8 september

10 giftfria & naturliga fästingskydd för hundar och katter – Vilket är det bästa?

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Buddy

Letar du ett fästingskydd som kan skydda in din hund eller katt från att bli biten av en fästing? Känner du igen dig i följande situation?

Du ger dig ut med en hund på en promenad och allt är frid och fröjd. Ni går längs stigar genom skogen och det gröna blad och gräs slänger och stryker sådär härligt och kittligt kring era ben.

Fästingar i skogen när man vandrar med hunden

Några dagar passerar. Du sitter och myser med hunden i vardagsrummet. Nu stryker du handen genom pälsen på din hund. Sådär som du ofta brukar göra när ni myser. Det känns mjukt och skönt och hunden njuter, men plötsligt upptäcker du något som känns ovanligt mot din hand i pälsen på vovven.

Golden retriever sitter i soffan när matte upptäcker en fästing

Du känner hur något står ut från skinnet under all päls. Du kollar närmare mellan hundens hårstrån. Du behöver kolla noga och spreta på alla hårstrån ordentligt. Du ser en tillslut grå liten utbuktning och inser att din stackars jycke har blivit offer för en blodsugande fästing.

När du fortsätter granska hunden ser du att det dessutom sitter två fästingar mellan trampdynorna på tassen. 

Husse upptäcker två fästingar på tassen

Att upptäcka fästingar är aldrig kul. Särkilt inte eftersom det medför en risk att drabbas av sjukdom för den hund som blivit värd för parasiten.

Helst vill man inte att de ska gå så långt att man upptäcker fästing innan man börjar skydda ditt husdjur. Men oavsett om redan inträffat dig flera gånger eller om du hittills undkommit problemet är det viktigt att ha ett bra skydd.

Bli av med fästingar: DIREKT

Naturligt fästingskydd - BuddyCare

Bli av med fästingarna en gång för alla med bekämpning i form av ett kosttillskott för hunden. Blanda ut det naturliga pulvret med hundens foder (fungerar för både torrfoder och våtfoder) och fästingarna kommer hålla sig borta från vovven.

Tillskottet från BuddyCare ger ett heltäckande, naturligt skydd mot fästingar och loppor. Tillskottet innehåller dessutom nödvändiga vitaminer som bidrar till hundens allmänna immunförsvar.

Fördelar

 • Fritt från kemikalier eller nervgifter
 • Enkelt att dosera
 • Tillverkade av Buddy -Pålitligt kvalité
 • Naturligt och bra för miljön samt nyttigt för hunden!
Fästingskyddad hund är med en man i en gul regnjacka

I den här artikeln kommer du få tips och råd i hur du använder fästingskydd och hjälp med att välja fästingskydd. Genom att följa våra tips förebygger du angrepp och kanske slipper du slipper upptäcka fästigar på din hund eller katt helt och hållet.

Syftet med den har artikeln är att guida dig till vilket som är det bästa fästingskyddet för att hålla dessa äckliga små blodsugande parasiter borta helt och hållet från ditt djur. Med fokus på giftfria & naturliga val.

Artikeln är främst skriven från en hundägares perspektiv men alla tipsen lämpar sig bra för att skydda katter också. Oavsett om du har en hund eller katt som behöver skyddas mot fästingar har du alltså kommit rätt.

En ung flicka hittar en fästing på sin katt med ljus päls

Naturliga och giftfria skydd mot fästingar 

Det finns många bra fästingsskydd på marknaden, men tyvärr är det många som innehåller giftiga ämnen.

I olika produkter som marknadsförs som effektiva fästingskydd är det som ligger till grund för verkningseffekten ofta nervgifter, miljöskadliga syntetiska bekämpningsmedel eller kemikalier.

Ofta är produkternas aktiva ämnen inte bara potentiellt harmfulla för djuret som ska skyddas men också för andra djur och naturen. 

När du väljer produkter som är naturliga bidrar du till att minska hälsoriskerna som djur och natur i landet utsätts för. Ditt medvetna val gör också att mindre skadliga ämnen kommer i kontakt med naturen.

En brun katt kliar sig på halsen för att den har fått en blodsugande fästing

Den är artikeln riktar sig till dig bestämt dig för att du inte vill använda fästingskydd med gifter bara accepterar alternativ som består av naturliga ingredienser.

Vi har därför helt uteslutit alla alternativ med nervgifter och naturvådliga kemikalier. Väljer man bort alla dessa är frågan: Finns det verkligen några bra och effektiva alternativ kvar på marknaden som funkar?

