13 oktober

Hur hittar katten hem igen?

1  Kommentarer

Att katter är fria själar och gärna klarar sig på egen hand är vida känt. Det är inte ovanligt att katter ”försvinner” och är borta i flera dagar, ibland till och med veckor. Det finns flera saker som kan vara skälet om din katt är borta.

Det kan vara nyfikenhet på sin omgivningen, sexualdriften eller olika instinkter. När katten är borta länge kan det vara lätt att man börjar känna sig orolig. Visserligen händer det att katter kommer bort utan att återvända, men det är ovanligt. Oftast hittar katterna hem på egen hand, men hur gör de egentligen för att hitta hem igen?

Hur hittar katter hem?

Vilken förmåga och metod som krävs av katten avgörs såklart av vart katten befunnit sig under tiden den varit borta. Katten kan upplevas borta fast den håller sig nära men utom synhåll. Den kan också ha gått vilse och tappat bort sig. I det sätt katten förmåga att hitta med för ett verkligt test. Vissa katter försvinner också i samband med en flytt. Efter en flytt sätts det ökad press på kattens navigationsförmåga.

Katter har god orienteringsförmåga

Katter har likt människor god orienterings- och navigationsförmåga. Precis som människor kan katter hitta hem igen efter att ha förflyttat sig flera kilometer eller mil hemifrån. Chanserna ökar om katten vet i vilken riktning samt ungefär hur långt den har färdats eller vandrat. Även om katten inte vet exakt var den befinner sig under tiden som den letar sig hemåt, använder den sig av inlärda landmärken.

Katter använder sig dock inte enbart av synbara landmärken utan även ljud och lukter. Det faktum att det ibland tar flera veckor innan katten hittar hem igen beror ofta på att sökområdet har varit stort. Då tar det tid att orientera sig och hitta rätt riktning.

Teorier om hur katter navigerar

Det finns teorier om att katter navigerar med hjälp av solen. Denna teori går ut på att katter registrerar i vilket väderstreck och var på himlen solen står under särskilda tider på dagen. Skulle katten sedan gå vilse eller lämnas långt hemifrån tar den hjälp av solen för att hitta tillbaka till den position som är registrerad i minnet.

Tillsammans med igenkänningsbara landmärken torde alltså solen vara ett effektivt navigeringsverktyg för katter som ska hitta hem igen.

Ytterligare teorier är att katter kommer hem igen eftersom det är där maten finns. Det finns dock studier som visar att detta är en sanning med modifikation. I en studie utförd vid University of Oregon Oregon Public Broadcasting valde man ut femtio utekatter som isolerades i ett antal timmar.

Under isoleringen hade katterna vare sig mat, vatten, leksaker eller social interaktion med människor eller andra katter. När man släppte på isoleringen var det 63 % av katterna som valde att omedelbart interagera med människor, medan 37 % valde att äta omedelbart.

Myten om katten som självisk och oberoende kan därmed ifrågasättas. Kanske är det istället relationen till ägaren som gör att en katt väljer att komma hem igen. Det kan också vara så att vissa katter besitter oförklarliga förmågor som gör att de kan spåra upp sin ägare efter att ha varit borta en längre tid.

Anledningar till att katter försvinner

 • Honkatter löper och vill ut för att hitta en partner
 • Katter är flockdjur som tycker om att jaga ihop med andra katter
 • Katter är sociala och vill gärna umgås och leka med andra katter
 • Katter vill gärna leva fritt utan att vara beroende av någon
 • Icke kastrerade hankatter har konkurrens och behöver bevaka och utöka sina revir
 • Icke kastrerade hankatter lockas att uppvakta löpande honkatter

Har din katt försvunnit?

Det finns en hel del att göra om din katt har försvunnit. Framförallt behöver du ha tålamod och lita på att din katt hittar hem igen. För de flesta katter hittar hem, även om det kan ta lite tid. Under tiden kan du vidta följande åtgärder:

11 saker du kan göra för att hitta en katt som försvunnit

 1. Kolla om katten är anmäld som upphittad med hjälp av sin chipmärkning
 2. Leta efter katten i närområdet först och kalla på den under tiden
 3. Be grannarna att kolla sina garage, förråd, uthus, bilar, sophus etcetera
 4. Efterlys katten i sociala medier (det finns grupper för bortsprungna katter)
 5. Är katten okastrerad kan den vandra långt – utöka ditt sökområde
 6. Leta extra mycket sent på kvällen då katter är vakna när det är mörkt
 7. Ta med en påse med torrfoder som kan locka
 8. Ta med en ficklampa och rikta ljuset mot buskage, rabatter och träddungar då. kattens ögon syns särskilt tydligt i mörker agria.se
 9. Sätt upp lappar i trapphus, närliggande butiker och andra serviceinrättningar
 10. Informera brevbärare, tidningsbud, sophämtare, byggarbetare och andra som arbetar utomhus i ditt område
 11. Meddela närliggande butiksinnehavare och kom ihåg att lämna ditt telefonnummer

 

Tips: Använd en Katt-gps för att din katt aldrig ska komma bort!

De flesta katter hittar hem igen

Om du vidtar ovanstående åtgärder, samtidigt som du utrustar dig med tålamod och tilltro, kommer det med all sannolikhet att sluta lyckligt. Katter har god navigeringsförmåga och de allra flesta hittar hem igen, även om det ibland tar flera dagar. Att det dröjer beror främst på att katten har varit långt hemifrån, vilket betyder att den behöver tid för att orientera sig och hitta hem igen.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Min katt bytte ägare, det är 40 km hit Från saltvik till Lemland och över en bro. 2,45h med cykel kan katten stina gå så långt och hitta hem fast hon åkt bil i bur/Johan

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Hur mycket sover en hund?

  Hur mycket sover en hund?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hur hittar katten hem igen?