9 februari

Bästa agilitytunnel 2023 Tunnlar för agility med hunden – För nybörjare och proffs

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Agilitytunneln är en viktig del av agility som hundsport.

Tunneln binder ihop banan för hunden och skapar ett flöde som gör sporten roligare för både dig och din hund.

Agilitytunnlar finns i olika storlekar, utformningar och med roliga variationer för att göra hindret både svårare och lättare för hunden som utövar agility.

Vidare ska vi gå igenom vad som är viktigt att tänka på när du väljer agilitytunnel till din hund och hur du ska göra för att träna din hund inom agility med en tunnel.

Dessutom listar jag de bästa agilitytunnlarna som finns att köpa oavsett vilken typ av tunnel du letar efter. 

agilitytunnel tävling hund nybörjare

Agilitytunnel 2023

agilitytunnel för hundar

Agilitytunnel - Hopvikbar

  • Cirkapris: 999:-

En 5 meter lång agilitytunnel med 60 cm öppning. Slitstark och rejält material för lång hållbarhet. Perfekt för både nybörjare och kunniga hundar inom agility. Tunneln finns även som 2 m.

platt släptunnel för hunden som tränar agility

Plattunnel Agility - 5m

  • Cirkapris: 649:-

En platt agilitytunnel med släp som är något svårare än en vanlig agilitytunnel. Perfekt för hundar som redan har testat på agility men som vill ta hundsporten till nästa steg.

krysstunnel för agility

Agilitytunnel - Kryss

  • Cirkapris: 599:-

En krysstunnel passar hundar som är mycket vana med agility och som vill ha en stor utmaning. Låt hunden springa in genom tunneln åt ett håll och ut genom ett annat håll.


Köpa agilitytunnel: Viktigt att tänka på


Förutom att agilitytunneln ska vara tillverkad i slitstark material som håller för hundens tassar och klor finns det många viktiga saker att tänka på när du ska köpa din agilitytunnel.

Nedan har jag samlat fyra punkter som är viktiga att tänka på när du ska köpa tunneln. Det är även dessa som ligger till grund för testet av agilitytunnlar.

  • Agilitytunnelns längd och öppning

Tunneln längd och öppning är avgörande för dig som ska träna agility med hunden.

Tunnel behöver passa in i agilitybanan och vara en lämplig utmaning för din hund. En agilitytunnel är oftast 5 eller 2 meter och båda fungerar för alla raser och hundar.

Agilitytunnelns öppning är också viktig. En stor hund kan inte ta sig in genom en för liten tunneln. Vanligt är att tunnlarna är mellan 40-60 centimeter i diameter.

Är det på gränsen om hunden ryms i agilitytunneln rekommenderar jag alltid den större modellen.

  • Hur agilitytunneln fästs?

En agilitytunnel går att fästa på två olika sätt. Antingen förankras den i marken genom fästen i tunnelns botten eller med hjälp av tyngder som håller tunneln på plats.

Tyngderna är oftast i form av sandpåsar men kan även vara vattenfyllda behållare. Sandpåsar ingår ofta när du köper agilitytunneln men inte alltid. Då kan du behöver köpa till dem.

Att fästa hundtunneln i marken går också bra men det gör det svårt att flytta den om ni vill varierar agilitybanan. Därför rekommenderar jag huvudsakligen tunnlar med sandpåsar.

  • Släptunnel, krysstunnel eller vanlig?

Den vanligaste typen av agilitytunnel är en rak tunnel som är 5 eller 2 meter lång men det finns flera variationer.

Agilitytunneln varieras ofta med en Släptunnel, eller plattunnel som det även kallas. Hindret är svårare för hunden men kan göra agilitybanan roligare för er båda

  • Är agilitytunneln hopvikbar?

En hopvikbar tunnel är nästan alltid att föredra. Det gör det lättare att packa ihop tunneln till förvaring under vintern eller att ta med din till olika platser.

Alla tunnlar jag rekommenderar nedan är hopvikbara men det finns flera agilitytunnlar som inte går att vika ihop.


Agilitytunnel hund 2023 Bäst i test


Agilitytunnel 5 meter - Inklusive sandpåsar

bästa agiltiytunneln för använding inomhus, utomhus på gräsmattan och på tävlingar

Trixie Agilitytunnel för hundar är fem meter lång, enkel att packa ihop och fälla ut, fungerar både inomhus och utomhus och kommer med två sandpåsar för att hålla tunneln på plats med ni tränar agility.

Tunneln är tillverkad slitstark, solid polyester som gör att tunneln både är vädertålig och hållbar mot hundens klor. Dessutom väger agilitytunneln lite vilket gör den lätt att ta med på tävlingar eller flytta runt på gården.

Hundtunneln är lätt böjbar vilket gör den lätt att anpassa och använd för hunden. 

Sammanfattningsvis är agilitytunneln från Trixie ett bra val för både kunniga hundar som är vana att träna agility men även nybörjare eftersom ett häfte med instruktioner och tips följer med.

Agilitytunneln kostar cirka 1000 kronor och är helt klart en värt  priset och kommer att hålla i flera år med mycket agility för hunden.

