5 november

Hur mycket sover en hund?

0  Kommentarer

Hur mycket en hund sover är väldigt individuellt men att hundar behöver mer sömn än människor kan man snabbt förstå som hundägare.

En stor hund behöver dessutom mer sömn än en liten sådan. Men det är absolut inte onormalt att hunden sover mer än 10 timmar per dygn oavsett ålder.

Hundar och deras sovrutiner

Ibland kan det nästan te sig skrämmande när man studerar sin hund. Gör den inget annat än sover? Hur mycket är det egentligen normalt att en hund sover och hur vet man att något är fel?

När det kommer till hund och sömn är det precis som hos människor individuellt hur mycket varje hund behöver sova för att må bra. Ju äldre hunden blir, desto mindre behöver den sova.

En liten valp kan sova hur mycket som helst, unghunden sover ofta mellan 16-20 timmar och en vuxen hund brukar hamna på mellan 10-18 timmar per dygn. Hunden är alltså en riktig sjusovare!

Sömnen är viktig för hundens utveckling

Överlag är sömnen väldigt viktig för hundens utveckling. Den unga hunden behöver sova för att stärka sin kropp och för att kunna hantera dagens alla nya intryck. När det kommer till den äldre hunden behöver den sömnen för att kunna slappna av ordentligt och för att analysera det som skett under den dag som varit.

Om hunden inte får sova ordentligt finns det en stor risk att den drabbas av stor stress och sömnbrist kan också orsaka att hunden får ett sämre immunförsvar. En trött hund kan också bli mer lättirriterad, den får svårt att koncentrera sig och hunden kan överreagera på även svagare smärta.

Ordna en bra sovplats åt hunden

Genom att ordna en bra sovplats åt hunden kan du säkerställa att den har möjlighet att sova så gott som möjligt. Skaffa en fin korg eller hundsäng åt hunden och bädda den med en filt. Om hunden föredrar att ligga i soffan kan du också lägga ut en filt där.

Även om inte hunden väljer att lägga sig precis där du bäddar åt den vet den att den har sin eller sina platser. Se till att hunden får sin sovplats på ett ostört ställe där den kan sova sina timmar. Särskilt viktigt blir det om hunden är valp och behöver sova 20 timmar om dygnet.

Låt hunden sova i fred

Det är viktigt att hunden får sova ifred. Om det finns små barn i familjen bör de med en gång få lära sig att hunden ska få vara ifred på sin plats och när den lägger sig för att sova.

Lägger sig hunden och sover hos barnet är det en sak, men barnet ska inte dra hunden i svansen, slå den eller börja leka med den när den väl har somnat. Även vuxna ska låta hunden vara ifred när den sover.

Måste man rasta den, eller om man ska åka någonstans kanske man inte kan vänta tills hunden vaknar men om det inte rör sig om något viktigt eller om man bara vill kela med hunden bör man vänta tills dess att den vaknar.

När hunden börjar sova för mycket

Även om hundar kan sov mycket kan det ibland bli för mycket. Om hunden bara sover, om den inte vill äta och inte längre visar sig lika glad som vanligt kan det vara så att den blivit deprimerad.

Kanske saknar den en familjemedlem som flyttat hemifrån, eller så upplever den att resten av familjen inte har tid med den som innan. Upplever man att hunden sover allt för mycket och att den inte verkar riktigt pigg är det dags att kontakta veterinären.

Den äldre hunden och sömnen

En vuxen hund sover kortare tid än en valp, men en riktigt gammal hund kan å andra sidan sova lika mycket som en valp eller mer. Det beror helt enkelt på att hundens kropp behöver mer vila och återhämtning.

En äldre hund kan behöva sova länge efter en stunds lek eller promenad medan den yngre hunden kan leka ett par timmar innan den sedan behöver ta igen sig en stund. Håll lite extra koll på den äldre hunden så att den inte tycks må dåligt i övrigt och se till att den har en mjuk och varm plats att sova på.

Källor

Härliga Hund

Expressen

Upsala Nya Tidning

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket sover en hund?