Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården, petster och vetzoo
Att klippa en pudel och hundar över huvud taget har flera fördelar men kan vara både svårt och skrämmande. Det finns mängder av frisyrer, olika klippmaskiner och unika metoder man kan använda sig av. Genom att besöka just den här artikeln för att få information har du redan tagit första steget mot att klippa din pudel. Bra jobbat!
För att underlätta klippningen för våra läsare har Djursajten tagit fram en tydlig guide i hur du klipper din pudel och allt du behöver samt vad du behöver tänka på. Vidare i artikeln djupdyker vi inom olika frisyrer. Vi förklarar både hur du klipper tassar och nosen samt hur du underhåller klippskären.
Innan vi berättar hur du klipper din pudel är det viktigt att du har rätt utrustning. Som absolut nybörjare som bara vill testa på klippningen går det bra med en sax anpassad för klippning av hundar men vi rekommenderar varmt en klippmaskin.
Med rätt hundtrimmer kommer du spara tid, pengar i längden och givetvis ha mycket trevligt med din bästa vän!
Vill du direkt visa frisyrerna? Klicka här
Bästa klippmaskinerna för pudlar
Klippmaskin Oster A6 Comfort

Tystgående, justerbar och säker. En bra klippmaskin som håller vad den lovar!
Klippmaskinen har tre olika nivåer och klipper lätt genom tjock päls. Oster A6 är smidig och lätt att hantera vilket gör den bra för både för att klippa runt ögon, öron, nos och tassar men även för hela pudelns kropp.
Klippmaskinen för pudlar är isolerad för att minska vibrationer och mycket tystgående för att inte skrämma eller störa pudelns hörsel.
Klippmaskinen kopplas in i vanligt vägguttag och låter dig klippa din pudel precis som du önskar.
För extra lång hållbarhet ingår borste för att rengöra klippmaskinen samt klippolja vilket säkerställer att du kommer kunna använda klippmaskinen flera år framöver.
Klippmaskin för pudel: Aesculap Duranti

En klippmaskin för både detaljklipp runt nos, tassar och ben men även bra för hela pudelns päls.
Klippmaskinen är tillverkad i noga utvalt material som bidrar till att den väger lite utan att brista på kvalitén. Maskinen med monterat batteri och klippskär väger endast 380 gram vilket gör den ergonomisk så du kan klippa hela pudeln utan paus.
Klippmaskinen har en slagfrekvens på 3000 slag per minut vilket resulterar i att maskinen tar sig genom smutsig, tovig och tät päls utan större motstånd.
Budget: Pro moser Max-45 hundtrimmer

För dig som vill klippa hunden utan att spendera särskilt mycket pengar rekommenderar vi budgetalternativet; Pro Moser Max-45. Modellen är betydligt billigare än de två tidigare klippmaskinerna men kostnaden blir ändå en mindre investering. Trimmern blir din för omkring 1800 kronor och kommer därför hålla i flera år i jämfört med superbilliga modeller som du måste köpa nya av regelbundet.
Maskinen kommer med tillhörande skär som klipper pälsen på till 3 millimeter. Det finns dessutom fler blad att köpa till som enkelt går att snäppa på och av.
Med hjälp av den ergonomisk klippmaskinen kommer du kunna klippa hela hunden utan behov av paus. Risk för överhettning är näst intill obefintlig och batteritiden räcker i timmar. Pälstrimmern väger 450 gram.
Maskin för detaljklipp: Clipster Delox

För dig som har en hund som endast behöver enklare frisering rekommenderar vi den trådlösa hundtrimmern clipster delox. Det unikt låga priset imponerar eftersom maskinen lyckas hålla hög kvalité och pålitlighet.
Viktigt att tänka på är att trimmern endast lämpar sig för klippning på detaljnivå. Tassar, nos och öron lämpar sig utmärkt för just denna modell.
På den digitala displayen ser du bland annat batterinivå, laddning och oljenivå. Du kan välja mellan tre olika klipphastigheter och fem justerbara nivåer på klipplängd. Vi rekommenderar varmt detaljklipparen för dig som har en ras som inte kräver klippning av hela kroppen eller som ett komplement för din pudel.
