17 september

Små hundraser som passar i familjer – 11 söta sällskapshundar

0  Kommentarer

Små, söta, lätta att ta hand om och familjevänliga! Dessa hundraser är verkligen härliga. Det finns över 300 godkända raser i Sverige och de skiljer sig från riktiga jättar till små söta vovvar som ryms i ditt knä.

Sällskapshundar med låg mankhöjd har flera fördelar men bör inte tas för givet bara för att de är små. En liten hund behöver också aktiveras och de flesta små raserna både gillar och är duktiga på hundsporter såsom agility.

Hundraser som är små, söta och fluffiga

Pomeranian, chihuahua, mops och shih tzu. Alla dessa raser är små hundar som passar utmärkt som sällskapshund. Vilken av dessa som passar just dig kan vara svårt att bestämma. Därför har Djursajten.se tagit fram en lista med 11 olika små hundraser. Utöver det kommer du vidare i artikeln få informationer om för och nackdelar, kostnader samt hur du ska göra för att din lilla pälstuss ska må bra.

Små hundar lever längre

Små hundar lever i regel längre än stora hundar. Det är inte helt säkert på varför men så är fallet. Små hundar klarar sig ofta bättre från sjukdomar än stora hundar, givetvis finns det undantag från individ till individ men generellt sett så är små hundar friskare.

Du kan räkna med att din lilla hund lever omkring 12-16 år eller ännu längre beroende på ras. I vissa fall och din hund gå bort redan vid 10 års ålder eller tidigare men det är som sagt mycket ovanligt när det kommer till små hundar. Är du intresserad över hur man räknar om hundens ålder till människoår kan du läsa mer här.

Små hundar är fyllda med energi

Om du tror att små hundar inte behöver röra sig har du fel. De flesta små hundarna älskar att leka, busa och äventyra. Det behöver dock inte springa mil-långa sträckor var dag för att hålla sig stimulerad och har ofta inget emot en härlig dag i soffan med några kortare promenader. Men att väljer en liten hund för att du bor i en liten lägenhet är sällan en god idé. Små hundraser trivs med utrymme och i fall som dessa kan det vara klokt att du avvaktar till du får tillgång till större ytor eller mer naturnära områden.

Små hundar är billiga

Små hundar är billiga I drift! Den initiala kostnaden kommer att avgöras av rasen men de kostnaderna som kommer sen är betydligt billigare för små hundar än för stora. De äter mindre, bajsar mindre och kräver ofta mindre pälsskötsel. Alla dessa anledningar bidrar till att priset blir lägre i längden för en liten hund.

Veterinärkostnaderna är sällan lägre för en lite hund per tillfälle, men i och med att små raser klarar sig i regel bättre från sjukdomar kommer priset sjunka en del. Dessutom kan det behövas större mängder mediciner för stora hundar än för små.

Det finns en hel del kostnader för dig som ska skaffa hund som många inte tänker på. Överväg ditt köpa noga och gör en budget! För matnyttig information om hundkostnader, klicka här!

Små raser är lätta att resa med!

Det är betydligt enklare att ta med en liten hund på bussen, flyget eller tåget om du ska någon stans. En stor hund behöver nästan alltid transporteras i bil eller lämnas in på ett hunddagis för att tas hand om. Även denna anledning kan spara dig pengar i längden som du antingen kan lägga på annat eller skämma bort din vovve lite ibland med ett extra smarrigt ben!.

11 små hundraser, passande som sällskapshundar

Pomeranian

Först ut, Pomeranian! Denna fluffiga ras av typen spets är en utmärkt sällskapshund. Den älskar äventyr och lekar men har inget emot en härlig kväll vid soffan. Rasen är mycket fäst vid sin ägare och bryr sig om hela din familj. Trots sin storlek är rasen en riktig tuffing. Det krävs en tydlig uppfostran som inte svajar under valptiden och uppväxten för att dessa ska uppleva sin fulla potential.

Pomeranian är lättlärda och kan bli riktigt proffs inom flera av de populära hundsporterna såsom agility, rallylydnad och flyball. Dessutom är sällskapshunden utmärkt för att träna till utställningar.

