16 september

När tappar valpar tänder? Tips om tandvård för hunden

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Buddy

Små söta hundvalpar springer runt, leker, busar och gnager på allt de hittar! De är riktiga energiknippen. Alla valpar kommer någon gång i livet börja tappa sina mjölktänder och det sker ofta väldigt tidigt i hundens liv.

I denna artikel kommer du få all information du behöver för att din valp ska kunna växa ut sina starka, permanenta tänder helt säkert. Dessutom finner du en tydligt guide om hur du får din vovve att lita på dig när du petar i munnen.

När tappar valpen sina mjölktänder?

Valpen tappar sina mjölktänder under sitt första år. Tänderna kan börja trilla ur redan efter fyra månader och brukar oftast vara helt tappade när valpen är 6 månader gammal. ”Tandväxlingsfasen” pågår alltså i omkring två månader och under den tiden byter din vovve ut sina 28 mjölktänder till 42 starka permanenta vuxentänder.

Säkra upp mot dålig andedräkt och svaga tänder när valpen blir stor

BuddyCare's nya produkt Teeth Formula stärker valpens tänder redan från tidig ålder.

Kosttillskottet kommer i pulverform och strös över valpens vanliga foder eller i samband med tandborstning

  • 100% naturligt och framtaget av veterinärer
  • Mot dålig andedräkt
  • Mot plack, tandsten och för en god bakterieflora
  • Finns endast i en förpackningsstorlek

Innan tandlossningen börjar

När din valp känner att tandlossningen börjar närma sig kan den uppleva att det klia i munnen och vill därför tugga på allting den får tag på. Helt plötsligt att soffan, kanten på bron eller din hand kännas som superbra saker att gnaga på enligt din valp. Detta är helt naturligt och det finns inte mycket du som ägare kan göra annat än att vara förstående och acceptera hundens beteende.

När tandlossningen väl börjar kommer hunden inte längre vilja gnaga på allt den ser och istället tvärt om. I många fall kommer valpen få svårt att äta och helt tappa intresset för ben och pinnar. Det går över när de permanenta tänderna har kommit ut och är alltså inget att oroa sig över.

Om din valp vägrar att äta

Om din valp vägrar att äta och dricka kan det vara något som oroar dig som ägare. Givetvis måste hunden få i sig näring och vatten, därför finns en del knep du kan använda dig av.

Blötlägg valpens vanliga torrfoder några minuter innan den ska få sin mat. Detta gör att maten blir enklar att äta för din hund och förhoppnings kommer det undvika att tänderna gör ont. Om din hund fortfarande vägrar att äta kan det vara klokt att testa någon mjukar typ av hundfoder.

Vägrar hunden helt och hållet att äta måste du kontakta din veterinär för hjälp och rådgivning, riskera inte att hunden behöver svälta!

Kontrollera valpens mun regelbundet

Under tandlossningen är det viktigt att du som ägare kontrollerar valpens käft regelbundet. De allra flesta tänderna brukar trilla ut med enkelhet. En del tänder kan dock ha problem att lossna, särskilt hörntänderna. Det kan vara så att de permanenta tänderna har börjat synas och komma upp men mjölktänderna vägrar ändå att lossna.

Är detta fallet bör du kontakta en tandkunnig veterinär som kan hjälpa till då det är viktigt att de permanenta tänderna är på rätt plats. Kvarsittande mjölktänder kan motverka just detta och göra att hundens bett blir snett eller på annat vis fel.

På lång sikt kan det vara ett problem som kommer att störa både dig och din hund, så var inte återhållsam när det gäller valpens tandhälsa.  

Om hundens tänder inte vill komma ut

Som sagt kommer valpens permanenta tänder vanligtvis fram mellan fyra och sex månader i hundens liv. Troligtvis är tänderna på gång och din hund är bara lite långsam.

Har sex månader passerat och din hund har inte börjat visa några tecken alls på att mjölktänderna börjar lossna kan det bara dags att kontakta din veterinär för att dubbelkolla så din valp mår som den ska.

Om Valpen blöder när mjölktänderna tappas

Det är helt naturligt att din valp börjar blöda lite när den tappar sina mjölktänder och inget att oroa sig över. Vissa hundar klarar sig fria från blödningar i munnen medan andra kan blöda en hel del

Är det mycket stora mängder blod eller om det inte slutar blöda kan du behöva kontakta veterinär.

Vänj din valp med tandborstning för att slippa problem i vuxen ålder

När hunden väl har tappat alla dina mjölktänder och de 42 permanenta tänder har kommit fram är det viktigt att de sköts ordentligt. Med permanenta tänder menas just det, PERMANENT.

