9 februari

Bästa slalompinnarna för agility 2024 Träna slalom enkelt för nybörjare och erfarna hundägare

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för vetzoo och petster

Agilityträning är något många hundägare drömmer om. Det är ett effektiv sätt att stimulera hunden, både fysiskt och psykiskt. Sporten är lätt för nybörjare att testa på och att komma in i då det endast krävs något enstaka hinder pröva på. Trots nybörjarvänligheten finns ändå rejäla möjligheter att pressa sig och sin hund till det yttersta.

Slalompinnar och slalomhindret i allmänhet är ett av de vanligaste utmaningarna inom agility. Utmaningen kräver precision, hastighet och tålamod från både dig och din hund för att bemästra hindret.

Slalom är en utmärkt startpunkt för dig som vill testa på agility då det ger en bra känsla för hundsporten i allmänhet. Du kan senare komplettera agilityhindret med fler delar såsom hopphinder, tunnlar och gungbrädor för att få en fullständig bana. Komplett information med guider om alla agilityhinder hittar du här.

Vidare i artikeln ska vi djupdyka inom ämnet agility med fokus på just slalompinnar. Du kommer få läsa om hur du tränar din hund för att blir ett proffs på agility samt en tydlig jämförelse av de bästa pinnarna som finns att köpa där vi går igenom både kvalité och pris.

Bästa agilitypinnarna för slalom 2024

Vår favorit: Slalompinnar 12st - Trixie

12 stycken prisvärd agilitypinnar i färgerna blå och orange. Slalompinnarna är tillverkade i stabil hårdplast och tål knuffar och stötar från hunden samt dåligt väder och regn.

I paketet ingår en stabil förvaringsväska så du kan plocka ihop slalompinnarna under vinter för att ta minimal plats. På varje pinne finns en “pigg” som gör fäste i marken mycket enkelt men ändå stabilt. Bäst fungerar pinnarna på gräs men kan även fungera på andra underlag.

Slalompinnarna kommer med ett häfte med instruktioner. Både för att sätta upp slalompinnarna men även hur du ska lära hunden att springa slalom.

Unikt för just denna modell är att det ingår en justeringssladd med skala för att underlätta monteringen. Slalompinnarna kommer alltså fästats perfekt och minimera risker att hunden förvirras.

Budget: Trixie slalomkoner och hopphinder

Är du osäker ifall agility är något för dig och din vovve så kan du "doppa tårna" och testa på slalom för en billig peng. Hos vetzoo kan du köpa två hinder i ett. Du får alltså både slalom och hopphinder i en kombination. Paketet blir ditt för under 400 kronor.

Pinnarna är inte specifikt anpassade för slalom men de fungerar för ändamålet: Att testa på agility för en billig peng. Vill du använda hindret för slalom bör du använda dem på gräs eller grus så de går att fästa i marken. Tänk på att tillverkaren inte skapade hindret för just slalom utan för hoppträning men som nybörjare räcker det gott och väl samtidigt som du sparar pengar.

Utöver möjligheten att använda pinnarna för slalom har de tre olika nivåer av hopphinder. Du kan enkelt välja hur högt din vovve ska hoppa beroende på vilken nivå ni utöver hundsporten på.

Kort och gott: Perfekt för nybörjaren!

Hur du lär hunden att springa slalom

Det finns några olika metoder att lära hunden slalom. Vi ska gå genom två vanliga sätt som används regelbundet av hundtränare landet över. Utöver dessa två metoder finns ytterligare alternativ. De kräver dock användning av slalombågar. Något de flesta nybörjare inte vill spendera pengar på om det går att undvika.

Slalom: 2+2 metoden

Ett smart sätt att träna agility som låter hunden att lära sig hindret steg för steg. Denna metod blir mycket enklare om du har pinnar som är monterade i varandra genom ett fäste. Alternativt att du flyttar pinnarna mellan varje steg tills ni tillslut kan utöva hindret som vanligt.

Steg 1: Låt hunden passera två pinnar placerade som en öppning

Steg 2: Låt hunden passera två öppningar, totalt fyra pinnar

Steg 3: Rotera öppningarna en aning för att få de närmare en rak linje

Steg 4: Fortsätta att flytta pinnarna närmare och närmare till de slutligen står på en rak linje

Steg 5: Utöka antalet pinnar eftersom i takt med hunden inlärning.

För att tydligare förstå agilitymetoden rekommenderar vi videon nedan. Du ser tydligt hur träningen sker utifrån de fem tidigare nämnda stegen.

I videon nämner hon att du ska ha en inklickad hund och en klicker. Detta är ingen nödvändighet men något som är till stor fördel. Mer information on hur du använder en klicker och dess fördelar hittar du här.

Slalom: Klassisk

Det klassiska sättet att träna agility är beprövat och använd länge. Metoden talar för sig själv genom att ta små steg i taget för att tillslut klara av hela hindret. Denna metod har i flera år använts med framgång men i dagsläget menar vissa att det nya, moderna metoden ska fungera bättre.

Det går helt enkelt ut på att du ska leda hunden genom pinnarna med en godis eller leksak. Börja med pinnarna på rad men ganska långt ifrån varandra för att eftersom flytta de närmare och närmare varandra.

Utöver dessa två metoder finns bland annat allémetoden som använder sig av bågar. Det är ett effektiv sätt att lära hunden slalom. Nedan ser du en video om just allémetoden.

Hur du tränar slalom i hemmet

Agility går att genomföra i hemmet på en grundlig nivå utan att spendera pengar. Det gäller även slalomhindret. Tyvärr är metoden i hemmet inte exakt som det verkliga slalomhindret men kan vara ett roligt sätt för nybörjaren att testa på. 

Genom att använda dina egna ben som slalompinnar och lära hunden att gå mellan dessa lägger du en bra grund inför framtidens agilityträning när du har fått hem ett riktigt hinder. Nedan följer en snabb sammanfattning hur du tränar hunden till slalom i hemmet samt en video där vi visar exakt hur det ska se ut.

Steg 1: Låt hunden sätta sig vid sidan av ditt vänstra ben.

Steg 2: Flytta fram ditt högra ben för att skapa en “tunnel”.

Steg 3: Led hunden genom tunneln och beröm med ord, klappningar och godis.

Steg 4: Flytta fram ditt vänstra ben och led hunden genom den nya tunneln.

Steg 5: Repetera och träna regelbundet tills hunden är ett riktigt proffs. Du kan fortsätta att gå så långa slalom-sträckor du själv föredrar.

Sammanfattningsvis om slalom som agilityhinder

Slalom är ett av de mest grundläggande hindren i agility. Trots den massiva utbredningen är hindret avancerat för många och kräver både tålamod och engagemang. Börjar du med agility som ditt första hinder kommer du ha en stabil grund inför framtiden då många andra hinder är betydligt lättare än lära hunden. 

Var inte för hård mot dig själv eller din hund om det inte går vägen de första gångerna. Det är helt okej att misslyckas flera gånger innan ni tillslut kommer klara av hindret utan problem. Det viktigaste är att inte ge upp för att säkerställa framgång. 

Lycka till med agilityträning, vi på Djursajten är säkra på att det kommer gå bra!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa slalompinnarna för agility [aret] Träna slalom enkelt för nybörjare och erfarna hundägare