3 september

Att ha hund i hundgård när man jobbar och regler gällande detta

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården, buddy, kellfri och plindberg

Det går bra att ha din hund i hundgård när du jobbar men det krävs att förutsättningarna är de rätta. Hundgården måste också uppfylla de krav som lagen ställer.

Först och främst ska hunden vara van vid ensamheten. Som hundägare bör du vara uppmärksam på hur din hund beter sig när du lämnar den ensam. Finns det något som tyder på att din hund blir orolig eller upplever obehag i ensamheten är det viktigt att du som djurhållare tar det på allvar.

En bra lösning är då att ge hunden naturligt lugnande kosttillskott

Vidare i  artikeln kommer vi använda ordet rastgård och hundgård med samma betydelse.

Har du inte redan en hundgård? Nedan listar jag mina favoriter som lämpar sig för både dig men en hund eller flera vovvar!

Svep åt vänster för mer information om varje gård

Hundgård

Storlek

Pris

Egenskap

Köp nu!

1,4kvm +

1795:-

(tak ingår)

Bygg ihop flera kojor

3,08 kvm

1499:-

Utforma som du vill

130 cm diameter

965:-

Hopfällbar för valpar

8,64 kvm

7988:-

XL

12,96 kvm

9369:-

XXL

23,04 kvm

12488:-

XXXL

Måste jag rasta min hund under arbetsdagen?

Eftersom du bara ska ha din hund i rastgården när du jobbar kan du rasta din hund på morgonen innan din arbetsdag börjar och på kvällen när du slutar. Att någon i ert hushåll har möjligt att gå hem på lunchen och rasta hunden som vistas i hundgården kan vara nödvändigt. Har du 8 timmars arbetsdag är det gränsfall till det är för lång tid mellan tillfällen för rastning.

Jordbruksverket skriver att du under dagtid bör rasta din hund minst var sjätte timme. Om behoven hos din hund inte ser annorlunda ut än så är det viktigt att du följer riktlinjerna och ger din hund den rastning som den behöver.

Du kan t.ex. ta med hunden ut på en promenad under din lunchrast. Uppfyller hundens rastgård alla krav som staten och Jordbruksverkets ställer på den och om det är lämpligt för just din hund att vara ensam så länge kan du ha din vovve i hundgård under hela din arbetsdag och sedan se till att din hemkomst inte drar ut på tiden.

Hur din hund upplever ensamhet spelar så klart en stor roll här. Äldre hundar och valpar kan ha svårare med längre perioder mellan varje tillfälle för rastning. Det skiljer sig även från ras till ras. Se till att lära känna din hund väl så att du kan ta beslutet om vad som är bäst för just din hund.

Regler och lagar gällande att ha sin hund i rastgård när man jobbar

I Jordbruksverkets föreskrifter gällande att ha hund i rastgård finns det några saker som måste följas varje gång du låter din hund vistas i en rastgård.

  • Hundar som hålls i en rastgård ska ha tillgång till platser som kan ge både skugga och sol samt skydd mot vind och regn. Marken ska vara dränerad.
  • Tillsyn ska ske minst två gånger per dag (Kan vara före och efter arbetsdagen till exempel)
  • Det ska finnas en utkikspost i form av en från marken, upphöjd liggplats.
  • Hundar av en liten ras och hundar med nedsatt rörlighet ska ha ett sätt att enkelt ta sig till liggplatsen. T.ex. en trappa eller en landgång om de ej besitter förmågan att hoppa upp själva.
  • Hunden ska ha tillgång till inomhusutrymme i anslutning till rastgården som skyddar mot väder och vind.

En rastgård i anslutning till bostaden

Ett tips för att göra hundens tid i ensamhet bättre och mer hemtrevlig är att ordna en hundlucka in i ert hus från hundgården. Bor du på ett sätt så att det går att lösa är detta ett bra sätt att ge din hund möjlighet att gå in för att få tillgång till härlig inomhusmiljö och skydd mot vind, kyla under kallare tider eller värme och sol under varmare tider. Hunden behöver bara gå in genom luckan och lägga sig i huset där den känner sig mest hemma.

