17 september

Grannens hund skäller – vad du kan göra åt saken

4  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med buddy

En hund som skäller och stör dag ut och dag in blir snabbt väldigt irriterande. I ett lyhört hem kan det kännas som att hunden är alldeles intill dig när den skäller. 

Även om ljudet från hundens skall i vissa fall är lågt och knappt hörs genom väggarna är det lätt att det går dig på nerverna. Är det din granne som äger hunden kan du känna dig maktlös då du inte kan stoppa hunden på egen hand. 

I den här artikeln kommer Djursajten guida dig och ge tips på hur du ska gå tillväga för att få grannens hund att sluta skälla. Till och med om din granne vägrar lyssna på dig.

Problem med grannens skällande hund

I tätbebyggda områden är det vanligt med hundar och många av dessa står och skäller. Som granne måste du kunna tåla och acceptera att hundar skäller ibland men det får givetvis inte gå överstyr och då är det okej om du klagar på skällande hundar.

Skäller hunden under längre perioder utan pauser när ägaren är borta är det hög tid att göra något åt problemet. Börja med att prata med din granne för att uppmärksamma problemet och ge tid åt grannen att lösa problemet.

Lämnar grannen hunden ensam väldigt länge kan du informera personen att lagen om tillsyn för hund och katt gäller. Lagen om tillsyn omfattar omhändertagande om hund och katt och understryker vikten av att ägaren sköter djuret på ett sätt som tar hänsyn till dess naturliga behov.

Om du pratar med grannen utan att personen lyssnar eller bryr sig är det dags att kontakta kommunen som ansvarar över hundens välmående och störningsmoment, enligt miljöbalken. Det gäller även skada eller avsevärda olägenheter som hunden orsakar.

Vidare i artikeln kommer vi djupdyka i vad som gäller för dig, din granne och grannens hund så att ni kan fortsätta leva era liv utan att starta en grannfejd.

I vilka fall räknas hundens beteende som störande?

Som sagt är det okej att hunden skäller nu och då med jämna mellanrum, det är hundens naturliga sätt att kommunicera. Om hunden regelbundet skäller medan ägaren är borta är det ett första tecken på att något bör göras åt problemet. Ett annat tydligt tecken på när hundens stör för mycket är när den skäller på natten. I lagboken står det:

”I ett tätbebyggt område har man inte att förvänta sig att hundskall förekommer på nätterna i större omfattning än sporadiskt”.

I fall när detta förekommer har du rätt att vidta åtgärder för att minska problemet.

Om du äger den skällande hunden

Lugnande medel mot hundar med separationsångest

BuddyCare tillverkar lugnande godis som på ett 100% naturligt sätt låter hundar som lätt blir oroliga att varva ned.

Du kan mata godiset dagligen och din hund kommer må bättre och trivas bättre ensam i hemmet.

Är det du som äger en hund som aldrig vill sluta skälla som hatar att bli lämnad ensam kan det störa dina grannar och det är ditt ansvar att lösa problemet.

Enklast är att träna hunden i tidig ålder till att trivas ensamma i hemmet under kortare perioder. Tänk på att det inte är tillåtet att lämna hunden ensam i mer än fem timmar och att hunden måste rastas minst var sjätte timme enligt jordbruksverkets bestämmelser. Detta gäller även hundar som är vana att vara ensamma.

För tips om hur du kan ensamträna din hund för att undvika störningsmoment och klagomål från grannarna kan du läsa mer här.

En annan populär lösning på problemet är att använda sig av ett antiskällhalsband. Med hjälp av en ett bra halsband kan du träna hunden till att skälla mindre eller sluta skälla helt. Tänk dock på att det inte är okej att använda sig av ett halsband som kan skada hunden på något sätt.

Kontakta hundägaren för att upplysa om problemet

Till att börja med är det inte helt säkert att hundägaren är medveten om att hunden är ett störningsmoment. Det kan dels bero på att ägaren inte är hemma under tiden som vovven skäller och därför inte vet om problem. Alternativt så förstår inte grannen hur högt hunden verkligen skäller.

