5 september

Hundår i människoår: Räkna ut hundens ålder med tabell & omvandlare

0  Kommentarer

Hundägare har genom tiderna försökt räkna ut hur gamla deras fyrbenta vänner är i människoår. Om du vill veta hur gammal din hund egentligen är - räknat i människorår - har du kommit helt rätt!

I den här artikeln lär du dig det enklaste sättet för hur man beräknar hundår med den nya metoden.

Låt oss säga att din ettåriga valp närmar sig in andra födelsedag. Han blir 2 år! Människoår alltså. Det är superkul att han fyller år, men att räkna hundens ålder i människorår ger dig en väldigt liten uppfattning av hur gammal din hund är i jämförelse med oss människor. 

När slutar en hund egentligen vara valp och blir vuxen? 

För att förstå detta behöver vi översätta hundens ålder i människoår till hundår. Låt oss börja!

Räkna ut din hunds ålder 

Hur gör man när man beräknar hundår på en hund egentligen? Det enklaste sättet är att använda Djursajtens graf, konverteringstabell och kalkylator för omvandling av hundår till människoår.

Hundens ålder

Antal människoår

1 Hundår

31 Människoår

2 Hundår

42 Människoår

3 Hundår

49 Människoår

4 Hundår

53 Människoår

5 Hundår

57 Människoår

Omvandla hundår till människoår

Våra verktyg i den här artikeln använder sig av det moderna sättet att räkna för att omvandla hundår till människoår. Metoden är ny och baserad på studier av amerikanska forskare som publicerats 2019. [Källa]

Senare i artikeln kan du läsa mer om nya sättet att räkna. Den följande grafen visar hur en labrador retriever hund åldras genom livet när man jämför människa och hund.

Hundår till människoår graf

Räkna ut hundens ålder med den nya formeln

Vi på Djursajten har tagit fram en kalkylator som gör det enkelt att beräkna antalet hundår i människoår baserat på modern forskning. Mata in din hunds ålder i rutan nedan och låt sedan kalkylatorn göra beräkningen åt dig! Formeln som används hittar du längre ner i artikeln.

En seglivad myt som inte bygger på fakta

Det finns en gammal minnesregel som säger att man bara ska multiplicera hundens ålder med sju. Den metoden är utdaterad och bygger inte på fakta. Trots detta används den fortfarande.

1 människoår ≠ 7 hundår

Att ta hunden ålder i människorår gånger sju ger dig alltså inte svaret på hur gammal din hund är i hundår. En bättre metod är den faktabaserade formulan som du kommer lära dig om i den här artikeln. 

Hur mycket är ett hundår i människoår?

Nu ska vi titta närmare på hur du får fram svaret på den här frågan.

Så vet du hur gammal din hund är

Forskning har gett oss förståelsen att hundar åldras snabbare under sitt första år i livet än mina tidigare trott. När hunden är ett människorår säger man att den är 31 hundår. När hunden levt sitt andra år i livet är den 42,1 hundår och efter sitt tredje människoår är den 48,6 hundår. När hunden når vuxen ålder avtar taken den åldras i jämförelse med människor. I följande tabell kan du ser hur många människoår ett hundår motsvarar.

Hundår tabell 

Hundens ålder

Antal människoår

1 Hundår

31 Människoår

2 Hundår

42 Människoår

3 Hundår

49 Människoår

4 Hundår

53 Människoår

5 Hundår

57 Människoår

6 Hundår

60 Människoår

7 Hundår

62 Människoår

8 Hundår

64 Människoår

9 Hundår

66 Människoår

10 Hundår

68 Människoår

11 Hundår

69 Människoår

12 Hundår

71 Människoår

13 Hundår

72 Människoår

14 Hundår

73 Människoår

15 Hundår

74 Människoår

16  Hundår

75 Människoår

*Notera att vi ha avrundat åldern för hundar till heltal utan decimaler för att gör det enklare för dig att läsa av i tabellen. Räkna ut åldern med kalkylatorn istället ifall du vill ha exakt ålder. 

