7 september

Hur mycket kostar en hund – Inköpspris och månadskostnad

0  Kommentarer

Är det dyrt att ha hund? Att köpa och äga en hund innebär många nya kostnader från inköpet och under hela hundens livstid. Har du råd med hundmaten, alla vaccinationer och hundens försäkring? I den har guiden ger vi dig svaren på allt du behöver veta om kostnader när du köper hund.

Att köpa din hund och vad det kostar

Att köpa en hund är ett stort steg i livet. Du kommer ha en följeslagare under en lång period, nästan alltid över 10 år, ofta upp emot 15 år eller ännu längre.  Därför är det mycket viktigt att du noga tänker över alla saker som du kommer behöva ordna när du ska skaffa hund. Välja ras, köpa saker hunden behöver, registrerar försäkring med mera. Det är också bra om du tar hänsyn till den tidskostnad hunden kräver. Din hund kommer behöva mycket av din tid som du inte kan använda till annat. Gör dig redo mentalt för att avsätta mycket av din tid till din hund.

Mycket glädje för varje krona du betalar

Att köpa och äga en hund ger förhöjd livskvalité. Det håller i princip alla hundägare med om. Men kostnaderna för att bli hundägare sett i pengar, tid och engagemang är inte obetydliga. Kom dock alltid ihåg att när du köper hund är det i slutändan ett litet pris att betala i jämförelse med hur underbart det är att äga en hund. Låt inte priset avskräcka dig med se till att du kan ta hand om alla hundens behov med plånboken. Din relation till din hund kommer tillföra glädje till din vardag under en lång tid och hunden finns alltid där för dig vad än du ställs inför i livet.  

Hur mycket kostar en hund?

En hundvalp kostar vanligtvis minst 12 000 kronor i inköpspris. Det går att hitta en renrasig hund av de flesta raserna för under 20 000 SEK utan några större problem.

Inköpspriset är bara en liten del av den total kostnaden. Den totala kostnaden innefattar också hundtillbehör (koppel, matskål, leksaker, hundbur etc), hundmat, vaccination, försäkringar och olika valbara tillägg. 

Du kan komma undan ganska billigt om du vill leva på en budget men vanligtvis kommer en hund kosta uppemot 240 000 kronor under sin livstid ifall man räknar med att du påkostar din hund med genomsnittlig kärlek. Räknar vi med att din hund blir 14 år en rimlig uppskattning att du betalar 1375:- / mån i genomsnitt under din tid som hundägare. Klicka här för att se en fördelning av alla kostnader (Källa: Svenska kennelklubbens tabell) 

Priset varierar mycket mellan olika raser och med utbud och efterfrågan. En renrasig hund kostar mer. Blandraser är billigare. En tumregel är att en blandras kostar ungefär hälften så mycket som renrasiga hundar. Även detta varierar såklart och i vissa fall är blandraser dyrare. 

Under pandemin har det blivit mer populärt att äga en hund och till följd av detta har priserna stigit. Det är fortfarande sällan priset för en rashund överstiger 30 000 SEK.

En hund innebär både fasta och löpande kostnader

Vissa av dessa kostnader är återkommande men många behöver du bara köpa en gång. Räkna mer att kostnaderna för hundägare det första året är ungefär 36 000 kr. Din kostnader varje månad blir alltså i genomsnitt 3000 kr under det första året. I den uträkningen har vi slagit ihop både fasta och löpande kostnader. Beroende på hundras kan även löpande kostnader variera. Ett självklart exempel på detta är att en mellanstor hund som en golden retriever eller en schäfer kräver mer hundmat än en mindre hund som en fransk bulldogg, cocker spaniel eller en chichuachua. Större hundar har också mer päls som kan kräva mer pälsvård och kräver ofta mer aktivering, en större hundbur osv.

Dina kostnader varje månad blir lägre efter valpåldern

De kommande åren blir billigare när saker som hundbur och matskålar är köpte behöver du inte spendera dessa utgifter igen. När det gäller löpande kostnader från år 2 och framåt kan du sikta på att ha en årlig budget på omkring 15 000 kr. Kom ihåg att detta är ungefärliga priser. Självklart kommer priserna variera för olika hundar beroende på storlek och hur frisk hunden är.

