7 september

Hur länge är en hund dräktig? – Allt om valpning och hunduppfostran

0  Kommentarer

Dräktighetstiden för hundar innebär hur länge tiken bär på foster och räknas från parningstillfället tills det är dags för valpning och födsel.

Det är mycket att tänka på för att säkra en trygg och lyckad födsel av de små valparna. Du måste förbereda i god tid och sätta dig in i de olika dräktighets-faserna och tikens behov.

Hur länge är en hund dräktig? 

En hund är dräktig i 9 veckor eller 63 dygn. Ett rimligt tidsintervall brukar vara mellan 58 och 68 dagar. Hur länge hunden är dräktig innan det är dags för valpning avgörs av ett flertal faktorer.

Ju fler valpar som kommer att födas desto tidigare valpning och snabbare födsel. För dig som har en hund som lyckats bli gravid utan kontrollerade omständigheter kan det vara svårt att veta när tiken blev gravid och därför även svårt att beräkna när dräktighetstiden börjar

Hur vet du om din hund är dräktig?

Att veta när din hund är dräktig är inte lätt. Ännu finns det inga graviditetstest för att, i ett tidigt stadie avgör om din hund har genomgått en lyckad parning. Första tydliga sättet att se om en tik är dräktig är genom ett ultraljud. Det går inte att genomföra ultraljud på hundar för att se huruvida dräktighetstiden är påbörjad förrän 4 veckor från parningstillfället.

Ännu senare under dräktighetsperioden, omkring 40 dagar från första dagen går det att röntga hunden mage. Genom röntgen kan man se hur många valpar som kommer att födas vid valpningen men om de små krabaterna är friska går inte att se. 40 dagar är omkring 3 veckor innan det är dags för valpning så det gäller att vara förberedd.

Kännetecken för dräktighet hos en tik

När du kan visuellt se på din vovve att dräktigheten är igång beror dels på hundens ålder men främst på vilken ras hunden är. Det absolut tydligaste kännetecknet hos din hund är förändringen kring magen och ryggen.

Du kan märka en svag skillnad över hur bred din tik är över ryggen och en viss rundhet i magpartiet.  Detta gäller dock inte alla raser då det kan vara helt omöjligt att se om det är en ras som inte visar det tydligt.

Tydliga tecken på att din hund är dräktig

 • Energinivån förändras

Det kräver mycket energi att bli mamma! Om du märker att din vän inte vill motionera som förr kan det bero på att dräktighetstiden har påbörjats. Energinivån minskar och din kommer oftast vara tröttare än vanligt. Det är viktigt att du ändå fortsätter att motionera din hund regelbundet eftersom viktökning är vanligt hos dräktiga tikar.

 • Illamående och kräkningar

Om du märker att din hund kräks med än vanligt utan att ha konsumerat något ovanligt kan det vara ett tecken på att dräktighetstiden har påbörjat. Illamående kan förekomma och lägre sug efter mat är ännu ett tecken på att tiken kan vara gravid.

 • Färgskiftning på spenar

Både förändring av energinivå och illamående är tecken som måste uppskattas och avläsas medan en tydlig visuell markering på att din hund är dräktig är förändring av dess spenor. Om du inspekterar spenarna på hundens mage kan du se att färgen blir starkare och mer rosa.

 • Blödning likt löp

Din tik kan få en blödning som liknar blödningarna vid löp. Det är ett tecken på dräktighet och vanligtvis inget att oroa sig över.

 • Fosterrörelser

Hundar som inte tydligt visar att de är befruktade i tidiga stadier kan nu börja visa det. Ibland kan man, genom magen på huden se och känna hur de rör sig.  Dessa rörelser kommer först nära inpå födseln och brukar visas sig nån vecka innan valpningen börjar.

Som tidigare nämnt kan det vara mycket svårt att märka på vissa hundar huruvida de är dräktiga eller ej. Då kan det vara klokt att kontakta veterinärer eller andra pålitliga människor med god erfarenhet för att låta en bedömning genomföras.

Vad är skendräktighet?

Skendräktighet är vanligt förekommande för hundar och innebär att tiken bildar mjölk, utvecklar tydligare moderbeteenden och får en svullen buk. Skendräktighet innebär alltså inte att hunden är gravid och har egentligen ingen mening nu för tiden.

En vanlig teori om varför skendräktighet förekommer har att göra med hundens tidigare liv. I en vargflock får endast tiken som leder föra vidare sina gener och på så sätt säkerställa att endast de starkaste anlagen fortlöper.

Man uppskattar att det skulle leda till en starkare och hälsosammare flock. De andra tikarna i flocken började då skendräktighet som ett sätt att säkerställa valparnas säkerhet. Om något skulle hända ledar-tiken var det viktigt att de andra flockmedlemmarna kunde ta han om valparna och utvecklade även dem ett flertal modersdrag.

Skendräktighet har liknande kännetecken som vanlig dräktighet och det tydligaste kännetecknet är att hundens energinivå reduceras. Skendräktigheten uppstår omkring åtta veckor efter tikens löp-period och varar troligt i några veckor.

