11 november

Bästa GPS-halsbandet för katten – Rädda din vän från att gå vilse

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för supercat och vetzoo

Katter älskar att vara ute i naturen. De gillar att utforska, jaga möss och klättra i träd. Är det något extra intressant någon dag katten ska utforska eller jaga kan det hända att den råkar springa för långt bort. När den sedan når sitt byte eller tappar intresse och vänder sig om för att springa tillbaka vet din katt inte var den är eller vart den ska ta vägen.

Det händer med jämna mellanrum att katter kommer bort och inte hittar hem igen. Detta kan vara en stor orosfaktor hos många och vara en stor fara för kattens hälsa och välmående. Med hjälp av en GPS kommer du kunna spåra din katt och vara säker att den aldrig kommer bort.

Djursajten har genomfört noggranna tester för att hitta de bästa modellerna på marknaden. Nedan kommer du kunna läsa om de fyra bästa alternativen för dig som vill ha ett katthalsband med GPS.


GPS katt

Totalt betyg: 4.8/5

Testvinnaren - TK-911 Mini

Cirkapris: 999:-


Premiumvalet, Utmanare och budgetalternativet finner du längre ned i artikeln.

Här har vi kollat hur bra själva GPS:en är. Kan den visa vart katten befinner sig i realtid och isåfall hur ofta uppdaterar den positionen. Hur kraftig är sändaren och hur exakt GPS:en visar kattens position är faktorer som är mycket viktiga för en bra sändare. Dessutom uppskattar vi extra funktioner såsom historik och appar som tillåter enklare spårning.

Prissättning

Priset är mycket viktigt för oss. Du ska få vad du betalar för, helst mer! Vi vill inte se att tillverkarna har snålat in på viktiga funktioner eller på annat sett dämpat kvalitén på GPS:en för att hålla ett lågt pris. Vi tar även hänsyn till eventuella abonnemangskostnader.

Kvalité

Saker som Batteritid, vattenresistens och hur slitstark både sändaren och halsbandet är lägger vi stor vikt på. Djursajten kommer inte tillåta ett halsband som lätt går sönder eller bara håller i någon månad att rankas högt upp på vår lista över rekommendationer.

Våra fyra val av halsband med tracker

Utifrån dessa tre faktorer har vi kommit fram till våra fyra favoriter som vi har tagit fram för att passa olika personer. Vårt toppval är vår absoluta testvinnare, denna modell anser vi kommer passa de flesta kattägarna och tillfredsställa de behoven just du kräver.

Vårt kvaltiétsval är för dig som vill ha det absolut bästa och har råd med det. Produkter som får denna utmärkelse är oftast mer kostsamma men har verkligen allt! 

Vår utmanare är för dig som gillar toppvalet men inte är helt övertygad. Modeller som vi utnämner till utmanare är väldigt bra och utmanar verkligen toppvalet.

Sist men inte minst har vi Djursajtens budgetval. Dessa modeller är oftast den billigaste men ska ändå hålla standarden för vad vi och du kräver av en bra GPS.

Djursajtens Topplista 2021

Bästa katthalsbanden med GPS

Djursajtens toppval - TK-911 mini

GPS katt

TK-911 Mini

Betyg: 4.8/5

Cirkapris: 999:-

TK-911 Mini som tillverkas av EksitData är den självklara vinnare av vårt test tack vare flera faktorer, inte minst det förmånliga priset. 

Den är prisvärd, fullt utrustad och har en träffsäker GPS som ger dig och din katt fullständig trygghet.


TK-911 Mini - Mer information

Katten i Fokus - Testvinnare är inte bara anpassad för att ge en bra och tydlig GPS utan även för kattens bekvämlighet. TK-911 Mini har lyckas hålla sin sändare liten trots dess kraft. Detta göra att katten inte ska störas av halsbandet och därmed undviker man att djuret försöker få loss halsbandet

Fullt utrustad - GPS:en har alla de funktioner som krävs för att hålla god koll på din katt, men det saknar "lyxfunktioner" såsom digital display eller liknande men det är egentligen inget som behövs och skulle bara driva upp priset i onödan. Du får alltså precis vad du behöver och kommer kunna hålla din katt säker utan oro.

Du slipper abonnemangskostnaden - Både TK-911 Mini och vårt budgetalternativ längre ned på listan erbjuder realtidsspårning utan abonnemangskostnad.  Det ända dessa modeller kräver är ett SIM-kort för att fungera. Du kan använda ett helt vanligt kontantkort från en teleoperatör och komma undan med en väldigt låg kostnad.

