8 september

Allergivänliga hundar – 22 bra hundraser för allergiker

0  Kommentarer

Det finns många hundallergiker som tycker om hundar och drömmar om att deras allergi en dag ska vara borta. Tänk att få klappa de lurviga pälsarna, gå på härliga skogspromenader och busa runt med din absolut bästa vän som kommer älska dig i vått och torrt. Finns det verkligen någon lösning på dessa problem och i sådana fall, hur? I denna artikeln finns samlad information från hela webben om hur och varför man är allergiskt, vad som går att göra åt det och vilka raser som passar dig bäst! Men först och främst.

Finns det allergivänliga hundraser?

Begreppet allergivänlig hundras betyder inte att du som är hundallergiker med säkerhet kan slippa symtom. Ingen hund 100% allergivänlig men vissa raser anses vara bättre än andra!  Häng inte läpp för det! Alla hundraser har allergener i såväl hud som saliv men mängden kan variera från olika raser, individer och till och med skilja sig kraftigt på två valpar från samma kull. Det är inte ovanligt att person som får allergiska reaktioner som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva ändå hitta en hundras som fungerar för dem!  Är du pälsdjursallergiker och vill verkligen ha en hund så finns det alltså hopp!

Har du sedan tidigare helt enkelt accepterat att du inte kommer kunna skaffa hund har du chansen att tänka om. Försök att träffa hunden du funderar på så mycket som möjligt innan du tar hem den för att känna hur kraftigt du reagerar på just den hunden. I bästa fall skapar in hunden någon allergireaktion hos dig. Tänk på att börja försiktigt och eskalera successivt för att tillslut krama och låta vovven slicka på dig. Särkilt om din allergi är stark.

Vad är hundallergi?

Hundallergi är en allergisk reaktion mot olika proteiner som finns i hundars hudceller, saliv eller urin. Vanliga symtom vid hundallergi är utslag, rinnande näsa och ögon som kliar. Normal får man sina första symptom på hundallergi redan som barn men ofta minskar besvären med åren.

Vad är Allergener?

Som sagt så har vissa hundar mer allergener andra, med vad är då allergener? Kort och gott är det de ämnen som orsaker allergi. Om du som allergiker kommer i kontakt med just den allergen din kropp inte kan hantera kan symptom uppstå. Dessa kan vara i form av klassiska förkylningssyndrom såsom snuva, svullnader i halsen och rinnande ögon.

Är hundar utan päls mer allergivänliga än hundar med tjock päls?

Nej, inte nödvändigtvis, som vi har lärt oss genom inledningen kan hundar av olika raser ge olika reaktioner men även hundar av samma ras och samma kull. Det har alltså mer med den specifika hunden i fråga att göra än om det är en päls-rik ras eller inte.

Kan man bli allergisk mot hundar i vuxen ålder?

Ja, du kan när som helst i livet utveckla pälsdjursallergi, det är dock relativt ovanligt att som vuxen utveckla ett besvär mot dessa djur. Vanligtvis upptäcks problemen som barn eller ungdom. Hur kraftigt allergiskt du blir är helt olika från både person till person och beroende på vilken hund du stöter på. Omkring 15% av befolkningen sägs vara allergiska mot pälsdjur.

Kan hundallergi försvinna? – väx ifrån din allergi

Allergi kommer sannolikt aldrig försvinna helt, men ja du kan växa ifrån den. Din känslighet mot hundar och andra pälsdjur minskar ofta med åldern och med lite tur kan du tillslut skaffa en mysig vovve. När du misstänker att din allergi har minska kan du i små etapper börja testa hur hundar påverkar dig. Det kan vara så att du fick utslag av att klappa en hund när du var liten till att du kan få en hundkyss i ansiktet utan problem i dagsläget.

Med all denna information är du nu redo att få veta om alla de gulliga raserna om finns, tänk på att ingen av dessa är 100 % säkra för dig med allergi utan det gäller att testa dig fram till du hittar en hund som passar just dig, för som sagt, du kommer reagera olika på olika hundar.

22 Allergivänliga hundraser

För en person med pälsdjursallergi är kan vissa hundar ge kraftigare reaktioner än andra. I resten av artikeln tar vi upp information om 22 allergivänliga hundar är ansedda att vara vänligare mot dig som får allergiska reaktioner på grund av din hundallergi.