Jaktlusten är minimal men de kan vakta hemmet från inkräktare och kommer troligen skälla vid en främmande fara. När hunden väl inser att det inte är någon fara kommer det att hälsa glatt och återgå till sitt pigga och positiva beteende. Rasen väger mellan 1,3 kg till 3,1 kg och mankhöjden ligger omkring 21 cm men kan variera en aning åt båda hållen vilket gör vovven till en mycket lite ras.

Utseendet kan variera en hel del då de finns en mängd olika färger, däribland röd, svart, orange med mera. Hunden bär sin svans över ryggen i en ”boll” och har små spetsade öron som sticker rätt upp i skyn! Trots den fluffiga och vackra pälsen kräver Pomeranian ingen överdriven pälsvård och är relativt lättskötta. Du behöver inte genomföra någon övergripande vård utöver att kamma genom pälsen en gång varannan vecka (oftare under fällning).

Pomeranian kan komma att behöva veterinären med jämna mellanrum då de ligger på en medelnivå i skadestatistik. Det förekommer lösa knäleder inom rasen samt hormonbesvär vilket kan leda till att vovven tappar delar av sin päls, det är relativt ovanligt men förekommer som sagt inom rasen. Dessutom är det vanligt att dessa sällskapshundar kan råka ut för skador när de busar med andra hundar eller barn på grund av deras storlek. Tänk därför på att din hund aldrig ska leka med barn som har dålig kontroll och konsekvens-tänk samt större hundar.

Yorkshire terrier

Med en historia från 1850 talet har denna trevliga ras fått kännedom som en exemplarisk sällskapshund. Hunden gillar lydnadsträning och är mycket populär som utställningshund. Rasen är energifylld och modig vilket samspelar med dess naturliga nyfikenhet och vilja att följa med på äventyr.

Likt alla hundar kräver även Yorkshire terrier uppfostran för att må bra. Hunden passar inte jättebra i en familj med pyttesmå barn då den kan skadas vid lek på grund av sin storlek. Då är det klokt at avvakta några år tills barnen har vuxit upp för att hålla hunden säker från skador. Har du som förälder tidigare erfarenhet av att äga en liten hund och inser hur hunden ska skyddas från barnet kan det däremot vara helt okej.

Dessa vovvar har en maxvikt på 3.2 kg för att hålla rasstandard med i praktiken är det vanliga att de väger lite mer än så. Mankhöjden ligger på mellan 20 och 25 kilo för både hanar och tikar. Pälsvården är betydligt mer krävande än för vissa andra små hundar men ändå överkomlig. En genomborstning några gånger i veckan är bra för den långa pälsen och ett bad minst en gång per månad är väl uppskattat. För att minska behovet av pälsvård går det att klippa pälsen kort, detta för dock inte göra om du planerar att delta i utställningar med din vän.

Mops

Enligt Svenska Kenneklubben ingår rasen i grupp 9, sällskapshundar. Med tanke hur väl dessa hundar fungerar i en familj och som sällskap är det en naturlig placering. Rasen är gammal och har sitt ursprung i Kina och sägs ha visats redan på 700-talet.

Rasen är i sin natur mycket nyfiken och full av tydliga personlighetsdrag som tyder på att den är en alldeles egen individ! Mopsar älskar uppmärksamhet och har inget emot att stå i rampljuset under flera timmar. Dessa hundar är lojala vänner till sin ägare och fungerar i samspel med andra hund. Helt enkelt en okomplicerad hundras.

Trots sin minimala storlek är den kompakt bygg. Huvudet är kort med en platt nos, svansen är kringlad på ryggen eller längs höften och den har tydliga rynkor. Pälsen kräver näst intill ingen vård men en att borsta genom den med jämna mellanrum för att hålla hunden ren och fräsch skadar inte. Under fällningsperioderna på vår och höst kan du behöva genomföra borstning lite oftare än vanligt för att undvika hår i hela hemmet.

Du bör kolla igenom öronen, rynkorna och nosvecken en gång i veckan för att tvätta bort smuts och torka ur. Det kan fasta mat i hundens runda käkar innanför läpparna som bör tas bort för att undvika problem med tandhygienen. Din Mops kommer med säkerhet må bra av att få badas omkring en gång i månaden också.

