23 april

Hur adopterar man en hund från t.ex. Irland, Spanien eller Polen?

0  Kommentarer

Idag är det mycket populärt att adoptera hundar från länder runtomkring i Europa.

Detta då det inte finns många organisationer inom Sverige som har omplaceringshundar, folk anser att köp och sälj sidor är osäkra och man vill kanske inte köpa en valp från uppfödare.

Dessutom lockar möjligheten att hjälpa och göra skillnad för ett djur som verkligen behöver det. Att adoptera en hund är då ett bra alternativ och det finns flera organisationer som man kan adoptera ifrån. I denna artikeln kommer du få exempel på organisationer som tar hundar från Irland, Spanien eller Polen.

3 organisationer som adopterar ut hundar

1. Hundar utan hem 

Kvinna håller i en hund som ska adopteras

Upphovsperson: Matthew Falco & Sofia Arnell, Bildkälla: hundarutanhem.se/jourhem

Adoptera hund från Irland

Det finns en stor organisation som satsar på att ta hundar från Irland och adopterar ut till svenska hem. Det är Hundar utan hem och det är en ideell förening.

De samarbetar med flera så kallade "rescue centers" på Irland och det är på dessa center som hundarna bor tills det att de får komma till Sverige.

Adoptera hund från Polen

Hundar utan hem har under 2021 även börjat förmedla hundar från Polen. Orsaker till att de satsar på just

Polen skriver de är för att det finns många hundar där att rädda (tiotusentals), goda möjligheter till kvalitetssäkring och att Polen är ett land ligger nära Sverige men som som har fallit lite under radarn. 

Så adopterar du en hund från Hundar utan hem

När man adopterar från Hundar utan hem börjar man med att skicka in en intresseanmälan. Detta gör man via deras hemsida.

Efter att man skickat in anmälan kan det ta upp till tre veckor innan man får ett svar. Denna förening genomför två intervjuer via telefon och ett hembesök innan man är helt godkänd och får boka sin hund.

När man bokat och betalt för hund ska man vara redo att ta emot den inom en månad.

När hunden har kommit hem får man fortsatt stöd från organisationen genom en kontaktperson och en Facebookgrupp. 

2. SOS Animals 

Hemlös hund i en spansk stad

Adoptera hund från Spanien

SOS Animals är en organisation som tar hundar från Spanien. SOS står i detta sammanhang för Spay Our Strays (kastrera våra gatuhundar). Organisationen grundades 1997 av Tony Byford och Kim Halliwell och samma år började man placera hundar i Sverige.

Organisationens mål är att minska oönskade hundars lidande och antalet hemlösa hundar i Spanien. Hundar som visar aggression eller som tyvärr ej går att rädda genom veterinärvård avlivas, alla andra försöker man hitta nya kärleksfulla hem åt.

Volontärarbete med att rädda hundar

SOS Animal tar också emot volontärer. Känner du någon intresserad av en upplevelse för livet, som också ett utmärkt sätt att hjälpa hemlösa hundar, kan detta säkert vara en kul grej. 

Detta inget jag har någon personlig erfarenhet av, men jag tycker det verkar som någon som skulle utveckla en som person.

Videon ovan visar både en inblick i organisationen och hur det är att arbeta där som volontär i Spanien.

Så adopterar du en hund du från SOS Animals

För att få adoptera från SOS Animals måste man först skicka in en intressenamälan. Organisationen går igenom din anmälan och gör sedan en bedömning om du skulle passa som adoptör för deras hundar.

Därefter får man en kontaktperson inom föreningen som ger mer information om den hund man är intresserad av och ser om man kan passa ihop. Man gör sedan intervju via telefon och har hembesök om möjligt. När man är godkänd betalar man in en bokningsavgift och sedan vara redo att ta emot hunden inom 1-2 månader.

3. Amigos Mios

Amigos Mios tar enbart hundar från Spanien och adopterar ut till ägare i Sverige. Amigos Mios är precis som många andra en ideell organisation. Organisationen samarbetar med två spanska hundhem i Murciaområdet som ligger i provinsen Alicante.

