30 november

När kommer masken ut efter att man avmaskat en katt?

0  Kommentarer

Efter att katten fått medicin mot masken kommer den vanligtvis ut död i avföringen - inom 24 timmar. Hur lång tid det kommer att ta kan dock variera en hel del beroende på katten som individ. Både en snabbare eller långsammare verkan är inte ovanligt.

Våra kära katter drabbas relativt ofta av spolmask eller bandmask. I synnerhet om katterna jagar vilt utomhus och äter möss, småfåglar eller råttor.

Det är framför allt katter som vistas utomhus och som jagar efter egen instinkt och för det egna nöjets skull - som drabbas av parasitmaskar. Inomhuskatter drabbas sällan av maskinfektioner, eftersom de i regel inte äter vildfångad föda.

Vi kattägare vill helst inte veta av dessa maskparasiter som katterna riskerar att få i sig, om de äter vilt och egen fångad levande föda.

Katterna älskar ju att jaga och tycker förmodligen att burkmaten är alldeles för enkel och tråkig när den slevas upp i en skål framför nosen. Det är ju ingen match att fånga burkmat! Katterna vill ju gärna leka, jaga och smyga efter den livs levande födan!

Varför drabbas katten av mask?

Katter som fångar sin egen levande föda riskerar alltid att drabbas av de smittade bytena och parasitmaskar är vanligt förekommande hos möss, råttor och sorkar. Generellt klarar sig katterna mot mindre maskinfektioner och de ger faktiskt inga symtom överhuvudtaget. Det är först vid större maskinfektioner som katten kan bli dålig och få besvärande symtom och då är det viktigt att påbörja en behandling i ett tidigt skede.

Två typer av mask som kräver avmaskning

Vanligaste masken i magen på en katt är spolmasken, en sorts rundmask som når en längd på 2-5 cm. Färgen är gräddvit eller rödbrun och diametern på masken är endast 1-2 mm. Du hittar spolmasken i kattens avföring om katten är drabbad och infekterad.

Hur vanlig är spolmasken? Den är vanligt förekommande hos alla katter som vistas större delen av dygnet utomhus. Veterinärer uppskattar att 10-20 % av alla svenska katter har eller har haft spolmask.

Viktigt att veta är att kattungar kan smittas av spolmask när de diar från sin kattmamma, i synnerhet om katthonan jagar utomhus. Får du kattungar bör du avmaska både moder och ungar samtidigt.

Binnikemask, även kallad bandmask, är en otrevlig mask med flera namn som är platt till formen och kan i mycket sällsynta fall bli 8-10 meter lång. Bandmasken smittar till skillnad mot spolmasken inte mellan katterna, därav är kattungarna skyddade mot denna parasitmask.

Det är först om de jagar vilt själva som de kan få i sig bandmasken. Parasiten smittar enbart genom födan som katten får i sig i jakten på sprattlande vilt. Bandmasken kan du finna i kattens avföring, i pälsen kring analöppningen eller runt bakbenens päls.

Bandmaskarna ser ut som små platta riskorn, och ser du dessa på din katt så vet du relativt säkert att katten drabbats av parasiten bandmask.

Vilka symtom får katten av mask?

Ibland är det inte lätt att veta om katten drabbats av maskparasiter, dock finns det några varningstecken om du som ägare kan vara extra uppmärksam på. Kommer det ut bakvägen är det ju relativt enkelt att upptäcka att katten fått mask.

Dock kan det vara så att masken inte alls vill visa sig i avföringen utan faktiskt lever och frodas gott i magen på katten. Tecken att vara extra uppmärksam på när det kommer till symtom på maskparasiter och att katten är drabbad av denna åkomma är följande:

  • Kräkningar
  • Katten blir mager
  • Diarré
  • Utbuktande och svullen buk
  • Allmänt trött och hängig

Om du misstänker att katten drabbats av maskparasiter, gå till veterinären. Genom ett enkelt test får du vetat vilken typ av mask det rör sig om och vilken medicin katten skall ta för att bli av med masken. Det finns även enkla gör-det-själv-tester på djuraffären eller apoteket, som du sedan skickar in för analys.

Mediciner för avmaskning finns både som receptfria och receptbelagda, rådgör med personal eller veterinär om du känner dig osäker. Det är viktigt att du väger katten innan, eftersom dosen baseras på kattens vikt.

Har katten svårt att få i sig tabletter eller vätska som skall doseras oralt? Prova då ett maskmedel som stryks på katten istället för att tas oralt. Viktigt är att katten får i sig korrekt dos vid varje doseringstillfälle.

Om behandlingen inte ger önskad effekt eller om kattens allmäntillstånd försämras bör du kontakta veterinär för ytterligare rådgivning eller en mer avancerad undersökning.

Källor:
Trestads djurklinik

Läkemedelsverket

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur mycket sover en hund?

Hur mycket sover en hund?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: När kommer masken ut efter att man avmaskat en katt?