7 september

Kan hundar se färger? – Färgblindhet hos djur

1  Kommentarer

Färger är något som förgyller vår vardag och våra liv, tänk vad trist allting hade känts om du bara kunde svart och vit.  Alla de vackra vyerna som finns hade plötsligt verkat meningslösa och inte i närheten lika uppskattade. Hundens ögon fungerar annorlunda från oss människors ögon och inte bara när det kommer till färg.

Kan hundar se färger?

Ja, hundar kan se färger. De är alltså inte färgblinda! Hundar har dock annorlunda färgseende från oss människor. Våra fyrbenta vänner ser i något som kallas dikromatiskt färgseende eller mer känt som tvåfärgat.

”Kalla” och ”varma” färger uppfattas på olika sätt för dem än för oss. Till exempel är det svårt för en hund att skilja mellan rött och grönt.  Ett rött föremål (alltså en varm färg) mot en grön bakgrund uppfattas sannolikt av en hund som olika gråa nyanser. Däremot ska ett blått föremål (alltså en kall färg) visa sig likt vår uppfattning av vanligt färgseende för en hund.

 • Varma färger är:

Rött, orange, gult samt kombinationer av dessa färger.

 • Kalla färger är:

Grön, Blå, lila samt kombinationer av dessa färger.

Neutrala färger är de vi ser som svart, vit, gå, brun och silver

Myten om att hundar är färgblinda

Det är sedan långt bak i tiden väl accepterat att hundar är färgblinda, både av forskare och privatpersoner. Först under 1960-talet började forskning visa att, så var inte fallet. På Cambridge University i England genomfördes undersökningar på tre hundar.  

Utifrån experimenten drogs slutsatsen att hundarnas färgseende var dikromatiskt med ett spektrum omkring 429-555 nanometer (nm). Vissa färger som ligger utanför de gränserna blir då inte uppfattade på samma sätt som vi människor ser ljuset. De våglängder vi kan se färger på är mellan 380-750 nm.

Nedan följer de alla de synliga våglängderna för oss människor.

Lila: 380-450 nm (Hundar kan se delvis)

Blått: 450-495 nm (Hundar kan se)

Grönt: 495-570 nm (Hundar kan se mestadels)

Gult: 570-590 nm (Hundar kan inte se)

Orange: 590-620 nm (Hundar kan inte se)

Röd: 620-750 nm (Hundar kan inte se)

Alltså skulle en röd frisbee som kastas över en gräsplätt vara näst intill omöjlig för en hund att se medan en blå frisbee enkelt skulle gå att urskilja från det gröna gräset.

"Hudar ser som en människa med röd-grön färgblindhet"

Utifrån den information som finns om hundens öga har slutsatsen att hundars ögon har tydliga likheter en mer människa som har kraftig färgblindhet av typen röd-grön. Det går dock inte att säga att de är lika då hundar bara kan se det blåa och gula medan människor med färgblindhet fortfarande kan se röda, gröna och blåa tappar.

Kan hundar se i mörker?

Sedan urminnes tider har synen varit viktigt för hundar och en central del i det är mörkerseendet. För att urskilja en skymt av något djur eller annan fara i skymningsljus har hunden och deras förfäder utvecklat ett kraftfullt mörkerseende.

Det lever än idag kvar hos nutidens hundar som används i första hand som sällskapsdjur. Det som gör att hundar ser så bra i mörker är deras pupiller. De svarta, centrala prickarna i ögonen har hos hundar en mycket god expanderings-kapacitet. Genom att pupillen expanderar kommer mer ljus in till näthinnan under tillfällen med mycket mörker.

Enbart pupillen räcker inte för att bilda ett bra mörkerseende. Tack vare ”taptum lucidum”, eller något enklare uttala: en reflekterande vävnad, reflekteras ljus och ökar upptagningen i receptorerna i ögat.  Tack vare detta kan hundar se nästan sex gånger så bra i mörker som vi människor. Det betyder egentligen inte ”bättre” utan snarare att människor behöver sex gånger så mycket ljus som en hund behöver för att kunna se.

