26 januari

Giftiga växter för katter – Komplett lista med 21+ bilder

3  Kommentarer

Att katter mumsar på växter är inget ovanligt. Det är något nästan alla katter gör och något som vanligtvis inte är farligt. Det finns dock en hel del växter som kan vara farliga för våra kära husdjur. I den här artikeln går vi genom dessa och visar bilder så du kan jämföra med växterna i ditt hem.

Nedanför växterna kan du dessutom läsa om hur du ser på din katt att den mår dåligt av växterna samt vad du ska göra om detta sker.

Dracaena

En lättskött växt som är vanligt förekommande i våra Svenska hem. Den är härligt vacker och gör sig mycket fin med sina blad på fönsterbrädet. Katter bör dock inte äta på den.

Julros

Dessa vackra blommor kommer i flera färger. De klarar sig bra under vinterhalvåret och kan till och med blomma i snö.

Växten är en perenn och finns som sagt i flera färger. Vanligast är vit, lila, grön och rosa.

Kottepalm

En ståtlig växt som finns i ett flertal storlekar. Växten är lättskött och finns i många hem landet över.

Katter bör undvika växten då den kan vara giftig. Lyckligtvis är det relativt ovanligt att katten äter på dessa tack vare de hårda bladen.

Korallbär

De vackra röda bären ser onekligen mumsiga ut. Din katt bör dock hålla sig borta från växten och undvika att äta på den över huvud taget då den kan vara giftig.

Det gäller såväl blad som bär.

Liljekonvalj

En riktig klassiker! Denna härliga växt blommor på våren och är i mångas ögon ett tecken på att sommaren är påväg. Den gör sig fin i en kruka på köksbordet men bör hållas borta från missen

Liljeväxter

Liljeväxter i allmänhet bör hållas borta från katten då de kan orsaka problem. Det finns ett flertal olika och vi avråder från allihopa, oavsett färg och utseende.

Kan orsaka njurskador.

Mistel

Den mytomspunna misteln. Här under ska man kyssas sedan gammal tradition. Din katt får dock inte kyssa själva växten. En mistel är giftig för katter och bör hållas borta.

Oleander

Så vackra! Dessa blommor väcker verklig liv i tillvaron med sin härliga färg. Katter bör inte njuta av dessa blommor på annat sätt än visuellt då de kan orsaka förgiftning vid konsumtion

Påsklilja

Påskliljor är inget katter bör äta. De är härliga att se på men innehåller farliga ämnen. Det är framförallt löken som är giftig och inte själva blomman, men även den bör undvikas.

Änglatrumpet

En brett uppskattad växt som finns i många hem. Dessa trumpetliknande växter är vackra men inte ätbara. Änglatrumpeten bör helt undvikas av katter.

Dessa vackra blommor lämpar sig alltså inte i hemmet om du har en katt som äter på växter. Du kan dock med fördel plantera dem i din trädgård då många av växterna fungerar för att skrämma bort rådjur från trädgården.

Utöver dessa växter, som bör undvikas helt och hållet, finns det växter som är mindre giftiga men som ändå bör undvikas. Skulle du upptäcka att din katt äter av dessa behöver du inte alltid drabbas av panik, men håll ett extra öga på din misse.

Mindre giftiga blommor som ändå bör undivkas

Amaryllis

Anemon

Azalea

Iris

Hur vet du om katten är förgiftad?


Det kan vara svårt, näst intill omöjligt att se på katten om den är förgiftad direkt. Det tar oftast ett litet tag innan missen börjar visa på att den inte mår som vanligt. Genom att hålla ett öga öppet efter nedanstående symtom kommer du kunna veta snabbt och agera direkt vid förgiftning.

 • Förändrat beteende
 • Dreglar
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Din katt dricker och kissar mer än vanligt

Om katten förändrar sitt beteende och helt plötsligt blir aggressiv, mer kelig, kanske gömmer sig under en soffa eller liknande kan det vara ett första varningstecken på att något är på tok.

Katter dreglar sällan och de som gör det brukar vara ganska återhållsammas. Det är därför ett tydligt tecken på att din katt sannolikt är förgiftat.

