9 december

Gosedjur hund 2023 Stora, små, söta och valpar som kramdjur

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för nalleriet

Alla älskar gosedjur! Finns det något mysigare? Oavsett om du är vuxen eller barn så kan det vara en god idé att skaffa ett mjukisdjur, särskilt som en som ser ut som en hund. Som pälsallergiker kan du äntligen uppfylla din dröm eller börja vänja dina barn med att hundar inte är farliga. 

Det finns massor med söta hundar på marknaden i dagsläget. Allt från riktiga jättar till små söta, prydnad-liknande gosedjur. Nedan finner du Djursajtens topplistan med de populäraste gosedjuren som ser ut som hundar. Du hittar en mängd olika raser, allt ifrån en border collie till en labrador i flera olika färger.

Längre ned i artikeln finner du mer matnyttig information om hur gosedjur tillverkas och vad som egentligen finns i de söta djuren.

Djursajtens topplista 2023 - Gosedjur hund

Vi har valt att dela in vår topplista i fem olika steg. Detta kommer underlätta för dig att hitta djuret just du är ute efter. De olika stegen är:

  • Populära hundraser
  • Stora kramdjur
  • XXL-gosedjur
  • Välj djur efter färg
  • Paw-Patrol - Gosedjur med stora ögon

Populära hundraser som gosedjur

Här finner du de vanligaste raserna för hundälskare. Välj din favorit och klicka hem den till dig själv eller ditt barn. Dessa gosedjur kostar omkring 350 kronor i.

Australian Shepard

Berner sennen

Basset Hound

Yorkshire terrier

Border collie

Welsh Corgi

Schäfer

West Highland

Chihuahua

Labrador

Stora hundgosedjur

Steget upp från de klassiska gosedjuren är givetvis en större modell. Det blir mer realistiskt och extra mysigt med en större modell. Tänk på att priset stiger en aning i linje med storleken men det kan vara värt det för ett lite bättre kramdjur. Dessa kostar omkring 800 kronor 

Labrador - Svart

Labrador - Gul

XXL-gosedjur Hund

För dig som vill ha den absolut största hunden rekommenderar vi någon av XXL-gosedjuren. Dessa är alla över en meter långa och kommer ge dig den mysigaste kramen du kan drömma om. Förståeligt stiger priset med storleken på hunden men sannolikt räcker det med en av dessa istället för flera små kramdjur.

Alla dessa gosedjur är över en meter långa och kostar omkring 2200:-

Golden retriever - Jumbo

Schäfer - Jumbo

Labrador - Jumbo

Paw-patrol - gosedjur med stora ögon

Populära gosedjur från TV-serien Paw patrol. Mycket uppskattade av de små, särkilt om de har sett programmet. Dessa är endast 15 cm höga men har ett långt pris. Klicka hem för omkring 140 kronor.

Vad är gosedjur tillverkade av

För att något ska klassas som ett gosedjur ska det vara ett stoppat djur i plysch eller något annat tygmaterial med syfte att användas som leksak eller prydnad. Förr var det vanligt att mjukisdjur var stoppade med ris eller gamla trasor. Det fungerade utmärkt och skapade många glada och trygga minnen för våra föräldrar och deras föregångare. 

I dagsläget stoppas de flesta gosedjur med något betydligt mjukare material. Vanlig bomull är populärt tack vare den mjuka och kramgoa egenskapen djuret får. Det är vanligt att något risliknande material också används för att ge djuret lite mer tyngd. Detta är givetvis betydligt mjukare än den klassiska stoppningen. 

Ögonen på hunden kan vara tillverkade av olika material. Antingen vanligt tyg, ofta något hårdare och stabilare än resterande delar av djuret som ofta är mycket mjukt. Det är också relativt vanligt att de är tillverkade av något hårdare material, ofta likt en mindre glaskula. Det ger en mer verklighetstrogen känsla till hunden. 

Förr i tiden var det vanligt att man använde knappar som ögon på djuret. Du har säkert sett någon trasdocka med en fastsydd knapp. I dagsläget är det mycket ovanligt med en knappar som ögon. Det kan dock vara väldigt charmigt med en knapp om hundens vanliga öga skulle lossna eller gå sönder.

Säkerheten ska alltid vara i fokus

När du väljer ett gosedjur för ditt barn är det viktigt att du överväger de risker som finns. Det kan upplevas harmlöst med ett mjukt, kramvänligt gosedjur som ser ut som en snäll hund men var på din vakt. Kontrollera alltid gosedjuret efter lösa delar, ögon som sitter löst eller andra saker som skulle kunna skada ditt barn.

