7 september

Hur länge får en hund vara ensam? – Ensamträna enligt jordbruksverket

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Buddy

Hundar är djur som trivs i flock och undviker därför gärna att vara ensamma. Din hund ska aktiveras regelbundet och låtas gå på promenader flera gånger om dagen. Din hund ska få vara tillsammans med människor under stora delar av dagen och räcker inte med att bara vara med en annan hund.

Hur länge får en hund vara ensam?

Enligt jordbruksverket och den Svenska lagen får en hund vara ensam i maximalt fem timmar. Utöver kravet på sällskap krävs det att hunden får rastas med en promenad minst var sjätte timme.

Kraven gäller även för dig som har din vovve i en hundgård eller rastgård. Var sjätte timme ska hunden rastas och tas till annan plats för en promenad. Att lämna hunden hemma under en hel arbetsdag är inte godkänt omhändertagning av din hund.

-Om hunden inte trivs ensam

Lugnande kosttillskott 

- 100% Naturligt

Hundar som inte gillar att vara ensamma kan med hjälp av lugnande kosttillskott må betydligt bättre!

Buddycare tillverkar ett 100% naturligt pulver med balanserade örter som lindrar separationsångest

Valpar och äldre eller sjuka hundar som inte gillar att vara ensamma

För valpar gäller andra regler än för en fullvuxen hund. Alla hundvalpar som är yngre än fyra månader bör aldrig lämnas ensamma. Valpar är i behov av mycket kärlek och vägledning för att känna sig säkra och trygga i sin nya familj. När du märker att din valp börjar bli äldre och känner sig tryggare med de olika familjemedlemmarna är det dags att börja ensamträning.

Hundar som har drabbats av sjukdomar eller är mycket gamla kan behöva mer uppmärksamhet eller andra rastnings-tider än unga, friska hundar. I dessa fall bör du kontakta din lokala veterinär för vägledning om hur du gör för att hålla din hund välmående så länge som möjligt.

Hur ensamtränar man hunden?

Genom att vänja din hund med att vara ensam och att det är okej att vara ensam kommer det bli mer och mer naturlig. När valpen litar på dig och ligger kvar i sin bädd utan att behöva följa efter dig eller någon annan vuxen i hemmet är det ett gott tecken på att ensamträning kan fungera.

Börja långsamt med att låta hunden vara ensam 

Var borta i mycket korta stunder så att valpen inte hinner bli orolig eller stressad. Du kan börja med att till exempel stäng en dörr mellan er i några minuter och sedan gå tillbaka för att klappa om vovven.

När en tillit har börjat utvecklas kan du utöka tiden du är borta från hunden för att tillslut kunna lämna hunden ensam i ett par timmar. Tänk ännu en gång på att fem timmar är den maximala tiden en ensamtränad hund får lämnas utan sällskap.

Om din hund sover bör du inte väcka din hund om du ska bort en sväng, låt den sova vidare och förhoppningsvis vaknar den medan du är borta. Om du börjar väcka din hund när du ska bort kan det leda till att hunden upplever det som en stor grej när du åker iväg. Det kan leda till att det känns konstigt att bli lämnad kvar i hemmet ensam.

Förstärk goda och motverka dåliga beteenden

Under ensamträningen är det viktigt att du berömmer, klappar om och ibland ger godis när din hund gör rätt. Om du ska lämna hemmet och din hund sätter eller lägger sig ned är det ett gott tecken och du bör säga något positivt.

När din hund skäller eller gnyr under träningen för att kunna bli lämnad ensam hemma bör du inte gå tillbaka direkt. Gör du det kan det ge hunden tron om att, genom skall kommer husse & matte tillbaka, alltså raka motsatsen om vad du hoppas uppnå.

Försök att inte göra en stor grej att ni är åter i hemmet. Undvik att göra hunden uppspelt och få det inte att bli något speciellt! Du vill att din vovve knappt ska bry sig om att den har varit själv och det är svårt när det blir ett stort event av din återkomst.

Begränsa ytan under ensamträningen

Stäng dörrar till rum och låt hunden ha ett begränsat område. Ert hem är hunden revir och det instinktiva vaktbehovet som infinner sig i hundens natur kommer aktiveras när den lämnas ensam. '

Desto mindre yta att vakta desto färre orosmoment. Så länge det finns vatten och mat inom rimliga mängder och en bekväm plats att vila på är det inga problem att begränsa ytan.

