29 september

Världens minsta katt – Allt om den rostfläckiga katten

1  Kommentarer

Kattungar är fantastiskt söta, det är inget snack om saken! De små tassarna och den ljusa tonen i jamandet gör att man blir som förälskad i den direkt. Tänk dig då en katt som är lika liten som en kattunge, men för evigt!

Den rostfläckiga katten är världens minsta katt och är liten som en kattunge under hela sitt liv. I denna artikel kommer du få en tydlig bild om allt angående den rostfläckiga katten!

Vilken är världens minsta katt?

Den rostfläckiga katten har en kropp som sträcker sig just över 35 cm lång utan svans. Medellängden på en vanlig katt är 46 cm och i vissa fall kan den rostfläckiga rasen komma att bli runt 46 cm trots att den är känd för att vara så liten. 

Det som gör den till en riktig minikatt är dock inte bara längden utan även dess vikt och utseende.

Den ser ut som en kattunge, låter som en kattunge men vad den saknar i storlek gör den upp för i mod och jaktegenskaper för att överleva den tuffa naturen.

Deras namn kommer ifrån utseendet då de rostbruna fläckarna syns tydligt på en i övrigt grågul päls. I ansiktet på katten finns mörka sträck som tydligt kännetecknar rasen och skiljer den från andra liknande djur som exempelvis leopardkatten.

Pälsen just intill ögonen är oftast vit och detsamma gäller färgen under hakan. Denna kombination av utseende gör kattrasen till mycket vacker och tilltalande, nästan som en leopard i miniformat. 

Katten har rejäla tassar i förhållande till sin storlek försedda med ordentliga klor. Utan dessa hade kattens liv varit besvärlig då den behöver rejäla tassar för att klara av all jakt och trädklättring rasen genomför som ett vilt rovdjur.

Tack vare sitt fantastiska utseende kan dessa katter klara sig bra från faror i det vilda. De kamouflerar sig bra och smälter in med sin omgivning vilket gör det mycket svårt för ett otränat öga att se dessa katter

Rasen väger endast omkring 1,5 kg, ofta närmare 1 kilo än över 1,5 och tillsammans med sitt kattunge-liknande ansikte blir den mycket liten. Av just denna anledning blir väldigt många kattentusiaster mycket sugna på att skaffa en sådan katt, däribland jag och du!

Rostfläckig katt som husdjur

Tyvärr får man inte ha världens minsta katt som husdjur! Dessa katter klassas som ett exotiskt och icke domesticerat rovdjur vilket gör det olagligt att, enligt jordbruksverket, hålla en rostfläckig katt som husdjur.

Mot mångas missnöje verkar detta vara det korrekta beslutet. Kattdjuret är naturligt vilt och är ett rovdjur. De jaktinstinkter och klassiska kattdrag är betydligt starkare än vad vi är vana vid hos de söta kissemissarna som finns i de svenska hemmen.

Deras beteende går att likna mer vid en tiger eller ett lejon än vad de går att göra med de andra katterna du har träffat, just därför ska dessa djur inte hållas i fångenskap som husdjur.

Vart befinner sig dessa mini-katter?

Som vi nu har lärt oss är dessa katter inte något som finns i Sverige, varken i våra hushåll eller som vilda katter. Dessa fantastiska djur befinner sig delvis i torra, tropiska skogar i Indien samt större gräsytor. Där kattdjuret finns mest är dock i landet Sri Lanka som ligger just utanför Indiens kust. Där den trivs som bäst i regnskogen.

Den rostfläckiga katten gillar att hålla sig i närheten av vatten och har inget emot att bli blöt om sin päls och tur är väl de då den trivs bäst i regnskogen. Katten är en mästare på att klättra men håller sig trots det oftast på marknivå där det finns gott om skydd från buskage. Denna lilla katt vill inte råka ut för stora farliga rovdjur!

Anledningen till varför katten trivs så bra i regnskogen och specifikt i regnskogen på Sri Lanka tros vara på grund av ett liknande kattdjur som kallas för leopardkatt.

Dessa två kattdjur fungerar liknande och vill åt samma föda, områden och revir vilket gör att det uppstår en viss rivalitet. Lyckligtvis för de rostfläckiga katterna finns leopardkatten i mycket begränsad utsträckning på Sri Lanka. Den befinner sig främst i resterade delar av Asien däribland delar av Indien där den rostfläckiga katten befinner sig.

Leopardkatten är något större djur men en kroppslängd mellan 40 och 60 centimeter. Detta gör att det blir extra svårt för de små söta rostfläckiga katterna att konkurrera om mat och områden.

Det är en av anledningarna till att den lilla kattrasen riskerar utrotning, mer om det senare i artikeln.

En riktig nattjägare

De är uppmärksamma, hastiga, tålmodiga och fulla av energi vilket gör katten till en suverän jägare. Likt den större typen av kattdjur, leopardkatten, jagar även den rostfläckiga katten på natten. Den är duktig på att fånga byten och brukar äta fåglar, mindre gnagare, harar, fiskar, skaldjur och insekter. Man kan säga att den nästan äter allt den lyckas fånga!

På dagtid befinner sig katten ofta inuti ihåliga träd där den kan vila i en trygg och stressfri miljö för att vänta in natten då den slår till!

Katten sägs vara energirik, vänlig och leksugen i sitt beteende vilket gör att lokalbefolkning jagar dessa katter för att hålla de som husdjur. Det förekommer även en hel del jakt av djuret med syfte att äta det.

Nedan kan du se en video där du får en bild över hur dessa atletiska kattdjur kan röra sig smidigt genom i naturen.

Hotat av utrotning

Den rostfläckiga katten är utrotningshotat och är listad som sårbar på den röda listan över utrotningshotade djur av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Detta görs för att begränsa jakten och den illegala handeln av djuret och dess päls. Människan är inte den ända anledningen till att katten är utrotningshotad, möjlig faktorer som hotar djurets möjlighet till kvarstå som en art är:

 • Människor, genom jakt och illegal handel
 • Konkurrens med andra katter såsom leopardkatten
 • Deras minimala storlek som gör djuret ömtåligt
 • Skövling av regnskog

Förhoppningsvis kommer denna art finnas kvar länge då den är mycket unik som en av världens minsta katter. Tack vare de åtgärders som är vidtagna finns det goda förutsättningar för rasen att bevaras men det är tyvärr inte helt säkert.

Sammanfattning om den vilda, rostfläckiga katten

Dessa fantastiska kattdjur är mycket små, de trivs bäst i det vilda och befinner sig i första hand på Sri Lanka i regnskogen där de mår som bäst. Tyvärr är djuret utrotningshotat men förhoppningsvis kommer de åtgärder som har vidtagits vara tillräckligt för att bevara den fantastiska arten.

Med detta i åtanke bör man inte hålla den rostfläckiga katten som sällskapsdjur och dessutom är det inte tillåtet då den klassas som ett rovdjur vilket gör den olaglig att hålla som husdjur i Sverige. Är du ändå intresserad av ett ovanligt husdjur kan du läsa mer på Djursajtens lista över ovanliga djur som passar i hemmet.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Hur många magar har en giraff?

  Hur många magar har en giraff?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Världens minsta katt – Allt om den rostfläckiga katten