Med i köpet ingår ett halsband, men det halsbandet kan vara lite för stort om du har en liten katt. Isåfall rekommenderar vi att du köper till ett halsband som blir ditt för cirka 60 kronor. Halsbandet som ingår är huvudsakligen anpassad för hundar och större katter. (Går att fästa på eget halsband)

Fördelar
 • Svensk support
 • Kostnadsfri spårning i realtid
 • Liten, lätt och smidig
 • Snygg och stilren design
Nackdelar
 • Saknar vissa "lyxfunktioner"
 • Mindre katter kan behöva köpa till ett halsband för cirka 60:-

Djursajtens Kvalitétsval

MiniFinder Atto GPS Tracker

MiniFinder Atto

Betyg: 4.7/5

Cirkapris: 2299:-

För dig som vill ha det allra bästa! MiniFinder Atto är fullt utrustat med en suverän GPS och grymma extrafunktioner.

Den är mycket vattentålig och överlever stötar samt hårda väderlekar.

Du behöver betala betydligt mer än för vår testvinnare men betyder dig katt extra mycket för dig borde inte priset vara något som stoppar dig.


Minifinder Atto GPS Tracker - Mer information

Här har det inte snålats in på något! - Med Kvalité i fokus får du en GPS med kompletta funktioner med allt ifrån mikronfon & högtalare till grym geofencing i kombination med realtid-språning.

Med en tid på 20 dagar i "standby-läge" har MiniFinder den absolut bästa batteritiden som en bra katt-GPS kan erbjuda. Vid aktiv användning räcker den hela 5 dagar och kommer därför hålla din katt säker och spårad oavsett om den är borta under dagen eller under flera dygn.

Hållbarhet är ett faktum - GPS-en är klassad som en så kallad IP67 vilket innebär att den är helt vattentålig. Stötar, damm och annan smuts ska heller inte vara något problem för  MiniFinder Atto.

Hade priset varit lägre på denna modell hade Djursajten lämnat betyget 5/5 men som det gamla ordspråket lyder; man kan inte både ha och äta kakan.

Fördelar
 • Har alla funktioner du kan tänka dig
 • SIM-kort ingår i abonnemanget
 • Tveklöst bäst batteritid
 • Snygg och stilren design
Nackdelar
 • Dyrast på listan
 • Abonnemang krävs för användning

Djursajtens Utmanare - Tractive GPS Cat Tracker

kattspårning i katthalsbandet

Tractive GPS 

Betyg: 4.3/5

Cirkapris: 599:-

En slitstark, smidig GPS-sändare som erbjuder flera olika abonnemang utan uppsägningstid samt ett mycket lågt inköpspris.

Dessutom finns funktioner såsom virtuellt staket, platshistorik och aktivitetsspårning för att se hur mycket katten rör på sig dagligen


Tractive GPS Cat Tracker - Mer information

Ett katthalsband med GPS som är extremt tåligt.  Med en IPx7-ranking tål denna modell att vara helt nedsänkt i vatten samtidigt som den tål såväl fint damm som mindre stötar din katt kan råka ut för. Den kommer alltså inte att gå sönder!

Batteritiden är helt okej men inget att skryta om. Den håller mellan två till fem timmar vid aktiv spårning vilket räcker gott och väl för de flesta katterna. Lyckligtvis laddas den på bara någon timme!

Tractive GPS kräver ett abonnemang för realtidspårning men lyckligtvis är prissättningen mycket förmånlig. Du kan välja mellan basic eller premiumpaketet och antingen binda upp dig eller hålla dig till ett abonnemang utan uppsägningstid, alltså mycket flexibelt. Du kan komma undan med en kostnad på endast 37.5 kr per månad!

Fördelar
 • Näst intill oförstörbar
 • Laddar snabbt
 • Precision på ner till fem meter
 • Billigt och flexibelt abonnemang
Nackdelar
 • Begränsad batteritid
 • Abonnemang krävs för användning

Djursajtens Budgetval - TK-909

TK-909 Mini

Betyg: 4.1/5

Cirkapris: 1059:-

En fantastiskt utformad för såväl katter som hundar. GPS:en är pålitligt och  hålls endast tillbaka av sin något klumpiga storlek. 

En mycket prisvärd modell för dig med en större katt eller till och med en hund!


TK-909 Mini - Mer information

Djursajtens budgetval är mycket lik vår toppvinnare och hade lika gärna kunnat befinna sig högst upp på listan. Faktum är att denna modell är från precis samma serie som vår testvinnare: "TK-serien". Båda modellerna är tillverkade av EksitData och det som egentligen skiljer dem åt är storleken.

TK-909 passar för större katter då själva sändaren är aningen större på denna modell. Halsbandet och GPS:en är utrustad med en högkvalitativ sändare och snålar inte in på viktiga funktioner trots priset.

Du måste använda dig av ett SIM-kort för att nyttja GPS:en då den sänder via mobildata. Ett helt vanligt kontaktkort fungerar utmärkt för ändamålet och kostar dig inte många kronor om du väljer en operatör med bra priser.

