16 juni

Dolda fel försäkring hund 2024 – Bästa för hunduppfödare och kennel

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Lassie

Dolda fel avser fel på hunden som framträder eller upptäcks efter att försäljningen har avslutats. Med andra ord syftar det till alla typer av fel på djuret som inte var uppenbara vid försäljningstillfället. 

Det finns många typer av dolda fel. Allt från missbildningar på inre organ till dövhet och vattenskalle är bra exempel på dolda fel. När de första tecknen eller symtomen på felet uppstår eller visar sig först efter att köparen har fått hem sin valp anses det vara ett dolt fel, även om valpen bara är några månaders ålder.

Senare i artikeln ger vi dig fler och bättre exempel på dolda fel som är vanligt förekommande samt och förklarar utförligt när ett fel inte räknas som dolt. 

Dolda fel är säljarens ansvar

Det är säljaren av hunden, vilket ofta är uppfödaren, som är ansvarig för dolda fel som uppstår upp till tre år efter att valpen har fått sin nya familj. Säljaren är alltså skyldig att ersätta köparen för veteinärkostnaden.

En försäkring mot dolda fel skyddar dig om säljare

Därför är det mycket viktigt att du som är hunduppfödare eller kennelägare som föder upp hundar och säljer dem har en trygg försäkring som skyddar mot dolda fel. 

I den här artikeln ska vi djupdyka i vad en dolda fel försäkring täcker, vilket försäkringsbolag erbjuder bäst försäkring och givetvis besvara vanliga frågor om dolda fel i allmänhet.

Bästa försäkringen mot dolda fel 2024

Toppval
Dolda fel försäkring hund

Lassie erbjuder försärking specifik för uppfödare och anpassar försäkringen efter dina behov.

En trygghet som uppfödare

Självrisk: Från 0kr / 15 %
Ersättningsbelopp: från 30 000:-

Försäkringen täcker:

 • Kejsarsnitt och fertilitet
 • Dolda fel försäkring för uppfödare
 • Valpförsäkring
 • Kullförsäkring
 • Veterinärvård
 • Livförsäkring

Vad är ett dolt fel?


Vad är ett dolt fel?

Ett dolt fel är de åkommor och sjukdom hos som hunden upplever efter köpet som inte var uppenbara när de nya ägarna tog över hunden. Det gäller såväl hundar som är 8 veckor gamla, alltså bara 2 månaders ålder men även hundar som är något äldre.

Vad som gäller vuxna hundar eller hundar som ska omplaceras varierar. Ska du sälja en sådan hund rekommenderar vi att du kontaktar försäkringsbolaget direkt för att undvika missuppfattningar och juridiska frågor när du tecknar en försäkring.

 • Skadade inre organ

Inre organ är ett vanligt dolt fel hos många hundar.

Det som räknas som en ett dolt fel av inre organ är oftast missbildningar. 

Det kan vara ett mindre fel som behöver lättare veterinärvård eller mer omfattande åkommor som behöver operation och påtaglig behandling.

 • Medfödd dövhet

Medfödd dövhet eller kraftigt nedsatt hörsel räknas som ett dolt fel och faller under säljarens ansvar och skyddas därför med fördel av en dolda felförsäkring för hundar.

Det kan också gälla andra hörselskador såsom kraftig ljudkänslighet. Något som visserligen är betydligt ovanligare.

 • Vattenskalle

Vattenskalle är en missbildning i hjärnan som uppstår under hundens tidigaste levnadsår.

Det är relativt vanligt hos hundar och kommer med symptom såsom onaturliga anfall och försämrad koordination. 

Det är viktigt den nya hundägare är uppmärksam om vattenskalle skulle uppstå för att förebygga skada som kan komma från vattenskalle eller till följd av den ökade klumpigheten.

 • Demodex kvalster

Hårkvalster, eller Demodex som det egentligen heter är ett kvalster som tar fäste i hundens hårsäckar och är ett vanligt dolt fel som omfattas av skyddande försärkingar.

Kvalstren lever i hårsäckarna där de orsakar infektioner som leder till att hårstrån tappar fäste och faller ut.