Hund i hundgård på vintern
- Viktigt att tänka på

Under vintern är förutsättningarna annorlunda när det gäller att ha din hund i en hundgård under den tiden du är på jobbet. Att låta din hund vistas själv i kyla under flera timmar är helt uteslutet för många raser och det är inte schysst mot någon hund. När väderförhållandena är hårda som på vintern bör du alltid ha din hund under uppsikt och kunna tillhandahålla ett alternativ för din hund i utbyte mot det kalla kylan.

På vintern är det också viktigt att det finns utrymme i din hundgård som är skyddat mot snö. Det kan vara t.ex. ett tak med en underliggande träaltan, en isolerad hundkoja eller en bro där din hund kan ligger avskilt från den kalla snön.

En hundgård i anslutning till ett hundhus

Om det är så att du vill ha din hund i en rastgård under vintern när du jobbar finns det en lösning för detta och det är att skaffa ett isolerat hundhus i anslutning till hundgården. Hundhuset kan ha inbyggd uppvärmning som ger ett behagligt inomhusklimat precis som i ditt hem eller genom god isolering låta hunden värma huset själv. Om din vovve trivs med en lite svalare temperatur kan du hålla några grader lägre så att du sparar några slantar på strömräkningen eller välja en isolerad hundkoja.

Vanliga ouppvärmda hundkojor i anslutning till hundgården

Ett annat sätt att ge hunden en fristad under det kalla vinterhalvåret är ouppvärmda hundkojor som är fyllda med hö och ull. I dessa blir det snabbt varma av hundens egen kroppstemperatur och hundarna kan få det riktigt mysigt där inne när det vill ha en paus från rastgården.

Om du inte vill bygga ett helt hundhus eller ansluta en rastgård till din bostad kan det var en väldigt smidigt att skaffa en hundkoja som du isolerar och fyller på ett sätt som gör att din hund trivs riktigt bra i den när utomhusvistelsen i rastgården blir för kall.

Om du kan skaffa en ouppvärmda hundkoja till din hund beror ju givetvis på vad du äger för hundras. Alla hundraser har inte tillräckligt tjock päls att de klarar sig bra i en ouppvärmd hundkoja. Ta reda på vad din hund behöver för att trivas innan du bestämmer dig hur du ska utrusta din hundgård för att din hund ska klara sig bra i den genom hela vintern.

Flera hundar tillsammans i en hundgård

Vad gäller när du har flera hundar som vistas tillsammans i en hundgård? En uppenbar fördel är att dina hundar inte behöver vara ensamma och har varandras sällskap.

Detta kan vara väldigt lugnande för en hund som annars lätt blir orolig när den vistas i ensamhet. Reglerna som finns gällande att flera hundar vistas tillsammans i en rastgård gäller utfodringen. Djuren ska ges mat på ett sådant sätt att alla har möjlighet att äta i lugn och ro, utan att störas av varandra.

Hundar som hålls stadigvarande i rastgård

Bor din hund i rastgård dygnet runt gäller ytterligare följande regler. Jordbruksverket skriver på deras hemsida att hundar som hålls stadigvarande i rastgård ska rastas utanför rastgården minst en gång/dygn.

Vi hittar liknande information i Statens Jordbruksverkets utfärdade föreskrifter. I kapitlet 2 framgår i 3§ att en rastgård där hundar vistas permanent ska vara miljöberikad. 12§ i samma kapitel säger vidare att hundar som permanent hålls i rastgård ska dagligen rastas på annan plats.

Utöver detta ska du också se till att hunden får ljummet vatten minst två gånger varje dygn så den kan dricka ordentligt. Under vinterhalvåret är det också nödvändigt att du ser till att vattnet inte omedelbart fryser.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Att ha hund i hundgård när man jobbar och regler gällande detta