22 april

9 kinesiska hundraser – Goda skäl till att välja en hundras från Kina

0  Kommentarer

Det är inte så många decennier sedan som det var ytterst ovanligt med mopsar och pekingeser på Sveriges gator, men på senare år har de blivit allt vanligare. Vi är många som charmas av dessa egensinniga och roliga individer som ofta är envisa och vänliga på en och samma gång.

Kinesiska hundraser blir alltmer populära

Kinesiska hundraser är kända för sin humor och sin intelligens och många av dem uppskattar barns sällskap, vilket har gjort dem till tacksamma familjehundar. Det finns dock skillnader mellan de kinesiska raserna, och det är viktigt att du känner till dessa olikheter innan du väljer vilken du tar hem som din nya familjemedlem.

1. Shar Pei – Ett energiknippe som kräver aktivering

Hundrasen Shar Pei har funnits i många hundra år, men är trots detta ganska ovanlig i Sverige. Det sägs att rasen har sitt hem i provinsen Kwun Tung och att den ursprungligen användes till jakt, vallning och vakt. I dag är rasen framför allt en omtyckt sällskapshund då den är lojal och mycket hemkär. Shar Pei brukar beskrivas som en hund som passar den vanliga människan, mycket på grund av att rasen till att börja med föddes upp av kinesiska bönder. Redan i begynnelsen levde de här hundarna med sina mänskliga familjer och deltog aktivt i deras sysslor.

Utseende, egenskaper och hälsa

Shar Pei är en medelstor hund med kompakt kropp och en pälsstruktur som helst ska likna en sandstrand. Namnet Shar Pei betyder just sandhund, och rasen kommer i alla färger utom vitt. Pälsen är härligt lättskött och behöver endast borstas under fällningsperioderna. Öronen samlar mycket vax, så vill du bli mamma eller pappa åt en Shar Pei så får du vara beredd på att torka öron var och varannan kväll. En mild rengöring kan med fördel hällas i hundens öron några gånger i veckan. När det kommer till rasens personlighet så är de flesta individer stormförtjusta i sina ägare men något reserverade mot främlingar.

En hund som behöver hållas aktiv

En Shar Pei är ingenting för den människa som söker en hund som snällt sitter still i soffan. Det här är en hund som älskar att leka, och som gärna aktiverar sig med alltifrån mat till toarullar. Att gömma mat på svårfunna platser brukar vara mycket uppskattat.

2. Shih tzu – När du vill göra ett gott intryck

Den här rasen har sitt ursprung i Tibet, där den levt i flera hundra år. Till Skandinavien kom den så sent som på 1930-talet. Hundar inom den här rasen användes ofta som gåvor när Tibet ville göra ett extra gott intryck på Kinas kejserliga hov. Än idag är de här hundarna en tacksam present till alla som önskar sig en charmig varelse som lätt kan resa med sina familjemedlemmar då den får rum i en medelstor väska.

Hälsa och pälsvård

En Shih tzu uppnår ofta en ansenlig ålder och har sällan hälsoproblem. Individer med överdrivet utstående ögon kan dock råka ut för skador, så det är viktigt att du är på din vakt när du tar ut din älskling på promenad. Tycker du om att visa upp dina hundar så är den här rasen troligtvis något för dig.

En Shih tzu ryggar nästan aldrig tillbaka inför vare sig människor eller andra hundar, utan du kan snarare räkna med att din vän kommer bli bekant med de flesta i grannområdet. Köper du en Shih tzu så kommer du aldrig ha möjlighet att ligga på latsidan då den kräver omfattande pälsvård.

En hund som vet hur man säger ifrån

Vill du ha en hund som aldrig skäller så kan det vara så att du bör leta bland andra raser. Shih tzun må vara liten men den kan bli ganska så högljudd när den är på det humöret. Skällandet är sällan ett tecken på att den är arg, det är snarare så att den använder sin röst för att uttrycka förtjusning och uppmana till lek.

3. Pekingese – En kaxig och uråldrig hundras

Pekingesen har existerat i flera tusen år, vilket vi kan vara säkra på tack vare avbilder på en mängd antika kinesiska föremål. De äldsta bilderna på pekingeser är så pass gamla som 4000 år. Under många århundraden fick den här rasen endast ägas av den kinesiska kejserliga familjen, men idag är rasen minst lika vanlig i Storbritannien som i Asien. Pekingesen kom till England vid 1800-talets mitt, och blev populär efter att drottning Victoria fått en som gåva. Rasen har även gjort succé i USA och Skandinavien, och numera kan du se dessa underbara hårbollar på stan titt som tätt.