Kalkylator för att beräkna åldern på din hund

Använd Djursajtens kalkylator för att enkelt omvandla antalet människoår till hundår. Ange hur många människoår din hund är nedan och låt verktyget göra beräkningen. Formeln som används hittar du längre ner i artikeln.

Hundens ålder

Antal människoår

1 Hundår

31 Människoår

2 Hundår

42 Människoår

3 Hundår

49 Människoår

4 Hundår

53 Människoår

5 Hundår

57 Människoår

Åldrande hos hundar

Hundar åldras snabbt sina första år i livet

En hund av rasen labrador retriever som blir 14 människoår åldras i genomsnitt 5,2 hundår år för varje människår den lever. Åldrandet sker dock snabbt i början och sedan i en kraftigt avtagandet takt. Det blir därför fullständigt missvisande tänka linjärt på det sättet eftersom hunden har en biologisk klocka som skiljer sig från människans.

Av samma anledning är det vilseledande uppskatta din hunds ålder med en gamla minnesregeln om att det går sju hundår på ett människoår. När du använder den regeln är det endast i mitten av hundens din uppskattning blir hyfsat rättvisande. 

Den evolutionära anledningen att olika djur har en biologisk klocka som tickar mycket snabbare i början av livet är ett spännande ämne att utforska. Människor har en mer komplex hjärna än hundar, som kräver mycket energi.

Enligt forskning från bland annat Northwestern University i Illinois kan den mänskliga hjärnans och komplexitet och energiförbrukning vara kopplat till att vi långsamt åldras långsamt i början av livet i jämförelse med hundar eller andra primater. [Källa]

Den biologiska klockan hos hunden tickar i en annan takt än hos människan. Hundar blir vuxna väldigt tidigt i sitt liv. 

Hundar når tonåren innan de har levt så lite som ett halvt människoår. Bara några månader senare är samma hund i en tidig vuxen ålder. Hundens har alltså en biologisk klocka som tickar i helt annan takt än människans. 

Varför åldras hundar snabbare än människor?

Åldrandet hos människa och hund sker på väldigt olika sätt. Hundar åldras snabbare än människor eftersom de har en högre ämnesomsättning, deras kroppar arbetar hårdare och de har en annan genetisk sammansättning än människor. Hundens hjärta slår mycket snabbare än människans, och deras kroppar tenderar att slitas ut snabbare än människans.

Varför trodde vi att ett hundår är sju människoår?

Observationer på många medelstora hundars ålder var att de i genomsnitt levde en sjundedel så länge som människor. Det var räknat på att hunden hade god veterinärvård och var frisk i övrigt.

En mycket rimlig observation men lång ifrån vetenskaplig. Som tiden har gått och vi har lärt oss mer om hundar har vi kommit fram till att det finns mycket fler aspekter som avgör hundens livslängd som därför bör medtas i beräkningen av hunden ålder.

Vilka aspekter avgör hundens ålder?

Först och främst är det storleken för din hund som avgör dess förväntade livstid och därmed uppskattade ålder i människoår. Små hundar lever i regel längre än stora. En liten hund kan vara full av energi när den är exempelvis 12 år medan en hund av de största raserna kan börja bli trött och slö redan vid 10 års ålder.

Åldern och den förväntade livslängden på din hund avgörs såklart av andra aspekter än dess storlek, till exempel genetisk anlag från föräldrarna. Det biologiska anlaget spelar jättestor roll men det är sällan något du kan kontrollera så din tankekraft borde gå till annat istället.

Hundens kost spelar in i livslängden, därför bör du noga se över vilket foder du serverar din hund och ge mat av hög kvalité. Att röra på sig är viktigt likväl för hundar som för människor, du bör regelbundet aktivera din hund för att säkerställa ett långt och hälsosamt liv.

Varför ska man räkna ut åldern?