Det vanligaste symptomet av Demodex hårkvalster är därför, inte helt oväntat, fläckar där hunden saknas päls.

 • Förlorad avelsfömåga

Förlorade eller försämrad avelsförmåga klassas inte som ett dolt fel i de flesta fallen men är du uppfödare och tecknar en kullförsäkring hos moderna skyddar den ändå mot just detta.

Ett bra trygghet helt enkelt för dig som ska föda upp hundar helt enkelt!

 • Andra dolda fel

Det finns dolda fel som inte står nämnda här.

Har din hund råkat ut för något och du misstänker att sjukdomen eller defekten klassas som ett dolt fel är det bästa du kan göra att kontakta veterinär och försäkringsbolag.


Fel som ej räknas som dolda


Fel som ej räknas som dolda

Det finns en mängd problem som kan uppstå för hundägare. Nedan ser du några vanliga sjukdomar eller skador som inte omfattas av en försäkring mot dolda fel. 

 • Beteenderubbning, ovanor och lynnesfel

En hund som är mentalt instabil, har onormala vanor eller är onormalt aggressiv (lynnesfel) omfattas inte av en försäkring mot dolda fel.

 • Problem med tänder, mun och bettfel

Problem med tänder, mun och bett är vanligt hos hundar men räknas inte som ett dolt fel. Lyckligtvis täcker en vanlig veterinärvårdsförsäkring ofta dessa åkommor.

 • Patellaluxation

De ofta ärftliga sjukdomen eller defekter som går under namnet patellaluxation innebär rubbning eller förskjutning av knäskålen. Det kan uppstå till följd av att hunden har ramlat eller blivit trampad på som valp eller att det helt enkelt uppstått naturligt.

Patellaluxation och andra typer av höjt- och ledsjukdomar skyddas sällan av dolda fel försäkringar.

Sjukdomen kan ställa till med allvarliga problem när hunden börjar komma upp i ålder.

 • Förlossningsskador på tiken

Skulle tiken råka ut för en skada i samband med förlossning räknas det inte som ett dolt fel. Du bör därför ha tiken försäkrad med en vanlig hundförsäkring samt en valfri livförsäkring för extra trygghet.

När en tik är försäkrad och råkar ut för olyckor i samband med förlossningen kan du då få ersättning, men som sagt, inte genom en dolda fel försäkring.

 • Allergier omfattas inte av dolda fel försäkringar

Om en hund upplever allergier omfattas det inte av dolda fel försäkringen. En allergi räknas som ett fel som ska ha upptäckts av veterinär och klassas därför inte som ett dolt fel.

Har allergin uppstått efter köparen fick hem hunden är det inte heller ett dolt fel även om det påverkar hundens hälsa eftersom felet inte får uppstå efter köpet för att räknas som dolt.

 • Kryptorkism, kroksvans och navelbrock

Alla dessa tre sjukdomar eller defekter går att upptäckas i tidigt ålder vid veteinärkontroll och räknas därför inte som ett dolt fel.

Kryptorkism drabbar hanhundar och kan bland annat betyda att en testikel saknas eller att den blir vriden. Detta behandlas oftast med kastrering.

Kroksvans är precis som det låter, en krokig svans. Svansen kan även svälla upp och bli böjd åt någon sida eller nedåt.

Navelbrock innebär att hunden har en onormal svaghet i bukväggen intill naveln. Små navelbrock är ofta ofarliga men kan leda till problem senare i livet.

Många försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar i form av veterinärvård och livförsäkring eller sjuk och olycksfallsförsäkring. Läs djursajten jämförelse av bästa hundförsäkringar för att hitta försäkring som passar dig och din hund bäst.

En försäkring för en hund är inget krav enligt svensk lag, men på Svenska kennelklubbens (SKK) hemsida går det att läsa om hur de rekommenderar en försäkring.

SKK menar också att en billig försäkring inte alltid är den bästa. Jag rekommenderar att du läser vår jämförelse och väljer den som passar bäst för din eller dina vovvar.


