8 september

5 effektiva fästingskydd för hundar och katter – Vilket är det bästa?

0  Kommentarer

Det finns många bra fästingsskydd på marknaden, men tyvärr är det många som innehåller skadliga ämnen.

I flera produkter är det som ligger till grund för verkningseffekten giftiga bekämpningsmedel. Ofta är produkternas aktiva ämnen skadliga för andra djur än bäraren och naturen. De bästa fästigskydden är de som inte orsakar skada men ändå gör sitt jobba att hålla fästingarna på avstånd.

Naturliga, giftfria produkter kan vara minst lika effektiva
Ett alternativ som är både giftfritt, effektivt och helt naturligt är bäst i test eftersom de inte för med sig onödiga risker. Val av fästingskydd som uppfyller dessa kriterier och som inte skadar naturen är helt klart att föredra, av flera skäl som vi kollar på i artikeln. Vi har hittat 5 effektiva produkter som är just sådana bra val.

En kombination av fästingskydd håller fästingar borta från djur
Ett stort plus är är att du enkelt kan kombinera två eller fler av dessa produkter för ett mycket mer effektiv skydd mot fästingar. Vi vill inspirera dig att upptäcka att du inte inte behöver skadliga medel för att vara skyddad mot fästingar.

När fler väljer produkter som är naturliga vi att de minska hälsoriskerna djur i Sverige utsätts för och att mindre skadliga ämnen kommer i kontakt med naturen. Förhoppningsvis får du se med egna ögon att de fungerar mycket effektivt tillsammans och att du inte behöver de andra produkterna.

Vilket är det bästa fästigskyddet för hund och katt?

Det bästa fästingskyddet är en kombination av kokosolja, bärnstenshalsband och naturliga, giftfria fästingmedel såsom fästingspray & fästingtabletter. Dessa tillsammans utgör det med effektiva sättet att hålla fästingarna borta från ditt djur.

Om du vill vara extra säker efter en promenad i vegetation med särskilt mycket fästing kan du ge din hund eller katt en massage med en klädrulle. Fästigarna fastnar i rullen innan de hunnit få fäste om du drar rullen över hela djurets päls direkt när ni är hemma.

Behovet av ett bra fästingskydd är stort

Som hund och kattägare vet du hur stort problem fästingar kan vara för din älskade vän. Tänk dig att du ger dig ute med din hund på en promenad och allt är frid och fröjd.

Ni går genom skog och gräs som ni brukar. Några dagar går och du sitter och myser med dit hund. När du drar handen genom din hunds päls upptäcker du något som känns ovanligt och konstigt. Du er ser en grå liten svullnad mellan hundens hårstrån och inser att din hund är blivit offer för en fästing.

Fästingar är små blodsugande parasiter som finns på många platser i Sverige. De sätter längst ut på grässtrån och eller löv och väntar på att ett djur ska komma och stryka sig mot där de sitter så att de får fäste. Det är inte nog med att dessa små kryp har ett äckligt utseende, det är även vanligt de är sjukdomsbärande.

Fästingar är ett stort problem för hund och kattägare eftersom djuren gärna rör sig i skog och gräs under promenader och rastning, precis där fästingarna lurar.

Brukar din hund eller katt få fästingar?

De flesta djurägare är välbekanta med riskerna för fästingar. Det är bra att komma ihåg att det ska mycket till för att din kamrat ska drabbas av en sjukdom.

Hittar du en fästing på din hund eller katt är det viktigt att du tar bort den omedelbart. Även om de flesta fästingar inte bär på en sjukdom kan komplikationerna om den gör det vara allvarliga.

Ju snabbare du tar bort den desto mindre är risken att fästingen överför en sjukdom ifall den bär smitta.

Under fästingsäsongen - mellan början av mars till slutet av oktober - är det bra att undersöka ditt djur regelbundet. Fästingarna är mest aktiva när det är 5-7 grader eller varmare och trivs bäst i fuktiga eller skuggiga platser. När fästingen är aktiv sitter den och väntar i bland gräset eller i lövbuskar och väntar på att ett offer ska vandra förbi.

Effektivt knep för extra skydd mot fästingar

Direkt efter att du varit ute med din hund på en promenad kan du ta en vanlig klädrulle och systematiska rulla igenom hela djurets päls. Har din hund eller katt fått på sig en fästing kommer den att fastna på klädrullen innan den hinner fästa under djurets päls.

Det är viktigt att du gör detta direkt när ni kommer in så att inte parasiten hinner få ett fäste. Det behöver bara ta några minuter och det är oerhört effektivt. Klistret på klädrullen är inte särskilt starkt och det bör inte kännas obehagligt för din hund eller katt. Den kommer säkert att njuta av det och tycka att den känns som en härlig massage.

Med alla risker som finns är det bästa att jobba förebyggande så behovet av ta bort en fästing inte ens behöver uppstå. Men hur gör man det på bästa sätt? I resten av den här artikeln kommer vi att ge dig de 5 bästa naturliga fästigskydden som håller de vidriga små blodsugande parasiterna borta.

