8 september

Hund som inte skäller – 3 bra raser som har långt till skall

0  Kommentarer

Hundar som skäller är vanligt och många skäller av olika anledningar. Många hundägare vill ha en ras som skäller lite eller ingenting alls.

Det vanligaste orsakerna att hunden skäller kan vara att den vill hälsa, den är rädd, det ringer på dörren - Ja helt enkelt för att den vill kommunicera.

För att undvika att din hund blir skällig är det viktigt att redan i tidig ålder markera för valpen att det inte är okej. För dig som är ute efter en ras som helt eller delvis inte skäller finns det alternativ för dig.

Vidare i artikeln kommer jag lista ett flertal raser som inte kan skälla alls eller skäller väldigt lite. Dessutom delar jag med mig av tips på hur du avvänjer hunden från att skälla om din bästa vän redan är väldigt skällig.

Hundras som inte skäller

Hundar av rasen Basenji kan inte skälla. Det gör den optimal för dig som inte vill ha en hund som skäller, men hunden är inte helt stum. Istället för skall ger sig hunden ifrån ett mycket mildare ljud som bäst förklaras som ”joddling” Det går att likna med någon form av ett skratt. 

Lätet bör ej förväxlas med att hunden gnyr eller morrar då det kan vara tecken på att den är rädd, har ont eller är arg. Just ”joddlingen” kan alltså vara ett tecken på glädje och välmående.

Mer om just denna ras och andra hundar som inte skäller mycket finner du vidare i artikeln.

Varför skäller hundar?

Hundar skäller helt enkelt för att kommunicera. De vanligaste orsakerna till att hunden försöker kommunicera kan vara för att de är en främling hunden upplever som hotfull, för att hälsa eller för att de vill få uppmärksamhet när de är uttråkade.

Det är ditt uppdrag all lista ut varför din hund skäller och hjälpa hunden med det den vill. Tänk på att inte låta hunden bestämma genom att skälla, gör du det regelbundet finns det risk att din vovve associerar skall med att de får som den vill. Det kan leda till att din hund skäller mer än nödvändigt vilket kan leda till kraftig irritation hos både dig och dina grannar.

Tänk på att inte automatisk ignorera en hund som skäller då det kan handla om en skada eller annan form av obekvämhet för hunden, att ha ont är aldrig kul!

Hur får man hunden att sluta skälla?

Ett bra knep för att få hunden att sluta skälla överdrivet är att lära den kommandot ”tyst”. Genom dessa tre steg kan du enkelt lära hunden att sluta skälla på kommando.

3 enkla steg för att få din hund att sluta skälla.

Steg 1

Börja med att ge godis

När din hund är lugn och inte skäller börjar du med att säga exempelvis ”tack” eller ”tyst” och ger vovven några godisbitar.


Gör det några gånger och ta sedan en paus för att återuppta samma projekt senare. Efter några dagar kommer din hund förstå att när du säger ”tyst” betyder det: ”jippie, nu ska jag få godis”

steg 2

Använd kommandot när din hund skäller

Efter att du har lärt din fyrbente vän att ”tyst” betyder godis ska du säga ”tack” när hunden börja skälla. Ifall din hund tystnad och kollar på dig ger du då den en godisbit för att berömma det nya beteendet.


Likt steg ett ska du vara noggrann med att upprepa processen över några dagar med jämna mellanrum tills din hund betingar ”tyst” med nu ska jag vara tyst och få godis.


Var väldigt noggrann med att aldrig ge godis om hunden fortsätter skälla då det kan ge motsatt effekt och göra projekt: ”sluta skälla” mycket besvärligare än vad det behöver vara.

steg 3

Sluta med godis

Steg 3: När din hund regelbundet slutar skälla vid ”tyst” för att få en godis kan du långsamt börja berömma hunden verbalt och klappa om istället för att ge en godisbit.  


När du efter några dagar helt kan berömma istället för godis kommer du vara färdig och vips! Du kan nu kontrollera din hunds skall.

3 hundraser som inte skäller

Som nämnt i början av artikeln finns det en hund som inte skäller, men tyvärr bara en. Det finns dock hundar med olika benägenhet för att börja skälla och vissa av dem skäller nästan aldrig även fast de kan. Tillsammans med deras naturliga egenskaper och enkel träning kan du undvika att din hund skäller förutom vid extrema situationer.

Basenji - Den enda hunden som inte skäller

hundras som inte skäller

Den ända hunden som alltså inte kan skälla. Rasen är i grunden en jakthund som sägs vara en av de äldsta hundraserna i världen. Det har funnits avbildningar av små spetsliknande hundar men en bjällra kring halsen inuti pyramiderna i Afrika.

Dessa bjällror ska vara ett tecken på att det var just rasen Basenji som ritades eftersom de var den enda rasen som inte kunde skälla. På grund av problem med skall fäste jägarna en bjällra kring hundens hals för att enkelt lokalisera hunden.