Rasen är i allmänhet frisk med det finns en överhängande risk för problem med andning och ögon på grund av rasens korta huvud. I övrigt finns en del problem med huden som rasklubben och vissa uppfödare aktivt jobbar för att skapa en frisk ras genom avelsstrategi.

Dvärgpudel

Den uråldriga rasen pudel med ursprung i Europa är en utmärkt sällskapshund som även älskar att följa med på äventyr och att delta i olika hundsporter. Agility är en av favoriterna men en pudel är redo att testa allt! Dessutom går det att lära hunden till att leta tryffel med god framgång.

Den lilla rasen dvärgpudel fungerar bra med andra djur och gillar sällskap. Den gillar alltså inte att vara ensam längre stunder så du som åker bort från hemmet ofta bör överväga en annan ras.

Ingen typ av pudel fäller vilket gör pälsvården mycket enkelt, om du nu inte vill delta i utställningar. Det går att frisera din pudel hur du än vill. Du kan klippa kort och slippa pälsvård, klippa enligt utställningsregler eller några enklare hemmafrisyrer. Oavsett vad bör du dock alltid klippa kring nosen och runt tassarna.

Pudlar kan vara i fem olika färger: Svart, vit, brun, grå/silver och aprikos. De fem färgerna i samband med fyra olika storlekar gör att pudlar passar alla personer oavsett om du vill ha en stor eller en liten hund. Just dvärgpudlar blir mellan 28-35 cm i mankhöjd. Önskar du en ännu mindre pudel finns det också!

Toypudel

Denna typ av pudel är den absolut minsta av dessa ras och har en mankhöjd på endast 24 cm upp till 28.  En Toypudel skiljer sig inte mycket från en vanlig dvärgpudel som beskrivs just ovanför. De är lika sociala, äventyrliga och trevliga som deras större typer. Förr användes toypudlar nästan enbart som prydnadshundar men i dagsläget är de lika alla andra pudlar suveräna sällskapshundar.

Pudlar lever i regel länge med toypudlar i toppen. Du kan räkna med att en dessa små raser blir 15 år eller äldre medan de större raserna brukar gå bort mellan 12 och 13 år.

Shih tzu

En liten rashund som ska väga mellan 4,5 och 8 kg. Shih tzu används enbart som sällskapshund i dagsläget och brukar leva långa, hälsosamma liv. De är naturligt glada och energirika som trivs i familjer.

Hunden är bra på att anpassa sig vilket gör att den fungerar väl med andra hundar. Du som väljer en Shih tzu ska vara beredd på att relativt omfattande pälsvård krävs för att säkerställa en frisk, lång och vacker päls. Mankhöjden får inte överstiga 27 cm för att rasen ska godkännas. Du och din familj bör vara beredd på att denna söta lilla ras kräver en del uppmärksamhet och gillar att bli ompysslad.

Dvärgschnauzer

Likt pudlar finns schnauzer i olika storlekar och dvärgschnauzer är den minsta. Dessa härligt hundar som passar till allt är oavsett vem du är som ägare. Sällskapshund? Såklart! Agility? Absolut! Utställning? Utmärkt!

Dessa rashundar är aningen större i mankhöjd än andra hundar på denna list och de kan bli upp emot 35 cm höga men ofta aningen lägre. De väger dock endast mellan fyra och åtta kilo vilket gör det till en ganska liten hund. Pälsen behöver en del vårt och bör trimmas regelbundet för att hålla sig fri från smuts skräp. Med regelbundet menas omkring var tredje månad men med kamning som bör göras varje vecka.

Dvärgschnauzer är vaksamma hundar men visar ändå på en lugn och samlad mentalitet. Det har lätt för att börja skälla men går att lära till att vara mer tystlåtna. Nyfikenhet och aktivitet är något som utmärker sällskapsrasen. Genom regelbunden stimulering utomhus kommer hunden i sin tur trivas i ett lugnt hem för att vila och återhämta sig.

Chihuahua

Den rasen många associerar med en lite hund är just chihuahua. De väger minimalt och överstiger inte tre kilo. Det finns två olika typer av rasen, en korthårig och en långhårig. Det krävs ingen särskild pälsvård och de kan badas när de har blivit skitiga. Har du den långhåriga varianten kan det vara klokt att kamma den veckovis för att slippa tovor i pälsen.

