20 april

Hur mycket kostar en hundförsäkring? Jämför pris för olika hundar, raser och villkor

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med Lassie

En hundförsäkring kan vara viktig att ha för att kunna ha råd med eventuella veterinärkostnader.

Därför är alla försäkringar för hund väl värda kostnaderna, men det kan skilja ganska mycket mellan olika försäkringsbolag.

Jag ska vidare i den här artikeln gå igenom vilka kostnader det kan handla om och vad du som hundägare bör tänka på.

Hur mycket kostar en hundförsäkring?

Det är stor variation mellan olika försäkringsbolag och för olika hundraser vad en hundförsäkring kan kosta. Det kan vara alltifrån 100 till 500 kronor i månaden. Mycket beror också på vad som ska ingå och vilka belopp hundförsäkringen ska täcka.

Exempel på pris

Om man tittar på genomsnittspriset för en hundförsäkring för exempelvis en blandras där man väljer veterinärvård på en mellannivå av 60 000 kr kan ett snittpris för försäkringspremien hamna på cirka 383 kr i månaden. En enklare basförsäkring med veterinärvård upp till 30 000 kr kan tecknas för runt cirka 200 kr, medan en stor heltäckande hundförsäkring kan vara tre-fyra gånger högre i pris.

Dessa prisnivåer kan så klart variera beroende på flera faktorer men kan ses som ett riktmärke för vad man behöver vara beredd att betala för en hundförsäkring.

För att få bästa möjliga pris utifrån dina behov måste du jämföra hundförsäkringar.

Hundras

Kostnaden påverkas bland annat av vilken hundras det handlar om. Hundraser som generellt anses vara ganska friska brukar ha lägre premier än raser som är kända för mycket sjukdomar eller vanliga skador.

Tik eller hane

Hos de flesta försäkringsbolag har tikar en något högre premie än hanar. Det beror på att tikar ofta har högre veterinärvårdskostnader, exempelvis för riskerna med livmoderinflammation.

Ålder

Äldre hundar har större risk för sjukdomar och åldersrelaterade skador och därför brukar premien vara högre för äldre hundar.

Bostadsort

Storstäder som bostadsort brukar vara dyrare än om man bor i en småstad. Det beror bland annat på den ökade risken för olyckor.

Veterinärvårdsbeloppet

Viktigast är att ha koll på veterinärvårdsbeloppet, om den ska täcka ett besök hos veterinären med ett lågt belopp från cirka 20 000 eller ett högre belopp uppemot 120 000 kr. Ett högre belopp ger en högre månadskostnad.

Självrisken

Även självrisken, det vill säga den del du måste betala själv, kan vara bra att jämföra mellan olika bolag. En fast självrisk innebär att du betalar en fast avgift hos veterinären, oavsett hur stor kostnaden är. Rörlig självrisk innebär att du betalar en procentsats av kostnaden.

En högre självrisk ger en lägre månadskostnad för försäkringspremien.

Tillval

Det brukar finnas gott om tillval man kan lägga till som livförsäkring, rehabilitering eller försäkring för medicin. Alla dessa tillägg gör försäkringen dyrare. Vad gäller medicin och rehabilitering är dessa tilläggsförsäkringar sällan värda att betala för eftersom maxbeloppet för ersättning oftast är ganska lågt.

Försäkringsrabatt

Flera försäkringsbolag brukar erbjuda olika former av rabatter. Vanliga försäkringsrabatter kan vara rabatt för att du tecknar online, hundvalpsrabatt på 10-30%, uppfödarrabatter, samlingsrabatter, rabatt för medlemskap i hundklubbar med mera.

Försäkra hunden till bästa priset

Som sagt varierar priset på olika hundförsäkringar väldigt mycket. Självrisk, villkor och mycket mer kan skilja sig åt.

För bästa möjliga villkor och pris för dig och din hund är Lassie det rätta valet. De har förmånliga villkor med valbar självrisk, olika ersättningsnivåer och priser är anpassade utifrån varje hund så du inte behöver betala mer än nödvändigt.

På deras hemsida kan du få ett personligt prisförslag för din hund. Dessutom får du tillgång till deras mobilapp med information och rabatter upp till 500 kronor per år.

Hur mycket kostar en hundförsäkring per år?

Vad en hundförsäkring kan kosta kan variera stort mellan olika försäkringsbolag. Det är även många andra faktorer som spelar in som vilken hundras det gäller, ålder, om det är en hane eller en tik med mera. Sedan tillkommer olika val utifrån tilläggsförsäkringar, ersättningsnivåer och självrisker som kan påverka priset.

För att få en uppfattning om kostnaden brukar oftast en hundförsäkring ligga någonstans mellan 1 200 – 5 000 kr om året. Sedan kan man hitta både billigare och dyrare försäkringar än detta, men det kan vara bra att räkna med denna kostnad om du ska skaffa hund.

Vad kan det kosta utan hundförsäkring?

Även om den hundras du har valt är generellt frisk, relativt sett och även om man har valt en individ som är ganska lugn av sig, så uppstår tyvärr sjukdomar och olyckor.

När det kommer till djur är det riktigt dyrt med sjukvård, operationer och dylikt. Eftersom en hundförsäkring inte behöver vara så dyr kan det kännas ganska skönt att ha den tryggheten för att slippa dyra oförutsedda kostnader.

En enkel operation kan kosta mellan 3 000-8 000 kr och en mer avancerad 15 000-30 000 kronor. Förutom själva operationen tillkommer ofta kostnader för medicinering, rehabilitering och andra omkostnader.

Det är därför smart att inte chansa på att vara utan försäkring. Vi kommer väldigt nära våra älskade hundar och att behöva avstå från en operation för att man inte har råd är inget roligt beslut.

Tre tips vid val av hundförsäkring

  • Teckna tidigt - Det finns fördelar med att teckna en försäkring tidigt. Det kan bli dyrt att stå utan försäkringsskydd och det är bra att undvika eventuell karenstid samt att du får en trygghet vad gäller dolda fel.
  • Titta på hela kostnaden - Titta inte bara på premien när du jämför kostnader. Kontrollera den totala kostnaden med premie och självrisk.
  • Jämför först innehåll och sedan pris - Allra viktigast för din försäkring är att den täcker det behov du har samtidigt som du inte vill vara överförsäkrad. Jämför därför först innehåll innan du börjar jämföra pris.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket kostar en hundförsäkring? Jämför pris för olika hundar, raser och villkor