Därför bör du börja med att upplysa din granne om problemet och tala om för denna att; "som ägare är du ensamt ansvarig för hunden och hundens beteenden". Det är alltså inte tillåtet att låta hunden fortsätta skälla efter grannarna har belyst problemet.

Efter du har pratat med din granna bör du ge personen lite tid att åtgärda problemet då det kan vara svårt att få hunden att sluta skälla. Det bör givetvis inte ta flera veckor och om problemet är väldigt påtagligt och stör din och andras sömn kan ägaren behöva föra bort hunden från området.

Om grannen nekar till att hunden skäller eller vägrar göra något åt problemet är det dags att kontakta din kommun för att be om hjälp, men först...

Kontakta hyresvärden

I det här läget är det egentligen kommunens ansvar över att reglerna hålls, med det kan vara betydligt effektivare och en snabbare lösning på problemet att prata med din hyresvärd.

Din hyresvärd kan i sin tur kontakta ägaren till hunden för en varning i hopp om att grannen tar varningen seriöst. Fungerar inte detta eller om du bor i en villa är det kommunen som ska lösa ditt problem.

Kommunen ansvarar för att reglerna hålls

Om din granne inte lyckas lösa problemet eller helt enkelt vägrar att lösa det bör du kontakta kommunen.  Det är deras ansvar att se till att de lagar och regler som finns följs.

Många kommuner kommer inte hjälpa dig om du inte först har pratat med din granne personligen för att se om problemet har löst sig. Har du gjort det är det dags för kommunen att ta ansvar. Miljöbalken omfattar allt som kan påverka hälsan och miljön på ett negativt sätt. I miljöbalken står även att

”Husdjur och andra djur som hålls i fångenskap ska förvaras och skötas så att olägenhet för människors hälsa inte uppkommer”. Källa.

Detta kan tolkas till att man inte ska störas av regelbundna hundskall under såväl dag som natt. Det betyder även att hundar inte ska förorena på allmänna områden eller tätortsnära skogar.

Varje kommun har lokala föreskrifter som reglerar var och när hundar får vistas, hur de bör hållas kopplade och vilka andra regler som gäller. Du kan läsa mer om det på din kommuns hemsida.

Nedan finner du kontaktuppgifter till miljöskydd i olika kommuner

Stockholm

Länk till hemsida

Epostadress: miljoforvaltningen@stockholm.se

Telefon: 08-508 28 800

Göteborg

Uppsala

Länk till hemsida

Epostadress: miljoforvaltningen@uppsala.se

Telefon: 018-727 43 04

Gävle

Anmälan görs som en skadeanmälan. 

Klicka här för att göra en sådan.

Umeå

Länk till hemsida

Epostadress: miljoochhalsoskydd@umea.se

Telefon: 090-16 10 00 

Malmö

Länk till hemsida

Epostadress: Malmostad@malmo.se

Telefon: 040-34 35 15

Bor du i en annan kommun kan du söka på ”kommun + miljöskydd” (ex. Stockholm miljöskydd) i din sökmotor.

För att få kommunen att lyssna

Om din kommun väljer att inte lyssna på dig och tror att du överdriver eller av någon annan anledning vägrar att hjälpa dig sitter du i en klurig sits. I dessa fall bör du spela in när hunden skäller för att kunna bevisa att det verkligen är ett störningsmoment. Pågår det under nattetid kan du försöka få med en klocka på filmen eller på annat sätt visa på att det är natt.

Ett annat effektivt sätt för att få hjälp av en motstridig kommun är att prata med de andra grannarna i grannskapet. Sannolikt är att de påverkas av skallet, precis som du. Det är betydligt troligare att problemet kommer tas om hand seriöst ifall ni är flera personer som kontaktar dem med samma problem.

Förhoppningsvis kommer du inte behöva vidta någon av dessa åtgärder för att lösa problemet men det kan vara bra att veta om ifall det är ett återkommande och svårlöst problem. Du som inte orsakar problemet ska givetvis inte behöva flytta därifrån för att du inte kan sova om nätterna på grund av skall!