Särskilt yngre småttingar har en förkärlek till att stoppa saker i munnen, vi vill verkligen undvika att detta sker så vi understryker säkerheten extra mycket. En annan risk som förekommer med gosedjur är eventuell kvävning. Med en hund som gosedjur är risken minimal och näst intill obefintlig men väljer du något annat mjukisdjur rekommenderar vi att du tänker över risken att ditt barn fastnar med djuret runt halsen.

Kom även ihåg att rengöra eller tvätta gosedjuret med jämna mellanrum. Som sagt gillar barn att tugga på föremål vilket kan samla mycket bakterier och annat äckligt i längden.

Hur kommer det sig att barn älskar gosedjur?

Barn har helt enkelt livligare fantasi än de flesta vuxna. Detta gör att barnen lättare fattar tycke för gosedjuret och ser det som en riktig vän. Ett perfekt sätt att få din unge att känna sig ännu mer älskad. Dessutom är det också väldigt mycket att krama om dessa fluffiga hundar.

Gosedjur används som dockor av barn

Som sagt har barn mycket livlig fantasi. Det är vanligt att de ser på gosedjuren som en riktigt hund och använder dem precis så. Ett utmärkt sätt att introducera djur åt ditt barn som sannolikt kommer bli en riktig djurälskare i framtiden!

Jag kommer själv ihåg hur jag brukade använda mina gosedjur som leksaker som barn. Ett av mina tidigaste minnen var när mina två gosedjur, en vit hund (osäker på vilken ras det var, men den var mycket söt) och en tiger blev mycket bra kompisar. Sedan kom mitt tredje gosedjur, en grön drake med röda ögon, och började bråka med tigern och hunden. Efter många om och med blev de alla tre kompisar och jag kunde sova tryggt tillsammans med mina vänner.

Gosedjur med ljud, lampa eller andra funktioner

Med teknikens regelbundna framsteg är det inte annat än naturligt att de förekommer gosedjur med specialfunktioner. Allt ifrån en häst som kan gå av sig själv till en nallebjörn som kan prata eller blinka. Alla dessa funktioner är mycket häftiga och eftertraktade, iallafall av oss vuxna.

Faktum är att barn har så pass bra fantasi att de sällan behöver ett gosedjur som pratar eller blinkar. De låter sin egna kreativitet flöda och hittar på namn, vad de säger och hur de rör sig på egen hand. Av denna anledningen har vi valt att inte inkludera gosedjur med extra funktioner i vår topplista. Djursajten vill att barnet ska få träna sin kreativitet på egen hand.

Om ditt barn inte gillar gosedjuret?

övergiven nallebjörn

Det är helt naturligt, till och med vanligt att barn inte fattar tycke direkt för gosedjuret. Det kan bero på en hel del olika anledningar. Barnet kan tycka att det känns läskigt eller så är din unge bara mer intresserad av något annat för tillfället. Det är inget du behöver oroa dig för. Ge barnet lite tid och se om det utvecklas någon uppskattnings för hunden framöver. 

Ett bra sätt är att låta din barn vara med att bestämma vilket djur du ska beställa hem. Du kommer ni med säkerhet hitta något som passar.

Om ditt barn verkligen inte bryr sig om kramdjuret rekommenderar vi att du pratar med andra föräldrar som har barn i samma ålder. Det är sannolikt att de har något gosedjur som inte används. Ni kan helt enkelt byta med varandra och på så sätt får båda ett nytt gosedjur utan att betala något extra! Dessutom spar ni på vår kära planet med ett klokt miljötänk.

Du kan även skänka gosedjur som inte används längre till välgörenhetsorganisationer eller secondhand-butiker. Myrorna är ett klassiskt val som många använder sig av. 

Vanliga frågor om gosedjur:

Heter det gosedjur, kramdjur eller mjukisdjur?

En mycket bra fråga som tyvärr saknar något svar. Utifrån den information Djursajten lyckas skrapa fram är den huvudsakliga skillnaden beroende på dialektal differenser. Därmed är alla tre benämningarna helt korrekta. Det kanske till och med finns ytterligare sätt Sveriges befolkning kallar de söta djuren?

Kan gosedjur tvättas i maskin?

Ja, många gosedjur kan tvättas i maskin. Det finns dock undantag. Läs på djuret eller på förpackningen som gosedjuret kommer i för vad som gäller i just ditt fall. Är du osäker rekommenderar vi att du handtvättar i 30 grader, helt utan tvättmedel om det går.

De flesta mjukdjuren som går att tvätta i maskin rekommenderas en maximalt temperatur på 40 grader, oftast menar tillverkarna att en vattentemperatur på 30 grader är bättre.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Gosedjur hund [aret] Stora, små, söta och valpar som kramdjur