Fördelar
 • Obegränsad räckvidd
 • App utan extra kostnader
 • Svensk telefonsupport
 • Billigt och flexibelt abonnemang
Nackdelar
 • Passar inte små katter
 • Behöver SIM-kort

Behövs abonnemang för en bra Katt-GPS?

Nej, Att betala för ett abonnemang månadsvis är inget som är nödvändigt för att spåra din katt men det kan komma med flera fördelar. Vårt Toppval TK-911 mini använder sig av en gratis-app för att spåra din katt och fungerar i de flesta fallen.

Vill du dock ha fullständig säkerhet åt din katt med funktioner såsom historik, spårning i realtid med mera kan du behöva betala en månadsavgift för att använda spårningsfunktionerna.

Både vårt Kvalitétsval ”Minifinder Atto GPS Tracker” samt vår Utmanare ”Tractive” kräver en månadsavgift i form av ett abonnemang. Kostnaden är definitivt överkomlig och kan verkligen vara värt för kattens säkerhet.

Från endast 38 kronor i månad kan du få tillgång till premiumpaketet med halsbandet från Tractive eller för 89 kronor i månad låsa upp Minifinder GO spårningsystem. I dessa avgifter ingår även SIM-kort och datatrafik som annars måste betalas för vilket gör att priset egentligen blir väldigt billigt.

Vad betyder GPS och hur fungerar det?

Global Position System eller som det i folkmun kallas: GPS, är ett sätt att navigera med hjälp av satelliter. Redan på 1970-talet påbörjades utvecklingen av det första GPS-systemet men sattes i bruk först under mitten av 90-talet av det amerikanska försvarsdepartementet.

Det dröjde dock till 2015 innan de 27 satelliter som finns uppsatta monterades och började användas. Tack vare dessa går det nu att bestämma en exakt position på jorden med hjälp av longitud, latitud och altitud. Det fungerar över hela jorden och går att använda under alla tider på dygnen samt under solsken, storm och alla andra väderlekar.

I dagsläget finns GPS i nästan alla motordrivna fordon välden över samt i de flesta mobiltelefoner, datorer och annan teknik. De används med god framgång och kan såklart även användas för att hålla koll på katten och säkerställa dess säkerhet.

I ett katthalsband sitter GPS:en ibland inbyggd i halsbandet men kan också fästas på kattens favorithalsband sedan tidigare som du redan äger. Då används en sändare för att ge information om vart din misse befinner sig.

Det finns även andra typer av välutvecklad satellitnavigering. Dessa är den ryska Glonass och det kinesiska navigeringssystemet Beidou. Navigeringssystemet Galileo är ett europeiskt navigeringssystem som också ska använda satellitnavigering. GPS är det som vi flesta Svenska känner igen och använder oss av i dagsläget.

Du behöver SIM-kort till din GPS

katt bortsprungen

För att din GPS ska fungera och skicka korrekt information om kattens plats kan det krävas ett SIM-kort. Detta är för att sändaren använder sig av mobilnätet för att skicka data till dig. Lyckligtvis kräver en GPS mycket lite mobildataanvändning och använder omkring 1 Mb mobildata per dag vid aktiv spårning.

Du klarar dig oftast väldigt bra på ett helt vanligt kontantkort laddat med någon hundralapp. Priset kommer skilja sig från olika mobiloperatörer men är som sagt väldigt lågt oavsett.

En del tillverkare som erbjuder abonnemang bjuder på kostnad för SIM-kortet. Djursajtens Kvalitétsval ”MiniFinder” står för den avgiften helt och hållet. Med detta i åtanke blir inte kostnaderna för ett abonnemang stor alls då du ofta undkommer avgiften för ett simkort.

Funktioner såsom spårning i realtid kräver oftast ett abonnemang, men inte alltid. Vår testvinnare TK-911 Mini bjuder på denna funktion deras gratisapp. Det är en tjänst som tillverkare står för och underhåller vilket gör att den ofta behöver finansieras med en lägre avgift.

Specialfunktioner som finns hos en GPS

Med en teknik som rusar framåt med stormsteg har dagens GPS:er ett flertal fantastiska funktioner. Under denna rubrik ska vi djupdyka inom de allra vanligaste av dessa för att ge en överblick om vad du kan förvänta dig hos din nya GPS du tänker köpa.

 • Mikrofon & högtalare

GPS-halsbandet kan vara utrustat med både mikron och högtalare. En funktion som kan kännas överdriven men i själva verket är otroligt smart. Först och främst kommer du att kunna kommunicera med personer som hittar din katt ifall den är bortsprungen. Du kan prata och få höra vart katten befinner sig och hur den mår.