Bästa saxen för klippning av pudel
En sax är bra att ha för alla, även om du huvudsakligen planerar använda en trimmer. Den hjälper dig att snygga till och pudelns frisyr och klippa på detaljnivå utan risk att göra synliga misstag. Vi rekommenderar att du använder saxen som ett komplement till klippmaskinen för att snygga frisyren på detaljnivå. Exempelvis runda av skarpa kanter och spretig päls.
Det finns två typer av saxar, en böjd och en rak. Vilken du väljer beror helt på dig själv och hur du gillar att klippa hunden. Är du osäker på vilken modell du ska köpa rekommenderar vi den böjda saxen då den gör det väldigt lätt att klippa frisyrer såsom lejonklippning eller en vanlig lammklippning där pälsen inte ska vara kantig. (mer om frisyrer nedan)
En urtunningssax eller som det egentligen heter, effileringssax används för att tunna ur tjock päls. En sådan används till fördel för att snygga och underhålla pälsen. Vill du läsa mer om effileringssaxar och hur du använder dessa kan du läsa Djursajtens guide över de bästa effileringssaxarna.
Klippa pudel för första gången - Pudelvalp
Att klippa sin pudel för första gången kan kännas läskigt, obehagligt och som en omöjlig utmaning, men det är faktiskt enklare än vad många tror. Så länge du planerar och förbereder ordentligt kommer klippningen gå galant. Det finns tre centrala delar som krävs för att lyckas med klippningen. Dessa tre är;
En bra klippmaskin är nödvändigt
Som du säkert förstår vid det här laget är det viktigt att du har en bra klippmaskin. Alla maskiner på listan ovan är bra, säkra och pålitliga utan att kosta en förmögenhet men modellerna passar olika bra för olika ändamål. Planerar du att genomföra klippning över hela hundens kropp bör du välja testvinnaren, utmanaren eller premiumvalet då de är rejälare och kraftfullare. Behöver du bara en klippmaskin för att trimma nosen och tassarna fungerar budgetvalet utmärkt trots det låga priset.
Hanteringsträna din pudel för enkel klippning
När man ska klippa en pudel eller hundar över huvud taget för första gången är det väldigt viktigt att du börjar med att hanteringsträna hunden. Med bra träningen kommer hunden känna sig trygg och risken att din vovve nafsar mot maskinen minskar. Hanteringsträning sker enklas i tidig men fungerar under hela hundens livstid.
För att vänja hunden kan du börja med att klappa och rufsa den i pälsen. Beroende på hur rädd din pudel är kan du vara försiktig eller mer fartfylld. Ta med händerna överallt på hunden. På nosen, tassarna, svansen, under magen och runt öronen. Du vill att din hund ska vara bekväm med att du rör i pälsen överallt.
När din hund är helt okej med att du tar i pälsen kan du introducera maskinen. Låt hunden lukta och nosa på den medan den är avstängd för att avlägsna den igen och starta trimmern. För den närmare och närmare hunden, avbryt genast om den verkar rädd.
Är din vovve helt okej med maskinen kan du börja klippa pälsen. Enklast är att genomföra en helt vanlig kortklippning. Något vi alltid rekommenderar för de som genomför sin första klippning. Väljer du klippmaskinen som vi utsåg till premium kommer din första klippning vara extra enkelt då det ingår avståndsplattor. Du kan välja en av de fyra alternativet beroende på vilken längd du vill klippa din pudelvalp.
Nedan ser du en video där en pudelvalp hanteringtränas. Sannolikt kommer det inte gå lika smidigt som i videon för dig till en början men genom att ta små steg kommer din pudel tillslut lita på dig utan problem.
När du hanteringstränar hunden ska du vara noga med alla delar av hunden. Du vill till och med vänja den med att stå på bordet. Nedan ser du en checklista på allt du bör träna hunden på.
Rör runt ögon och öron, titta in i och känner efter i området. Lyft mungipan, rör på tänderna och ta på hela nosen. Rör hundens svans, vik den åt sidorna och klappa och rör hunden över mage, rygg och sidor.
Känn efter och peta på hundens alla klor, rör mellan trampdynorna samt mellan. Låt hunden sitta, ligga och stå på ett bord eller trimbord. Vänj även din vovve med att lyfta upp och ned på ett sådant.
Slutgiltigen bör du vänja din pudel med ljud och distraktioner. Den ska inte springa iväg från bordet om den blir distraherad och den ska inte bli rädd av maskinen ljud.
