26 september

Japanska hundraser – Djursajtens topplista med 13 raser

0  Kommentarer

Det finns en uppsjö med olika hundraser i Sverige och en del av dessa har sina rötter från Japan. Gemensamt för alla dessa hundar är det är mycket fina och trevliga vovvar. Många av raserna har tydliga likheter och är i regel ganska fluffiga. Det finns dock en hel del och alla är inte spetsliknande pälsbollar.

Vidare i artikeln kommer du få snabb men djupgående information om varje ras där vi berättar om deras beteende, mentalitet, utseende, allmänna hälsa, kända rassjukdomar, pälsvård och bra tips för just den specifika rasen. Läs vidare för att få en komplett inblick om 13 olika japanska hundraser.

13 Japanska hundraser

Akita

En renodlad japansk hund som har genomgått ett stort restaureringsarbete för att bevara den ursprungliga rasen. I dagsläget används Akitan i första hand som en sällskapshund med goda förutsättningar som utställningshund och nosework.

Hunden är alltså duktig på mycket men inte någon särskilt expert på något. En bra och pålitlig familjehund med stark flockkänsla som både gillar att äventyra eller arbete på morgonen eller ligga på golvet och ta det lugnt medan ni äter frukost.

En i allmänhet frisk ras som inte har några vanligt förekommande allvarliga rassjukdomar. Det händer att deras immunförsvar kan vara aningen känsligt men behöver inte nödvändigtvis drabba hunden negativt om den i övrigt är hälsosam. Det förekommer en ögonsjukdom vid namn katarakt inom rasen men är som sagt inget vanligt.

Rasen är tyst och stört inte sin omgivning. Den har stort tålamod och är pålitlig mot sin flock. Hunden är sociala och trivs inte att vara instängd på sidan utan vill vara med där det händer saker. En kraftigt byggd hund med stark självkänsla. Pälsen är grov och mysig. Underullen fäller vanligtvis två gånger per år och då krävs det att du kammar genom pälsen ordentligt.

Utöver underullen så har akitan en relativt lättskött päls. Likt alla hundraser kräver akitan en hård uppfostran men lägg inte fokus på att vara ”elak” utan istället tydlig. Den följer gärna sin ägare så länge du utstrålar tillit och en aggressiv uppfostran resulterar oftast i att hunden tappar förtroende för dig.

Mankhöjd hanar

67 cm

Vikt hanar

32-39 kg

Mankhöjd tikar

61 cm

Vikt tikar

23-29 kg

Shiba

Originellt anpassad för framgång som jakthund av fåglar och mindre vilt. Denna officiellt japanska spetshund används i första hand som sällskapshund men älskar tävla i agility, spårning och andra hundsporter.

Shiba är i största allmänhet en mycket frist hund. Du kan räkna med att din vovve kommer bli upp till och med 16 år gammal och lär troligen gå bort i följd av ålder snarare än sjukdom. Det förekommer höftledsdysplasi vilket är vanligt hos väldigt många raser.

Rasen är pålitlig och respektingivande, den är aningen återhållsam mot okända personer som inte tillhör flocken då den är mycket fäst vid sina närmast personer. Hunden har som sagt framgång inom olika hundsporter tack vare att den är så smart och lättlärd. En tydlig uppfostran med inslag av humor och lätthet kommer göra din Shiba till en fantastisk hund. Pälsen kräver inte mycket vård då rasen är renlig och sköter sig själv till största del. Det är klokt att kamma genom håret varje vecka för att säkerställa en fräsch och fluffig päls.

Mankhöjd hanar

38-42 cm

Vikt hanar

8-11 kg

Mankhöjd tikar

35-39 cm

Vikt tikar

7-9 kg

Sakhalin Husky

Denna ras sticker ut på vår lista över japanska hundraser. För dig som letar efter att köpa en vovve är detta inte något för dig då rasen är på gränsen till utdöd. De är relativt lika Akitan i till både utseende och beteende om något aningen mindre. De är bär oftast en svart vacker päls och trivs bra i kyliga klimat.