Agilitytunnel Trixie - 2 Meter

två meter lång agiltiytunnel för hundsporten agility. Hunden springer in genom öppningen. Tunneln hålls på plats med säcken som fylls med sand

Som ett alternativ till testvinnaren erbjuder Trixie en betydligt billigare modell. Denna tunnel kostar omkring 400 kronor men är mindre än hälften så lång. Endast två meter med en diameter på 40 cm. Alltså passar den inte för större hundar.

Även denna modell är tillverkat i nylon och kommer låta dig träna med hunden under en lång tid framöver. Nackdelen är givetvis att hundtunneln är betydligt kortare än den föregående testvinnaren och dessutom inte möjlig att modifiera efter behov, den kan alltså endast vara rak.

I övrigt är denna modell som ett alternativ till testvinnaren. Allt handlar om ifall du vill ha en lång eller kort tunnel. Djursajten rekommenderar att investera i testvinnaren direkt så du får en längre tunneln som kommer hålla träningen rolig under betydligt fler träningspass än den kortare.

Platt agilitytunnel med släp

platt agilitytunnel med släp. 5 meter lång med fästen i marken

En variation till den klassiska agilitytunnel är en säcktunnel, släptunnel eller plattunnel. 

Hunden springer in genom en vanlig öppning men efter en meter måste hunden lyfta upp den släpande tunneln och ta sig ut på andra sidan.

Släptunneln som agilitytunnel är en bra som variation och ett något svårare hinder än den vanliga tunneln. 

Släptunneln finns att köpa hos granngården och är 5 meter lång med en öppning på 60 centimeter. 

En förvaringsväska ingår och agilitytunneln kan lätt packas ihop till att ta mycket liten plats. Tunneln har dessutom fästpunkter med förankringspinnar som gör det lätt att montera fast den i marken så tunneln inte blåser bort eller puttas åt sidan av hunden som springer genom under agilitybanan.

Nackdelen med släptunneln är att det inte ingår tunnelhållare. Det gör att tunneln inte går att fästa i marken vid användning inomhus.

Agilitytunnel kryss

För dig som vill ta nästa steg med hunden inom agility kan en krysstunnel vara något för dig och din hund.

Krysstunneln ger stor variation i agilitybanan och träningen eller tävlingen i agility bli något helt nytt.

Du kan träna hunden att springa rakt genom tunnel, eller att springa in för att sedan svänga i tunneln och gå ut på sidan.

Krysstunneln något för nybörjare inom agility eller för hundar som inte har erfarenhet inom lydnadsträning men det kan vara en rolig utmaning om ni har tränat agility eller andra hundsporter tidigare och letar en ny utmaning. 

Agilitytunneln jag rekommenderar är 175 cm lång och levereras tillsammans med en smidig väska.

Tunnelhållare till agilitytunneln

För dig som testar på agility för första gången är en tunnelhållare ingen nödvändighet, men det kan vara lite extra lyx. En hållare hjälper tunneln att stanna på sin plats även när hunden springer genom den gång, på gång, på gång.

Enligt tillverkaren rekommenderas två hållare varje två meter. Det kan vara klokt om ni tävlar eller verkligen satsar på agility men för “hobbyentusiasten” räcker det gott och väl med en hållare på vardera sida. Det är bättre att spara pengar och köpa ett annat hinder för en roligare bana istället.

Hållarna fungerar genom att spännas runt tunneln med en tyngd på vardera sida. Detta håller tunneln på och undviker att den åker upp, fram, bak eller åt sidan. Tyngderna består av antingen vattensäckar eller sandsäckar. Dessa ingår inte i priset utan måste köpas separat för cirka 100 kronor styck (behövs två för varje hållare). Säckarna finns att köpa i samma butik som tunnelhållaren.

För ett par tunnelhållare kostar det 330 kronor plus frakt. Priset är alltså i överkant och är därför, ännu en gång; ingen vi rekommenderar nybörjaren utan endast dig som tar agility mycket seriöst och vill satsa ordentligt.

Träna agility med agilitytunnel i hemmet

Det går utmärkt att träna agility i hemmet för dig som vill testa på utan att göra några inköp. Det är många hinder som fungerar utmärkt, däribland tunneln.

Genom att använda sig av stolar år det att bygga ihop en temporär agilitytunnel du kan träna hunden med. Beroende på rasen och storleken på din vovve kan det vara mer eller mindre utmanande.

Nedan ser du en video på vår mellanstora hund som utövar agilitytunneln med hjälp av två stolar.

Andra populära agilityhinder

Tunnel är en bra start men det räcker sällan med agilitytunneln som enskilt hinder. Redan med ett till hinder skapas ett betydligt bättre flöda i träningen och med ett flertal skapar ni snabbt en ordentlig agilitybana.

Det finnas att välj på allt ifrån slalom och balansbrädor till hopphinder och gungbrädor. För att underlätta för våra läsare har Djursajten tagit fram en fullständig artikel där vi listar allt du behöver för agility samt vad du behöver gör för att träna hunden med de specifika hindret du är intresserad av.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa agilitytunnel [aret] Tunnlar för agility med hunden – För nybörjare och proffs