Basenji jagar mycket effektivt med hjälp av synen för att göra upp för dessa dåliga skall. Den har god spårningskunskap och är en suverän jägare som kan mindre byten utan hjälp från dess ägare. Som sällskapshund kan man stimulera dess jaktinstinkter genom hundsporter såsom lane coursing och nosework.

Rasen är i grunden en mycket frisk ras som blir mellan ofta blir mellan 12-15 år gammal. Det finns några rasbundna problem inom rasen som kan orsaka sjukdomar men vanligvis är det inget problem.

Basenji är en medelstor hund som brukar väga mellan 9 och 11 kilo. Spetshunden har en lättskött, kort päls som enkelt tas hand om. Den kloka vovven tvättar även sin egen päls likt en katt genom att putsa med tungan och nosen. Till skillnad från alla andra hundar sticker eller doftar inte Basenji hund.

Det krävs att du som ägare är beredd att lära hunden genom ett tydligt och gediget ledarskap. Tålamod och möjlighet att visa vad du tycker genom såväl kroppsspråk som din röst är mycket viktigt. Dessa hundar är kloka och lättlärda om de märker att du som ledare är en stabil person med mycket kunskap.

Lagotto romagnolo - Skällfri sällskapshund

Ja, denna hund kan lika alla andra hundar utom basenji skälla. Denna trevliga ras skäller dock inte mycket alls. Lagotto romanolo har mycket lite vaktinstinkter och är mycket lugn i grunden. Lydnad och lättlärlighet är två kännetecken som Lagotto Romagnolo besitter.

Trots de låga vaktinstinkterna kan din hund markera om det kommer främlingar ifall den upplever en hotfull situation. Detta går att lära bort på kommando och är extra enkelt om du gör det redan som valp.

Tidigare i artikeln kan du läsa om tre enkla steg för att lära din vovve att inte skälla på kommando. 

Rasen i sig en någon stans mellan liten och medelstor med en mankhöjd mellan 41 och 48 cm med hanar som blir något större än tikar. De vägar oftast mellan 11 och 16 kilo och kan ha en päls i flera olika färger.

Deras lurviga päls är vid vuxen ålder smutsavstötande och bör klippas ned när valpen är omkring ett halvt år gammal för att låta den vuxna pälsen komma fram. Denna sällan skällande hunden är en suverän sökhund när det kommer till tryffeljakt men fungerar även utmärkt för dig som bara vill ha trofast bästa vän!

Rottweiler - En jakthund som skäller lite

hunden skäller sällan

Rottweiler är i dagsläget en mycket uppskattad hund som passar bra som såväl tjänstehund som sällskapshund. De gillar att arbeta och trivs mycket bra i aktiva familjer som ofta är på äventyr.

Trots de kraftiga jaktinstinkterna en rottweiler besitter behöver du inte oroa dig för skall om du uppfostrar din hund väl. Dessa hundar är mycket tålmodiga och vänliga men kräver en tydlig grund för att sköta sig väl.

För dig som saknar tidigare erfarenhet och inte är redo att lägga ned mycket tid i din hund bör du välja någon av de tidigare skällfria raserna.  Rottweiler är en mycket kraftig hund och är på gränsen till att räknas som en stor hund.

De har en kompakt kropp som är smidig, uthållig och stark. Hanarna kan vara upp till 68 cm i mankhöjd och honorna överstiger sällan 63 cm. Pälsen är lättskött och kräver ingen omsorg utom tvätt och borstning vid behov, vilket betyder när hunden fäller päls samt bad när den har blivit smutsig.

När du skaffar en rottweiler ska du vara beredd på att aktivering krävs genom både fysisk och psykiskt träning vid flertal tillfällen per vecka. Trots att valparna är små och söta bör du direkt börja med uppfostran istället för att gosa dagarna långa så att du kan säkerställa en skällfri, väluppfostrad rottweiler.

Andra hundraser som skäller lite

Utöver de tre tidigare nämnda raserna finns det många flera bra hundar för dig som vill ha en ras som skäller lite. Personligen rekommenderar jag någon av de nedanstående lugna raserna: Grand Danois, Cavalier Kings Charles Spaniel, Chow Chow, Italiensk Vinthund och Dansksvenska gårdshundar.

Dessa raser är inte helt skällfria men är relativt lugn hundras som sällan stör med överdrivet skällande

Sammanfattning av hundar som inte skäller

Hur mycket din hund skäller beror helt enkelt på uppfostra och de flesta hundarna kan undvika regelbundna skall genom tydlig uppfostran.

Du kan välja någon av dessa tre "skällfria" eller sällan skällande hundar eller någon helt annan ras som passar dig. Tänk bara på att samma regler gäller för alla hundar, en tydlig uppfostra kan göra dig kvitt skall.

Hundens sätt att kommunicera är genom just skall. Därför bör du aldrig strunta i att din hund skäller då det kan gälla någon form av skada eller andra viktiga behov som måste genomföras.

Om din hund redan är skällig kan du påbörja träning för att avvänja din fyrbente vän från att skälla överdrivet och få den att lyssna på kommandot ”tyst”.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hund som inte skäller – 3 bra raser som har långt till skall