Stumpy” eller ”Longy”.

De katter som ses som en longy har en lite längre svans som kan liknas med en vanlig kattsvans om något lite kortare medan rump-riser endast har en liten höjning där svansen skulle ha startat. Rumpy som helt och hållet saknar svans och slutgiltigen de katter som kategoriseras som en stumpy har, precis som ordet förklarar, en stump.

  • Rumpy – Svansen saknas helt
  • Rumpy-riser – Det finns en lite höjning som tyder på att en svans vanligvis sitter här
  • Stumpy – Svansen är likt en stump och är några centimeter lång
  • Longy – Vanligtvis aningen kortare än en normal katt men i vissa fall är svansen precis som för alla andra missar.

Varför har Manx ingen svans?

Kattrasen saknar svans på grund av en genetisk mutation som gjorde att de föddes utan svans. Svanslösheten som är en dominant gen för katten gjorde det enkelt för uppfödare att para de katter som saknade svans för att skapa en helt ny ras.

Katten sägs ha kommit från den Irländska ön, Isle of Man för hundratals år sedan. Det spekulerades kring hur katten kunde bli svanslös och det uppstod teorier om att de kunde ha parat sig med kaniner. Denna tanke stärks eftersom Manx har, utöver sin svanslöshet även extra långa bakben. Det gör att de, särskilt som kattungar har tydliga likheter med kaniner i sina rörelser.

En annan rolig teori som ska förklara deras svanslöshet är att när Noah skulle stänga dörren till sin ark så såg han sig inte för och råkade klippa av den lilla kattens svans, det är såklart inte fallet det beror på uppfödningen genom en genetisk mutation.

Personlighet och temperament hos Manx

Manx är en i regel en social katt som gillar vatten. De trivs med människor och fäster sig lätt vid sin ägare men är, trots det ganska skygga när det kommer till främlingar. Dessa svanslösa katter är mycket intelligent och har lätt för att lära sig saker.  De är troligtvis den katt som mest liknar en hund i sitt beteende och kan bland annat apportering efter små föremål likt hundar gör med tennisbollar.

Här kan du se en Manx busa med en annan katt.

Väljer du att skaffa en Manx ska du helst inte bo där det förkommer mycket smällar och andra höga läten då de kan vara ganska ljudkänsliga. Du kommer kunna ha din Manx tillsammans med andra katter eller djur då de går väl samman med dessa. Du kommer ofta uppleva lugn och ro då de inte jamar ofta och har ett avslappnat beteende.

Manx – Utseende

Förutom sin väl kända "svanslöshet" som gör katten enkel att skilja från andra katter har denna ras vanligtvis långa bakben. Det kan göra att dessa katter har ett kaninliknande rörelsemönster i ung ålder då de nästan skuttar fram. Utöver dessa unika utseende är rasen kraftigt byggd om något knubbig i vissa fall, de har en mjuk och glansig päls som täcker det kompakta och tjocka underlagret. Ögonen är stora och rund som matcher de olika färgerna på pälsen.

Toppen av öronen är rundad lika dess ansikte där kinderna är tydliga och runda. Manx finns i många färger, de vanligaste är Mörka färger, tvåfärgade, solid, kalikå och tabby.

På bilden till är katten av färgen tabby

Svanens finns i fyra olika ”storlekar”

  • Rumpy – Svansen saknas helt
  • Rumpy-riser – Det finns en lite höjning som tyder på att en svans vanligvis sitter här
  • Stumpy – Svansen är likt en stump och är några centimeter lång
  • Longy – Vanligtvis aningen kortare än en normal katt men i vissa fall är svansen precis som för alla andra missar.

Livslängd och hälsa för Manx

Rasen är relativt frisk och du bör räkna med att din katt kommer leva minst 12 år upp emot 15 år eller ännu längre. Vissa katter kan ha en trång analöppning vilket kan leda till förstoppning. Lyckligtvis är det inte jättefarligt men du bör kontakt veterinär vid misstanke om problem.  Om du är intresserad av hur gammal din Manx är i människoår kan du ta reda på det här.

Fungerar Manx bra i familjer?