Är du intresserad av denna hund bör du istället vända dig till en Sibirian husky. Båda dessa raser har samma ursprung vilket gör dem mycket lika i sitt hur de är. En hund som fungerar bra som sällskapshund och i flock med andra hundar men vill aktiveras väldigt mycket.

Nihon Teria

Denna ståtliga foxterrier med ursprung i Japan är i dagsläget mycket ovanlig i Sverige. Det finns inga välkända registrerade uppfödare vilket för att det både finns bristande pålitlig information och att de är svårt att få tag på dessa vovvar.

Rasen är en energifull och positiv hund som trivs som sällskapshund. Den har en lättskött päls har oftast tre olika färger över sin päls. Öronen hänger oftast halvdeles neråt vilket ger den ett härligt utseende. Det krävs mycket arbete för dig som vill ha en Nihon Teria då du måste samla på dig pålitlig information och på något sätt lyckas hitta ett lagligt alternativ för att få hem hunden.

Du kanske blir en av de första som lyckas skaffa en Nihon Teria i Sverige?

Mankhöjd hanar

30-33 cm

Vikt hanar

2-4,5 kg

Mankhöjd tikar

30-33 cm

Vikt tikar

2-4,5 kg

Hokkaido

En ras som i dagsläget används som sällskapshund och med framgång inom jakt. Likt de andra hundarna på vår lista kommer Hokkaido ursprungligen från japan. Även denna ras förekommer sällan i Sverige och saknar registrerade uppfödare av Svenska Kennelklubben.

Den har en kropp byggd för att klara tuffa väder tillstånd vilket gör att den, i teorin skulle klara sig utmärkt i de norra delarna av Sverige. Hunden är pålitlig, lättlärd och modig. Den har imponerade uthållighet och gillar att aktiveras. Pälsen kräver inge särskild vårt och kan badas när den är smutsig. Du bör borsta genom pälsen då och då vid behov samt ytterligare vid fällningsperioderna som sker två gånger per år.

Mankhöjd hanar

48-52 cm

Vikt hanar

20-30 kg

Mankhöjd tikar

45-49 cm

Vikt tikar

20-30 kg

Japansk Spets

Namnet talar för sig själv. En spets som är japansk.  Denna fluffiga hund kännetecknas av sin vita päls och sin god förmåga att anpassa sig till omgivningen. Hunden är suverän som familje- och sällskapshund men goda förutsättningarna inom hundsporter, utställningar och agility. En mycket frisk hund som lever länge tack vare sin storlek (små hundar lever i regel längre). Det förekommer sällan rassjukdomar men lösa knäleder har dokumenterats.

En uppmärksam och alert hund som gillar äventyr och aktiviteter. Den har en kraftig känsla till sin familj och ägare. Det sägs att rasen är som en stor hund, fast i litet format. Jakt och vaktinstinkterna är båda relativt låga. Rasen har lätt till skall och kommer varna mot inkräktare. Det går att avvänja vovven från att skälla, enklast är att i tidig ålder visa för hunden vad som är okej. Huden är balanserat byggd och utstrålar glädje tack vare sin fluffiga päls. Svans är lång med mycket hår och bärs vanligtvis över ryggen.

Trots sin rejäla vita päls kräver den inte några överdriven vård. Letar du en hund som fäller lite bör du välja en hane då de fäller mest som valp och tidig vuxen medan tikar fäller två gånger per år. Borsta genom pälsen en gång i veckan från grunden för att hålla den vit och fri från trassliga tovor.

Mankhöjd hanar

30-38 cm

Vikt hanar

7-11 kg

Mankhöjd tikar

28-36 cm

Vikt tikar

6-10 kg

Kishu

En mycket krävande ras som i första hand vänds inom jakt på vildsvin och spårning av större djur. Rasen är mycket ovanlig i Sverige och faktum är att den första registrerade Kishun i landet var år 2020. 

