11 september

Vilken var den första hunden i rymden? – Historien om Lajka

0  Kommentarer

Den första hunden som varit i rymden sägs vara Lajka, men stämmer det verkligen?

Hela historien om lajka avslöjar att så inte riktigt är fallet. Lajka är den första hunden som varit i omloppsbana kring jorden.

Dezik och Tysgan var först i rymden och dessa lär du dig mer om senare i artikeln.

Rymdprogrammet Sputnik

Den 3 november 1957 skickades Lajka upp i en trång farkost som en del i det sovjetiska rymdprogrammet Sputnik.

Lajka var passagerare på Sputnik 2. Rymdfarkosten vars primära mål var att skicka ut en levande varelse i omloppsbana kring jorden. 

Den blivande rymdhunden väntade dock ett dystert öde till mötes. Om än ett öde som för evigt skulle komma att skrivas in i historie böckerna. 

Man hade nämligen inte som ambition att få djuret levande tillbaka till jorden. Istället hade man försett Lajka med mat och vatten som var planerad att räcka i ungefär en vecka.

De sovjetiska rymdforskarna satt också mätutrustning på djurets kropp för att se hur hälsan påverkades av de tuffa förhållandena. Även en fläkt fanns i kabinen för att reglera värme till en uthärdlig temperatur.

På grund av ett mycket stramt tidsschema och hård press från Chrusjtjov, som ville påvisa mer framgång efter succén med Sputnik 1, blev det nedkylningssystemet som höll kabinen sval slarvigt utformat.

Detta kan ha varit en anledning att man inte planerade för att hämta hem hunden, eller så brydde man sig bara om att göra det.

Tidsschemat var verkligen pressat. Efter att sputnik 1 sköts upp var det bara en månad tills uppskjutningen av Sputnik 2.

Bra för Chrusjtjov renommé att visa på snabba resultat men konsekvenserna av strama deadlines var mindre bra för Lajka som man kan säga fick ta den hårda smällen.

Sovjetunionens lögn

Hundens resa gick inte alls som planerad. Förhoppningarna var att Lajka skulle överleva under minst en veckas tid.

Enligt uppgifter som släpptes för allmänheten först 2002 dog hunden någon gång mellan den 5 och den 7 timmen av rymdfärden. Dödsorsaken ska ha varit överhettning.

När världen fick vetskap att hundens överlevnad inte fanns med i planen för rymduppdraget, blev det en stor internationell uppståndelse och en omtalad nyhet, där kritik riktades mot uppskjutningen.

Däremot fick världen aldrig veta att hunden dog efter bara några timmar i rymden.

Sovjetunionen valde att hålla på denna hemligheten och verkligen betona att uppdraget blev en stor framgång av världshistorisk kaliber.

Sanningen framkom först efter milleniumskiftet när ryska källor avslöjade vad som verkligen hänt för världen. Mer än 40 år efter att händelsen hade ägt rum.

Hunden blev världsberömd

Uppskjutningen av hunden Lajka var en stor succé för Sovjetunionen och ett viktigt framsteg i rymdkapplöpningen mot USA.

Operationen gjorde Lajka världsberömd. Efter hunden Lajka har det skett många uppskjutningar där hundar, men också andra djur, varit passagerare.

Lajka var den första hunden i omloppsbana kring jorden. Att säga att Lajka var den första hunden i rymden är inte hela sanningen. Det fanns faktiska två andra hundar som redan gjort anspråk på den den titeln.

Rymden börjar nämligen redan vid en höjd på 100 km över jorden. 1951 hade redan 2 andra hundar, Dezik och Tysgan, åkt på en farskost till den höjden och återvänt levande efter landning på jordytan. Låt oss titta närmare på deras rymdresa också.

Första hunden i rymden

Den 3 november 1957 blev Lajka den första hunden som befunnit i rymden och i omloppsbana kring jorden. 6 år tidigare blev Dezik och Tysgan de första hundarna att nå rymden i en farkost. De överlevde dessutom. 

Utmärkelsen första hunden i rymden delar av Dezik och Tysgan. Deras uppskjutning skedde den 15 Augusti 1951 och deras resa bestod av en kastbanefärd. En kastbanefärd innebär att en rymdfarkost har för låg fart för att gå in i omloppsbana eller fortsätta längre ut i rymden.

Båda hundarna överlevde och togs från farkosten efter framgångsrik landning med fallskärm. Resten sträckte sig 110 km upp i rymden. Det är drygt halva höjden av Sputnik 2:s perpiapsis (212 km) - den längst punkten i omloppsbanan.

Att nå omloppsbana är en mycket svårare bedrift än att ta sig ut i rymden och är därför en förklaring till varför rymdfärden för Lajka betraktas som ett mer historiskt ögonblick. När Dezik och Tysgan nådde rymden hade flera andra djur dessutom hunnit före.