Det kan orsaka problem för såväl hunden som ägaren då fysiska och psykiska problem som uppstår kan vara påfrestande. Om du misstänker skendräktighet kan det vara klokt kontakta en veterinär för att säkerställa att det är just skendräktighet och inte andra sjukdomar eller riktig dräktighet.

Det finns receptbelagd medicin för tikar som din veterinär kan skriva ut vid behov, det rekommenderas om din tik blir kraftigt påverkad av skendräktigheten. För dig som har en vovve som klarar sig relativt bra under perioden men ändå vill hjälpa finns en del olika sätt.

Effektivt är att öka motionen samtidigt som du drar ned på maten. Tikar blir ofta ovilliga att motionera och får ökad aptit under skendräktigheten, därför kan det vara utmanande att genomföra just denna kuren men det kan vara värt för att minska symptomen för din vän.

Förberedelser för valpning

När det börjar närma sig valpning är det dags att förbereda. Du bör göra det flera veckor i förväg och första prioritet är att ordna en bra plats för valparna och deras mor.

Platsen ska vara skyddad och ostörd där det inte springer mycket barn eller andra djur. Ett separat rum med en stor bädd fungerar bra, gärna mörkt med neddragbara rullgardiner.

Ditt sovrum fungerar i regel också väl om möjligheten att stänga dörren finns. Tiken har djupt rotade instinkter att hitta en säker plats för valpningen, det bevisas tydligt av uppfödare som har fullt upp med att stoppa deras dräktiga hundar från att gräva sig ner under husgrunden eller andra svårt åtkomliga platser.

För att gör dig redo för valpningen behöver du ordna många saker, allt ifrån utrustning till självutbildning om hur du ska göra. Att kontakt erfarna personer för hjälp och information är ofta klokt. För tydlig och pålitlig information kan du läsa mer på Svenska Kennelklubbens hemsida om dräktighet och valpning

Förberedelser för att få hem en valp

För dig som köper en valp får du ofta hem din lilla krabat mellan 8-12 veckor från födseln. Det krävs en del förberedelser för att få hem din valp och du bör vara beredd på en del uppgifter även om du är mest sugen på gos och bus!

Först och främst måste du ge valpen mycket kärlek, den har nyligen separerats från sin mor och det är viktigt att den känner sig trygg i sitt nya hem. Ge den mycket uppmärksamhet men låt den vila och sova eftersom valpar behöver vila mycket i ung ålder.

Du ska säkerställa en hälsosam kost genom att servera mat som är valpanpassad både ur näringsaspekt men även möjlighet för din hund att äta, det är svårt att äta för stora bitar för en lite valp.

En ordentlig och noggrann uppfostran är viktigt! Hundar gillar att vara i flock och trivs extra bra med en tydlig ledare. Börja direkt och markera vem det är som bestämmer och vilka regler som gäller i huset. När ska det ätas och vart får valpen befinna sig är bra grundpelare för att valpen ska få respekt för dig.

Det är svårt att komma till ett nytt hem som valp utan att veta vad man ska förhålla sig till. För dig som är ny till hunduppfostran finns valpkurser som är rekommenderade att gå. Dessa kostar ofta några tusenlappar men är väldigt bra för att sätta en god grund för din hunds liv. Här kan du läsa mer om vad det kostar att skaffa hund.

Var noga med pappersarbetet

Det är lätt att i stunden bara hålla fokus på den söta valpen men du bör säkerställa att du får alla papper och givetvis rätt papper. När du hämtar hem valpen första gången från uppfödaren ska du vara noggrann med att du får avtalspapper, köpebevis samt alla vaccinationspapper som krävs.

Genomför valpbesiktning av legitimerad veterinär

För att få ett besiktighetsintyg krävs det att en veterinär undersöker valpen. Detta görs för att valpen med säkerhet vara frisk och sund. Veterinären ska undersöka och lyssna på hjärtslag samt undersöka ögon, öronen, nosen och pälsen. Även tänderna ska kontrolleras och genom en fullständig undersökning för att tillslut kunna konstatera att valpen är frisk och att allt är i sin ordning.

Hur valp-anpassar man hemmet?

Att valpanpassa hemmet är ungefär som att bebisanpassa. Du ska göra det säkert och minimera risken för olyckor. Se till att trappor och stora höjdskillnader inte är åtkomliga samt att kablar eller vassa kanter inte kan komma i vägen.

Hundvalpar gillar att äta och gnaga på saker så göm bort prylar du är extra rädd om och se till att sladdar längst golvet inte går att äta på, särskilt när de börjar få sina första mjölktänder.

I övrigt behöver en valp inte jättemycket för att trivs och må bra. En skön bädd att vila och sova i är klokt. Mat och vattenskålar är bra att börja med direkt och ett koppel för promenader är något du bör köpa direkt. En försäkring för din valp är också något du bör köpa i tidigt stadie för att undvika oro för olyckor eller sjukdomar.

Uppfostran från första dagen med en valp

Från dag ett som din valp kommer till hemmet från uppfödaren är det viktigt att påbörja uppfostran. Ni ska lära känna varandra och tillsammans jobba för att bli bästa vänner.