Manx är en utmärkt familjekatt. Tack vare sitt lugn i samband med din intelligens och sociala förmåga kommer din katt trivas bra tillsammans med barn. De är lekfulla och älskar att busa med sina leksaker, men tänk på att olika katter har olika temperament och betanden beroende på gener men även på tidigare erfarenheter i livet, likt alla katter ska du behandla din fyrbente vän med respekt och omtanke.

Kosthållning för Manx

Det finns ingen exakt kost du ska ge din katt då alla är egna individer har egen smak och ämnesomsättning men de behöver lika alla katter få i sig 41 olika näringsämnen från sin kost för att må bra. Hur mycket din katt behöver av varje ämne varierar beroende på ålder, hälsa och aktivering. Du får testa dig fram ifall din katt gillar torr- eller våtfoder för att hitta ett märke av god kvalité som passar både din plånbok och din katt.

Tänk på att du kan behöva begränsa din katt från att äta för mycket. Manx har stor aptit och kommer ofta fortsätta äta mer än vad de egentligen behöver för att må bra och har därför lätt för övervikt. Du bör verkligen undvika att låta din katt bli överviktigt då de kan förkorta kattens livslängd drastiskt.

Manx eller Cymric – Olika pälslängder

Numera finns kattrasen även som en långhårig variant, dessa katter kallas för Cymric och har precis som Manx ingen eller förkortad svans. Du som ska köpa katt kan alltså välja väldigt mycket när det kommer tlll din katt: Pälslängd, svanslängd och färger är tydliga kännetecken hos katter som alla kan variera hos Manx och Cymric.

Pälsskötsel

Manx har relativt enkelt pälsvård och de tar om sig själv i första hand, det kan hända att du behöver borsta den med jämna mellanrum och du kan bada din katt för att tvätta bort smuts vid behov då Manx oftast uppskattar vatten.

På grund av deras ”dubbelpäls” med tjocka och kompakta underpälsen som täcks av en mjuk och glansig päls kräver den långhåriga varianten av Manx mer pälsvård. Du bör borsta dessa sötnosar minst en gång i veckan för att undvika hår över hela hemmet.

Då de ofta fäller stora mängder hår bör du hålla ett extra öga på deras matsmältningssystem efter hårbollar. Märker du att problem uppstår kan du kontakta en veterinär för hjälp att behandla problem.

Vaccination, avmaskning och försäkring

Du bör för Manx, likt alla andra kattraser försäkra och genomföra såväl vaccination som avmaskning. För att din katt ska vara säker, må bra och vara hälsosam är det en bra grundstolpe.

Att hoppa över dessa viktiga steg i kattens liv för att spara pengar kommer sannolikt resultera i motsatsen. Blir din katt sjuk eller råkar ut för en olycka som du hade kunnat undvika via en vaccination kommer du behöva betala vaccinationskostnader, dessa kan bli höga men med en försäkring kan och din katt komma lindrigt undan.

Vilken ras är Pelle svanslös?

Pelle Svanslös specificeras aldrig som en särskild ras men i de första böckerna nämns det att han är en "vanlig familjekatt". Han föddes på en bondgård och fick sin svans avbiten av en råtta. Utifrån detta kan vi dra slutsatsen att Pelle svanslös inte är av rasen Manx utan en helt vanlig bondkatt som hade en tuff start.

Du kan även köpa ett gosedjur som efterliknar Pelle svanslös. Det är ett mindre kramdjur till en längd av 17 cm och passar alla barn eller för dig helt enkelt älskar historierna om världens snällaste katt. Den kostar omkring 145:-

Sammanfattning om katten utan svans

Denna ras är verkligen unik till sitt utseende, deras långa bakben och korta eller ingen svans skiljer sig från andra katter och kommer fånga många blickar. Rasen passar utmärkt i familjer tack vare sitt lugn, sin sociala förmåga och sin intelligens. Manx är en mycket söt ras som är enkel att lära upp, exempelvis att gå i koppel är ingen match för dessa djur.

Är du intresserad av att köpa en katt har du förhoppningsvis fått en tydlig bild av hur rasen Manx är och vad du kan förvänta dig, för dig som redan har en Manx så har du säkert lärt dig något nytt om rasen eller hur du bör sköta din katt för att ni ska fortsätta vara goda vänner under en lång tid framöver.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Katt utan svans – Allt om den supersöta kattrasen Manx