 • Inköpspris: 18 000 SEK
 • Första året: 36 000 SEK (inkl. inköpspris)
 • Kommande år: 15 000 SEK

Hur mycket kostar hundförsäkring?

En hundförsäkring kostar omkring 200-400 kronor per månad eller ca 3000-5000 kronor per år. Priset beror dels på vilket bolag du väljer att försäkra din vän hos men även vilken ras du har och vilka kända sjukdomar som finns. Att du väljer att försäkra hunden är mycket viktig.

Det kan gälla en olycka, sjukdomar eller andra oförutsedda händelser som vanligtvis skulle bli mycket dyra. Då är en försäkring väldigt bra på att täcka upp för dyra kostnader.

Du kan kraftigt reducera priset genom att välja rätt försäkringsbolag. Djursajten har en topplista med rekommendationer, prisjämförelser och tester.

Hur mycket kostar det att vaccinera hunden?

Att vaccinera hunden kostar omkring 600 kronor. Det kan skilja beroende på ras och var du väljer att genomföra vaccinationen. Du kommer behöva vaccinera hunden i samband med inköp samt någon gång under andra året för att om-vaccinera hunden för ett starkt skydd. Därefter räcker det att vaccinera vovven vart fjärde år och därför blir kostnaden relativt låg i det långa loppet.

Det förekommer att hunden redan är vaccinerad då du får hem den första gången. Om det är så beror helt på vilken uppfödare och hur gammal hunden är när du köper den. Prata med din uppfödare för exakt information.

Hundvaccinering genomförs för att motverka valpsjuka, parvo, kennelhosta samt HCC. Det är även alla dessa som om-vaccinationen ska stärka motståndet mot. Din hund mår bra av att bli vaccinerad och kommer sannolikt sänka veterinärkostnader i längden.

Hur mycket kostar hundmat? 

Hundmat kostar omkring 4000 kr per år för en medelstor hund men skiljer markant beroende på vilken hundras du väljer. Stora hundar äter mycket mer än små, på grund av det kan priset sticka iväg över 10000 kr om du har en jätteras eller någon stor hundras.

Givetvis stämmer samma regel åt andra hållet, en liten ras som Pomeranian kommer inte kosta mycket i hundmat då det räcker med en lite skopa foder för att mätta.

Priset avgörs inte bara av rasen utan även av kvalitén på maten du väljer att servera. Hundmat av högre kvalité kostar i regel mer än billigt torrfoder. Var klok och köpa mat som är av kvalité från första början.

Främst för att din hund ska vara hälsosam, må bra och uppskatta smaken men även för att priset jämnar ofta ut sig i längden. Genom att mata din hund med mat av hög kvalité kommer hälsan förbättras vilket i sin tur leder till färre veterinärbesök och sjukdomar.

Hur mycket kostar tillbehör för hunden?

Räkna med minst en tusenlapp första året. Saker du måste köpa är ett koppel, hundmatskålar, filtar, godis och tuggben, halsband, tång för att klippa klorna samt någon form av liggplats eller hundsäng. Det finns många val på marknaden och priset kommer avgöras beroende på vilken typ du väljer av alla tillbehör. 

Valbara tillägg – Lydnad, valpkurs, medlemskap och undersökningar

Att träna din hund rätt tidigt i livet kommer göra huidägandet enklare. Du behöver inte köpa dessa tillägg men kan verkligen vara klokt. Har du ingen tidigare erfarenhet av en egen hund är både en kurs i lydnad och valpkurs klokt att gå. En standard valpkurs kostar omkring 2000 där du får lära dig mer om din hund och hur du bör uppfostra så ni kan trivas bra tillsammans under en lång period. 

Du kommer lära dig när och hur mycket du ska mata, när du ska gå ut med din hund och viktiga saker du bör tänka på. De som håller i kursen och utbildningarna är i regel mycket erfarna och kunniga hundälskare som har ägnat sitt liv åt våra fyrbenta älsklingar. Under en valpkurs kommer du även kunna ställa specifika frågor och få raka svar anpassade för din ras.

