5 november

Hur lång tid tar det för maten genom kroppen hos hundar?

3  Kommentarer

Beräkna att det tar åtminstone 8-10 timmar innan maten gått igenom hundens matsmältningssystem. Ni som har eller har haft hund vet redan att den fyrbente livskamratens matsmältningssystem skiljer sig markant från hur vårt mänskliga system fungerar. Därav kan det dröja 8-10 timmar för en enda måltid att passera hundens matsmältningssystem.

Hunden härstammar från vargen och vi från apan, därför skiljer sig våra matsmältningssystemen markant ifrån varandra. Främsta anledningen är att hundarnas tarmkanal är mycket kortare än hos oss människor. För att förstå ovanstående fråga ytterligare bör vi titta ner i gapet på hunden och blicka ner ända ner till magen.

Allt börjar i käften på hunden.

Hundens käft innehar 42 tänder och det är tio fler än hos oss människor, dock är hunden ingen finsmakare med endast ca 2000 smaklökar i munnen. Det kan jämföras med oss finsmakare till människor, vi har ca 7000 smaklökar i munnen.

Nä, hunden kommer aldrig någonsin förstå smakskillnaden mellan en bit oxfilé, fläskfilé eller lammfilé. Hunden kommer inte heller att sakta, blundandes och avnjutandes äta sin mat i en mycket långsam tuggande takt för att sedan lugnt svälja ner godbiten.

Att hunden innehar tio fler tänder än oss människor innebär dock inte att hunden använder dessa för att tugga maten väl och långsamt innan den sväljs.

Tvärtom verkar tändernas främsta uppgift inom djurvärlden vara att snabbast möjligt äta upp maten, spräcka ben och leder för att komma åt den nyttiga benmärgen och det snabbast möjligt innan något annat rovdjur hunnit före.

Människan behöver finfördela maten, ha hjälp av munnens saliv och till största delen skall allt förarbetet vara gjort redan i munnen innan vi sväljer maten och låter vår mage ta över.

I magen på en hund

Raka motsatsen till hur människans förarbete skett redan vid första tuggan i munnen, ramlar det ner större delar i magen på en hund. Eftersom hunden inte tuggar maten på samma sätt som människan har den istället riktigt starka magsyror som kan smälta både det ena och andra.

Hundar kan ibland äta väl glupskt och kasta upp en rejäl spya, för att sedan äta den direkt igen! Gudskelov är detta beteende, att äta våra egna spyor, inte något vi människor tagit efter. Dock är urinering på offentlig plats ett beteende vi ser hos både hund och människa.

Det är heller inte helt ovanligt att hundar äter sin egen, eller någon annan vovves avföring. Jättefräscht, eller hur? Varför det händer kan du läsa om här.

I magen på en hund kan matsmältningen pågå 8-10 timmar beroende på vad hunden ätit och hur svår den är för hunden att bryta ner. Maten går sedan vidare till tunntarmen och kan faktiskt stanna där i upp till två dagar.

Inte undra på att det luktar hundskit något så djävulskt när det väl blir tarmtömning efter en sådan lång tid. Ingen vill kliva i skiten, så glöm aldrig påsen! 

Det är alltid på hundägarens ansvar och aldrig på hundens, vågar man ställa frågan? Var det hunden som bajsade på fel ställe eller hundägaren som glömde påsen? En hund kan inte välja plats när nöden tränger på men en hundägare kan välja att alltid ha en påse tillhands. Där var svaret på den frågan.

Vad du bör undvika att mata hunden med

Hunden har en mage som nästan kan smälta en gummistövel, en badanka eller en tennisboll, i alla fall bitar av dessa föremål. Dock finns det livsmedel hunden absolut inte skall få i sig.

Mata inte hunden med kycklingben, även om hunden tuggar dessa med lätthet blir de oftast alldeles för vassa. De kan punktera tarm, mage eller annat organ och händer det på fel ställe kan hunden skadas allvarligt och faktiskt förblöda.

Mata inte hunden med choklad. Kakaon i chokladen innehåller ämnet teobromin, ett ämne som hundar varken tål eller skall få i sig. Symptomen som uppkommer om en hund fått i sig choklad är törst, inkontinens, skakningar, hjärtklappning, kräkningar och ökad salivproduktion.

Generellt sett kan man säga att ju högre kakaohalt och ju mörkare chokladen är desto farligare är den för din hund. Vit choklad är hälften så giftig för din hund som mörk choklad.

En uppskattning av vad en hund klarar av att få sig, när det kommer till mängden choklad kan vara ca 12-40 gram mörk choklad för en hund som väger ca 10 kg. En hund kan äta den här mängden utan allvarligare symptom, där behovet av vård kan undvikas.

Misstänker du att hunden fått i sig över 40 gram mörk choklad och uppvisar förgiftningssymptom, ta hunden till veterinär eller djursjukhus och låt professionell personal undersöka hunden.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Min hund har maginflammation och kräks ofta. Genomgått gastroskopi o biopsi. Rekommenderad Cortison, men kräks upp efter en halv timme. Har cortisonet hunnit verka något på den tiden, eller kan man ge henne en dos till i förhoppning att det får stanna kvar?

  • Hej Hans,

   Jag kan tyvärr inte svara på hur snabbt Cortison verkar på din hund. Jag rekommenderar att du kontaktar en veterinär eller annan expert inom ämnet för hjälp. Det är viktigt att hunden får den hjälp den behöver.

   /William, Djursajten

 • Vår 6 månaders Jack Russell tuggade i sig en tunn glasbit i eftermiddags. Vår veterinär rekommenderade att få i honom minst en halv burk vit sparris (konserverad), vilket vi har gjort nu. Sparrisens långa fibrer bäddar in glasbiten och reducerar risken för skador på vägen ut. Någon som har en kommentar till detta?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hur lång tid tar det för maten genom kroppen hos hundar?