Bichon Havanais

Dessa små hundar är passar utmärkt som sällskap! De är lättdresserade och gillar att följa med på alla äventyr som familjen kan tänkas åka på. Jaktinstinkterna är obefintliga och hundar av rasen brukar leva ett långt och hälsosamt liv. Dessa vovvar har en mankhöjd mellan 23 och 27 centimeter och bär sin svans som en knorr över ryggen. Hundens relativt stora ögon är mörka och vackra.

Det rekommenderas att du genomför viss pälsvård men behöver varken trimma eller klippa hunden. Kamma hunden regelbundet för att undvika tovor och bada helst omkring 2 gånger per månad. När hunden börja bli vuxen och tappar sin päls för sin nya vuxenpäls kommer du behöva kamma varje dag. Detta pågår under en kortare tid i hunden liv och faller in omkring hunden ett års dag till ett och ett halvt år.

Som sagt är hunden utmärkt som sällskapshund tack vare dess enkelhet. Att lära och dressera till såväl agility som lydnadsträning är inget problem och dess behov för motion är mycket rimligt. En promenad några gånger per dag räcker för att vovven ska må bra, men givetvis gillar den äventyr. Ps. Rasen har används som cirkushundar och kallas av vissa en clownhund tack vare deras energiska charm.

MalteserMalteser

En av de äldsta dvärgraserna som sägs finnas. Rasen ska finnas beskriven redan 200 år f Kr men då med ett annat namn. Hunden är vacker och är duktig i agility, spårning samt lydnad. De passar utmärkt som sällskapshundar och är i regel både friska och långlivade lika många andra små hundar.

Pälsen är lång och len som silke och ackompanjeras av ett lekfullt, livligt energiknippe. Hunden är uppmärksam och gillar såväl långa motionspromenader som att mysa hemma i knät på sin ägare. De vägar oftast mellan tre och fyra kilo med en mankhöjd mellan 20 och 25 cm. Stimulans i form av konster och trick är mycket uppskattade och även lätt att lära en Malteser.

Du ska vara beredd på att engagera dig i pälsvården då den långa pälsen kan vara krävande. Du bör borsta och kamma huden var eller varannan dag för att hålla den fri från tovor och trassel.  Den kritvita vackra pälsen ska tvättas regelbunden. Tänk på att hålla ögonen torra under bad och plocka öronen rena från hår.

Trots den rejäla pälsen ska du inte oroa dig för allergi direkt. Som vi gick igenom i början av artikeln betyder lång päls inte nödvändigtvis att du kommer få allergiska reaktioner av hunden. Testa dig fram och känn om du hittar en hund som passar just dig.

Labradoodle

En labradoodle är av många trott att vara en allergifri hund. Så är inte fallet, lika alla hundar och rasblandningar är denna blandningen av en labrador och pudel också packad med allergener. Det går att hitta en labradoodle som du inte får allergiska reaktioner av men det beror inte på att det är en blandras utan av just den anledningen att du passar bra med den specifika hunden.

Blandrasen börjar bli allt vanliga och det är mycket rimligt med tanke på hur söta de kan vara. Både en Pudel och en Labrador är trevliga och väl uppskattade raser med olika egenskaper som kan passa i både familjer eller som ensamstående beroende på hur ditt live ser ut.

Ännu är inte Labradoodle en godkänd ras utan en korsning. Hunden sägs ha en labradors ledarskapsmentalitet och den vackra pälsen från en pudel.

Samojed

Den på listan hittills största rasen med en mankhöjd på upp till 59 cm för hanar och omkring 53 cm för tikar är denna kritvita hund mycket trevlig. Rasen är frisk och sund i sin helhet med ett sitt ursprung i Sibirien. Historiskt sett användes Samojed för jakt, drag och vakt. I dagens lägen är samojed fortfarande mycket uthålliga och gillar utmaningar och passar dig med en aktiv livsstil som gillar att exempelvis fjällvandra.  