Höftled- och armbågsröntgen och ögonlysningar är något som också är valfritt med mycket klokt att genomföra. När din hund är tolv månader gammal kan du undersöka den hos kunnig personal för omkring 4000. Priset variera beroende på ras och för små hundar med få sjukdomar blir priset ofta lågt. Även för stora hundar med dyra priser är det värt att genomföra undersökningarna så du får vetskap om hur din hund mår och hur du kan hjälpa för att motverka framtida problem, skador och dyra kostnader.

Medlemskap i olika klubbar

Det finns några olika hundklubbar du kan välja att gå med i av olika anledningar, med anledningar för att, bland annat få delta i officiella utställningar, olika tidningsprenumerationer eller andra erbjudanden som kan spara in några slantar. Tre vanliga typer av hundklubbar som du kan delta i är:

Länsklubb

För 425 kronor per år kan du bli medlem i Svenska Kennelklubben länsklubb även känt som SKK. Medlemskapet är ett måste för dig som vill delta i officiella tävlingar anordnade av SKK och du får tävla i alla län trots att du bara har medlemskap i det län där du bor.

Medlemskap i din länsklubb är ett alternativ även om du inte vill tävla tack vare andra förmåner. Du och din hund får testa på olika hundsporter såsom agility, lydnad, nosework, rallylydnad med flera. Dessutom får du handla med 20% rabatt i deras webbshop och får ett förmånligt pris på försäkringar.

Specialklubbar och rasklubbar

Det finns flera typer av special och rasklubbar som din hund kan vara registrerad i och kostar i regel 250-450 kronor per år. Genom dessa kan du komma i kontakt med andra hundägare med liknande eller samma ras och ibland till och med samma uppfödare för att utväxla information eller bara umgås. Du kan se vilken klubb du tillhör med din ras på SKKs hemsida, där kan du även läsa mer om ras- och specialklubbar.

Hur mycket kostar hundbajspåsar?

Kostnaden för hundbajspåsar är inte särskilt märkvärdig och kommer sällan kosta dig mer än 400 kronor på år. Det är viktigt att du plockar upp efter din hund särskilt om du befinner dig i tätbebyggt område.

Hur mycket kostar hundfrisör och pälstrimning?

Detta går att göra själv om du besitter tidigare erfarenhet och gäller långt ifrån alla raser. Har du en hund som behöver friseras och få sin päls fixad så kan det vara värt att se över kostnaden för det. Priserna skiljer väldigt mycket från vart du bor och hur mycket ompyssling din vovve behöver.

Du kan ringa och fråga dina lokala hundfrisörer om prisförslag beroende på storlek och ras, men som sagt är det långt ifrån alla raser som behöver denna service.

Hur mycket kostar hunddagis och dagmatte och hundrastning?

Jobbet kan komma i vägen och tiden kan ha svårt att räcka till. Då finns det lösningar för dig nästan oavsett vart i landet du bor. Priserna för hundrastning kan vara omkring 50-250 kronor, dagmatte kan kosta dig 2000 kronor per månad och ett hunddagis kan kosta betydligt mer, upp emot 6000 kronor per månad.

Priserna kan vid första anblick verka höga men låt dig inte skrämmas. I centrala delar av storstäder kommer priserna vara höga medan i mindre städer, orter och byar kommer du undan betydligt billigare. I storstäder kan det också finnas flera olika företag som tar olika mängder med hundar eller bara specifika raser, det kan leda till att priset skiljer sig åt.

Hundrastning

Hundrastning är ett bra alternativ för dig som har fullt upp vissa dagar i veckan, känner sig trött och inte orkar eller helt enkelt inte kan gå på promenad med sin hund. Då kan du låta någon annan gå med din hund i utbyte mot en kostnad.

Priset ligger ofta omkring 50-250 kronor beroende på saker som vart i landet du bor, hur många hundar som går ut samtidigt med hundrastaren och vad du har för hund.

Fördelar
 • Du behöver inte lämna in hunden hos någon utan rastaren får låna en nyckel till ditt hem där hunden får vara i trygg tills det är dags för promenad.
 • Hunden känner sig lugn i hemmiljö och slipper vara i ”någon annans revir”
Nackdelar
 • Hunden kan börja känna sig ensam om den blir lämnade allt för ofta och allt för länge.