En härlig familjehund

Pekingesen är en lojal vän och en trevlig familjehund som inte gör någon besviken. Den är lättlärd och intelligent, men behöver en stark flockledare som vet hur gränser ska sättas. Som flockledare bör du dessutom hålla ett extra öga på din pekingese, eftersom den är totalt orädd oavsett vilken sorts hund den möter. En av de charmigaste sakerna med pekingesen är just att den anser sig vara oövervinnlig, vilket naturligtvis kan leda till problem emellanåt.

Så tar du bäst hand om din pekingese

Den här rasen är i behov av återkommande pälsvård, men den är inte särskilt svårskött. Vänjer du dessutom din hund vid pälsvården i tid så kan aktiviteten bli något trevligt som förstärker bandet mellan dig och din vän. En annan viktig sak att komma ihåg är att rengöra nosrynkan regelbundet. Du bör också hålla koll på din pekingese när ni är ute på promenad, då den kortskalliga huvudformen gör att buskar och grenar är en fara för ögonen.

4. Chow Chow – En björnliknande snällis

Chow Chow är ytterligare en ras som funnits i ursprungslandet Kina i tusentals år. Likt rasen Shar Pei ses den som en hund för den vanliga människan, och var i årtusenden en god assistent när det kom till jakt, vakt och drag. Ordet chow betyder mat på så kallad pidginengelska, och antyder med andra ord att den trevliga rasen hamnat på en hel del matbord i sina dagar.

Tidig med att äntra europeisk mark

Chow Chowen satte sina tassar på Europas gator så pass tidigt som på 1700-talet. Storbritannien blev det första europeiska riket med att inleda avelsarbetet på allvar, och 1895 skrevs den rasstandard som gäller än idag. Numera ses Chow Chow som en sällskapshund, men det finns fortfarande en hel del stolta hussar och mattar som tar med sig sin Chow Chow på jakt och andra krävande utomhusaktiviteter.

Utseende och egenskaper

Många människor faller för rasens majestätiska päls, pendlande gång och blåsvarta tunga. Ser du en Chow Chow på stan så lär du bli rejält imponerad av balansen och hundens speciella huvuduttryck. Rasen förekommer i flera färger, till exempel vit, grå, blå, svart, fawn och röd. Pälsen kan vara antingen kort eller långhårig, och ska helst borstas någon gång per vecka. Den behöver dock vare sig trimmas eller klippas. En Chow Chow är lugn, självständig och något reserverad. Vill du ha en hund som lyder din minsta vink så har du troligen ingenting att hämta hos en Chow Chow.

5. Mops – En magnet för uppmärksamhet

Om du inte har något emot att skaffa en hund som stjäl all uppmärksamhet så ska du satsa på en mops. Den här farligt charmiga rasen härstammar från Happa-hunden, som existerade redan på 700-talet i ursprungslandet Kina. I slutet av 1500-talet anlände mopsen till Europa, och idag betraktar de flesta Storbritannien som mopsens hemland.

Utseende och hälsa

De flesta mopsar lever länge och är betydligt livligare och piggare än vad fördomarna säger. I dag arbetar rasklubben för att främja avel på individer som inte har alltför kort nosparti, detta för att förbättra rasens andning. Som mamma eller pappa till en mops är det av yttersta vikt att du tänker på din mops vikt och ser till att den inte blir för kraftig. Mopsar älskar att leka och springa i skogen, men de älskar mat ännu mer och det finns troligtvis ingen ras som det är så svårt att säga nej till som en mops. Andra saker du bör tänka på som mopsägare är att rengöra nosrynkan och öronen regelbundet. Pälsen däremot kräver nästan ingen skötsel alls.

En minst sagt stark personlighet

Det brukar sägas att mopsägande är något som lätt utvecklas till ett beroende, och har du någon gång fått äran att bekanta dig med en mops så vet du varför. Mopsen är glad, vild, intelligent och besitter en humor som överträffar det mesta. Som mopsförälder kommer du aldrig upphöra att förvånas över alla hyss din hund kan hitta på. Mopsen besitter dessutom en ängels tålamod, och föräldrar med både mops och barn i huset vittnar om att mopsen deltar villigt i alla aktiviteter barnen tar sig för.