Dessa är tänderna hunden ska ha i resten av sitt liv och med tanke på hur vanligt tandproblem är för hundar bör du börja vänja din valp i tidig ålder tandvård inte är något att vara rädd för.

Valpar är mycket lättlärd och det kommer därför inte vara något problem för dig att lära din vovve att tandvård och munhygien är helt naturligt. Följ dessa steg för att vänja din valp med att det är bra när husse eller matte petar i munnen.

Lyft lite på mungipan

Börja med att lyfta lite på hundens mungipa när den är trött och energinivån är låg, exempelvis efter en lång dag med mycket promenad och bus. Blir valpen uppspelt bör du genast avbryta för att inte riskera att en negativ association skapas. Efter valpen har låtit dig lyfta lite på mungipan belönar du den med en godisbit och slutar sedan.

Upprepa övningen

Fortsätt med samma övning i ett par dagar för att lära hunden att inte vara rädd när du betar i munnen. Genomför det 3-4 gånger på båda sidorna av den söta nosen. Även när du upprepar övning är det till stor fördel om valpen är trött och inte uppspelt.

Börja röra vid tänderna

Nu när valpen tillåter dig röra och lyfta mungipa kan du börja känna mer mot tänderna och tandköttet. Var mycket försiktig och sluta direkt om valpen upplever obehag. Vänta då istället tills valpen är tröttare och återgå till att röra mer vid mungipan.

Det är klokt att börja med att endast röra överdelen av käken när du börjar röra tänderna för första gången. När hunden låter dig röra vid tänderna kan du givetvis belöna med godisbitar för att få din valp att uppskatta det du gör.

Upprepa igen

Genomför övningen gång på gång med jämna mellanrum. Gör övningen tre gånger per sida av munnen för att skapa en trygghet hos din vovve. Det gäller fortfarande att valpen är lugn när ni ska öva för att inte skapa ett dåligt beteende. Försöker valpen bita dig ska du genast avbryta och gå därifrån för att testa igen när din vovve är tröttare.

Övergå till underkäken

När valpen börjar bli bekväm med att du är och pillar i munnen kan du börja röra och undersöka den nedre käken för att göra hunden bekväm med den med. Fortsätt att genomföra övningen tills din hund är helt bekväm med att du petar där. Du märker att din hund är bekväm med vad du gör när du kan gör det även fast din valp inte är trött.

Nu när valpen litar på dig och låter sin ägare peta i munnen är det dags att fråga en vän eller familjemedlem om hjälp. Börja då, precis som innan att endast lyfta mungipa. Troligtvis kommer det gå betydligt snabbare denna gång men kom ihåg att aldrig hantera hunden mun med tvång, det handlar om att hunden ska låta dig röra i munnen och Inte om att du ska låta dig själv röra i hundens mun.

Hur kan jag vara säker på att hundens tandhygien är bra?

Det absolut tydligaste tecknet på om din hund har god tandhygien är att din valp mår bra och beter sig helt vanligt. Din hund kan dock ha problem med munhygienen även om den mår bra i övrigt och då kan det vara klokt att hålla ett öga på hur det ser ut.

Vanliga symtom på att hunden har problem med mun- och tand-hygien är bland annat dålig andedräkt, tandverk och tandlossning. Detta bör behandlas så fort du lägger märke till problemen och vid behov bör du kontakta veterinär.

För att motverka dålig tandhygien finns det en del hemmakurers som ska kunna hjälpa. Testa att mata din vovve med morötter för att automatisk tvätt tänderna åt din vovve, tänk på att detta inte är ett substitut till regelbunden tandborstning med hundtandkräm

Har du skött tandhygienen hos din hund kommer du märka att den har vita rena tänder med ett rosa tandkött.

Varför heter det mjölktänder?

Det finns en del teorier om varför tänderna kallas för mjölktänder. Enligt folktandvården kallas det mjölktänder eftersom att dessa tänder brukar börja komma fram medan amningen fortfarande pågår. Alltså medan den nyfödde dricker mjölk. Dessutom är mjölktänder i regel vitare än permanenta tänder vilket gör det naturligt att kalla de tidiga tänderna för just mjölktänder då drycken är mycket vit.

Sammanfattning om mjölktänder och när hundvalpar tappar dessa

Valpar tappar sina mjölktänder mellan fyra och sex månaders ålder. De kan ofta börja gnaga och tugga på allt mögligt just innan tänderna börjar komma fram. Det gäller att du som ägare är förstående och accepterar att denna tid endast är temporär och att valpen strax kommer lugna ned sig igen. När de permanenta tänderna väl börjar komma fram kan hunden bli passiv och tillbakadragen då din lilla vovve kan uppleva en del smärta.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur ofta kissar en katt?

Hur ofta kissar en katt?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: När tappar valpar tänder? Tips om tandvård för hunden