Först och främst tycker många att det är jätteintressant att veta hur gammal hunden är i människoår. Det blir lättare att greppa om du hör att din hund är 62 människoår istället för att din hund precis har fyllt 7. Vi är vana med att uppskatta ålder i människoår och det ger oss en klarare känsla av hur gammal vovven är.

Utöver nyfikenheten är det viktigt att räkna ut hundens ålder för veterinärer. Det kan påverka vilken typ av hälsovård som skötarna väljer att använda för att kurera hunden.

När vi lever nära våra husdjur vill vi förstå dem så gott de går, därför gör många sitt yttersta för att förmänskliga hundarna, att räkna om deras ålder och ge dem namn är de vanligaste metoderna men andra sätt är att till exempel ge sin hund kläder för att snygga till eller göra sin hund söt. Vissa hundar trivs i kläder, vissa inte, det är helt personligt!

Formel för att räkna ut hundår till människoår

Den senaste formeln för att räkna ut hundår till människoår som forskning har kommit fram till är denna.

Människoår = 16 * ln(hundens ålder) + 31
In=den naturliga logaritmen för din hunds ålder.

Denna uträkning kräver lite mattekunskaper när du ska göra uträkningen. Det är därför vi har tagit fram tabellen och en kalkylator som du hittar längre upp i artikeln så att du inte behöver räkna själv. Ifall du älskar matte. Go for it! Du behöver inte våran hjälp.

Hur har forskarna kommit fram till den nya typen av uträkning?

I USA har ett forskarteam på University of California genomfört en studie under 2019. Forskarna undersökte 104 stycken labrador retrievers i åldrarna 4 veckor till 16 år. En av forskarna vid namn Trey Ideker berättar hur de genomfört studien med endast en ras. Trey berättar att skälet till detta är att raser har olika förväntade livslängder. Eftersom samma användes ras kunde forskarna nyttja den genetiska likheten. Detta underlättade sökandet efter enskilda faktorer att kunde använda för att dra slutsatser om hunden ålder.

DNA:t från hundarna jämfördes mot 320 människor som lämnat DNA. Dessa människor var i åldrarna 1-103 år och kunde därför ge en bred bild att jämföra med. De kunde genom DNA:t se i vilka stadier i livet olika saker händer i kroppen. Genom att dra paralleller mellan hundar och människors utveckling i olika livsstadier kunde de få ut en tydligare bild om hur en hund ålder korrelerar till människors.  Resultatet kunde sammanställas i en formel som nu ligger till grund för det nya sättet att åldersbestämma hundar.  

När vi använder detta nya sätt kan vi se att en åtta veckor gammal valp kan likställas i ålder med en nio månader gammal bebis, En hunds genomsnittliga livslängd på tolv år kan också likställas med människans genomsnittliga livslängd på 72 år.

Epigenetik avslöjar hundens människoålder

För att ta fram metoden att åldersbestämma hunden har forskarna använt epigenetik, ett forskningsområde inom gentiken som berör förändringar i kemiska strukturer i vårt DNA, som även kallas metyleringar.

Kemiska strukturerna i DNA:t ändras under hela livet till följd av påverkan från miljön som innefattar bland annat kosten och stress.

Det som gjort metyleringar särkilt intressant att kolla på for forskarna i studien är att de också påverkas av ålder. Forskare kan analysera dessa kemiska strukturerna och på så sätt åldersbestämma celler.

Man visste redan från tidigare forskning att hundens epigenetiska klockor kan studeras genom att undersöka metyleringar. Därför kunde forskarna ta hjälp av epigenetik för att räkna ut vad hundår motsvarar i människoår. 

Forskarteamet utförde en riktad DNA-sekvensering i 104 Labrador retrievers över ett åldersspann på 16 år. På sätt kunde de jämföra hundens epigenetiska klockor med människans och få fram det resultat som ligger till grund för åldersberäkningen i den här artikeln.