Hundar är mycket uppmärksamma på snabba rörelser

En hund ser direkt om en katt prasslar i gräset men kan missa en godisbit som ligger 20 cm från sin nos”

Ja det stämmer faktiskt, men inte för att hundar är halvblinda. De har helt enkelt fokus på rörelser istället för detaljer. Under deras utveckling har rörelsesyn varit mer effektiv än detaljseende och därför har ögoncellerna som regerar på färg och detaljer minskat medan de celler som reagerar på rörelse och de som registrerar vitt och svart ljus har utvecklats mycket.

Hur bra luktsinne har en hund?

Hundens primära sinne är dess luktsinne. Den välutvecklade nosen gör att hunden kan klara sig utmärkt med ett mindre perfekt färgseende. Tack var den fuktiga ytan kan vovve samla och lösa upp doftpartiklar samt använda sin näsborrar separat för att enkelt urskilja varifrån doften kommer.

Det som gör hunden luktsinne så extra bra är att de använder två olika luktvägar, en för in andning och en för utandning. Tack vare den egenskapen kan hundar, till skillnad från människor som andas ut och in genom samma luftväg behålla doftspåret betydligt enklare.

Hundens luktsinne jämfört med människans

Likt att hunden ser i svartvitt är även detta en myt. De flesta har trott eller fortfarande tror att människans luktsinne är näst intill värdelöst jämfört med hundens. Det sägs att hundens luktsinne ska vara upp till 100.000 gånger så kraftigt.  Under den senaste tiden har Hjärnforskaren John McGann djupdykt inom ämnet och genom en ny studie menar han på att det inte är någon större skillnad alls på luktsinnet mellan hundar och människor.

Han förnekar inte att det är stora skillnader på våra luktsinnen men är tydliga med att människans luktsinne inte är dåligt, utan snarare annorlunda. Fortsättningsvis förklarar McGann hur djur förmodligen har andra luktreceptorer än vi människor.  

Exempelvis har människor, när passande dofter har används, presterat bättre än både hundar och testråttor. Under andra dofter har det dock varit tvärt om och människan har presterat betydligt sämre.

Att hunden är bättre på att spåra utomhus, separera dofter och fokusera på specifika dofter är inget han McGann motsäger. Detta gör att hundens användningsområden är många och mycket värda att nyttja samt att träna upp. Tack vare de fantastiska sinnena kan hundar användas för bland annat, brotts-spårning, larma om epilepsianfall och varna om sprängämnen.

Du kan stimulera och träna din hund genom olika hundsporter såsom ”nosework”. Kantarell och svampsökning samt viltspårning är andra sätt att låt din vovve använda sitt viktigaste sinne och samtidigt bli lyckligare.

Sammanfattning om hundens förmåga att se färger

Ja, hundar kan se färger! Lika bra som människor? Nej! 

När det kommer till just färger är människan ögon betydligt mer välutvecklad än en hunds förmåga att se färger. Människor kan se varma såväl som kalla färger och har fördelen att se tydligt från de tre grundfärgerna röd, blå och grön. Hundar har svårt att se varma färger och därför ser de endast blå, grön och kombinationer av dessa.

För att kompensera för deras degraderade färgseende samt detaljsynd-förmåga har hundar utvecklat betydligt bättre och starkare förmåga att urskilja svart och vitt. Det gör att hastiga rörelser på halvlångt avstånd är mycket enkelt för hundar att upptäcka. Tack vare detta i kombination med deras hörsel är det näst intill omöjlig att smyga förbi en vakthund.

Hunden har likt människan gott luktsinne men inte flera tusen gånger så kraftigt som människan vilket vi tidigare har trott. Hundar har lättare att följa spår och kan med god framgång lukta sig till byten och andra föremål. Människor har också förmåga att lukta sig till saker men det är betydligt svårare för oss att bibehålla luktspår.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Varför ylar vargar?

  Varför ylar vargar?
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Kan hundar se färger? – Färgblindhet hos djur