Ja, det finns många bra alternativ!

I den här artiklen kommer du att få lära om 10 naturliga och giftfria skydd mot fästingar som funkar! De är dessutom enkla att få tag på (chansen är att du redan är vissa hemma!) så att du kan sätta igång att uppleva effektiviteten själv.

Målet med artiklen och att dela alla dessa 10 fästingskydd är att göra dig betydligt bättre utrustad att hålla fästingar borta från din hund / katt och ditt hem.

Kombinera giftfritt fästingskydd

En fördel med alla giftfria fästingskydd i listan som följer att du enkelt kan kombinera två eller fler av dessa för att förstärka skyddet utan risk för biverkningar.

Förhoppningsvis får du upptäcka med egna ögon att de kan samspela effektivt tillsammans och landa i insikten att du inte behöver de andra produkterna som innehåller gifter.

En hund som fått en fästing kliar sig bakom örat

Tänk på detta efter en promenad med hunden

Om du vill vara extra säker efter en promenad i vegetation med särskilt mycket fästing kan du ge din hund eller katt en massage med en klädrulle

Fästigarna fastnar i rullen innan de hunnit få fäste om du drar rullen över hela djurets päls direkt när ni är hemma. 

Vilket är det bästa fästingskyddet?

Det bästa fästingskyddet anser jag ska vara giftfritt och naturligt samtidigt som det ger ett försvar som funkar och håller fästingplågan helt borta.

Det bästa fästingskyddet är att kombinera olika naturliga skydd som har belägg för sin effektivitet. Några exempel är raw kokosolja, giftfria fästingtabletter, harmlösa fästinghalsband, fästingspray med naturliga ingredienser, fästingsavvisande ultraljud, anti-fästing schampoo och förebyggande kosttillskott. Många bra alternativ helt enkelt.

En kombination av dessa fästingskydd kommer stå sig bäst i test mot varje enskilt alternativ listan. Att kombinera ger du din hund eller katt ett mer heltäckande allroundskydd.

Ett par - tre stycken av dem är bättre tillsammans än varje enskilt fästingskydd var för sig eftersom alla täcker upp för varandra.

Det bästa fästingskyddet

Naturligt fästingskydd - BuddyCare

Bli av med fästingarna en gång för alla med bekämpning i form av ett kosttillskott för hunden. Blanda ut det naturliga pulvret med hundens foder (fungerar för både torrfoder och våtfoder) och fästingarna kommer hålla sig borta från vovven.

Tillskottet från BuddyCare ger ett heltäckande, naturligt skydd mot fästingar och loppor. Tillskottet innehåller dessutom nödvändiga vitaminer som bidrar till hundens allmänna immunförsvar.

Fördelar

 • Fritt från kemikalier eller nervgifter
 • Enkelt att dosera
 • Tillverkade av Buddy -Pålitligt kvalité
 • Naturligt och bra för miljön samt nyttigt för hunden!

Brukar din hund eller katt få fästingar?

De flesta djurägare är välbekanta med riskerna med fästingar.

Det är bra att komma ihåg att det ska mycket till för att din kamrat ska drabbas av en sjukdom vid ett enstaka fästingbett. Men börjar den dra på sig flera fästingar vid återkommande tillfällen ökar risken. Särskilt om du bor i ett riskområde för t.ex. TBE - Fästingburen hjärninflammation.

Hittar du en blodsugare på din hund eller katt är det viktigt att ta bort fästingen direkt. Även om de flesta fästingar inte bär på en sjukdom kan komplikationerna om den gör det vara allvarliga.

Bilden visar en kvinna som tar bort en fästing från en hund

Det är viktigt att understryka att ju snabbare du tar bort den desto mindre är risken att fästingen överför en sjukdom om den bär smitta.

Under fästingsäsongen - mellan början av mars till slutet av oktober - är det bra att undersöka ditt djur regelbundet. Även om du använder fästingskydd, eftersom inget skydd är 100% säkert.

Fästingarna är mest aktiva när det är 5-7 grader eller varmare och trivs bäst i fuktiga eller skuggiga platser. När fästingen är aktiv sitter den och väntar i bland gräset eller i lövbuskar och väntar på att ett offer ska vandra förbi.

