28 oktober

Tjock katt – 5 lösningar för att hjälpa katten gå ned i vikt

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Övervikt hos katter är ett allmänt problem i Sverige som blir allt vanligare med tiden.

Enligt en studie från Universitetsdjursjukhuset vid SLU var över 45% av katter som besökte sjukhuset överviktiga. De flesta djurägare är väl medvetna om att deras katter, som de flesta andra katter, gillar att äta. Vanligtvis brukar katten stirra på dig och tigga om mat tills den får sin måltid. Vilket ofta resulterar i att du serverar med foder än vad din katt faktiskt behöver

Utfodring över det normala är överraskande nog inte hela förklaringen till fetma hos katter.

Det finns andra bakomliggande orsaker till fetma. Allt från för lite träning till billigt kattfoder med dåliga näringsvärden till att katten har underliggande hälsoproblem.

Snabb lösning:

Foder för tjocka katter

dietfoder för tjocka katter som behöver gå ned i vikt

I denna artikel gör vi en djupdykning i varför din katt är fet. Tillsammans ska vi klargöra de vanligaste orsakerna till att katter blir tjocka och ge dig konkreta tips som du kan använda redan idag för en viktnedgång som är säker och långvarig.


Hur vet jag om min katt är överviktig?


Den ideala vikten för de flesta tamkatterna är ungefär 3.5 kg. Däremot kan vikten påverkas av olika faktorer som kattens storlek, ras, kön och ålder. 

I likhet med människor orsakas fetman av överflödigt kroppsfett och vikt. Vanligtvis har katter som klassificeras överviktiga en vikt som är 10-20% högre än deras idealvikt.

Din veterinär kan alltid tala om för dig om din katt är överviktigt, men detta kan ge dig en indikation om din att är överviktig: 

tjock tecknad katt äter till den blir dålig i magen
 • Ett lager av fett över revbenen som gör att du inte kan känna av revbenen när du tar på katten. 
 • En stor mängd av bukfett eller nedåt-buktande buklinje.
 • Kroppsformen är utvidgad och det är svårt att se benstommen (om du tittar på kattens form uppifrån).

Om din katt är överviktig är det ett problem som du bör ta på största allvar eftersom ett par extrakilon kan göra ditt husdjur mer benägen att få vissa hälsoproblem, som till exempel typ 2-diabetes och i överlag få ett sämre hälsotillstånd.


Anledningar till att katten blir överviktig


Det finns många orsaker till varför katter blir överviktiga. Ibland kan det vara svårt att veta exakt vad som är den underliggande orsaken, men det går att lista ut. Nedan ser du de fyra vanligaste anledningarna till varför katter lägger på sig överskottsvikt.

Fundera över vad som är anledningen till att just din katt är fet och scrolla sedan vidare till nästa rubrik där du kan läsa om 5 olika lösningar på problemet. 

De fyra vanligaste anledningarna till fetma hos katter är:

tjock katt vilar sig mot väggen
 • Dåliga näringsvärden och spannmål

Fetma hos katter kan uppstå om de äter fel typ av näring.

Katter är köttätare som måste få i sig protein från kött för att bibehålla ett hälsosamt liv.

Således behöver de animaliska proteinfoder som innehåller exempelvis kyckling, kalkon, fisk och kanin med fler.

Foder som består av köttbiprodukter som ben, fett, blod och lungor eller torrfoder med en hög kolhydrathalt och mindre kötthalt kan ge upphov till fetma.

Foder baserat på spannmål är ett exempel på kattmat som är billigt, men som kan göra katten fet.

 • Överkonsumering av mat

Övervikt kan uppstå om katten får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar, det vill säga att katten överkonsumerar maten.

En optimal diet för en katt är att ge den tre till fyra små måltider om dagen med rå, frystorkad mat eller köttrik burkmat av god kvalitet.

I många hushåll där katter är själva under dagen är det populärt att ge katterna en större mängd mat i mindre frekvenser eller att använda en torrfoderautomat med "fritt fall".

Katter med sådan kosthållning löper större risk för överkonsumtion som leder till fetma.

 • För lite motion

Precis som människor behöver katter motionera. 

Katter som har fri tillgång till utemiljön får oftast sin dagliga motion när de de klättrar i träd, hoppar över staket och jagar insekter och då löper en mindre risk för fetma. 

Innekatter däremot behöver träningsutrustning och regelbunden fysisk aktivitet för att hålla sin kropp i gång och i form.

Detta kan du uppnå genom ett roligt klösträd, en hemmagjord kattleksak eller någon annan bra aktiveringsleksak som du kan beställa hem.

