9 februari

Tunnel för hundar – Kom igång med agility genom tunnelhindret

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för zooplus, vetzoo och petster

Tunneln är en viktig del av agility som hundsport. Den binder ihop banan och skapar ett flöde som gör sporten roligare för både dig och din hund. Agility-tunnlar finns i olika storlekar, utformningar samt med roliga tvister för att försvåra hindret.

I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta för att träna din hund inom agility med en tunnel. Dessutom listar vi de bästa modellerna som finns att köpa oavsett vilken typ av tunnel du letar efter. Längst ner i artikeln finner du även information om tunnelhållare och hur de fungerar.

Tunnel för agility - Djursajtens topplista

Testvinnaren: Tävlingsgodkänd tunnel - Trixie

För dig som vill ha en högkvalitativ hundtunnel som uppfyller krav för FCI-standard till ett rimligt pris. Trixies agilitytunnel är fem meter lång med en diameter på 60 cm. Den passar alltså de flesta hundar, såväl stora som små och kommer med säkerhet göra agilityträningen riktigt härlig.

Testvinnaren är tillverkad i slitstarkt nylon vilket ger en lyxig känsla. Tunneln går att packa ihop för enkel förvaring och transport i en väska av samma slitstarka nylonmaterial. 

Hundtunneln går att anpassa efter behov. Du kan ha den helt rak eller böja den som en “hästsko” åt de håll som passar din agilitybana. Tunneln fäster du enkelt i marken med hjälp av medföljande pinnar. Det fungerar bäst att montera tunneln på gräsmattan men kan fungera bra olika underlag såsom sand och grus beroende på hur grunden är.

Priset landar på omkring 900 kronor. Tunneln kostar alltså en del men är både lång och högkvalitativ. Tunneln kommer räcka i flera år framöver med regelbunden användning.

Utmanaren: Agilitytunnel Trixie - 2 Meter

Som ett alternativ till testvinnaren erbjuder Trixie en betydligt billigare modell. Denna tunnel kostar omkring 400 kronor men är mindre än hälften så lång. Endast två meter med en diameter på 40 cm. Alltså passar den inte för större hundar.

Även denna modell är tillverkat i nylon och kommer låta dig träna med hunden under en lång tid framöver. Nackdelen är givetvis att tunneln är betydligt kortare än den föregående testvinnaren och dessutom inte möjlig att modifiera efter behov, den kan alltså endast vara rak.

I övrigt är denna modell som ett alternativ till testvinnaren. Allt handlar om ifall du vill ha en lång eller kort tunnel. Djursajten rekommenderar att investera i testvinnaren direkt så du får en längre tunneln som kommer hålla träningen rolig under betydligt fler träningspass än den kortare.

Premium: Smart 99 Genomskinlig tunnel

För dig som verkligen är redo att satsa helt på agility eller ska hålla i egna tävlingar rekommenderar vi premiumvalet. Detta är en av de absolut bästa tunnlar som går att få tag på.

Tyvärr återspeglas kvalitén i priset då den kostar mellan 3000-6000 beroende på längden du väljer. Ja, du hörde rätt. Du kan välja mellan fyra olika längder från 3-6 meter.  Dessutom kan du välja färgen på banen mellan 8 olika alternativ.

Tunneln i sin enkelhet är genomskinlig och stilren. Den är tillverkad i högkvalitativt material och kommer med säkerhet hålla sin höga standard även under regelbunden användning.

Tunneln väger cirka fyra kilo per meter. Den kortaste tunneln väger alltså 12 kilo medan den längsta väger 24. Oavsett längd har du alltså en tunnel som är relativt lätt att flytta på och ta med.

Budget: Fun & Sport - Tunnel

För dig som är osäker om agility verkligen är något för dig och vill testa på utan att spendera stora pengar rekommenderar vi budgetalternativet från Fun & Sport. För just över 300 kronor får du en tunnel som är tillräcklig men inte mycket därutöver.

Trots det låga priset är hela tunneln imponerande fem meter lång med en diameter på 60 cm. Det låter för bra för att vara sant och så är det tyvärr. Det är endast den första metern som är av förstärkt material medan resterande är av betydligt mindre kvalité. Det är en smart lösning av tillverkaren som kan pressa priset och ändå uppfylla de grundliga kraven för att en tunnel ska fungera.

Din vovve kommer alltså springa in mot hindret precis som en vanlig tunnel. Den förstärkta delen fungerar på samma sätt som vår testvinnaren. Efter en meter byts den förstärkta tunneln ut mot ett rött, mer “slakt” tyg som hunden får fortsätta fyra meter genom.

Det finns risk att hunden har svårare att lära sig agility med denna tunneln än någon av de andra på topplistan. Det kan nämligen upplevas märkligt för vissa hundar då materialet plötsligt ändras från högkvalitativt till mer kostnadseffektivt.

Andra typer av agility-tunnlar

Det finns en hel del olika tunnlar med olika variationer. De vanligaste är tveklöst den klassiska tunneln samt den nedanstående släptunneln. Dessa är även de som används under tävlingar. Utöver de två vanligaste finns även krysstunneln som ett kul alternativ i hemmet.

Du kan skapa kreativa och unika banorna genom att använda olika typer av tunnlar för att binda ihop hela din agilitybana. Vidare följer Djursajtens favoriter av släp- och krysstunneln.

Lite svårare: Släp-tunneln

Likt en den vanliga tunnel från ena sidan men helt annorlunda från den andra. Denna tunnel ger variation och utmaning till vad som annars är ett mycket enkelt hinder för många hundar.