Vilka hundar skäller?

Nästan alla hundar skäller, det är helt naturligt. Hur ofta skall förekommer beror dock på ett flertal faktorer.

Hur benägen en hund är för att skälla beror till stor del på vilken ras det är. Många raser som i dagsläget används som sällskapshundar har relativt låga vaktinstinkter och skäller inte mycket alls.

Det finns till och med en hundras som inte kan skälla men det är inget krav att du väljer en sådan bara för att din hund inte ska skälla mycket. Det finns nämligen många andra lättlärda raser.

Givetvis är anledningen till skall huvudsakligen beroende på hundägaren och hur den har uppfostrat sin vovve. En hund som står och skäller väldigt mycket, oavsett ras är ofta missnöjd med något eller helt enkelt inte förstår att dess skall inte är uppskattat.

Avslutande tankar kring störande grannar

Störande grannar är tyvärr mycket vanligt, det händer oss alla och kan vara svårt att göra något åt.

Vanligare beteenden såsom hög musik eller bankande och klampande tas upp med hyresvärden och brukar inte vara några problem att lösa medan just hundskall kan vara problematiskt då det inte alltid är enkelt för ägaren att lösa problemet.

Är det du som äger hunden och är orolig för att dina grannar störs kan du helt enkelt gå och fråga om det är ett problem. Att du visar en sådan omtanke kommer med säkerhet att uppskattas och det kommer antagligen att stärka er relation mellan varandra

Även om dina grannar upplever skällandet som ett problem så kommer de troligen uppskatta att du är medveten om problemet och jobbar för att lösa det. Du kan även ensamträna din valp i tidig ålder för att säkerställa att det inte uppstår problem senare i livet.

Tänk på att en hund som skäller mycket när ägaren är bort ofta tyder på att den inte gillar att vara ensam och är orolig. Det är inte okej att låta hunden vara rädd och orolig under längre period och bör därför tas på största möjliga allvar.

Lycka till med dina utmaningar och följ våra tips så kommer du med säkerhet hitta en lösning på dessa problem!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Jag jobbar hemifrån och mina grannars två hundar vrålskäller med jämna mellanrum på dagarna. Grannarna är hemma och skriker då högt åt hundarna för att försöka få tyst på dem, vilket misslyckas. Så jag försöker arbeta medan det skälls och skriks. Om jag går ut på min uteplats för att ta en paus i jobbet börjar hundarna skälla så fort jag tar i handtaget. Jag har ingen god relation till grannarna och tror inte ett påpekande hjälper. Vad gör jag? Begär jag för mycket?

  • Hej Mia,

   Du ska absolut kunna jobba hemifrån och vistas på din uteplats utan att bli stört av grannens hundar.

   Visst skällande ska man kunna stå ut med men som du beskriver det anser jag att de stör för mycket.

   Jag rekommenderar att du gör som vi skriver i artikeln och börjar med att kontakta grannarna (även om er kontakt är sådär).

   Fungerar inte det att prata med grannen får du kontakta hyresvärden eller hyresgästföreningen och slutligen kommunen då det är kommunen som slutligen ansvarar för skällande hundar.

   /William, Djursajten

 • Vi har en granne vars hund skäller hela dagarna. Nu har det gått så långt att hunden sliter sig och terroriserar oss på våran gård. Hunden anföll våran hund på våran altan som fick omfattande skador och en Vetrinär räkning på 9000. Har kontaktat polis kommun och länsstyrelsen men svårt att få hjälp. Vi är nu fångar i vårat eget hus och vågar inte släppa ut våran hund.

  • Hej Lena,

   Det låter inte alls roligt! Fortsätt att kontakta din kommun, polis och länsstyrelse för att få hjälp. Kontakta även grannar eller andra som bor nära som upplever samma problem som ni.

   Hoppas det löser sig tillslut!

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Grannens hund skäller – vad du kan göra åt saken