9 september

Vad är kattmynta – allt om mynta för katter och dess inverkan

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med

Vad är kattmynta – allt om mynta för katter och dess inverkan

Kattmynta är en växt som kan användas för att stimulera katten på ett naturligt sätt. Kattmynta används genom att spraya eller störa myntan på exempelvis golvet, kattens leksaker eller i bädden.

Nästan alla katter älskar kattmynta och kan lägga sig på golvet, bli extra kärleksfull, börja springa runt mer än vanligt och helt enkelt bli väldigt tillfredsställda.

Kattmynta finns att köpa i vanliga butiker eller på nätet och är ofarligt för katter.

Du kan välja mellan spray eller strö. Fördelen med kattmynta i spray är att det inte blir några rester av myntan medan vissa katter helt enkelt gillar klassisk kattmynta mer. Testa dig fram för att se vilken kattmynta din misse gillar.

Vidare i artikeln ska vi gå in på djupen om vad kattmynta är och hur det påverkar katten. Men första visar jag mina två favoriter. Du ser dem direkt nedanför.

Vad är kattmynta?

Kattmynta, som tros ha fått sitt namn och sin kännedom från kattens förtjusning i örten. Kattmynta är en kransblommig växt som förekommer och växer vilt i Mellanöstern, Centralasien samt stora delar av Europa, dock inte i norden. Den har lätt för att växa och har genom människor fått fäste över stora delar i världen.

Kattmynta används nästan enbart för att stimulera katter medan den förr i tiden användes i matlagning. I Frankrike och Italien lagade man soppor och använde de färska bladen från kattmyntan för att göra te.

Hur påverkas katter av kattmynta?

Kattmynta kommer med största sannolikhet påverka din katt positivt. Katten kan lägga sig på golvet för att klappa och peta eller tugga på myntan. Att missen gnuggar sig mot kattmyntan är också vanligt.

Vissa katter blir fyllda av energi och kan börja jaga "osynliga möss" medan andra lägger sig ned och stirrar framåt. Det kan hända att din katt börjar jama högt och spinna intensivt, även detta är en vanlig och helt naturlig effekt som din katt kan uppleva av myntan.

Många katter kopplar effekten av mynta till parningsbeteenden. Hankatter, honor samt kastrerade katter kan alla uppleva någon form av parningskänsla och bli fulla av hormoner och energi.

Hur länge känner katten av effekten av kattmynta?

Catnip, som det heter på engelska kommer påverka olika katter olika länge, vanligt är att din katt känner av effekten från kattmyntan mellan 5 och 15 minuter innan reaktionen börjar avta.

Du bör inte ge din katt mer av växten kattmynta direkt efter den första dosen har avtagit eftersom det kan ta flera timmar innan något händer igen, ibland dagar.

Som sagt beror det helt på katten som individ men bli inte orolig om det tar upp mot 20 minuter eller längre för effekten från kattmyntan att avta.

Hur mycket kattmynta kan jag ge katten?

Det finns ingen exakt mängd på hur mycket av örten du kan ge din katt. Börja med en nypa kattmynta eller några tryck på sprayflaskan och se hur din katt reagerar.

Vid en stark reaktion kan det räcka med en mindre dosering av kattmyntan men om din misse visar på en liten reaktion och knappt har intresse kan du testa med lite mer för att se om katten bryr sig om kattmyntan.

Du kan även försöka mosa lite mellan fingrarna för att doften ska sprida sig i rummet och fånga kattens uppmärksamhet.

Varför reagerar inte min katt på kattmynta?

Oroa dig inte! Det är helt naturligt att katter inte reagerar på kattmynta.

Omkring 30 % av alla tamkatter visar inte på någon reaktion från kattmynta. Det finns teorier om att kattens genetiska uppbyggnad avgör huruvida katten upplever någon form av ”rus”.

En annan anledning att din katt inte reagerar på myntan kan vara eftersom de är för unga eller för gamla. En liten kattunge visar sällan tecken på intresse när det kommer till växten. Avvakta tills katten är minst 6 månader innan du testar dig fram för att se om din katt gillar växten.

Det finns en mängd andra växter som är vanligt att katter är intresserade av och i flera fall börjar tugga på. Vissa av de vanligare typerna kan vara mycket skadliga för katter. Här finner du en lista med några.

Om din katt har älskat kattmynta i flera år med har tappat intresset kan det del bero på att du ger stimulansen för ofta eller så har katten helt enkelt vuxit ifrån kattmynta. Det är helt naturligt och rätt så vanligt att katter som börjar närma sig ålderns höst tappar intresset för kattmynta även om de har älskat det tidigare.

För katter som inte reagerar på kattmynta finns andra alternativ, två vanligt förekommande ersättningar är valeriana eller honungsvatten

Är kattmynta farligt för katter?

Kattmynta används regelbundet av många och visar inga tecken på att det skulle vara farligt för katter. Ger du din katt för stora mängder kan den uppleva illamående eller ett visst obehag, lyckligtvis håller sig effekten bara en kortare period mellan 5 och 15 minuter så ifall du av misstag lämnar burken öppen på golvet eller ger din katt en för stor dos kommer du till nästa gång vet att du bör undvika det.

Ifall din katt blir aggressiv av växten kan det vara klokt att undvika kattmynta. Framförallt hankatter har en tendens till aggressivitet eftersom de kan tro att det närmar sig parning.

Vart kattmynta finns att köpa och vilka är de bästa produkterna?

Kattmynta finnas att köpa hos din lokala djurhandel och på flera platser på nätet. Det finns att köpa i form av både spray och i små blad, de två alternativ fungerar väl och du kan välja utifrån vilken du anser vara smidigast. Här är två av Djursajtens favoriter som vi vet att katter gillar!

Kong Naturals kattmynta 

kattmynta burk torkad

Ekologisk, prisvärd kattmynta odlad i USA. Gillar din katt kattmynta kommer den med säkerhet blir intresserad av dessa blad. 

Du kan gömma lite av myntan i gamla kattleksaker eller mosa lite mellan fingrarna och placera fram för katten på golvet

Kattmynta spray - Petcare

Kattmynta i sprayform är tillverkad av ett extrakt från bladen av kattmynta. Sprayen är helt ofarlig och kan användas genom att spray på såväl leksaker som på klättertorn och klösbrädor för att öka intresset.

kattmynta är en kransblommig växt som påverkar katten. Spraya myntan på kattens leksaker eller på bädden-

Om du vill att din katt ska sova på en specifik plats kan du spraya lite där. Vi rekommenderar sprayer över de ekologiska myntabladen ifall du vill använde den för att fånga kattens intresse och styra din katt snarare än för dig som vill stimulera och busa med din katt

Sammanfattning om kattmynta

De flesta katter älskar kattmynta och du kan använda det utan någon överhängande risk för att katten ska råka ut för olyckor.  Du kan ge din katt en dos av kattmynta för att stimulera eller för att du vill få din katt att sova på en specifik plats.

Kattmynta har näst intill ingen effekt på unga kattungar och när katten blir äldre är det vanligt att intresset försvinner. Myntan ger din katt en känsla av välmående och kan resultera i att din katt jaga osynliga möss, rullar runt på golvet eller börjar jama högt

Det är inget att oroa sig för och effekt går över relativt fort, redan efter fem minuter kan effekten vara över men bli inte förvånad om din katt är intresserad av myntan i upp till 15 minuter.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur ofta kissar en katt?

Hur ofta kissar en katt?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Vad är kattmynta – allt om mynta för katter och dess inverkan