Trots den hittills största rasen är det ingen stor ras utan räknas som en medelstor arktiskt spetshund. Starkt självförtroende med god uthållighet och smidighet är kännetecken för rasen.  Av alla polarhundar är just Samojed den ras som kräver mest pälsvård av alla men låt dig inte luras. Det är inte så svårt att sköta pälsen som många tror, borsta pälsen regelbundet och du är nästan klar. Du ska undvika att bada din Samojed för ofta för att undvika fukteksem. Använder du schampo bör du göra noga undersökning om vilket som passar för att undvika allergiska reaktioner hos din hund.

Bichon frisé

Denna ras är likt den första rasen på listan, Bichon havanais en mycket passade sällskapshund. För en oerfaren hundägare är rasen perfekt och fungerar även för dig med barn. Vovven kommer kräva måttlig motion men trivs bra med att ta det lugnt i hemmet, var dock inte rädd för att ge dig av på äventyr med hunden då dessa busar är nyfikna och energiska.

Pälsvården är något krävande för dessa hundar och det är viktigt att du vet att tiden kommer räcka till. Optimalt ska hunden kammas och kardas var dag och få ett grundliga bad två gånger per måndag. Rasen faller inte någon päls men bör klippas varannan måndag för att hållas fräsch. Föna vovven ordentligt torr efter bad. Räkna med att du behöver omkring en och en halv till två timmar per vecka för din hunds pälsvård, ser du detta som härlig tid att umgås med hunden istället för en syssla blir det genast mycket trevligare.

Schnauzer

En sund ras som ofta uppfattas som allergivänlig, givetvis beroende på vilken hund kommer det vara olika. Dessa trevliga hundar har inga kända sjukdomar från rasen och används som en energirik familjehund. De gillar att följa med på aktiviteter och är användbara inom både räddningstjänst och bruk. Aktiviteter såsom agility och flyball är stimulerade för rasen.

Namnet Schnauzer kommer från tyskans schnauz som betyder skägg. Det är mycket passande med tanke på hundens skäggliknande päls kring nosen. Förr kallades rasen för rattler eftersom de var snabb och duktiga på att fånga råttor.

Rasen är mellanstor och har en mankhöjd just under en halv meter. De flesta är svarta med vissa inslag av den så kallade ”peppar och salt”. Varje kvartal ska hunden gamla täckhår plockas bort genom trimning då nytt hår kommer fram.  Annars krävs inte mycket pälsvård utöver den kamningen som bör ske veckovis. Sköts detta regelbundet kommer du undvika att din hund fäller päls. Svenska kennelklubben skriver även att rasen anses vara skonsam mot vissa med pälsallergi, men ännu en gång så beror allergin du kommer att uppleva på hunden i fråga så testa dig fram till du hittar en vovve som passar din allergi.

Pomeranian

Denna supersöta dvärgspets har gjort ett riktigt upptåg i de svenska hemmen. Denna tuffing som ser ut som en boll av hår passar utmärkt i familjer och kan trots sin massiva päls fungera för dig med allergiproblem om du hittar rätt hund för dig. Inom veterinärstatistik är rasen på medelnivå inom skador och det förekommer lösa knäleder samt hormonella besvär som leder till pälsförlust inom rasen. Det är långt ifrån alla Pomeranian som har råkar ut för dessa hälsoproblem och är i övrigt en frisk, långlivad ras.

De är tuffa och positiva som fäster sig vid sin ägare, sin familj och sitt hem. Jaktlusten är knappast värt att tala om och pälsen är, trots hur den ser ut, mycket lättskött. Borsta igenom hunden var 14:e dag samt något oftare under fällningsperiod.

Hunden har små upprätta öron och bär sin svans över ryggen lik dess ”storebror” mellanspets. Färgerna på pälsen kan variera kraftigt och det finns många olika nyanser. Tänk på att inte låta din kaxiga lilla hund leka med stora och kraftiga hundar då den är orädd och kan riskera att skadas. Mankhöjden är endast 21 +/- 3 cm och de väger inte många kilon.

Pudel

Pudel är en gammal ras från tidiga Europa. Det har funnits målningar från så tidigt som 1400-talet då de stora pudlarna användes för att hämta vatten och de små som prydnadshundar och för att jaka tryffelsvamp eller agera som cirkushundar. Rasen är i grund och botten en lycklig och tävlingsinriktad sällskapshund. Den trivs utmärkt i en aktiv familj där den får följa med på äventyr och motionera mycket. En populär ras för utställning och fångar ofta ögonen på förbipasserande. Hunden har utmärkt möjlighet att lära sig nya saker och både gillar och är duktig på hundsporter såsom agility.