Du kan läsa mer hela studien via den här länken:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/829192v1 

Den tidigare åldersberäkningen

Den amerikanska kennelklubben skriver om hur de inte heller tror på den gamla myten om 1 människoår är lika med 7 hundår. I deras artikel förklarar de hur människor sedan 1950 har trott på det gamla tankesättet men nu börja får godare förståelse. De pekar på tre tydliga punkter för att räkna ut hunden ålder förr.

  • Första året för en hund är likgiltig med 15 människoår
  • Andra året är ungefär 9 människor
  • För varje år som följer åldras din hund omkring 5 människoår per hundår.

Hundens storlek

Liten (< 9 KG)

Medel (9-22 KG)

Stor (22-45 KG)

Jätte (> 45 KG)

Antal hundår:

Antal människoår:

Antal människoår:

Antal människoår:

Antal människoår:

1 hundår

15 människoår

15 människoår

15 människoår

12 människoår

2 hundår

24 människoår

24 människoår

24 människoår

22 människoår

3 hundår

28 människoår

28 människoår

28 människoår

31 människoår

4 hundår

32 människoår

32 människoår

32 människoår

38 människoår

5 hundår

36 människoår

36 människoår

36 människoår

45 människoår

6 hundår

40 människoår

42 människoår

45 människoår

49 människoår

7 hundår

44 människoår

47 människoår

50 människoår

56 människoår

8 hundår

48 människoår

51 människoår

55 människoår

64 människoår

9 hundår

52 människoår

56 människoår

61 människoår

71 människoår

10 hundår

56 människoår

60 människoår

66 människoår

79 människoår

11hundår

60 människoår

65 människoår

72 människoår

86 människoår

12 hundår

64 människoår

69 människoår

77 människoår

93 människoår

13 hundår

68 människoår

74 människoår

82 människoår

100 människoår

14 hundår

72 människoår

78 människoår

88 människoår

107 människoår

15 hundår

76 människoår

83 människoår

93 människoår

114 människoår

16 hundår

80 människoår

87 människoår

99 människoår

121 människoår

Källa: Amerikanska kennelklubbens data

Hundens storlek påverkar åldrandet

Fördelen med den amerikanska kennelklubbens uträkningen av hundår till människoår är att de tydligt visar på hur åldrandet för hunden skiljer sig för små och stora hundar. En liten hund åldras långsammare medans en större hund åldras snabbare. Till exempel när en liten hund är 64 människor, alltså 12 hundår så är en jättehund 93 människor. Det ger en klar bild på skillnaderna mellan små och stora raser.

Hur kommer det sig att små hundar lever längre än stora?

Stora hundars åldras alltså snabbare. Forskaren Cornelia Kraus förklarar hur, för varje 2 kilo en hund väger kan man räkna bort ungefär en månad av den förväntade livslängden. Anledningen är dock inte fastspikad, många forskare grubblar ständigt över olika teorier och det finns många tankar kring ökad risk för sjukdomar i större hundar.

Det som gör åldringen hos hundar beroende på storlek så märklig är just skillnaden från hur många andra däggdjur fungerar. I regel kan man säga att stor däggdjur, såsom valar och elefanter lever mycket långa liv jämfört med exempelvis små gnagare som möss och hamstrar.

Oroa dig inte så mycket över din vovves ålder

Åldern för din hund i människor är inte något du borde vara ängslig eller oroa dig över, så länge du aktiverar din hund, ger den bra foder och följer din veterinärs råd kommer din hund leva ett långt och lyckligt liv. Åldern i människoår är alltså mest för nyfikenhet och du kan fira din hunds födelsedag årligen för varje kalenderår som passerar.

Förväntad livslängd efter ras

Nu vet vi att hundar åldras på olika sätt. Hur skiljer sig hundars åldrande för olika raser?

Det finns i dagsläget inga studier som jämfört hur varje ras åldras till skillnad från labrador retrievers. För att göra detta skulle man behöva studera hundars biologiska klocka med epigenetik beroende på rasen för att ta fram en raspecifik formula. Med den skulle man sedan kunna åldersbestämma alla hundar inom den rasen på ett mer rättvisande sätt.