Med alla dessa delar gäller det att du börjar smått och trappar upp. Var noga med att kolla på hunden och läsa av hur din vovve reagerar. Fortsätt aldrig om hunden visar på tydlig oro eller rädsla. Du är det bättre att backa ett steg för att återkomma i framtiden när hunden är mer van.
Du ska vara lugn och metodisk med rätt teknik
Det är mycket viktigt att du har gott om tid och inte känner någon stress. Välj en tid på dygnet då du inte har någon tid att passa och är helt utvilad. En ledig helgdag fungerar ofta utmärkt. Det är också till fördel om du klipper din pudelvalp för första gången när den är utvilad och det inte finns allt för mycket distraktioner omkring (lite distraktioner kan vara till hjälp).
Nedan ser du en tydlig video på hur du kan göra för att klippa en hund som är rädd och tillbakadragen. Dvärgpudeln har dessutom flera tovor men med rätt metodik, en bra klippmaskin och tålamod blir klippningen jättefin och hunden är fortsatt förälskad i sin ägare.
Nedan ser du en video med läsbara instruktioner på en vanlig kortklippning. Friseringen genomförs på en pudelvalp med en ganska tovig päls. Hunden är dessutom ovan med klippmaskinen men med tålamod går det tillslut bra!
Klippningen är genomförd av en kunnig hundfrisör vilket gör den till ett perfekt tillfälle att lära sig!
Pudelfrisyrer - De 4 vanligaste
Det finns väldigt många frisyrer för pudlar. Allt ifrån klassiska lejonklippningar till kortare vardagsfrisyrer används av utställare, hobbyfriserare och vardagliga hundägare. Nedan ser du beskrivningar av de några av de vanligaste frisyrerna och klippningarna som förekommer hos pudlar.
Kortklippt pudel
Den enklaste och sannolikt vanligaste klippning av pudlar. Genom att klippa ned pälsen till en klassisk vardagsklippning minskar du risken för tovor hos din pudel och gör det mycket snabbare för hunden att bli torr.
Du klipper helt enkelt ned pälsen så långt eller kort du önskar den. Vid intresse kan du pröva att klippa mer över ryggen och lämna längre päls kring huvudet för en klippning som lutar åt lejonfrisyren men det är inte nödvändigt.
Lammklippning pudel
Lammklippning, eller toilette moderne är en relativt enkelt och mycket söt klippning. Din pudel kommer likna ett lam med jämnlång, fluffig päls över hela kroppen.
Nosen och tassarna är givetvis rakade för hundens skull men annars finns det hår över hela pudeln.

Det gäller även de härligt fluffiga öronen och toppen av huvudet där det är en "rund" mysig pälstuss. Även svansen är har jämnlång päls men vid svansroten är den helt rakad.
Lejonklippning på pudel

Lejonklippning är en mer avancerad klippning och är därmed även vanligare på utställning.
Pälsen klipps likt ett lejon där övre delen av benen rakas samt bakre delen av ryggen och sidorna. Kring huvudet får pälsen växa långt och ståtligt och kommer likna en lejonman.
Engelsk lejonklippning låter en pudeln behålla en mycket kort päls på bakdelen medan den amerikans typen av pudelklippning rakar bort i stort sett allt.
Vid lejonklippning lämnas över delen av svansen till en mysig och vacker "boll" medan svansfästet klipps kort eller renrakas beroende på typ av lejonklippning.
Terrierklippning på pudel
Terrierklippning är vanlig och utställnings-godkänd klippning. Frisyren liknar klippningen "Toilette Moderne" eller lammklippning väldigt mycket med den enda skillnaden att pudeln är tillåts ha svansen och öronen kortklippta.
Terrierklippningen är populär och fungerar väldigt bra som en vardagsklippning i jämförelse mot andra utställningsfrisyrer som kan kräva väldigt regelbunden och omfattande skötsel. Med det sagt så kräver terrierfrisyren en del underhåll men kan helt klart vara värt det!
Tillåtna utställningsfrisyrer
Planerar du att gå på utställning med din pudel måste du använda dig av en godkänd utställningsfrisyr för att få vara med och tävla. För att få fram en korrekt klippning kan det krävas lång planering. Vi rekommenderar därför att du funderar över när du vill gå på utställningen och börjar sedan planera när och hur du ska klippa din pudel i god tid. Nedan ser du de frisyer som är godkända under utställningar.