Det finns olika typer av pudlar, stora, mellan, dvärg och Toy. De är alla friska och långlivade krabater med mycket energi och positivitet. En stor pudel blir ofta kring 12-13 år gammal och de mindre är inte ovana att leva till 15 års ålder eller mer. Till och med en gammal pudel gillar att aktiveras ordentligt och leka tills den flåsar.

Den minsta Pudeln, Toypudel har en mankhöjd mellan 24-28 cm medan storpudeln kan bli upp till 60 cm stor. Dvärgpudel och mellanpudel täcker gapen mellan vilket gör att du kan skaffa en pudel i vilken storlek du vill. Det finns fem olika färger och du kan friser din pudel på otaliga sätt, eller låta pälsen vara naturlig.

Pälsen är spänstigt och krusig. Rasen fäller inte vilket gör att huden ofta uppfattas som allergivänlig. För dig som önskar att ställa ut din pudel kommer det krävas en hel del borstning, tvätt och klippning medan en person endast vill ha hunden som sällskap slipper oroa sig för frisyren och kan hålla sig till att klippa kring nosen och tassarna var sjätte vecka. Det kan göras med maskin för att underlätta och spara in tid. Du kan också bada din pudel vid behov utan stor risk för eksem.

Xoloitzcuintle

Rekord för det mest svåruttalade namnet går till Xoloitzcuintle! Enklast är att kalla den för mexikansk nakenhund men det stämmer inte helt. Vissa hundar av rasen kan ha heltäckande päls men tack vare att många en len, varm hud i oftast enfärgade mörka nyanser är det en vanlig uppfattning att hunden passar bra för personer med hundallergi. Men som sagt kan pälsallergi aldrig räknas bort helt eller garanteras så därför måste du testa dig fram och göra dig bekant med hunden i fråga.

Denna stiliga ras kommer i tre olika storlekar: Stor, Medium och liten. De stora är mellan 46-60 cm i mankhöjd med samma storlek för både hanar och tikar medan de små kan vara 25 cm och överstiger inte 35 cm.  Allt där emellan räknas som en mellanstor Xoloitzcuintle.

Hunden är intelligent och uppmärksamt. Kraftig styra och mycket uthållig är något som bemärkt den. Dessa hundar är fria från rasbundna sjukdomar men det kan förekomma hudproblem.

De hundar som har päls är mycket välskötta och de nakna varianterna likaså, det som behövs kan vara hundolja om huden blir torr. Tänk på att det kan behövas solskyddsmedel under varma sommardagar med mycket sol samt ett täcke under kalla vinterdagar.

Basenji

En av de bästa raserna för dig som vill ha en trevlig sällskapshund som också kan agera jaktkompanjon. Denna ståtliga ras jagar med och effektivt med sin syn, den spåra väl och kan utan problem döda mindre byten på egen hand. I dagsläget används Basenji som sällskapshund och är mycket pålitlig, självständig och intelligent. Rasen kan inte skälla men är inte stum för det, vid lyckorus kan vovven göra ifrån sig en ett joddlande läte som du inte ska förväxla med morrning.

Den medelstora spetstypen bör redan i tidig ålder tränas på inkallning vid rop  och bör endast tränas där det är säkert med långt ifrån bilvägar och andra faror som kan skada hunden. Dessa hundar väger mellan 9 och 11 kilo med en ståtlig mankhöjd på omkring 42 cm.

Pälsen är kort och upplevs därför passande för hundallergiker samt relativ lättskött. Rasen är renlig och putsar sig själv likt en katt. Denna ras sägs sakna hundlukt vilket kan vara till fördel om det är något du inte gillar.

Du som ägare bör vara konsekvent, tydlig och rättvis med ditt ledarskap men samtidigt vänlig. Både röstläge och hur du visar med kroppen kommer påverka uppfostran kraftigt. Rasen har i grunden en stark flockkänsla och gillar närhet.

Italiensk Vinthund

Dessa vackra och ståtliga hundar sägs härstamma från tidiga det tidiga Egypten och deras vinthundar. Hunden används som familjehund för sällskap men kan även användas inom lure coursing, utställning och agility.