6. Chinese crested dog – lämnar ingen oberörd

I folkmun brukar ofta den här hundrasen kallas för kinesisk nakenhund, men det korrekta namnet är Chinese crested dog. Det är nämligen så att rasen förekommer både i en naken variant och en med päls. När en Chinese crested dog har päls brukar den kallas för power puff. Trots rasens namn och förekomsten i den här listan räknas egentligen inte rasen som kinesisk.

Det var i Storbritannien som aveln med kinesisk nakenhund och power puff började på riktigt. Det finns dock dokument som pekar på att rasen, trots att den bedöms vara brittisk, ändå har sitt ursprung i Kina. Därför har den ändå en självklar plats här i listan.

Den här hundrasen är något av ett mysterium då ingen verkar veta exakt varifrån i Kina den kommer. Det är också oklart hur och om den är släkt med andra hårlösa hundraser. Det sägs dock att Kina stoltserat med hårlösa hundar redan på 200-talet f.Kr. Vad forskarna vet säkert är att Chinese crested dog beskrevs i den kinesiska litteraturen på 1400-talet. Rasen förekom i Storbritannien under 1800-talet, men försvann därifrån för att sedan återintroduceras från USA. I Sverige har Chinese crested dog funnits sedan 1972.

Mycket talar för Chinese crested dog fick spridning i världen, från Kina, när Européer började intressera sig för den och såg värdet i den som handelsvara. Att man fick upp ögonen för rasen i Storbritannien var antagligen på grund av hundens anslående utseende som gjorde att den platsade väldigt bra på utställningar och i djurparker

En hund som gjord för tävlingar och utställningar

Chinese crested dog är som sagt en mycket tacksam utställningshund, som dessutom är mycket skicklig på freestyle och agility. Rasen har också visat framtassarna när det kommer till bruksgrenar och lydnadsprov. Den passar även som sällskapshund då den är lugn, harmonisk och social.

Ett utseende som inte lämnar någon oberörd

Vill du ha en hund som de flesta människor har en åsikt om så ska du ta dig en närmare titt på Chinese crested dog. Många kommer bli stormförtjusta i rasens unika utseende, medan andra kommer ställa sig mer undrande.

Rasen förekommer alltså i två varianter; en pälsad och en naken. De två varianterna kan födas i samma kullar, men två pälsade föräldrar kan aldrig få nakna valpar. Den nakna varianten har hår endast på tassarna, svansen och huvudet. Den pälsade däremot har en päls som liknar en lång slöja. Köper du en Chinese crested dog så bör du komma ihåg att bada den en gång per vecka. Har ditt val fallit på den nakna varianten så bör du dessutom smörja in hundens hud regelbundet.

Här är en rolig bild på en kinesisk nakenhund som jagar en boll. Det ser ut att vara en envis individ med tanke på den här blicken 🙂

7. Kunming langgou – varghybrid för militära ändamål

Det här är en ras som många vill äga, men faktum är att den inte rekommenderas att ha som sällskapshund. Denna varghybrid avlades fram för diverse militära ändamål, och är en korsning mellan vargar, tysk schäferhund och en grupp lokala kinesiska hundraser.

Avel med ett annorlunda ändamål

Det sägs att Kina importerade schäfrar från Tyskland i syftet att använda hundarna i Folkets befrielsearmé. Schäfrarna skall dock ha visat sig vara på tok för veka, vilket ledde till att den kinesiska staten satte igång aveln för att få fram en ny ras som var bättre lämpad för militära uppdrag. Det sägs också att dessa hundar användes som minhundar i FN:s tjänst 2006, när fredsbevarande styrkor sändes till Libanon. Kunming langgou har dessutom arbetat som vakt- och utkikshundar.

Utseende, personlighet och hälsa

En Kunming langgou kan bli väldigt stor, och då den är en varghybrid så kommer den inte göra allt för att behaga dig som de flesta andra hundar gör. Den är ofta reserverad, men det finns de som menar att hybriden kan fungera som sällskapshund om du är villig att lägga mycket tid och energi på att socialisera den. Du bör dock vara på din vakt om du beslutar dig för att gå emot rekommendationerna och välkomna en Kunming langgou i ditt hem.