Viktigt att kontakta veterinär


Viktigt att kontakta veterinär

Om du märker att din hund har några skador, sjukdomar eller effekter är det viktigt att du omedelbart kontaktar veterinär för att anmäla skada. På så sätt får din hund den hjälp den behöver och kommer överleva även om åkomman är brådskande.

Har du en bra och trygg försäkring behöver du heller inte oroa dig för att veterinärbesöket kommer kosta dig tiotusentals kronor och kan med lugn ge hunden den vård den behöver och förtjänar.

First Vet (mobilveterinär) ingår dessutom hos många försäkringsbolag, däribland Moderna djurförsäkringar, Manypets och Sveland djurförsäkringar. Hos Sveland kan du välja mellan flera olika uppfödarförsäkringar men för just dolda fel är Moderna bäst.

Vid dolda fel är det alltid den som säljer hunden som är ansvarig över försäkringen. Vi rekommenderar att du som upptäcker dolda fel alltid kontaktar uppfödaren/försäljaren och meddelar om felet. Förhoppningsvis finns en försäkring mot dolda fel tecknad.

Är det du som är säljare av hunden så kom ihåg: anmäl skada till försäkringsbolaget!

Tack för att du tecknar försäkring mot dolda fel så våra älskade hundar får den trygghet de förtjänar!


Vanliga frågor och svar om dolda fel


Vanliga frågor och svar om dolda fel

I den här delen av artikeln besvarar jag de vanligaste frågorna om försäkringen som uppstår i samband med hundförsäkring och uppfödarens dolda försäkring.

Hur länge gäller dolda fel försäkring för hunden?

En dolda fel försäkring gäller i upp till tre år från att köparen har fått hem valpen och ger skydd. Även om valpen bara är några veckors ålder. Försäkringen tecknas av säljaren av hunden eftersom eventuella fel betalas av uppfödaren/säljaren enligt konsumentköplagen.

Vad täcker en dolda fel försäkring för hund?

En försäkring mot dolda fel täcker fel som inte upptäcks och som inte är uppenbara vid försäljningen men som uppstår senare. Felet ska vara medfött. I artikeln finner du en lista över vad som ingår i en dolda fel försäkring.

Hur mycket kostar en dolda fel försäkring för hunden?

En dolda fel försäkring kan kosta allt ifrån 0-50 kronor eller mer beroende på vart du tecknar den. Hos de bolag där den kostar 0 kronor ingår går den inte att köpa till utan ingår istället i kull- eller uppfödarförsäkring.

Måste man ha en dolda fel försäkring?

En försäkring mot dolda fel hos hund är inget måste, men om du säljer en valp som sedan behöver uppsöka vård på grund av ett dolt fel som börjat utvecklas och som upptäckts av de nya ägarna saknar försäkring kan det bli väldigt dyrt. På Svenska kenneklubbens hemsida rekommenderar de åtminstoende en vanlig hundförsäkring men extra skydd är att föredra.

Vem ska anmäla skadan om dolt fel hos valp uppstår?

Fel hos valp är vanlig och upptäcks ofta av nya ägare i samband med att de ska köpa hund. Märker du felet innan du fått hem hunden ska du omedelbart meddela uppfödare. Hittar du felet senare bör du kontakta såväl försäkringsbolag som uppfödare och föra en dialog för en lösning av problemet.

Vilket försäkringsbolag erbjuder den bästa dolda felförsäkringen?

Moderna djurförsäkringar erbjuder den bästa försäkringen för uppfödare enligt våra undersökningar. Andra försäkringsbolag som också erbjuder någon typ av försäkring för kennlar, mot dolda fel eller för uppfödare är bland annat: Folksam hundförsäkring, Agria hundförsäkring och Svedea hundförsäkring.

Förhoppningsvis har du fått din fråga besvarad och du känner dig trygg i att du tecknar en försäkring som är bra för både din plånbok och för din vovve.

Tack för att du tecknar en försäkring!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Dolda fel försäkring hund [aret] – Bästa för hunduppfödare och kennel