Dagmatte

På morgonen får du lämna in din vovve hos dagmatten för omhändertagning. Dagmatten har i regel god erfarenhet av hundar och sannolikt även en egen hund. Priset för en dagmatte beror på hur ofta du behöver lämna hunden med om du behöver tjänsten regelbundet kan det komma att kosta dig omkring 2000 kronor per månad.

Vissa hundmattar tar emot flera hundar, då är det viktigt att hundarna är väluppfostrade och kan samspela med varandra för att undvika bråk. Hos vissa dagmattar finns även möjligheter att lämna sin fyrbente vän under en hel helg.

Fördelar
 • Du lämnar din hund hos dagmatten på morgonen och hämtar på kvällen.
 • Din hund är i sällskap och under uppsikt under hela dagen.
 • Hunden kommer inom tid börja känna sig trygg och hemma hos dagmatten eftersom det är samma plats varje gång.
Nackdelar
 • Om dagmatten skulle bli sjuk eller skadad finns risken att du måste ta hand om hunden själv eller hitta någon annan lösning med kort varsel.


Hunddagis

Hunddagis fungerar som ett väl organiserat och väl uppstyrt omhändertagande för hunden. Här kommer din hund få tydliga rutiner att följa för var dag. Priset ökar markant i jämförelse med en dagmatte då de krävs mer personal för att säkerställa att alla hundar tas hand om.

Priset kan vara så dyrt som upp till 6000 kronor per månad men det går ofta att hitta billigare lösningar. Mängden hundar varierar också från hunddagis till hunddagis. Är du ute efter ett dagis som tar emot färre hundar kommer troligtvis kostnaden stiga en aning.

Fördelar
 • Personalen är kunniga, utbildade och vana att ta han om hundar och skapar därför en trygg miljö för din hund
 • Det finns hunddagis i olika storlekar beroende på om du vill att din hund ska vara med många andra hundar eller få andra hundar.
 • Vissa dagis erbjuder tvätt och trimning mot en extra kostnad för hundar med särskild päls
Nackdelar
 • Om dagiset tar emot tikar som löper kräver vissa dagis att hanhundarna ska vara kastrerade


Hur mycket tid kräver en hund?

Tiden är ofta den största kostnaden för dig som väljer att skaffa hund. Du kan spara in tusentals kronor på att inte använda dig av tidigare nämnda tjänster såsom hunddagis och dagmatte men då måste du med säkerhet kunna rasta din hund var dag som går utan undantag.

Det är inte okej att vissa dagar strunta i att rasta hunden eller att inte ge mat för att tiden inte räcker till. Hur dyrbar och kostsam tiden är beror helt på vem du är och vad du gör under dagarna. Det kan vara klokt att se över möjligheten att få hjälp från vänner, barn, föräldrar med flera ifall du skulle råka ut för något oförutsägbart

Priskalkyl för att räkna ut hur mycket hundar kostar

Vid det här läget förstår du att en hund kommer kosta dig mycket men det kan verkligen vara värt det. Priset kommer påverka oss olika beroende på vem vi är men om du har förutsättningarna är en hund något vi alla älskar.

För att få en tydligare bild över vad du kan förvänta dig kan du nedanför denna text läsa om en uppskattning av de totala kostnaderna för att skaffa hund. Kostnaderna är hämtade från Svenska kennelklubben. Tänk på att priserna är generaliserade och kommer inte stämma exakt överens med dina kommande kostnader. Priserna är uträknade för en vanlig, halvstor hundras – Golden Retriever.

Första året för hunden

Kostnad i SEK

Inköpspris

En engångskostnad för dig som köper en hund

Ca 18000

Beror helt på ras och uppfödare

Hundfoder

Hundfoder av hög kvalité för att hålla hunden hälsosam

Ca 8000

Varierar beroende på storleken.

Vaccination

Mot HCC, valpsjuka, parvo och kennelhosta

Genomförs år 1, 2 samt var fjärde år efter

Ca 600

Relativt lika överallt med skiljer från olika djursjukhus

Försäkring

Priset kan komma att minska med olika rabatter.

Ca 4000-6000

Finns mängder olika erbjudanden

Bajspåsar

Relativt billigt men viktigt

Ca 400

Räcker till 15 rullar med 70 påsar per

Tillbehör

Koppel, godis, leksaker, halsband, filtar, matskålar, osv.

