18 januari

Bästa hundkragen 2024 – Undvik tratt med en uppblåsbar skyddskrage för hund

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med firstvet och smartasaker

Har din hund råkat ut för något skada, fått ett sår eller eksem är det högst aktuellt att göra något åt det. Lyckligtvis läker de flesta åkommorna med tiden på egen hand men vissa saker förhindrar läkningsprocessen.

De flesta hundar blir som tokiga i att slicka på och runtom sina skador för att rengöra. Tyvärr förhindrar det ofta den naturliga läkningsprocessen. Dessutom resulterar det i att vovven ofta slickar bort salvor som i vissa fall behöver användas för att hjälpa såret att försvinna.

Den klassiska lösning på just detta problem är en tratt. Någon många hundar avskyr och deras ägare likaså. Lyckligtvis börjar det bli allt mer populärt med en halskrage för att skydda såret.

I den här artikeln ska vi djupdyka i hur en halskrage fungerar, dess för och nackdelar samt vilka som är de bästa alternativen på marknaden.

Bäst i test 2024: Hundkrage uppblåsbar

skyddskrage för hunden istället för tratt. Halskragen skyddar hunden från att slicka på sår

Den uppblåsbara och bekväma hundkragen från Trixie är det bästa valet för att undvika problem med tratt

Välj mellan fem storlek som mjukt omfamnar hundens hals och låter din bästa vän leva som vanligt utom att röra såret eller skadan.

Den finns att beställa direkt från Granngården och varierar i pris beroende på vilken storlek du väljer. Från 149 kronor till 249 kronor.

 • Med tratt: Skaver och är obekväm för hunden att bära
 • Lösning: Den uppblåsbara halskragen är mjuk och skön för vovven. Det går utmärkt att bära den som vanligt men även att ligga och vila på sin favoritplats.
 • Med tratt: Det blir svårt att se för vovven
 • Hjälp hunden: Utformningen på kragen är betydligt smidigare vilket resulterar i att vovven får bättre sikt. Inte minst känner sig vovven mer trygg med kragen än tratten av denna anledningen utan det minimerar även risken för krockar och skador om ni är på en promenad på ett okänt område med stora höjdskillnader.
 • Med tratt: Möbler och dörrkarmar kan bli kantstötta och skadade 
 • Bli kvitt problemet: En mjuk, uppblåsbar halskrage kommer inte riskera skador på möbler likt en tratt av hårt plast gör. Den kan rädda såväl din nya bokhylla som dina nymålade dörrkarmar från att ta skador.
 • Med tratt: Problem med utrymme vid transport i bil eller liknande
 • Gör det lätt att resa med hunden: Det kan vara svårt som det är att resa med en hund. Oavsett om ni ska flyga, åka tåg, bil eller båt kommer utrymmet sannolikt vara en utmaning. Hunden ska alltid ha möjlighet att stå, sitta, ligga och vända sig utan problem i sin transportbur, annars får ni inte resa. En halskrage, särskilt en uppblåsbar, gör det betydligt enklare för er tack vare utrymmet ni spar. 
 • Med tratt: Hindrar hunden från att äta, dricka och vila normalt 
 • Använd en bekväm hundkrage: En krage används för att hunden inte ska slicka på såret eller skadan, för att underlätta kloklippning eller för att skydda irriterad hud. Den uppfyller alltså samma funktion som en tratt men hunden kommer ändå kunna bära hundkragen bekvämt och äta, dricka och vila som vanligt.

Bästa halskragen 2024 - Alternativet till tratten

För att underlätta din beslut över vilka halskrage som passar för just dig och din vovve har jag tagit fram en topplista med de produkter som är bäst i test! Vi har tittat på allt ifrån bekvämlighet och utseende till prissättning och kvalité.

Trixie halskrage uppblåsbar - Bäst i test 2024

Med hänsyn till pris, kvalité bekvämlighet och enkelhet uppfyller Trixies halskrage alla våra krav på en utmärkt uppblåsbar hundkrage.

Den blåa halskragen finns i fem olika storlekar som du väljer mellan utifrån omkretsen på hundens hals. Det finns tydliga riktlinjer i butiken under "egenskaper" för att välja rätt storlek

Hundkragen består av en uppblåsbar PVC-ring som blåses upp med munnen. Det avtagbara ytterhöljet är specialtillverkad för att hålla mot bett och klor som försöker ta av skyddet. Den slitstarka ytterhöljet går även att rengöra vid behov.