Dessutom kommer du kunna lyssna på kattens omgivning och på så sätt höra vad din misse håller på med. Bråkar eller busar den med en annan katt? Eller smyger den på en liten mus som försöker gömma sig, ja du kommer kunna lyssna! Denna funktion kan verka genom envägs- eller tvåvägskommunikation och låta dig antingen lyssna, prata eller både och genom högtalaren & mikrofonen.

 • Lagring av data och rörelsemönster

Datalagring är något vi värderar högt när vi sätter vinnarna i vår topplista. Funktionen är mycket viktig och kommer låta dig se hur katten har rört sig och vart den brukar vara. Med hjälp av den informationen kan du tänka över kattens säkerhet. Rör den sig ofta vid en väg där det förekommer mycket trafik? Ja då kan det vara en idé att använda sig av Geofencing (nästa punk över funktioner).

Med hjälp av lagringen kommer du kunna läsa av kattens rörelsemönster och på så vis uppskatta hur hälsosam kattens aktivitet är. Djursajtens Utmanare Tractive har ett hälsoprogram i appen som läser av rörelsen och hjälper dig hålla din katt frisk och kry.

 • Geofencing - Virtuellt staket

Ett virtuellt staket eller som det egentligen heter, ”Geofencing” hjälper dig att bestämma vart katten får befinna sig. Med hjälp av appen kan du markera ett område där din katt får befinna sig.

Skulle din katt röra sig utanför detta område får du omedelbart en notis i appen och kan stoppa katten från att gå ännu längre mot den exempelvis farliga vägen med mycket bilar eller det kraftiga vattendraget.

Detta fungerar också utmärkt om du har en katt som gillar att besöka dina grannar och till och med försöker smita in i deras hem. Då kan du markera av området vid deras hus och få en notis för att hämta katten innan din ”katthatande” granne hinner bli arg och upprörd för att du inte sköter om ditt djur. 

Finns det elaka hundar i ditt område kan det även vara klokt att skärma av detta även om katten ofta lär sig snabbt att hålla sig undan från sådana faror.

 • Hastighetslarm

En funktion som vid första anblick inte väcker mångas intresse men om man verkligen tänker efter är detta en genial funktion! Med sensorer anpassade för att mäta kattens hastighet kommer larmet genast att meddela dig om katten hastighet ökar hastigt över det normala. Larmet skulle alltså inte aktiveras om katten börjar springa eller jaga något utan endast om hastigheten utmärker sig ovanligt. Exempelvis skulle du få en notis ifall katten klättrar upp på en lastbil eller smiter ombord på en buss som sedan kör iväg.

Du skulle även bli uppmärksammad ifall någon i en bil skulle fånga din katt och köra iväg. Det låter hemskt men tro det eller ej, det händer tyvärr.

 • Problem med täckning

Skulle täckningen vara svag eller försvinna helt kommer du få en notis om det. Detta är en ovärderlig funktion om du bor i en mindre by eller utanför tätbebyggt område där täckningen kan vara bristfällig.

Du kommer att kunna se var och när täckningen bröts samt om den återkommer och i så fall vart den börjar sända igen. Utan denna funktionen skulle markören i din app bara försvinna helt när täckningen inte är tillräcklig och du får inte veta att din katt är bortanför gränserna.

 • Varning för svagt batteri

I dagsläget är detta en väldigt grundläggande funktion och med mycket god anledning. Skulle batteriet helt plötsligt ta slut när katten är ute så tappar GPS:en sin funktion helt.  

Just därför kommer modeller med denna funktion varna när batteriet börjar ta slut, oftast i god tid, så att du kan ladda det igen innan katten får springa ut på sitt nästa äventyr. Denna funktion medför både säkerhet och trygghet för dig och din katt.

Behöver en innekatt ett GPS-halsband?

Både ja och nej, en innekatt behöver inte ett GPS-halsband inomhus men det finns en risk för en innekatt att smita ut. Skulle din katt, som inte är van att vara utomhus smita ut när du råkar lämna dörren på glänt eller ha ett fönster öppet på sommaren är det sannolikt att den katten har extra svårt att hitta hem då den inte är van att strosa runt i området.

Är du orolig för detta och har en innekatt rekommenderar vi att du väljer ett halsband utan abonnemang för att spara pengar men ändå får en trygghet ifall din katt skulle smita iväg.

Scrolla upp till vår lista med de bästa halsbanden och läs om vårt Djursajtens budgetval. Den modeller tycker vi passar utmärkt för såväl inne- som utekatter.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hur ofta kissar en katt?

Nymfparakit – Allt du behöver veta för att skaffa en burfågel

Fästingens huvudet sitter kvar på hunden / katten – Några tips

Världens minsta katt – Allt om den rostfläckiga katten

Djursajten
>