Ca 1000

Hur mycket eller hur lite du skämmer bort din vovve avgör du själv

Totalt

Summan av alla kostnader

33000

Räknat med god marginal

Tillkommande kostnader som är valfria men kloka att överväga

Valfria tillägg

Kostnad i SEK

Medlemskap

SKK – Länsklubb. För bl.a. utställningar

425

Medlemskap

Rasklubb

Ca 300

Medlemskap

Specialklubb

Ca 400

Valpkurs

rekommenderas för dig utan tidigare erfarenhet

Ca 2000

Höftleds- och armbågsröntgen + ögonlysning

Genomförs vid 12 månaders ålder

Ca 3700

Hundrastning

50-250

Dagmatte

Ca 2000/månad

Hunddagis

Ca 6000/månad

Priserna är uppskattade med inspiration från SKK – Svenska Kenneklubben

Årlig kostnad för att ha hund

Många av de mer kostsamma priserna för att ha hund kommer du göra dig kvitt under det första året såsom inköp och valpkurs. Du kan räkna med att priset kommer halveras från första året till de kommande åren. 

De mest kostsamma som du kommer betala återkommande är försäkring följt av mat och bajspåsar. Utöver det är det kostnaden för leksaker och godis vilket du har kontroll över att avgöra själv. Det kommer även tillkomma en sista kostnad för din hund under det sista året av vovvens liv.

Hur mycket kostar det att avliva hunden

Priset för att avliva en hund är omkring 2200 kronor. Kostnaden är inte bestämd och beror på vart du genomför avlivningen och vilken hund du har.

Att avliva en hund är något många gärna undviket att tala om men är en viktig del för att avsluta din vovves liv på ett gott sätt.  När din hund är så sjuk och trött att den inte längre orkar leva på ett hälsosamt sätt är det ofta bra för både dig som ägare och för hunden att avsluta livet genom en lugn och kontrollerad metod.

Sammanfattning av kostnad för att skaffa hund

Som du med säkerhet har förstått efter att du läst genom artikeln är det svårt att uppskatta priset för en hund. Kostnaderna kommer att avgöra av ett flertal faktorer, den tydligaste av dessa kommer att vara rasen.

Små hundar kostar i regel mindre än stora i både inköp, matkostnader och försäkring. Ofta får små hundar färre sjukdomar men eftersom de lever längre kommer du behöva betala för hundens behov under en längre period.

När du bestämmer dig för att skaffa hund bör du tänka över alla aspekter. Tid och pengar är de centrala och du bör undvika eller vänta att skaffa en hund om du inte har möjligheten att ta hand om och säkra ett hälsosamt liv för vovven.

Tänk över vilken ras som passar dig om du bor i lägenhet eller hus, i en familj eller ensam samt i storstad eller by. Det finns raser för alla och du kommer hitta en ny bästa vän så länge du sätter dig ned och tänker igenom beslutet innan.

Vanliga frågor & svar:

Har jag råd att skaffa hund?

Priset för att skaffa hund beror främst på ras och du måste personligen tänka över de kostnader som kommer. Se över priser såväl som tid och välj därefter när och om du ska skaffa en vovve.

Hur kan jag sänka kostnaderna för min hund?

Det finns många sätta för hundägare att reducera priserna på för sina hundar. Bland annat kan du jämföra försäkringar, välja olika foder eller göra stora inköpa istället för många små.

Att köpa en säck med 10 kg hundfoder är i regel mycket billigare än många små påsar eller lådor. Genom att göra egna leksaker kan du spara in pengar i längden.

Vilken hundras passar mig?

Din optimala hundras beror på ett flertal olika aspekter, bland annat vart du bor, hur din familjesituation ser och samt tidigare erfarenhet. Vissa hundar trivs i stora familjer medan andra vill känna lugn och bo med en säker ägare.

För dig med tidigare erfarenhet finns raser som kräver mer och bättre uppfostran, undvik dessa raser om du inte är redo att investera mycket tid och tålamod. Det finns tester du kan genomföra för att hjälpa dig hitta rätt ras för just dig.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket kostar en hund – Inköpspris och månadskostnad