Rasen är lojal mot sin ägare och flock med tydliga vaktinstinkter. Rasen är tillbakadragen mot främlingar och bör som valp socialiseras mot både andra väluppfostrade hundar och människor för att vänja sig. Den är välbyggd och muskulös. Har en enfärgad päls som varierar mellan vit, röd eller mörkare/ljusare brun. Den täta pälsen är lättskött och kräver ingen direkt pälsvård men mår bra av att borstas med jämna mellanrum.

Mankhöjd hanar

52 cm

Vikt hanar

16-27 kg

Mankhöjd tikar

49 cm

Vikt tikar

16-27 kg

Tosa

En Japansk ras med historia från 1300-talet som kamphund. Rasen har drag från Bulldogg, Mastiff, Grand danois och Vorsteh. Alla dessa raser avlades tillsammans med Tosa för att skapa en kraftig kamphund.

I dagsläget används hunden som vakthund men bär kvar många av sina drag från den långa historian som kamphund. Hundens historia i samband med den krävande uppfostran gör att Tosa inte passar för dig som är ny till hundägande och saknar tidigare erfarenhet.

Rasen är ovanligt stor för att vara en kamphund och är betydligt högre än andra vanliga kamphundar såsom pitbull.  För dig som letar en Tosa i Sverige kan det vara mycket svårt att hitta en då de ännu är ovanlig. Av just den anledningen saknas det säker information om deras hälsa men eftersom de är stora i grunden kommer de inte leva överdrivet långa liv.

Mankhöjd hanar

60+ cm

Vikt hanar

40-60 kg

Mankhöjd tikar

55+ cm

Vikt tikar

40-60 kg

Shikoku

Rasen registrerades för första gången i Sverige 2019 och är därför mycket ovanlig likt många andra Japanska hundar. Spetshunden används som jakthund med fokus på vildsvin. Den är lojal och pålitlig med tydliga vaktinstinkter. Hunden bör vänjas vid främlingar i tidig ålder då den ofta är tillbakadragen mot okänt folk.

En medelstor hund med stark muskelbyggnad. Den har en lättskött päls med sträva täckhår och en fluffiga och härlig underull. Shikoku har oftast färgen ”sesam” som är brun eller mörkbrun med tecken på både ljusa och mörka toner.

Mankhöjd hanar

52 cm

Vikt hanar

15-25 kg

Mankhöjd tikar

49 cm

Vikt tikar

15-25 kg

Japanska Chin

Den hittills minsta hunden på listan! Dessa söta hundar är en mycket bra sällskapshund och har goda förutsättningar inom agility. Den har en lång historia från Japan och ska ha nämnts redan under 700-talet. Rasen passar bra i familjer och är förvånansvärt lik en katt i sitt beteende. Den rengör sig själv och trivs bra på höga höjder där den kan blicka ut över omgivningen.

Dessa hundar trivs i sällskap och vill inte lämnas ensamma under längre perioder. Rasen skäller sällan, utstrålad lyckas och saknar jaktinstinkt. De har en normal livslängd och du kan räkna med omkring 10-12 år med sannolikhet att den bli äldre än så snarare än yngre. Den har vissa problem med hälsan och kan lida av problem med hjärtat, andning och lösa knäleder. Av dessa anledningar bör du välja en seriös uppfödare som använder friska hundar vilket minimerar risken för sjukdom hos din valp.

Din Japanska Chin kommer antingen vara vit och svart eller vit och röd. Den vackra pälsen kräver inte mycket vård men bör kammas en gång varje vecka. Var extra noga med håret omkring huvudet och bakom ören då de har lätt för att trassla och bilda tovor. Var beredd på att rasen kan komma att fälla en hel del.