Hunden är frisk och är fri från kända rassjukdomar. Denna typ av Vinthund är den minsta typen av Vinthundar men det stoppar inte den från att vara glad, full av energi och lycklig. Det är inte mycket som kan stoppa denna ras utom den själv! Redan i ugn ålder är den modig men med dåligt konsekvenstänk, den tvekar sällan för att fullkomligt kasta sig ut helt orädd ifrån höga höjder såsom soffor eller stenar.

Hundarna väger inte över 5 kilo och har en mankhöjd mellan 32-38cm vilket gör den relativt liten. Rasen har tunn hud med en kort, mjuk päls som nästa inte fäller alls. Alltså är pälsen lättskött och du kan bada din hund utan oro för uttorkning.

Golden Retriever

En av de mest klassiska hundarna och en väl uppskattad ras. Denna apporterande vattenhund fungerar i dagsläget som en allt i allo hund som passar i aktiva familjer. Rasen är mycket intelligent och är både utåtriktad och social. Huden är lyhörd och gillar att lära sig saker vilket gör den utmärkt för apportlekar och andra arbetssysslor.

Rasen är uppfattad som frisk och sund och kan ofta bli över 10 år. Inom rasen förekommer vissa ärftliga sjukdomar, de flesta dock med låg sannolikhet. Pälsen är relativt lättskött och hunden är mycket stabil såväl fysiskt som psykisk.

Irländsk vattenspaniel

Likt Golden retriever är denna ras en utmärkt apportör i såväl vatten som på land. Med en gedigen envishet klarar sig hunden väl genom besvärligt underlag och har lätt att lära sig. 

Rasen är aktiv och kräver en tydlig uppväxt utan osäkerhet. Du som ägare ska helst ha tidigare erfarenhet men kunna visa kärlek och vara snäll mot hunden. Rasen är inte en hund passande för en person och gör skillnad på personer som inte ingår i den närmsta flocken.

Hunden är en så kallad pälsras och behöver kammas igenom varje vecka. Spraya pälsen med vatten efter borstningen för att återfå de ikoniska lockarna.

Kerry blue terrier

Rasen sägs ha funnits på Irland flera hundra år tillbaka och finns daterad sedan 1847. Det är en pålitlig allt i allo hund med många användningsområden. Det går att använda rasen för jakt men nu för tiden är det främst inom sällskap som hunden används. Stimulans genom hundsporter är väl uppskattat.

Rasen är i regel frisk och är fulla av energi upp till 10-14 års ålder. Det är vanligt att tikarna råkar ut för tumörer i sina juver när åldern börjar komma ikapp.

Dessa rashundar har god mentalitet och är trogen till sin ägare. Relativt enkelskött päls men du får inte skippa skötseln. Hunden ska badas varje månad för mår bra av att fönas torr.

Chinese crested dog

En hundras som lämpar sig väl som sällskapshund och går att tävla med på såväl agility som på en utställning. Rasen är är duktig på lydnadsprov och är i grunden frisk men det förekommer en del ögonsjukdomar.

Hundarna är mellan 23-33 cm med hanar som blir något större än tikar. Det finns både varianter som bär och varianter utan. Det gör att denna hund kan uppfattas som allergivänlig om du har pälsallergi. Det kan dock vara olika från hund till hund. Rasen kan behövas smörjas in med hundolja ifall du har den nakna varianten.

Bedlingtonterrier

Med ursprung från England under tidigt 1800-tal har denna hund fått kännedom som en allt i allo hund som älskar en aktiv livsstil. Hunden har historiskt sett varit duktigt på att jaka men i dagsläget är det ganska ovanligt.

Dessa hundar har en rassjukdom som orsakar en leverskador, sjukdomen kallas koppartoxicus och kan motverkas genom gott arbete från våra käre uppfödare.

Airedaleterrier

Likt den föregående rasen kommer även denna terrier ifrån samma område. Rasen började användas något senare, under andra halvan av 1800-talet till nästan uteslutande jakt av vissa vattendjur.

I nuläget är rasen välkänd inom utställningar och passar bra som en sällskapshund. Med rätt träning och tydlig motivation kan den bli duktig på det mesta.