Exempelvis om din hund skulle dregla eller råka spilla något kladdigt på kragen.

Att fästa kragen går snabbt och enkelt tack vare två justerbara kardborreband som är mycket stabila. Du fäster kragen genom att dra hunden vanliga halsband genom tre fästen på insidan av hundkragen. Detta säkerställer att skyddet kommer sitta kvar på ett stabilt sätt.

Kort och gott får du en bra produkt till en lågt pris som med säkerhet kommer lösa dina och din vovves problem. 

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Fördelaktigt pris
 • Stort urval av storlekar
 • Djursajtens absoluta rekommendation

Nackdelar

 • Finns endast i en färg

Utmanaren: Halskrage av hög kvalité

Du fäster hundkragen på samma sätt som föregående hundkrage. Du blåser upp den på samma sätt och du använder hundens halsband på insidan av hundkragen som fäste.

Hundkragen är lätt att rengöra. Det är bara att tvätta och låta torka. Busenkelt!

Hundkragen är något dyrare. Väljer du denna modell bör du vara beredd att betala lite mer än för testvinnare.

Det rör sig inte om några stora summor men eftersom produkterna är väldigt lika i kvalité och utformning rekommenderar vi givetvis den billigare varianten av de två åt våra läsare.

Fördelar

 • Pålitlig och bekväm
 • Snabb leverans
 • Storlekar för alla hundar
 • Imponerande kundbetyg

Nackdelar

 • Finns endast i blå
 • Lite dyrare än testvinnare men i övrigt bättre

Budget: Trixies hundkrage

På tal om billigt finner du här alternativet för dig som vill spara några kronor. En produkt tillverkad av det välkända djurföretaget Flamingo som håller stabil kvalité trots det låga priset.

Flamingos uppblåsbara hundkrage gör jobbet! Genom att välja budgetalternativ får du inte alla de bästa funktionerna, men halskragen kommer ändå fungera bra med kardborreband för att enkelt ta på och av kragen samt smarta fästen för bra komfort för hunden.

För dig som är osäker om en hundkrage är något för er kan detta vara ett bra alternativ. Med tanke på priset får du grym krage men jag rekommenderar att du väljer något av de andra alternativen ändå eftersom skillnaden på kostnaden är överkomlig, även för dig på en begränsad budget.

Flamingos hundkrage är helt okej, men har möjlighet att betala lite mer nu för att ha en krage av hög kvalité som håller och underlättar i längden är att föredra.

Fördelar

 • Billigast på listan
 • Gör jobbet
 • Bra om du är osäker
 • För dig på en budget

Nackdelar

 • Begränsade funktioner

Premium: Zenpet Halskrage

En svart, snygg hundkrage som är tillverkad med kvalité i fokus. Zenpet erbjuder en schysst halskrage som likt de andra modellerna är tillverkade av en uppblåsbar PVC-ring med ett ytterhölje.

Givetvis är det skyddande ytterhöljet resistent mot såväl bitande som klösande vovvar. Vassa spikar eller kanter kan dock punktera ringen. Något som gäller alla produkter på listan.

Väljer du premiumvalet får du en grym hundkrage men till ett pris vi inte ser alltför positivt på. Är utseende och utformning viktigt för dig och din hund är denna modell ett bra alternativ men för en bra produkt som ska skydda hunden från att slicka på sitt sår eller sin eksem vill vi vara noga med att du kan spara pengar genom att välja vår testvinnare eller vårt premiumval.

Fördelar

 • Snygg och stilren design
 • Finns i flera storlekar
 • Material av hög kvalité
 • Gör vad produkten är avsedd för

Nackdelar

 • Dyrast på listan
 • Saknar möjligheten att fästa halsbandet på insidan


Så fäster du hundkragen

Hur du fäster kragen skiljer sig åt för de olika produkterna men vanligast är att du fäster den som ett halsband runt hundens hals. Sedan kan du justera mängden luft i kragen utifrån hundens halsmått för att den ska kännas bekväm eller inte riskera att ramla av. 

Jag rekommenderar att du blåser upp kragen, iallafall delvis, innan du fäster den på din vovve. Det finns risk att din bästa vän upplever obehag om den tomma hundkragen fylls på med luft när den redan sitter runt halsen,

Om hunden är obekväm och försöker skaka av kragen

Det är vanligare än man tror att hunden stör sig på kragen. Detsamma gäller trattar men lyckligtvis finns det åtgärder att vidta. Jag rekommenderar att du börjar vänja din vovve med kragen i en lugn situation där ni både är utvilade. Sätt på kragen under kortare perioder för att sedan ta av den och berömma ordentligt.