Kräkningar både syns och hörs. Det gör det enkelt för dig som kattägare att se att det finns ett problem och att katten behöver hjälp. Kräkning bör dock inte förväxlas med hårbollar. Något som är vanligt förekommande hos katter, särskilt långhåriga raser.

Diarré eller lös avföring är ännu ett tecken på förgiftning. Sker detta bör du uppsöka vård åt din misse. Just detta kan vara svårt att upptäcka om du har en utekatt som sällan använder kattlåda.

Vid förgiftningen är det också vanligt att katten dricker betydligt mer vatten än vanligt och även kissar ut detta. Likt de andra varningstecknen bör du uppsöka veterinärvård omedelbart om du märker av detta.

Uppsök veterinärvård vid symptom

Många kattägare drar sig från att uppsöka veterinärvård för katten vid symtom eftersom det kan komma att kosta dig en del. Djursajten vill understryka vikten av inte undviker vårt för din katt för att spara några hundralappar. Våra husdjur är en stor del av våra liv och katter lever länge. Det är ditt ansvar som kattägare att ta hand om din katt och säkerställa ett bra liv.

Vi har förståelse för att veterinärvård kan vara mycket kostsamt, särskilt om katten behöver regelbunden vård. Genom en bra kattförsäkring kommer du får hjälp med kostnaden för vården och behöver inte oroa dig för din livet på din katt om du inte har stora summor pengar att spendera på vård.

Bra för katter att äta växter - Kattgräs

Ja, det stämmer. Precis som rubriken lyder kan det vara bra för katter att äta växter. Som vi har förstått genom den här artikeln gäller det dock inte alla växter. Kattgräs är en växt som katter i allmänhet älskar. Det hjälper med allt ifrån matsmältning till viktiga näringsämnen och vitaminer.

Det finns att köpa i butiker men går också att odla eget. Djursajten rekommenderar att köpa ditt kattgräs i en butik då är ganska billigt. Tycker du om att plantera växter och sköta dessa kan det vara ett bra alternativ att odla ditt egna, men som sagt, mest för intresset av odling.

Växter du kan ha i hemmet utan oro

Lyckligtvis finns det en hel del växter din katt kan äta. Vanligt förekommande växter är bland annat solros, paradisträd och doftranka.

I trädgårdsbutiker finns det ofta information eller kunnig personal som kan hjälpa till med tips på plantor utifrån deras utbud. Nedan finner du några alternativ på växter din katt inte blir förgiftad av.

Ampellilja

Areca Palm

Novmeberkaktus

Bergpalm

Kattsvans

Porslinsblomma

Saint Paula

Fredsgrönska

Plymört

Givetvis finns det ett flertal andra växter som inte är giftiga för katter utöver de du ser ovan men som är mer ovanliga i hemmet. Bland annat ädelbanan och bananplanta. Vi rekommenderar att du frågar i din lokala blomsterbutik om rådgivning av dina mer unika växter då personalen oftast är mycket kunnig.

Avslutande tankar kring växter för katter

Vet du att din katt ofta äter på växter är det bra att kontrollera växterna i hemmet. Har du någon av de tidigare nämna giftiga växterna bör du antingen göra dig av med dessa eller hitta en plats i hemmet där din katt inte kan äta på den.

Kattgräs är ett bra alternativ och kan i flera fall få katten att sluta äta på övriga blommor.

Avslutningsvis vill Djursajten rikta ett varmt TACK till dig! Det är viktigt att vi tar hand om våra älskade katter. Att du undersöker och letar information om just detta för kattens skull är ett tecken på att du är en bra kattägare.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Tack för listan! 😀 mycket bra att ha!
  Om bilder på blommor som är ofarliga inte är för mycket att begära hade det också varit riktigt fantastisk !

  • Vad kul att du tyckte om listan och tack för tipset! Vi har nu uppdaterat inlägget med fler bilder så det blir ännu lättare att hålla katten säker.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Inlägget är av typen:


  Liknande läsning

  Japanska hundraser – Djursajtens topplista med 13 raser

  Djursajten
  >