1. Kokosolja

Kokosolja har visats sig effektiv i flera studier. Forskare insektsforskare har uttalat sig om dess effektivitet och det finns både publicerad forskning och gott om artiklar med hundägare som går i god för att det funkar.

2. Fästingtabletter

Ett bra fästingskydd ska vara giftfritt och naturligt samtidigt som att ett verkar effektiva med att hålla fästingplågan borta. Dessa tuggtabletter för både hundar och katter innehåller ämnen som stöter bort fästingar från ditt djur. De tablett vi talar om här är giftfria och innehåller naturliga ingredienser.

3. Fästingspray

Det finns flera alternativ av fästingsprayer som är giftfria och naturliga. Många av dessa innehåller även ingredienser vilka det finns gott om vetenskapliga belägg för att de faktiskt fungerar.

Bland annat har en svensk studie från 2006 visat att en rad naturliga oljor har lika bra effekt i att hålla fästingar borta som det syntetiska nervgiftet DEET som återfinns vissa läkemedel Bravecto. Eftersom naturliga alternativ har minst lika bra effekt kan du välja en fästingspray som är både bra för miljön och som inte

Dessa är mycket bra val för att skydda din hund eller katt.

4. Tjärschampo mot fästingar

Tjärschampo är gjort av tjära från träd och inte bara bra för hunden. Där också bra för hundar som har problem med pälsen. Olja från tjära har i svenska studier visats verka fö att hålla fästingar borta och det ingår det väljs bland som en aktiv ingrediens i olika typer av skydd mot fästingar.

5. Bärnstenshalsband

Det här är den minst evidensbaserade metoden bland de fästingsskydd vi tar upp i den här guiden. Eftersom det inte finns några nackdelar i övrigt tycker vi att det ändå är värt att prova. Särskilt för den nyfikna och den som tycker dem är vackra. Kombinera dem gärna med de andra sätten att skydda ditt djur ovan.

Bärnstenshalsband är gjorda av ädelstenar som bildats av kåda från träd, t.ex. från tallar och granar, och har fossiliseras under minst 20 miljoner år men ofta mycket längre. Dessa har genom historien använd som betalmedel av ansetts vara värdefulla och sällsynta. Det har även funnits en tro om deras övernaturliga krafter att skydda och hela och olika teorier lever kvar än idag.

När man värmer dessa stenar avger de en väldoftande arom och det sägs att den inte alls gillas av insekter. Dessutom har dessa stenar en förmåga att ge upphov till statisk laddning i pälsen på djur. Aromen och den statiska laddning som uppstår i pälsen verkar samverka till ett effektivt skydd mot fästingar. När din hund eller katt bär ett bärnstenshalsband runt sin hals vill eller kan inte fästingar gripa tag i djurets päls där de sitter på ett grässtrå och lurar.

Övriga alternativ

Hittills har vi tagit upp 5 bra sätt att ge din hund eller katt ett fästingskydd. Listan är långt ifrån fullständigt då det talas om väldigt många sätt som anses fungera. Vi har helt enkelt valt ut de vi anser är de bästa baserat på vad vi hört folk säga om den och vad det finns för belägg i forskningen för att det skulle fungera. Slutligen tar vi upp några andra alternativ som har mer eller mindre belägg för att de skulle fungera. Känn nöjet att prova dessa efter eget behag med vi har ingen aning om de kommer att vara bra. Rapportera gärna tillbaka till oss om du upptäcker egna metoder som fungerar. Kan du styrka den med forskning är det ännu bättre. Vi uppdaterar mer än gärna den är guiden utifrån vad vi får för feedback och vad du skriver i kommentarsfältet nedan.

Naturliga fästinghalsband

Petwise Fästinghalsband för Hund
Det här halsbandet har vi inte testat själva. Vi har kolla på recensionerna den har fått och sett att de omdömen den fått är väldigt dåliga. Det är synd för det är en giftfritt och naturligt alternativ som verkar under en lång tid. Det verkar på många sätt vara en bra produkt, bara synd att kunderna verkar tycka att det inte fungerar.

Kosttillskott av MSM och B-vitamin för hund och kat

Många hund- och kattägare ger sina tillskott av MSM och B-vitamin och upplever att de få mindre fästingar. Om detta stämmer har vi inte bekräftat men det kan vara värt att prova. B-vitamin och MSM för hundar, katter sägs även vara bra mot ledvärk, krämpor och ge en finare päls.

Såpa som skydd mot fästingar

Om du tvättar din hund/katt i vanlig såpa så säger rykten att det minskar risken för fästingar och det ger ett skydd mot rävskabb. Det sägs också att jägare badar hundar i grönsåpa som ett skydd mot just rävskabb. Några vetenskapliga belägg för detta känner vi inte till så testa alla de andra alternativen i första hand för att in ödsla din i onödan.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hur länge ska torrfoder ligga i blöt? – Allt du behöver veta

Bästa tjärschampo 2021 – För hund, häst och katt

Djursajten
>