Tränar du den inte tillräckligt så kan den lätt bli aggressiv och försöka att ta över hela hushållet. Många Kunming langgou-förespråkare menar dock att hybriden kan bli som vilken hund som helst om du erbjuder den en bra blandning av kärlek och tuff uppfostran. Det som talar för att ha den som husdjur är att den har bättre hälsa än de flesta andra blandraser som ofta drabbas av allergier och andra problem. Du kommer dessutom garanterat imponera på många med en Kunming langgou i ditt hus.

8. Kinesisk Chongqing – Världens mest sällsynta hund

Det kraftigt byggda Chongqinghunden från Kina är en mycket sällsynt hund med en lång historia. Exakt hur lång den är vet man inte men man kunde åtminstone se att huden avbildats i olika tidiga verk av keramik från Handynastin. Kinesisk Chongqing har namngivits med namnet på rasens ursprungsregion. Hunden kan jaga, har skyddande instinkter och anses vara modig och lojal.


Drabbades hårt när hundar förbjuds i Kina på 50-talet

Rasen var nära att försvinna när under en period när den kinesiska kommunistpartiet helt förbjöd ägandet av hundar och slaktade med på löpande band. Rasen Chongqing räddades från utrotning genom att den förekom i olika ensligt belägna områden långt ifrån storstäderna och uppe i bergen. Efter ungefär 30 år av nolltolerans mot hundägande lyfte man förbjudet i slutet av 1980-talet. Efter detta har rasen återhämtat sig i Kina men den är fortfarande ovanlig.

Anledningen till hundförbudet under nästa 30 år var att den kinesiska kommunistpartiet ansåg att hundar var en ”symbol för dekadens/tillbakagång och kriminell extravagans, vid en tid med matbrist”

9. Xiasi – Hunden som för med sig välstånd till familjen


Hundrasen Xiasi har fått sitt namn efter den kinesiska orten i Guizhou provinsen där den har sitt ursprung. I Xiasi avlades raserna för att för att bekämpa vildsvin i tävlingar. Hundrasen har haft ett högt anseende bland vissa folkgrupper, där man lever med övertygelsen att djuret för med sig tur och välstånd till familjen. Ett annat namn för rasen är Bai Long Quan. Pälsen har vanligtvis en vit färg och öronen är spetsiga. Xiasi brukar anses vara en jakthund och det sägs att flera brukar tränas tillsammans till att jaga i flock. Antagligen på grund av att denna ras är mindre till storleken än många andra jakthundar.

Det har ifrågasatts ifall Xiasi verkligen ska räknas som en ras

Det kan diskuteras om den kinesiska hundrasen Xiasi, eller Xiasi Quan som det också kallas, hör hemma på den här listan eller inte. I västvärlden accepteras den inte av någon större kennelklubb, enligt wikipedia. I Kina ser man däremot lite annorlunda på saken. Där får Xiasi delta som hundras i de flesta djurshower och därför kallar vi den ras i den här artikeln, men det är såklart öppet för diskussion. Jag lyckades inte hitta någon bra anledning till varför kennlar i väst inte vill acceptera Xiasi. Vet du detta får du jättegärna kommentera med svaret nedan, eller ta kontakt med oss, så att vi kan uppdatera artikeln.

Vill du veta mer om rasen kan du kolla på det här klippet:

Avslutande ord

Nu har du nått slutet av listan och jag hoppas att vi har väckt ditt intresse för kinesiska hundraser. Som du nu vet finns det en salig blandning hundar som har sitt ursprung i Asien. De flesta lämpar sig utmärkt som sällskapshundar medans andra är väldigt smala användningsområden som till exempel Kunming langgou. Ett annat land varifrån många intressanta hundraser kommer är Japan. Vill du läsa mer om dessa kan du kolla in vår lista med 13 Japanska hundraser.

Vill du lära dig mer om kinesiska hundraser är den är video sevärd. Det är som en kort sammanfattning av den här artikeln, men den innehåller också några intressanta fakta som vi inte tar upp.Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: 9 kinesiska hundraser - Goda skäl till att välja en hundras från Kina