Rasen har stor kärlek till sin flock och ägare vilket resulterar i att den inte tvekar att skälla ut främmande besökare. Så fort faran är över kommer de dock gärna och socialiserar sig med den nya personen, gärna genom att sitta i knät och bli klappad. Hundrasen är en av de minsta men gillar ändå att aktiveras och har inget emot långpromenader samt agilityträning. En lat kväll i soffan är heller inte något chihuahuan har något emot.

Boston terrier

Den här rasen är energirik och livlig. Med en blandning av bulldogg och terrier har rasen fått blivit liten men ändå stadig. Den väger upp emot 11 kg men får inte överstiga gränsen. Hunden är ”oöm” och älskar äventyr. Efter en dag på landet fullspäckad med spring och lek har den inget emot att vila upp sig i soffan medan familjen äter.

Pälsvården är minimal och behöver endast borsta och tvättas när den är smutsig. Tandhygienen och klorna bör kontrolleras regelbundet för att säkerställa en frisk vovve.

Bichon frisé

En optimal sällskapshund. De är små, nyfikna, energiska och lättlärda. En hund som älskar att leka med såväl barn som vuxna men bör behandlas aktsamt då de kan råka ut för skador om man är oförsiktig som barn ofta kan vara. Rasen har en trogen känsla med ett stabilt temperament. De blir maximalt 30 cm i mankhöjd och väger inte många kilon.

Rasen kännetecknas av sina tre svarta pickar, runda djupa ögon och en svart söt nos. Dessa tre bildar en triangel av tre svart prickar som tydligt syns i kontrast mot den mjuka härliga pälsen.

Du bör vara beredd på relativt omfattande och krävande pälsvård för att hunden ska må bra, du behöver dock inte oroa dig över fällningsperioder då rasen aldrig fäller. Du kan räkna med att klippa hunden omkring en gång var sjätte vecka. Är pälsvård inget för dig finns det andra typer av bichon som kan passa bättre för vad du söker.

Russkiy toy

Dessa tuffa hundar är mycket friska och lever länge. De älskar äventyr och utflykter lika mycket som de gillar att träffa nya människor och att stå i rampljuset. Rasen är lättlärd och älskar att aktiveras genom olika aktiviteter men har inget emot att mysa i sin ägares knä under en hel kväll.

Rasen är extremt liten och får likt chihuahuan inte överstiga 3 kilo. Mankhöjden ligger mellan 22 och 27 cm vilken gör den något mindre än just; chihuahuan. Dessa hundar finns i nyanser om röd-brun med svarta och ljusa fläckar. De kan även vara helt utan fläckar.

Pälsvården är näst intill obefintlig på den typen med kortare päls men en borstning och bad för att bli av med smuts är mycket välkommet. Den typen med längre hår mår bra av att borstas lite extra, särskilt under fällningstid men det är ändå inte särskilt krävande hos denna miniras.

Cavalier king charles spaniel

En modig, social och trevlig hund med mycket energi som gillar att sporta. En utmärkt sällskapshund i litet format som passar väl i familjer där det händer mycket. Raser av typen spaniel har funnits i Europa sedan tusen år tillbaka och har en stabil mentalitet. Hunden är balanserad och blir inte aggressiv även när den blir störd.

Med en vikt mellan 5,5 och 8 kg har denna lilla hundrasen ett gulligt utseende som trots sin mankhöjd inger en känsla av en liten ras. Höjden ligger mellan 30 och 35 cm för både hanar och tikar. Det finns flera olika färger i massor av nyanser vilket gör att vovven passar för de flesta.

Sammanfattning av de 11 små fluffiga sötnosarna

Det är finns mängder av fördelar med att välja en liten hund men du bör inte ta deras storlek för givet. Många små hundar är fulla av energi och vill leka regelbundet. Stimulering genom promenader och hundsporter är mycket uppskattat av de flesta raserna.

Välj en hund som du är redo att ta hand om utifrån ditt intresse, din budget och din tid. En ras som kräver omfattande pälsvård kanske inte är det bästa alternativet om du jobbar mycket och har ont om tid.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Små hundraser som passar i familjer – 11 söta sällskapshundar