Shi tzu

En klassisk sällskapshund från Tibet. Rasen kom först till Sverige och dess grannländer under 1930-talet då den snabbt växte som sällskapshund. Vanligt är att veterinär besöks för att vårda vovvens ögon och kan ibland bli råka ut för sjukdomar. Trots det lever rasen ofta länge och uppnår vanligtvis en hög ålder.

Pälsen är relativt krävande och bör inte struntas i. Hunden är kraftig trots dess storlek och finns i ett flertal färger. Shi tzu trivs i familjer och har inget emot att leva med andra hundar.

Irish softcoated wheaten terrier

Denna irländska terrier är en väl omtyckt sällskapshund. Hunden blir ofta gammal och håller sig frisk upp till 13 års ålder utan större problem. Vissa sjukdomar med organen förekommer men ögon, hjärta och skelett är i regel problemfritt.

Hunden är kaxig och självständig som kräver en ägare med tålamod och tydlighet. Ett sinne för humor är bra då hunden är trevlig och rolig. Rasen är inte superenkel att träna med kan vara framgångsrik inom agility och viltspårning.

Lagotto romagnolo

Denna lurviga hund trivs i vatten och gillar apport. Hunden används regelbundet som tryffelhund och är mycket lättlärd. En bra sällskapshund som gillar att aktiviteter och äventyr. Hunden är ingen vakthund och skäller sällan men kan markera om det kommer främlingar till hemmet.

Dessa hundar har krullig päls men uppfattas ändå av många som allergivänliga. De har en mankhöjd för hanar på 43-48 cm och tikar 41-46. Är hunden väluppfostrad fungerar den utmärkt med andra djur samt barn och ungdomar.

Yorkshire terrier

Hundar av denna ras är i första han en sällskapshund som trivs med stimulering i form av agility, utställningar och lydnad. De förekommer skador och är enligt statistik en ras som skadar sig medel-mycket. Trots det lever de ofta till 12-15 år och ibland ännu längre.

Rasen är fullkomligt orädd och uppmärksam trots sin maxvikt som är angivet till 3.2 kg Många hundar av Yorkshire-rasen väger mer och det är inget att oroa sig för, det är helt enkelt bara rasstandardens maxvikt som är satt till den nivån.

American indian dog

Rasen är mycket lik en varg och har lätt för att lära sig nya saker. Det är sällan hunden finns i Sverige och går att hitta vanligt i USA. Det gör just denna allergivänliga hund till en ovanlig hund med det kan vara just vad som behövs!

Är du ute efter som stor hund som inte fäller ofta är en American Indian Dog ett bra val. Dessa vovvar är utmärkta sällskapshundar och bör ha en duktig ägare som är villiga att uppfostra den från grunden.

Sammanfattning om allergivänliga hundar och raser

Det finns alltså ingen hundras som är helt fri från allergen med möjligheten för dig att skaffa hund är inte bortblåst för det. För det första kan du, med ålder växa ifrån din allergi tills den blir tillräckligt mild för dig att skaffa hund

För det andra så kan det finnas hundar som passar dig trots din allergi. Det viktigaste är att inte stirra sig blint på olika raser utan snarare testa att träffa valparna för att se hur du reagerar. Detta eftersom vissa personer passar bättre med olika hundar än andra och det har visat sig att hundar av samma ras, från samma kull har olika allergiska påverkan på samma person.

Så som nämnt flera gånger genom artikeln, testa dig fram för att hitta vovve som passar sig bäst. Ge inte upp bara för att det känns jobbigt eller omöjligt att hitta en vän som passar dig men undvika att pressa dig för hårt ifall du får allergiska reaktioner.

Vanliga frågor om allergi hos hundar

Är allergi mot hundvalpar vanligt?

Ja, du kan vara allergisk mot hundvalpar och det är relativt vanligt. Det beror dock på vilken hundvalp det är och du kan få olika reaktioner från olika valpar.

Kan bebisar vara allergiska mot hundar?

Ja, bebisar kan vara allergiska mot hundar. Det är vanligt att allergin märks i tidig ålder så du rekommenderas att hålla ett öga på allergiska reaktioner från din bebis efter den har varit i närheten av hundar.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Allergivänliga hundar – 22 bra hundraser för allergiker