 • Sjukdomsrelaterade problem

Förutom anledningar som orsakas av kattägaren kan även sjukdomar vara en utlösande faktor för viktökning.

Den främsta orsaken är en underaktiv sköldkörtel vid namn hypotyreos, en sköldkörtel som inte producerar tillräckligt med hormoner. Andra sjukdomar som kan ge upphov till fetma inkluderar:

 • Cushings sjukdom (hyperadrenokorticism) - En sjukdom i binjurebarken som ökar aptiten och minskar kattens benägan för fysisk aktivitet. 
 • Akromegali / hypersomatotropism - En hormonell störning som ger även förstorad hypofysen eller en tumör i den. Vilket ger ett överskott av tillväxthormoner som leder till insulinresistens, 2-diabetes och större aptit.

Lyckligtvis finns det foder specifik för vissa sjukdomar.


Minska kattens övervikt: 5 Lösningar


tjock katt äter hela tiden och lider av fetma

Om du misstänker att din katt är överviktig är det viktigt att vidta omedelbara åtgärder för att kunna lindra eventuella hälsoproblem och långsiktiga konsekvenser.

För att göra rätt från start och minska risken med viktnedgången är det viktigt att du är medveten om de olika metoderna som går att använda.

Just därför har jag samlat 5 enkla lösningar för att minska kattens vikt som du kan applicera direkt.

Tänk på att inte "Banta" katten utan ändra kattens fodervanor successivt.

Byt ut fodret till spannmålsfritt och nyttigt

Vilket foder som är rätt för din katt beror på var i livet djuret befinner sig. Faktorer som ålder, storlek/ras, om katten är utekatt/innekatt och dess vikt påverkar valet av foder men en sak är gemensamt för alla katter.

Spannmålsfritt kattfoder med hög proteinhalt är rekommenderat, särskilt för tjocka katter. Den bästa kattmaten innehåller viktiga näringsämnen som protein, fett, mineraler och vitaminer i rätt proportion.

Nedan finner du en snabbguide kategoriserade efter olika stadier i kattens liv med förslag på de foder som jag tycker är bäst och mest prisvärda:

Foder för kattungar (upp till 1 år) 

Kattungar behöver foder med mer energi, protein och kalcium eftersom de växer så de knakar. Jag rekommenderar Bozitas spannmålsfria och Svensktillverkade kattfoder. Helt enkelt eftersom det håller en hög kvalité utan att kosta som vissa andra premiummärken.

Vad som gör att jag väljer Bozita Kitten

 • För kattungar
 • 100 % Spannmålsfritt
 • Från Sverige för svenska katter
 • Naturliga råvaror
 • Finns i förpackningar om 2 kg, 10 kg och som våtfoder
 • Innehåller kyckling och lax

Foder till en vuxen katt (efter 1-7 år)

När katten blir vuxen slutar den att växa och behöver mindre energi, protein och kalcium. Trots förändringen i livet är det viktigt att katten fortsätter äta spannmålsfritt och högkvalitativt för att bibehålla en hälsosam livsstil och motverka viktökning.

Är din katt mycket fet bör du välja viktminskningsfoder för att sedan övergå till Four friends vuxenfoder för att hålla i vikten. Är din katt däremot lätt överviktigt kan du välja ett vanligt vuxenfoder och minska utfodringen i små steg tills din katt återfår normalvikt.

Varför Four-Friends är min favorit för vuxna katter

 • 57% kött från anka, kyckling och kalkon
 • 100% spannmålsfritt
 • Innehåller probiotika (skonsamt mot mage och tarm)
 • Innehåller Aloe veta och havtornextrakt (förbättrar näringsupptagning och bidrar till sunda urinvägar)
 • Med utfodringsguide på förpackningen

Foder till en senior katt (efter 7 år)

Äldre katter har ett förändrat näringsbehov eftersom matsmältningen, leder och ämnesomsättning förändras samtidigt som katten rör sig mindre. Av detta skälet bör de ha foder med mindre energi.

Därför är Eukanuba bäst för seniorkatter som inte får bli feta

 • Direkt anpassat för äldre katter (7+ år gamla)
 • Bidrar till förbättrad tandhygien och starkt immunförsvar
 • Mycket hög proteinhalt (46% kyckling och kalkon)
 • Begränsad mängd spannmål (endast majs)
 • Innehåller fettsyrorna omega 3 och 6
 • Finns i förpackningar om 4 kg och 10 kg

Kattfoder för överviktiga katter (lågkalori)

Om det handlar om en större viktminskning kan det vara bra att byta till ett dietfoder.