Rasta hunden innan träningen börjar

Innan du lämnar din hund ensam under någon längre period är det extra viktigt att du har gått på promenad för att rasta hunden nyligen. Är vovven uttröttad kommer det att underlätta ensamträningen markant då din lurviga vän kommer ha lättare för att lägga sig ner och vila i trygghet.

Du kommer märka om din hund känner sig trygg med att du är borta när du kommer hem, ligger vovven kvar lugnt i sin säng är det ett gott tecken. Det behöver dock inte betyda att din hund är stressad bara för att den kommer och hälsar, det gäller helt enkelt att läsa av hur din hund känner sig.

Rasskillnader

Om du uppelever det svårt att ensamträna hunden bör du inte ge upp! Det kan bero på att rasen du äger är svårare att lära eller trivs sämre i ensamhet än andra hundar. Det finns till och med hundar som trivs näst intill bättre i ensamhet. Läs på om din specifika ras för att få en tydligare bild om vad som gäller för just dig.

Hundägaren ansvarar alltid över hunden

Även när du är borta är det du som ansvarar över hunden. Om din hund kan råka förstöra något är det du som kommer stå till svars. Bor du i en bostad med grannar i närheten och det är lyhört bör du informera dem om att du kommer ensamträna hunden framöver och att de inte behöver bry sig om skall.

Var noga med att inte låta dig hund skälla och stressa upp sig då det kan vara dåligt för både hunden och dina grannar. En skällande hund är något dina grannar inte kan göra något åt direkt och blir därför väldigt irriterade.

Säkra hemmet ordentligt innan ensamträningen börjar

När hundar lämnas ensamma under längre perioder och börjar bli oroliga kan det leda till att de börjar bita, riva, hoppa och slita i olika möbler och material. 

Skulle din hund välta något eller slita ner prylar som kan skada eller skrämmas kommer det vara ett ”fastbränt” trauma för hunden under en lång tid framöver. Det skulle i sin tur leda till att ensamträning försvåras och att din vovve inte vill bli lämnad ensam längre.

Foder och vatten åt hunden som är ensam

Din hund ska alltid ha tillgång till rent vatten. När du är hemma är det enkelt att se till men det ska vara säkrat även när du är borta. Fyll därför alltid på vattenskålen innan du lämnar din hund och var säker på att skålen räcker till.  Har du svårt att säkra en full vattenskål finns det vattenfontäner som automatiskt fyller på vattnet i hundens skål.

Du behöver inte och ska inte lämna en matskål framme åt din hund när du är borta. Men du bör se till att du eller någon annan kan mata hunden med foder inom rimlig tid för att undvika att hunden blir för hungrig eller svälter.

Lämna en löpande eller dräktig tik ensam

Har du en löpande eller dräktig tik som saknar tidigare erfarenhet från att vara hemma ensam är det inte läge att påbörja ensamträning. Under den perioden som tiken löper har hunden fullt upp och mycket att tänka på, ofta förstår inte den själv vad som försegår.  Att påbörja ensamträning för hunden kräver mycket fokus från er båda och det är därför inte ett läge att göra det nu.

Optimalt är att ha tränat upp hunden till en vana med ensamhet innan löpperioden börjar. Är detta inte ett alternativ så går det bra att göra det efter. En löpperiod vara ofta omkring tre veckor för en tik.

Lämna hunden ensam längre än fem timmar

Som du vid det här laget förstår är det inte okej att lämna hunden ensam i längre än fem timmar då det bryter mot jordverket rekommendationer om hur du tar hand om din hund, men i vissa fall kan det vara svårt. Särskilt för dig som bor ensam och inte har någon som kan hjälpa dig vid just detta tillfälle att rasta och ge sällskap till hunden.

Det finns lösningar för hundälskare ändå! Tre bra alternativ är:

  • Hunddagis
  • Dagmatte
  • Hundrastare

Hunddagis och dagmatte fungerar i grunden likadant, De håller din hund sällskap under dagen samt rastar och matar. De tydliga skillnaderna på de olika alternativen är främst omfattningen. En dagmatte har ibland en egen hund och i vissa fall fler kunder utöver din hund. Det ger en mer personlig kontakt med din hund och kan vara bra om din vovve ofta är osäker och har svårt att känna trygghet.

Många dagmattar är personer som vill tjäna en extra slant eller har gott om tid, det kan röra sig om pensionärer, studenter eller sjukskrivna som erbjuder hjälp med hunden. Det kan vara svårt att hitta en dagmatte då de ofta är privatpersoner och inte företag så håll utkik efter personer som går mer ett flertal hundar och fråga om de är en potentiell dagmatte. Att fråga runt inom hundklubbar och Facebook-grupper är en annan smart lösning för att snabbt hitta en dagmatte som passar dina behov.