Med en uppblåsbar krage kan du dessutom fylla den med lite mindre luft i början så den sitter mindre hårt. Troligt är att din vovve kommer störa sig mindre på den då det inte “trycker” lika mycket. (Självklart ska inte kragen trycka mot halsen, gör den det behöver du en större storlek.)

Jag vill också understryka vikten av att du vänjer din hund med kragen. Det är inte helt normalt för hunden att ha ett främmande föremål kring halsen. Börja därför med kragen under kortare perioder då ni både är utvilade och belöna din vovve ordentligt om allt går som det ska. Tillslut kommer hunden med säkerhet inte ha något emot halskragen.

Ytterligare fördelar med en halskrage

Utöver de tidigare listade fördelarna med en halskrage finns de ännu fler positiva punkter som skiljer dessa från en  klassisk tratt. Bland annat:

Din hund kan äta normalt

Det blir betydligt lättare för din vovve att äta och dricka normalt. Risken att kragen stöter i matskålen är minimalt jämfört med en stor tratt som ofta måste tas av om hunden är törstig eller ska få mat.

Lätt att rengöra

De flesta kragarna är relativt lätta att rengöra trots deras bekväma yta. Materialet varierar med de flesta är tillverkade i ett smutsavvisande material som ofta går att ta av för att rengöra separat.

Beroende på vilken hundkrage du väljer kommer möjligheten variera. Med vår testvinnare får du en modell som erbjuder möjligheten att plocka lös det yttre materialet.

Går snabbt att ta på och av

En halskrage går snabbt att ta på och av, om så önskas. Behöver din vovve sitt skydd under kortare perioder på dagen är det inga problem. Det är helt enkelt bara att ta av kragen.

Vanliga frågor om halskragar för hundar:

Hur vet jag om skyddskragen passar min hund?

För att hitta rätt storlek gäller det att du funderar och beräknar innan du klickar hem produkten. Det är lätt att välja rätt storlek. Använd ett vanligt måttband och kolla upp mät omkretsen runt hundens hals.

Du jämför sedan måttet du har fått ut mot de storlekarna som finns på butikens hemsida. Det finns storlekar från 10 cm, alltså för katter och mycket små hundar till hela 70 cm för de riktigt stora vovvarna såsom Sankt Bernard eller grand danois.

Hur ska kragen sitta?

Det finns två saker att tänka på. Den ska inte sitta för hård, och den ska inte sitta för löst. Det låter kanske självklart men det vi vill undvika är att hunden ska känna obehag eller få svårt att andas samt att halskragen inte ska trilla av utan vidare.

Det är osannolikt att något av dessa problem kommer drabba er då skyddskragarna vi rekommenderar är uppblåsbara. Det går alltså att justera storleken en aning även om den inte skulle vara helt perfekt för din hund.

Om halskragen är inte passar din hund

Även om det går att justera den uppblåsbara kragen en aning genom att ändra mängden luft kan det hända att kragen inte passar. Det finns en bra lösning på just detta!

Genom att testa kragen direkt du får hem den för att se om den passar kan du skicka tillbaka den för en bättre storlek vid problem.

I Sverige har du som konsument 14 dagars ångerrätt på distanshandel, alltså köp via internet. Detta gör att du endast betalar för frakt och leverans tillbaka till butiken.

Kan katter använda hundkragar?

Katter kan använda skyddskragar! Det gäller även de kragar som är avsedda för hundar. Här är det extra noga att du väljer rätt storlek, vilket i nästan alla fall är det minsta alternativet. Tänk på att katter ofta är mer kräsna än hundar när det gäller att ha främmande föremål på sin kropp och kan därför behöver exakt rätt storlek.

Testa dig fram och se hur din katt reagerar, i värsta fall kan du skicka tillbaka kragen om du har valt fel storlek.

Kan jag lita på att jag får hem hundkrage när jag beställer på nätet?

Att handla via webben är i de allra flesta fallen helt säkert. Dessutom brukar många butiker erbjuda snabba leveranser och andra fördelar såsom öppet köp samt frakt och leverans direkt till dörren. Alla butiker som vi länkar till är pålitliga och vi kräver att det är en certifierad ehandel. Väljer du någon av hundkragarna i listan ovan kan du känna dig säker.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hundkragen [aret] – Undvik tratt med en uppblåsbar skyddskrage för hund