Tunneln vi rekommenderar är tillverkad i slitstark nylon och kommer håller länge för hundratals timmar av träning med hunden. Med på köpet ingår fästen med förankringspinnar som håller tunnel på plats. Dessutom får du med ett häfte med instruktioner för att underlätta träningen med några smarta tips.

Tunneln är hela fem meter lång med en diameter på 60 cm. Den passar alltså de flesta hundar utan problem. Priset är rimligt med tanke på kvalitén men i överkant om du letar en första tunnel för att testa på agility.

Nytänkande: Kryss-tunnel 

För dig som vill ta nästa steg med hunden och djupdyka inom agility rekommenderar vi en krysstunnel. Denna modell skapa stor variation i agilitybanan och låter kreativiteten flöda obegränsat. Du kan träna hunden att springa rakt genom, eller på det absolut svåraste sättet, att springa in för att sedan svänga i tunneln och gå ut på sidan.

Krysstunneln är inte något vi rekommenderar för nybörjaren men kan vara en bra idé om ni har tränat agility tidigare och letar en ny utmaning. 

Modellen vi rekommenderar är 175 cm lång och levereras tillsammans med en smidig väska. Förvaring blir alltså enkel och smidig trots det unika utseendet på krysstunneln.

Tunnelhållare - Varför?

För dig som testar på agility för första gången är en tunnelhållare ingen nödvändighet, men det kan vara lite extra lyx. En hållare hjälper tunneln att stanna på sin plats även när hunden springer genom den gång, på gång, på gång.

Enligt tillverkaren rekommenderas två hållare varje två meter. Det kan vara klokt om ni tävlar eller verkligen satsar på agility men för “hobbyentusiasten” räcker det gott och väl med en hållare på vardera sida. Det är bättre att spara pengar och köpa ett annat hinder för en roligare bana istället.

Hållarna fungerar genom att spännas runt tunneln med en tyngd på vardera sida. Detta håller tunneln på och undviker att den åker upp, fram, bak eller åt sidan. Tyngderna består av antingen vattensäckar eller sandsäckar. Dessa ingår inte i priset utan måste köpas separat för cirka 100 kronor styck (behövs två för varje hållare). Säckarna finns att köpa i samma butik som tunnelhållaren.

För ett par tunnelhållare kostar det 330 kronor plus frakt. Priset är alltså i överkant och är därför, ännu en gång; ingen vi rekommenderar nybörjaren utan endast dig som tar agility mycket seriöst och vill satsa ordentligt.

Träna tunnel i hemmet

Med lite kreativitet går det utmärkt att träna agility i hemmet för dig som vill testa på utan att göra några inköp. Det är många hinder som fungerar utmärkt, däribland tunneln.

Genom att använda sig av stolar och eventuellt filtar går det att bygga ihop en temporär tunnel du kan träna hunden med. Beroende på rasen och storleken på din vovve kan det vara mer eller mindre utmanande.

Nedan ser du en video på vår mellanstora hund som utövar tunneln med hjälp av två stolar.

Vad gör en bra tunnel för agility?

För att sammanställa vår topplista över de bästa tunnlarna för agility började vi med att fundera över vad som gör en bra agilitytunnel. Nedan ser du alla punkter vi har tittat lite extra på när vi avgjorde vilken modell som blev testvinnaren.

Material & kvalité:

Givetvis ska tunnel vara tillverkad i ett bra  och hållbart material, vad är det annars för mening? En tunnel som går sönder efter några enstaka användningar kommer vi därför inte att rekommendera och istället exkludera helt från listan

Kostnad:

Att producering, inköp av material och personalkostnader är något tillverkarna måste betala för har vi full förståelse. Det kommer att kosta om man ska ha bra kvalité.

Djursajten accepterar inte om priset är högre än vad det behöver vara med enbart syfte att företaget ska fylla på med våra läsares pengar på bankkontot. Vi rekommenderar därför bara produkter som har ett samspel mellan kvalité och pris.

Funktioner:

Det finns en del ytterligare funktioner som kan vara fördelaktiga. Om dessa är ett krav eller bara en mindre fördel beror det helt på hur bevandrad du och din vovve är inom agility.

Några funktioner vi ser positivt på är möjligheten att böja och vrida tunneln efter din agilitybana samt en funktion som gör det enkelt att packa ihop tunneln. Då blir det lättare att transportera och förvara tunneln efter behov.

Längden på tunneln:

Tunneln längd är avgörande för dig som ska träna agility med hunden. Den behöver passa in på banan, särskilt om ni utöver hundsporten på en begränsad yta. Vi har dock inte tagit längden på tunneln in i beräkning av vilken den bästa modellen är men vi lägger fram olika modeller från 2 till fem meter så du kan avgöra vilken som passar för just dig.

Andra populära agilityhinder

Tunnel är en bra start men det räcker sällan med tunneln som enskilt hinder. Redan med ett till hinder skapas ett betydligt bättre flöda i träningen och med ett flertal skapar ni snabbt en ordentlig agilitybana.

Det finnas att välj på allt ifrån slalom och balansbrädor till hopphinder och gungbrädor. För att underlätta för våra läsare har Djursajten tagit fram en fullständig artikel där vi listar allt du behöver för agility samt vad du behöver gör för att träna hunden med de specifika hindret du är intresserad av.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Tunnel för hundar – Kom igång med agility genom tunnelhindret