Första djuret i rymden

Det första djur som med avsikt skickat ut i rymden var fruktflugor. V-2 rymdraketen, som avfyrades av USA 20 Februari 1947, hade syftet att undersöka effekter av strålningsexponering på höga höjder.

Uppdraget slutfördes framgångsrikt och rymdfarkosten återvände till jordens yta med hjälp av en fallskärm. Imponerande var att fruktflugorna överlevde den mäktiga åkturen.

Första apan i rymden

Den första apan i rymden var en rhesusapa vid namn Albert 2. Albert 2 det andra försöket att skicka upp en apa i rymden efter att uppdraget med Albert 1 hade misslyckats.

Precis som med fruktflugorna använda man här en V2-rymdraket och uppskjutningen skedde den 14 Juni 1949. För Albert 2 blev landningen inte lika lyckad som uppskjutningen.

Apan dog i slutet av landningsförsöket, efter att fallskärms-systemet slutat fungera och rymdfarkosten kolliderade med marken. Albert 2 kom 134 km ut i rymden.

Efter Albert och fruktflugorna har det skett många uppskjutningar av djur. Man har skjutit upp möss, marsvin, guldfiskar, grodor, katter, hundar och olika typer av insekter. En överblick med alla djur i rymden kan du ser här på bilden.

1968 var årtalet för när det första djuret åkte med rymdfarkost till yttre rymde och cirkulerade runt månen.

Det tragiska slutet på berättelsen om rymdhunden Lajka

Historien om Lajka är inte en berättelse med ett lyckligt slut.

Efter uppskjutningen blev Lajka en av världens mest kända hundar men hon fick sätta livet till. Innan hon fångades in var hon bara en vilsen, herrelös hund i Moskva.

Kanske hade hennes liv varit bättre om hon fortsatt att leva övergiven och svältandes på gatan. Men hon hade inte blivit lika känd.

När hon valdes ut till ödesuppdraget tränades hon för förhållanden i rymden och att att stå ut med långa perioder trånga utrymmen.

Hon placerades i allt mindre burar för att hon skulle vänja sig med lilla kapseln som hon skulle placeras i vid uppskjutningen.

När Sputnik 2 var redo för för avfärd till rymden placerades Lajka en rymdkapsel där hon utrustades med mätinstrument.

Syftet var att kunna följa djurets stressreaktion genom att mäta sånt som puls, blodtryck, andningsfrekvens och till och med hur rörelsemönstret i kabinen såg ut.

Vid uppskjutningen steg Lajkas puls från 103 till 240 och g-kraften fick hundens andningsfrekvens femdubblas.

Efter det blev Lajka lugnare men det tog 3 gånger längre än vad som det sovjetiska forskarna hade väntat sig. När raketen tagit sig igenom atmosfären och ut till rymden var Lajka i tyngdlöshet.

Bilden visar en rymddräckt som Lajka någon gång ska haft på sig

Nu lugnade sig pulsen och andningen blev långsammare. Hittills hade uppdraget lyckats. Lajka hade överlevt och Sputnik 2 var i omlopp runt jorden.

Lajka blev den första levande djuret som kretsat runt jorden. Allt om hur Lajka mådde skickades tillbaka till sovjet.

I sin helhet ska det första omloppet gått bra men redan under det andra omloppet började temperaturen i kabinen stiga på grund av fläktsystemet som inte fungerade som planerat.

Genom ett litet fönster i kabinen kunde Lajka se planeten jordens magnifika storhet breda ut sig framför sina ögon. Det kan ha varit en vacker upplevelse för hunden.

Men den blev inte särskilt långvarig. Snart blev temperaturen i kabinen så pass outhärdlig så att hunden avled. Detta ska ha skett efter mindre än 5 timmar i rymden.

Lajkas liv är en tragisk berättelse om en hund som fått sätt livet till i förmån för vetenskapliga framsteg. Djuret kommer förevit att vara ihågkommen för den historiska resan den varit med om.

En hjälte till hund som alltid kommer att finnas med oss som en viktig del i början på människans rymdhistoria.

Mer fakta om rymdhunden Lajka

Nedan ser du en video som berättar historien om Lajka från hunden perspektiv som en hjälte i Sovjet. Rolig vinkel på den storslagna sanningssagan som mycket underhållande att titta på.

Vad som hände hunden Lajka i rymden

I det här klippen får du se verkliga, filmade inslag från Sputnik-programmet som skickade Lajka till rymden på omloppsbana runt jorden. Förbered dig på historiska och mäktiga bilder. Mycket sevärd och storslagen och samtidigt som hundens öde förstås är hemskt.

Är Lajka världshistoriens mest kända hund?

Ett inslag om Lajkas uppskjutning som sändes i TV4s nyhetsmorgon. Till minne av händelsen, 60 år efter att de skedde i Sovjetunionen.

Bilderna i det här inlägget är hämtade från Wikimedia Commons

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Vilken var den första hunden i rymden? – Historien om Lajka