Mitt val för att motverka fetma hos katter

 • Veterinärfoder av hög kvalité
 • Innehåller pulveriserat cellulosa (Mättar katten länge utan att göra den fet)
 • 100 % spannmålsfritt
 • Innehåller 32 % råprotein av kyckling och kalkon
 • Går att använda för att bibehålla vikt (efter att katten återfått normalvikt)
 • Omkring 256 Kcal / 100gram men mättar bra

Tänk på att byta ut fodret gradvis under en veckas gång. Annars kan katten få problem med matsmältningen. Det är också rekommenderat att du kontaktar veterinär om du gör mycket stora förändringar i kattens diet. En långsam övergång är sällan något att oroa sig över.

Håll ett öga på katten och dess avföring. Ser att okej kan du känna dig lugn.

Minska mängden mat

För att säkerställa att katten ska gå ned i vikt bör du följa den kommenderade mängden på foderförpackningen. Använd gärna en våg för att mäta upp den exakta mängden mat och fördela matintaget i mindre, mer regelbundna måltider. Om du har en automatisk torrfoderautomat bör du överväga att gå över till en modell med portionsstyrning eller med timer eftersom den hjälper till att reglera mängden mat din katt får i sig. 

Reducerade belöningar 

Du kan förhindra din katt att bli överviktig genom att ta bort det extra godiset som så många av oss ger till katter, eller alternativt byta ut den till en nyttigt kattgodis

Om du fortfarande önskar ge din katt någon form av belöning kan du ge den i samband med fysisk aktivitet - så att katten måste jobba för födan på olika sätt.

Aktivera katten

Det bästa sättet att minska kattens vikt är genom att aktivera den med fysisk aktivitet, framförallt är detta viktigt om det är en tamkatt som lever inomhus

Din katt bör ha en stimulerande inomhusmiljö med träningsutrustning. som främjar lek. Klätterträd är ett perfekt utrustning som både ser till att katten undviker att klösa på dina saker, samtidigt som den kan användas vid fysisk aktivitet och ger katten en utkiksplats på en högre höjd.

Därtill älskar katter interaktiva leksaker som snören på olika leksaker, leksaksmöss med fler.

tjocka katter är feta eftersom de äter för mycket foder

Gå till veterinären om katten är allvarligt fet

Om din katt är extremt överviktig eller om du misstänker att dess vikt är förknippad med en sjukdom eller smärta bör du alltid ta kontakt med en veterinär. Utöver att undersöka din katt för hälsoproblem, så kan en veterinär upprätta ett speciellt viktminskningsprogram som är anpassat för din katt.

Ett sådant viktminskningsprogram använder sig ofta av särskilt veterinärordinerat foder. Något som kan täckas av din kattförsäkring.


Vanliga frågor och svar: Fetma hos katt


I den här sektionen hittar du de vanligaste frågorna och svaren på dessa som vi får från andra läsare på Djursajten. Förhoppningsvis får du din fråga besvarad, om inte så kan du ställa den i kommentarsfältet nedan så svarar jag direkt!

Vad bör jag tänka på när jag bantar katten?

Det är viktigt att katten har en långsam viktnedgång på max 0.5 - 2% av sin totala kroppsvikt per vecka eftersom den annars löper risk att bli sjuk av bantningen. Detta betyder att en katt på 5 kg bör gå ned cirka 1 - 4 hg i månaden.

Varför är min katt konstant hungrig?

Det finns många orsaker som leder till att en katt blir hungrig. Bland annat förändras katters ämnesomsättning vid kastrering. Men en del katter tigger om mat helt enkelt för att de vill ha uppmärksamhet och har lärt sig att de får det genom att tigga om mat.

Vilka risker förknippas med fetma hos katter?

Katter som är överviktiga löper större risk för ett flertal sjukdomar såsom diabetes, artros, hudåkommor, ledproblem och nedsättning av immunförsvaret. Vidare brukar tjocka katter få svårare att röra sig och ha problem med tvättningen.

Hur vet jag om min katt är överviktig?

En hälsosam katt väger ofta omkring 3,5 kilo. Vikten kan däremot variera en hel del beroende på individen och vilken kattras du äger. Övervikt syns dessutom ganska tydligt på katter eftersom ett enstaka kilo är en väldigt stor procentull ökning av kattens vikt. Du kan också be en veterinär att kontrollera kattens vikt.

Vi hoppas att denna artikel var givande och kommer att hjälpa dig att minska din katts vikt. Kom ihåg att det tar tid innan katten går ned i vikt - så tänk långsiktigt!

Tack för att du bryr dig om kattens hälsa. Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Tjock katt – 5 lösningar för att hjälpa katten gå ned i vikt