30 november

Hur snabbt verkar avmaskningsmedel för katt och hund?

0  Kommentarer

Husdjur som vistas utomhus drabbas ibland av inälvsparasiter och behöver då avmaskas. 

Det finns olika symtom på inälvsparasiter som man kan vara observant på, men är man det minsta osäker bör man uppsöka veterinär eller gå till apoteket och köpa ett Kolla Masken- kit och sedan följa de bifogade instruktionerna i det.

Hur snabbt verkar avmaskningen?


Generellt sett brukar man säga att ett avmaskningsmedel haft effekt inom ca 1-4 dagar efter avmaskning av katt och hund. Tiden kan dock variera en hel del. Masken kan komma ut redan vid ett dygn eller mindre.

Det är viktigt att tänka på att vid avmaskning använda sig av ett avmaskningsmedel anpassat efter den art och vikt djuret har, samt att avmaskningsmedlet har effekt på just den parasit som ditt husdjur har.


Den vanligaste inälvsparasiten hos hunden är spolmask, men sedan vi fått en förekomst av rävens dvärgbandmask bör man ha i åtanke att hunden kan ha fått dvärgbandmask om den normalt brukar få springa fritt och ibland fångar gnagare.


Kattens vanligast förekommande inälvsparasit är också spolmask, och även där gäller att vara observant på möjlig förekomst av bandmask om katten har möjlighet till utevistelse.

Svenska brukshundsklubben har på sin hemsida berättat utförligt om vanliga inälvsparasiter hos hundar, och vilka symtom hunden kan uppvisa.

Dessa symtom kan vara mycket svårtolkade, och man bör därför vid minsta misstanke om mask överväga avmaskning eller att rådfråga veterinär. Något som är viktigt att nämna är att tikar överför inälvsparasiter till sina valpar trots att tiken är eller blivit avmaskad.

Därmed bör uppfödare följa ett noggrant schema för avmaskning av både tik och valpar fram tills att valparna flyttar till sina nya hem.

Symtom som kan uppstå vid mask hos hund:

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Dålig tillväxt (gäller valpar och unga hundar)
  • Svag- och trötthet
  • Hosta
  • Torr och livlös päls utan glans
  • Tjock, rund eller uppsvullen buk hos valpar

Just inälvsparasiter är vanligt hos de katter som får gå ut och vistas utomhus på ett sådant sätt att de fångar fåglar och gnagare. Enligt hemsidan kattveterinären är spolmask en vanlig parasit hos katter som har utevistelse och jagar mycket.

Det är inte ovanligt att katter inte uppvisar symtom vid en spolmaskinfektion, men under larvens vandring genom vävnaderna kan hosta och väsande andning uppstå när larven passerar lungorna.


Bandmaskinfektion är också vanligt men även där ofta symtomfri. Där kan man ibland se vita korn i avföringen som tecken på bandmaskinfektion, dessa korn är då inte små maskar utan små segment eller delar av en eller flera maskar.

Katter som vistas utomhus blir ofta återinfekterade inom 3-4 månader efter avmaskning, men det är inte vanligt att avmaska utan påvisad förekomst av bandmask.

Symtom på inälvsparasiter hos katt

Många av de nedanstående symtomen kan vara diffusa och svåra att upptäcke. Är du mycket observant och kollar noggrant går det att upptäcka.

  • Maskar i avföring eller i pälsen runt analöppningen
  • Dålig i magen en längre tid
  • Viktnedgång
  • Dålig pälskvalité
  • Kräkningar med mask i spyorna
  • Envis och regelbunden hosta

Dvärgbandmasken, echinococcus multilocularis, förekommer i många länder på det norra halvklotet men främst i norra Centraleuropa.

Den kan smittas till människan och i Sverige är det ovanligt men sjukdomsfallen är ofta allvarliga eftersom de är svårbehandlade enligt Folkhälsomyndighetens informationssida om rävens dvärgbandmask och relaterade sjukdomar till infektion av denna.

Man har inte kunnat utesluta att i de få fall som förekommit är det Sverige som varit landet man smittats i.

Man har i Sverige påvisat smittade rävar, och även andra köttätande djur som hundar, katter, lodjur och mårdar har kunnat påvisats vara värddjur för dvärgbandmasken. När dessa djur infekteras av dvärgbandmasken sätter sig masken fast i vävnaderna och kommer sedan ut i omgivande miljö via avföringen.

I huvudvärddjuret utvecklas äggen till maskar som lägger ägg som passerar ut ur djuret via avföringen. Äggen är köldtåliga över en längre tid men överlever inte uttorkning eller kokning, så grönsaker eller bär som eventuellt kan ha dvärgbandmask på sig kan med fördel kokas för att undvika infektion till människor.

Man bör vara medveten om att inälvsparasiter hos hund och katt kan överföras till människor som har en nära kontakt med djuret. Därför är det också viktigt för ägarens egen hälsa att med jämna mellanrum kontrollera så att husdjuret inte har inälvsparasiter.

Före utlandsresa med ditt husdjur ska du alltid kontrollera vilka inreseregler som gäller i landet du reser till för att få föra in ditt djur i landet. 

I vissa länder måste man ha avmaskat sin hund eller katt mot bland annat dvärgbandmask samt måste ha vaccinerat sitt djur mot bland annat rabies och inneha pass för djuret där avmaskningar och vaccinationer hos veterinär tydligt framgår.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur snabbt verkar avmaskningsmedel för katt och hund?