En bra vana som skyddar mot fästingar

Direkt efter att du varit ute med din hund på en promenad kan du ta en vanlig klädrulle och systematiskt rulla igenom hela djurets päls. Har din hund eller katt fått på sig en fästing kommer den att fastna på klädrullen innan den hinner fästa sig någonstans i skinnet under pälsen.

Ta bort fästingar med klädvårdsrulle

Det är viktigt att du gör detta direkt när ni kommer in så att inte parasiten hinner få ett fäste. Det behöver bara ta några minuter och det är oerhört effektivt. Klistret på klädrullen är inte särskilt starkt och det bör inte kännas obehagligt för din hund eller katt. Den kommer säkert att njuta av det och tycka att den känns som en härlig massage.

Eftersom fästingar för med sig risker redan från att den fäster sig är det bästa att jobba förebyggande så behovet av ta bort en fästing inte ens behöver uppstå. Hur gör man det på bästa sätt?

10 tips på fästingskydd

Giftfria

Naturliga

Effektiva

I resten av den här artikeln delar vi dem 10 bästa naturliga och giftfria fästigskydden som håller de vidriga små blodsugande parasiterna borta.

1. Ultraljud avvisar fästingar

Den här videon demonstrerar hur Tickless fungerar:

2. Kallpressad kokosolja

Kokosolja har visats sig effektiv i flera studier. Forskare har uttalat sig om dess effektivitet och det finns både publicerad forskning och gott om artiklar med hundägare som går i god för att det funkar. Nackdelen är om du inte gillar lukten eller om du tycker att det är blir kladdigt. Fast både dessa nackdelar går att hitta lösningar på.

Du kan till exempel köpa doftfri kokosolja (jag vet dock inte om den är lika effektiv). Prova också att vara lite kreativ och göra en egen blandning med andra ingredienser. Kanske kan du köpa en sprayflaska och bland ut med något gör gör det enkelt att fördela jämt över pälsen? Eller så tillsätter du bara jämt över hunden päls med händerna.

Holistic Kokosolja
Ekologisk & Kallpressad

En ekologisk och kallpressad kokosolja har kvar alla egenskaper som med säkerhet ger ett ett slags skydd mot fästingar som finns dokumenterat i forskning. 

Kokosolja mot fästingar

3. Giftfria fästingtabletter

Dessa giftfria fästingtabletter som passar för både hundar och katter innehåller ämnen som stöter bort fästingar från ditt djur.

Du behöver inte oroa dig att ditt djur utsätts för kemikalier och gifter eftersom dessa endast innehåller naturliga ingredienser.

4. Fästingsalva

Fästingsalva i snygg förpackning

5. Fästingpulver

6. Fästingspray

Det finns flera alternativ av fästingsprayer som är giftfria och naturliga. Många av dessa innehåller även ingredienser vilka det finns gott om vetenskapliga belägg för att de faktiskt fungerar.

Bland annat har en svensk studie från 2006 visat att en rad naturliga oljor har lika bra effekt i att hålla fästingar borta som det syntetiska nervgiftet DEET som återfinns i vissa fästingmedel och många vanliga myggmedel. Eftersom naturliga alternativ har jämförbar effekt kan du välja en fästingspray som ger ett bra skydd. 

7. Anti-fästing schampoo

Anti-fästingshampoo

Ett fästingshampoo som är speciellt framtaget för att skydda husdjur mot fästingar. Innehåller bland annat kokosolja.

Fästingschampoo

Tjärshampoo

Fästingar gillar inte tjära. Att bada din hund med detta shampoo hjälper också att hålla parasiterna borta.

Tjärschampo är gjort av tjära från träd och inte bara bra för hunden. Där också bra för hundar som har problem med pälsen. Olja från tjära har i svenska studier visats verka fö att hålla fästingar borta och det ingår det väljs bland som en aktiv ingrediens i olika typer av skydd mot fästingar.

Såpa som skydd mot fästingar

Om du tvättar din hund/katt i vanlig såpa så säger rykten att det minskar risken för fästingar och det ger ett skydd mot rävskabb.

Det sägs också att jägare badar hundar i grönsåpa som ett skydd mot just rävskabb. Några vetenskapliga belägg för detta känner vi inte till så testa alla de andra alternativen i första hand för att in ödsla din i onödan.

8. Naturliga fästinghalsband

Det finns en handfull olika fästinghalsband för hundar och katter att välja mellan. 

Bärnstenshalsband

Bärnsten är den beryktade stenen som sägs hålla fästingar borta

bärnstenshalsband hund

Funkar det verkligen? Vi har granskat saken: Läs mer här.