Mankhöjd hanar

25 cm

Vikt hanar

2-6 kg

Mankhöjd tikar

23 cm

Vikt tikar

2-6 kg

American Akita

Dennas ras är mycket likt den förstnämnde rasen Akita vilket tydligt syns i namnet. Det som skiljer raserna är att den fullständigt Japanska Akita bevaras och arbetas aktivt med för att behålla sina ursprungliga drag. Efter andra världskriget fördes Akitan till USA där den kom att bli en egen ras utan stor vikt på att behålla sitt ursprung.

I dagsläget är dessa hundar mycket lika Akitan och passar bra som sällskap, de är kloka och kräver en del aktivering men inte överdriven. Hundens päls kräver en del vård för att håla sig fräsch och snygg. Pälsen innehåller en del naturligt fett för att agera skydd mot olika väderlekar.

Du bör därför inte bada hunden direkt den blir smutsig och blöt utan vänta till den har torkad och borsta av smutsen. Går det inte av bli av med det så bör kan du bada hunden.

Läs om Akitan högst upp på listan för mer information då de är mycket lika.

Chow Chow

Denna ras är inte japansk och detsamma gäller nästan hund på listan. De härstammar dock från områden nära Japan och är mycket trevliga raser. Chow Chow kommer från Kina och används i dagsläget som sällskapshund. Rasen är tyst och avslappnad med stark lydnadskänsla mot sin ägare. Den gillar inte intensiv motion men trivs bra med långa promenader eller att helt enkelt ligga på gräsmattan och ta det lugnt.

Rasen finns i både kort och långt hår men behöver inte genomgå någon överdriven pälsvård oavsett. Borsta genom hundens päls en gång per vecka med beredskap för något oftare under fällningsperioder.

Mankhöjd hanar

48-56 cm

Vikt hanar

25-32 kg

Mankhöjd tikar

46-51 cm

Vikt tikar

20-27 kg

Samojed

vit hund i snö

Likt Chow Chow är inte denna ras heller Japansk men vi inkluderar den ändå på Djursajtens lista över japanska hundraser då många misstar sig att Samojed ska vara en hundras med ursprung i Japan.

Rasen är en arktiskt hund som är mycket uthållig, den trivs bra i fjällmiljöer och gillar olika utmaningar och aktiviteter, gärna inom hundsporter. Rasen är i största allmänhet frisk men höftledsdysplasi är inte helt ovanligt. Den är pålitlig, trygg och flock-kär. Samojed kräver dagligt promenader och fysisk träning till den blir trött 3-4 gånger per vecka. Just därför bör du inte skaffa en Samojed om du inte lever ett redan aktivt liv eller är beredd att göra stora förändringar i ditt dagliga beteende.

Karakteristiskt för rasen är sin vita päls. Den är fluffig och kräver mest arbete av alla arktiska hundar. Det betyder dock inte att den är så krävande och svårskött som man kan tro! Borsta genom pälsen med jämna mellanrum, något oftare under fällningsperioder samt före bad. Undvik att bada vovve ofta då eksem kan förekomma i hunden då den kan torkas ut när man fönar pälsen. Det är dock helt okej att tvätta vovven när den är riktigt smutsig och du inte har badat den på länge.

Hunden för som valp på socialträning för att vänja sig med andra hundar och människor. Genom en tydlig uppfostran med mycket kärlek kommer hunden bli en jättebra vän under flera år.

Mankhöjd hanar

57 cm

Vikt hanar

20-25 kg

Mankhöjd tikar

53 cm

Vikt tikar

16-20 kg

Vilken av alla raser är din favorit? Lämna gärna en kommentar och dela din åsikt!

Avslutade ord

 Det var hela listan över Djursajtens Japanska hundraser. Många av dessa är ovanliga i Sverige men det finns en hel del som kan passa bra. För dig som letar en kompis, en aktiv kompis, en stor kompis eller en liten kompis. Ja, Japanska hundraser kommer i alla dess former. 


Tänk noga över ditt val innan du köper en valp och se till att du får träffa uppfödare och valpen innan du tar hem den, det är även bra om du får träffa valpens föräldrar för att lära dig mer om hur hund

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Japanska hundraser – Djursajtens topplista med 13 raser