Hundras

Förväntad livslängd

Antal hundår

Blandras över 10 kg

15,3 människoår

74, 6 hundår

Blandras under 10 kg

13,3 människoår

72,4 hundår

Miniature Dachshund

13,9 människoår

73,11 hundår

Chihuahua

11,8 människoår

70,5 hundår

Shih Tzu

15,0 människoår

74,3 hundår

Yorkshire Terrier

14,3 människoår

73,6 hundår

Shiba

15,5 människoår

74,9 hundår

Toy Pudel

12,7 människoår

71,7 hundår

Malteser

14,3 människoår

73,6 hundår

Welsh Corgi Pembroke

13,5 människoår

72,6 hundår

Pomeranian

14,0 människoår

73,2 hundår

Papillon

14,4 människoår

73,7 hundår

Labrador Retriever

14,1 människoår

73,3 hundår

Golden Retriever

13,1 människoår

72,1 hundår

Miniature Schnauzer

13,4 människoår

72,5 hundår

Cavalier King Charles Spaniel

13,1 människoår

72,2 hundår

Shetland Sheepdog

14,3 människoår

73,6 hundår

Beagle

14,8 människoår

74,1 hundår

Pug

12,8 människoår

71,8 hundår

Fransk Bulldog

10,2 människoår

68,2 hundår

Amerikansk Cocker Spaniel

12,8 människoår

71,8 hundår

Genomsnitt för alla raser

13,7 människoår

72,9 hundår

Källa: En forskningsrapport från 2018, publicerad av Japanese Society of Veterinary Science. Forskarna undersöktes data om 12 039 begravda eller kremerade hundar från fem olika djurkyrkogårdar i Tokyo.

Undersökningen bygger på 19 renrasiga hundraser och flera blandraser, där de senare grupperades in i två viktklasser.

Rasen Shiba hade högst medellivslängd med 15,5 års ålder och Fransk bulldogg hade lägst medellivslängd med 10,2 års ålder.

For att räkna ut hundår har vi använt det nya sättet att räkna. 

Världens äldsta hund

Världens äldsta hundar vars långa liv har dokumenterats är "Bluey" av rasen australian cattledog. När bluey avlivades år 1939 var han 29 människår och fem dagar gammal. Uppgifterna kommer från Guinness World of Records.

Det finns uppgifter från 2016 om en hund som sedan övertagit titeln som väldens äldsta hund. Daily Mail skriver om Maggie, en australian kelpie, som blev 30 år. Om detta stämmer är Bluey inte längre världens äldsta hund. [Källa]

Att räkna ut åldern i hundår på dessa oerhört gamla hundar är inte helt enkelt. Främst eftersom den nya metoden inte är rättvisande för hundar äldre än 16 år eftersom studien som ligger till grund för metoden inte följde hundarna deltog i längre än 16 år av deras liv. Om vi ändå gör ett försök får vi att Bluey blev ca 83 år och Maggie blev ca 84 år. Enligt den gamla metoden skulle samma hundar blivit 7*29 = 203 hundår (bluey) och 7*30 = 210 hundår (maggie).

Avslutande ord

Som du säkert förstår vid det här laget spelar människoåldern ingen större roll för hundar för en vanlig person, men givetvis är det kul att veta! Den nya metoden kan vara lite krånglig att räkna ut och förklara utan tabellen vid din sida. Därför kan det vara en god idé att använda sig av den gamla metoden när du ska förklara för barn som vill veta mer om hundens ålder. Det är mycket lättare för småttingar att förstå att när hunden är 4 människoår betyder det att den är 28 år än att förklara hur första året är likgiltigt med 31 och andra året bara räknas som 11 för att sedan ändras år för år.

Förklara på det sättet du upplever bäst och bry dig inte allt för mycket om hunden ålder.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hundår i människoår: Räkna ut hundens ålder med tabell & omvandlare