Kort sagt påstås skydda genom en doft som avges från terpener i stenarna, men det finns också alternativa förklaringar. 

Fästinghalsband

Fästinghalsbandet från Petwise är ett av de få halsbanden som inte innehåller nervgifter eller ämnen som kan skada naturen. 

Petwise Fästinghalsband

Den verksamma ingrediensen är PMD-olja som förekommer naturligt i eukalyptusträdens blad.

Det finns forskning som stödjer ingrediensens effektivitet.

Ticclip fästingskydd

ticclip fästingskydd för hundar och katter

Enter your text here...


8.1 Petwise Fästinghalsband för hundar

Fördelar

 • Fritt från kemikalier eller nervgifter
 • Eteriska oljor och neutralt PH
 • Höga kundomdömen
 • Naturligt och bra för miljön


8.2 Bärnstenshalsband - Funkar det?

Det här är den minst evidensbaserade metoden bland de fästingsskydd vi tar upp i den här guiden. Bärnsten är vackert och det är en roligt grej. Se bara till att du inte har för höga förväntningar dess effektivitet bara. 

Bärnstenshalsband görs av bärnstenar som är förstelnad kåda som ursprungligen kommer från från träd som t.ex. från tallar och granar. Kådan har fossiliseras och blivit hård. Denna process pågår under minst 20 miljoner år, men ofta mycket längre, innan de kan kallas bärnsten.

Bärnstenshalsband för hundar och katter


Dessa har genom historien använd som betalmedel av ansetts vara värdefulla och sällsynta. Det har även funnits en tro om deras övernaturliga krafter att skydda och hela och olika teorier lever kvar än idag.

När man värmer dessa stenar avger de en väldoftande arom och det sägs att den inte alls gillas av fästingar.

Dessutom har dessa stenar en förmåga att ge upphov till statisk laddning i pälsen på djur.

Aromen och den statiska laddning som uppstår i pälsen sägs samverka till ett effektivt skydd mot fästingar. När din hund eller katt bär ett bärnstenshalsband runt sin hals vill eller kan inte fästingar gripa tag i djurets päls där de sitter på ett grässtrå och lurar.


9. Husmorsknep & hemmagjorda fästingmedel

Kommer snart. Läs mer här tills vidare. 

citroneukalyptusolja för att motverka fästingar

10. Kosttillskott som kan hjälpa mot fästingar

Kosttillskott som MSM och B-vitamin brukar kunna hjälpa till med att hålla fästingar borta från våra kära hundar och katter.

Hund- och kattägare som vi har lyssnat till ger sina tillskott av MSM och B-vitamin och upplever att de få mindre fästingar.

Jag har inte testa detta tillräckligt mycket själv för att säga om det stämmer eller inte men det kan vara värt att prova. Tro dock inte att ditt djur går säkert mot fästingar bara för att du ger den tillskott. Så enkelt är det inte men jag är övertygad om att det kan bidra.

Kom ihåg att det bästa är att kombinera flera av våra 10 tips från den här listan och i så fall kan detta vara ett var dem. B-vitamin och MSM för hundar, katter sägs även vara bra mot ledvärk, krämpor och ge en finare päls.

När du överväger om du ska börja ge din hund eller katt kosttillskott kan det vara bra att höra sig för med din veterinär om hon / han har några råd att komma med. Hör även andra hundägare i din närhet och kanske på nätet för att tar reda på vad deras hundar mår som bäst av.

En hund promenerar förbi en fästing som gömmer sig i högt gräs

Frågor och svar

Kommer snart...

Avslutande ord

Hittills har vi tagit upp 9 bra sätt att ge din hund eller katt ett verksamt fästingskydd.  Vi har helt enkelt valt ut de vi anser är de bästa baserat på egen erfarenhet & research, på vad vi hund- och kattägare har berättat för oss och på vad det finns belägg i forskningen.

Känn nöjet att prova dessa efter eget behag med vi har i ärlighetens namn ingen aning om vilka som kommer funka bäst för just dig. Rapportera gärna tillbaka till oss om du upptäcker egna metoder som fungerar så kan vi förlänga listan dela dem här med andra. 

Kan du styrka den med forskning är det ännu bättre. Vi uppdaterar mer än gärna den är guiden utifrån vad vi får för feedback och vad du skriver i kommentarsfältet nedan.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: 10 giftfria & naturliga fästingskydd för hundar och katter – Vilket är det bästa?