Beroende på var i landet du bor och vilka dagmattar eller hunddagis som finns i närheten kommer du har olika lösningar på dina problem. Vissa åker runt med en bil och hämtar upp hundar på stationer likt en busshållplats medan många mindre tjänster tar emot en kopia av din hemnyckel för att hämta hunden när du har åkt till jobbet.

Vilken lösning som passar bästa skiljer från person till person och hund till hund. Du bör googla och ringa runt till dina lokala företag för att få de bästa lösningarna och höra om deras alternativ.  Priserna för dagmatte och hunddagis burkar ligga omkring 2000kr per månad upp till 6000 per månad beroende på vilken ras och vart i landet du bort. Läs mer om priser och kostnader för hundar här

Om du har möjlighet att hålla hunden sällskap men saknar tiden för promenader(minst var sjätte timme ska din hund rastas) är ”dog-Walkers” eller hundrastare en bra lösning. Det är betydligt billigare än ett hunddagis och du betalar vanligtvis per promenad-tillfälle. Priser från 50 upp till 250 kronor är vanligt.

Får man ta med hunden till jobbet?

Inom vissa yrken är det möjligt att ta med sig hunden, inom andra är det strängt förbjudet! Jobbar du inom hälsa, matproduktion och fysiska arbeten är det sällan tillåtet att ha med hunden till arbetet med det finns undantag. Prata med din chef om vilka regler ni kan sätta för att du ska få ha med hunden och bestäm hur det ska fungera med promenader och lek.

Jobbar du på ett kontor och har ett eget rum är det ofta enklare att få ta med sig hunden än om du arbetar kring mycket annat folk. Tänk på att allergi hos andra personer kan spela stor roll i bestämmelserna då hälsan för de anställda går före hundens.

För dig som är egenföretagare eller egenanställd brukar det vara enkelt att lösa då du oftast får bestämma helt själv. Ha alltid i åtanke att din hund ska vara väl uppfostrade och inte störa dig eller andra under arbetsdagen för att det ska vara okej att ha med vovven.

Ta aldrig med hunden utan att kolla med din chef och dina kollegor vad som gäller för så att inga missförstånd uppstår. Om hundens omhändertagande går ut över arbetet kommer du med säkerhet INTE vara tillåten att ta med hunden till jobbet.

Fundera över lösningar innan du köper hund

Innan du köper en valp bör du se över dina möjligheter att spendera tid med den samt hur ofta och när du kan rasta hunden. Är du ensamstående och jobbar natt kan det vara klokt att vänta med att köpa hund tills du får mer tid och mer regelbunden struktur.

Tänk fram i tiden och överväg vilka mål du har framöver, vad ska du uppnå och vad vill du göra? Kommer du ha tid över för hunden även om flera år eller är vovven något du bara längtar efter i stunden?

Tänker du inte över det noga kan det komma att kosta dig dyrt då ett hunddagis som kostar 5000 kronor per månad blir mer än en halv miljon kronor på de 10 år som din hund troligtvis kommer leva längre än.

Avslutande tankar om att lämna hunden ensam

Att lämna hunden ensam är okej så länge du gör det planerat och med ansvar. Du ska veta när du återkommer och hur du ska lösa problem som kan tänkas uppstå om du får förhinder. Hunden ska rastas var sjätte timme och får inte lämnas ensam i längre än 5 timmar i sträck enligt jordbruksverket.

Att börja med ensamträning i tidig ålder är bra för att skapa en stabil grund för din hund och kan hjälpa dig utveckla en väl uppfostrad följeslagare. Vissa raser är svårare än andra att ensamträna och du bör undvika ensamträning under löp-perioder.

För dig med ont om tid som har svårt att rasta eller hålla hunden sällskap inom de tidsbegränsningar som finns kan du anlita hunddagis, en dagmatte eller en service som erbjuder hundpromenader. Det kommer kosta dig en del så var beredd på det innan du skaffar hund om du vet att du sedan tidigare har en fullproppad kalender.

Har du bekanta eller barn och föräldrar med mycket tid över kan du prata och fråga runt om intresset att hjälpa till med hunden finns. Med tanke på att de flesta fullkomligt älskar hundar är det troligtvis inget problem.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur länge får en hund vara ensam? – Ensamträna enligt jordbruksverket