Visa tydlig att valpen är välkommen i hemmet genom att ge mycket kärlek och omtanke. Börja direkt att visa regler och rutiner i hemmet, valpar gillar ledare och någon att följa är hjälpsamt.

 • Beröm valpen

När den unge valpen gör rätt och följer instruktioner ska du tydligt markera att den gjorde rätt. Klappa om hunden, ge en godisbit och beröm tydligt med en glad ton i rösten.

 • Vad tydlig med vem som bestämmer

Om valpen gör något fel ska du direkt utan att vänta kritisera beteendet genom att, med en arg ton i rösten säga till på skarpen. Valpen kommer förstå att något är på tok och i sinom tid undvika att göra så.

Var noga med att inte visa vem som bestämmer på ett som är aggressivt, hotfullt eller medför risk för skador. Valpen ska ha respekt för dig, inte vara rädd för dig.


Ett annat sätt att visa vem som bestämmer är att använda sig av positiv betingning. Detta innebär att man ignorerar felaktiga beteenden och låter hunden själv förstå att den gör fel eftersom den inte får något beröm. Läs mer om det här.

 • Börja tidigt med koppel

Det är inte naturligt för en valp att gå i koppel och kan till en början upplevas märkligt. Börja tidigt med att ha på kopplet i korta stunder inomhus innan ni börjar gå promenader för att det ska kännas naturligt senare i livet. Om valpen inte behöver gå i koppel i tidiga stadier i livet finns risk att det kommer kännas onaturligt och därför börja avsky koppel.


Här finner du en guide i hur du genomför koppelträning.

 • Låt valpen träffa människor och andra hundar

Genom att anpassa valpen till att andra människor inte är farligt kommer det vara naturligt i framtiden med besök och andra typer av interaktion av människor. Låt vovven träffa såväl unga som gamla människor som beter sig olika för att ge en bred bild av hur vi kan agera.

Att vänja valpen vid andra hundar är också ett klokt alternativ och starkt rekommenderat. Hunden bör få busa och prata med andra hundar. Många raser är grundlig sociala och gillar att utforska andra hundar.

 • Anpassa till olika miljöer

Ta med din bästa vän på äventyr och utflykter i olika miljöer för att vänja valpen vid olika situationer. Åk till en park och njut av naturen och ta en tur längs en gata med mycket folk i rörelse.

Om din hund inte vänjer sig vid detta och ska senare i livet besöka en plats likt dessa kommer det kännas märkligt och det finns risk för såväl oro som stress.

 • Börja med torrfoder i ett tidigt stadie

Om du, som de flesta andra hundägare planerar att servera din hund torrfoder är det klokt att, i ett tidigt stadie börja vänja din hund med det. För att undvika kräsenhet bör du blanda in små kulor av torrfoder i hundens välling och sedan öka i små mängder för sig.

Det kommer bidra till att din hund blir mindre kräsen i längden och den kan äta ett hälsosamt och smidigt alternativ.

Det är viktigt att du är redo att börja uppfostra din valp i ett tidigt stadie för att vänja, skapa rutiner och sätta regler. Görs inte detta kan hunden bli orolig och känna sig tom i vad som gäller eller vem ska följas, hundar är trots allt flockdjur i grund och botten.

Sammanfattning om hundens dräktighetsperiod och valpning

En tik är dräktig i cirka 9 veckor från befruktningen men det kan vara svårt att märka på tiken, särskilt när skendräktighet har liknande kännetecken. Skillnader mellan olika raser är stora och kan göra det svårt att uppskatta när och om hunden är dräktig.

Efter en längre del av dräktighetstiden kan veterinärer genomföra ultraljud och ännu senare röntgen för att se hur många valpar som väntas födas. Vanliga kännetecken är mer påtagligt rosa spenar, trötthet, vägran att äta och i vissa fall valpar som knuffar och rör sig från insidan av magen.

Tänk på att fortsätta motionera tiken även om det kan kännas jobbigt för att undvika överdriven viktuppgång. Hundar likväl som människor mår inte bra av att gå upp för mycket i vikt eftersom det kan leda till sjukdomar såsom diabetes. Låt tiken vara ifred efter valpningen om allt är säkert och inga komplikationer har uppstått.

Förbered noga inför valpningen och kontakta erfarna hundentusiaster om tips och information. Köp de saker du behöver för att säkerställa en trygg miljö för både tiken och valparna.

När du får hem en valp ska du ge mycket kärlek och i ett tidigt stadie sätta gränser, regler och visa vem som är ledaren. Var noga med att få alla papper från uppfödaren för att vara säker att allting har gått till på rätt sätt och enligt lag.

Med all denna information kommer du med säkerhet uppfostra din valp väl och säkerställa en trygg dräktighet hos tiken. Tänk på att säkerheten är av högsta prioritet och att erfarna veterinärer bör kontaktas vid osäkerhet om såväl dräktighet som valpning. 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur länge är en hund dräktig? – Allt om valpning och hunduppfostran