Hjälper spanska hundar genom adoption till Sverige

Organisationen vill hjälpa nödställda hundar i Spanien, ett av de länder i Europa där de far illa. Förutom att hitta hem i Sverige åt hundarna arbetar organisationen med att sprida information om hundarnas situation i Spanien och arbetar för att de ska få bättre levnadsvillkor.

Så adopterar du din hund från Amigos Mios

Även här måste man skicka in en intresseanmälan för att påbörja adoptionsprocessen. Man blir sedan kontaktad via telefon eller mail och får prata med en person som bedömer om du och hunden passar ihop.

Om möjligt görs även ett hembesök. Blir man godkänd betalar man in en bokningsavgift och får sedan information om hemkomstdatum.

Läs på noga via organisationens webbplats

Detta är bara några få exempel på organisationer där du kan adoptera en hund. Ta god tid på dig och välj den organisation som du känner är bäst för dig.

Oavsett vilken organisation du väljer att adoptera ifrån är det oerhört viktigt att du läser igenom all information som finns på deras hemsida.

Se över vilka vaccinationer och veterinärtester hunden kommer få/genomför innan hemkomst.

Skriver inte organisationen ut vad hunden vaccineras för ska man nog akta sig. Det är viktigt att hunden är vaccinerad mot rabies innan den kommer till Sverige.

Risken för att hundar från dessa organisationer ska föra med sig sjukdomar som rabies är små. I seriösa organisationer jobbar man metodiskt för att undvika detta. 

Är du osäker har Jordbruksverket en lista över godkända organisationer som adopterar hundar från europeiska länder.

Står den organisation du hittat inte med där är det nog bäst kollar efter andra alternativ för att vara på den säkra sida.

Att behöva granska organisationen helt själv  för att undvika eventuella risker kanske inte är värt tiden.

Att tänka på vid adoption av en hund

Innan man adopterar en hund, oavsett från vilken förening man tänker adoptera, är det viktigt att tänka igenom sitt beslut mycket noga.

Lyssna till när en adoptör berättar om sin upplevelse och erfarenhet att adoptera en hund från Hundar utan hem i TV4s nyhetsmorgon:

3 tips med saker att tänka på

Här följer 3 tips med bra saker att lägga på minnet när du planerar för att adoptera en hund.

Det är ett stort ansvar du tar på dig

Att ta hand om en hund är ett stort ansvar och man ska vara villig att kämpa för sin hund. Det är väldigt lätt att underskatta ansvaret.

När väljer att adoptera din hund från Irland, Spanien eller Polen är det antagligen så att din vovve kommer har genomgått en ganska tufft liv fram tills att den flyttar in hos er.

Därför är det viktigt att man tänker över varför man vill skaffa en hund och just adoptera, och om man är redo att ta hand om en hund som kanske inte beter sig som en "vanlig" hund i början.

Adopterade hundar är ofta rädda i början

Det är vanligt att dessa hundar är rädda för barn och män och risken är att de kan göra utfall mot dessa i början.

Därför är det extremt viktigt att man långsamt introducerar hunden för familjen och är med och övervakar när hund och barn är tillsammans.

Ta det säkra före det osäkra

Ha ett extra säkerhetstänk i början. Det kan vara en bra idé att ha både halsband och sele på hunden i början då hunden kan åla sig ur ett av dem.

Då har du något extra som håller fast hunden. Hundar är väldigt olika individer och hur mycket du behöver tänkta på detta med att vara försiktig bedömer du bäst allt eftersom du lär känna din nya hund.

Kom ihåg att ha tålamod! Dessa hundar har som tidigare nämnt levt ett hårt liv och behöver få tid att vänja sig vid sitt nya liv.

Ha inte för bråttom och bygg upp ett bra band till din hund innan du börjar ställa för höga krav.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur adopterar man en hund från t.ex. Irland, Spanien eller Polen?