Pudlar med "snörpäls" är också godkända om de är klippta till samma frisyer som de någon av de ovan nämnda. Tänk på att läsa de exakta bestämmelserna för hur klippningen ska vara genomförd när under utställning för att vara godkänd. Klipper du enligt en bild utan att ta reda på exakt vad som gäller är det lätt att du missar någon del i frisyer och blir diskvalificerad.
Du hittar exakta instruktioner i raskompendiet för pudlar. (Tänk på att olika och specifika regler kan gälla för vissa tävlingar eller utställningar)
Klippa tassar och nos
Nosen och tassarna bör klippas regelbundet oavsett frisyr. En pudel som har mycket lång päls på nosen och vid tassarna kan få problem eller tycka det är helt enkelt är störande.
Klippning av både tassar och nos går utmärkt att göra med en klippmaskin. Alla ovanstående klippmaskiner fungerar utmärkt för klippning av tass och nos, men tänk på att inte trycka skäret mot trampdynorna eller nosen för att minimera skador, även om det sällan förekommer med de säkra maskinerna.
Nedan ser du två videor på hur du göra för att klippa nos och vid tassarna på en pudelvalp.
Plockning av öronhår på pudel
En del pudlar får hårväxt inuti öronen. Det kan vara störande för pudeln men är sällan något farligt så länge du ser till att det inte växer för mycket. Har hunden mycket hår i öronen kan risken för infektion öka kraftigt.
Lyckligtvis är det väldigt lätt att plocka bort hårstrån därifrån. Du kan helt enkelt använda handen (med en handske om du tycker det känns äckligt) för att rycka ut stråna. Tänk på att inte ta många strån samtidigt då det kan göra ont för hunden. Några enstaka strån är sällan något problem att avlägsna.
Du kan också använda dig av en hårdragare. Med hjälp av en sådan minimerar du risken att orsaka smärta för din hund då det är betydligt smidigare än att dra ut hårstrån ur öronen med fingrarna.
Efteråt kan du använda en torr eller lätt fuktig tuss för att torka ur örat och få med alla strån som eventuellt ligger kvar. Nedan ser du en video av Svenska pudelklubben där de visar precis hur enkelt det är.
Underhållning av hundtrimmern och klippskär
Genom att rengöra och underhålla klippmaskinen efter varje användning kommer hållbarheten öka rejält och du kommer spara flera tusenlappar på att slippa köpa en ny. Efter varje klippning bör du borsta av och plocka bort skäret om det är möjligt. Se till att den är ren och helt torr innan du lägger undan den för förvaring.
Vi rekommenderar även att du använder dig av klippolja. Det bidrar till att skärets hållbarhet kraftigt genom smörjning och låter klippningen gå extra smidigt. Klippolja för en hundtrimmer är inte någon som irriterar huden utan är helt enkelt för att du maskinen inte ska slitas lite mycket trots den intensiva klippningen.
Vanliga frågor om pudlar och hundklipp
Fäller pudlar päls?
Pudlar fäller inte någon päls och är därför en av de få raser som fungerar i hemmet om du avskyr hår överallt. Istället fortsätter deras päls att växa vilket betyder att du måste klippa hunden och genomföra viss pälsvård för din pudel.
Måste pälsen klippas på pudlar?
Man måste inte klippa pudlar men det är verkligen rekommenderat eftersom pudeln inte fäller som du kunde läsa om ovan. En pudel som inte får sin päls klippt kan därför få en väldigt lång och framför allt, tovig päls. Det är särskilt viktigt runt öron, nos och tassar då långt hår på dessa områden kan vara väldigt störande för din hund.
Hur mycket pälsvård kräver en pudel?
Pudeln kräver viss pälsvård men verkligen inte mycket. I jämfört med vissa andra raser som knappt kräver någon skötsel av pälsen alls kan pälsvården för en pudel kännas påtaglig men i förhållande till de flesta raser är pudeln någonstans i mitten.
Är det svårt att klippa en pudel?
Att klippa en pudel är inte svårt, särskilt inte om du göra rätt från början. Vi förstår om det kan kännas jobbigt eller utmanande men i värsta fall växer pälsen ut igen! Använder du dig av en bra klippmaskin är risken att den skulle nypa pudeln i skinnet näst intill obefintlig, någon som annars kan vara en oro för många.
Är pudlar allergivänliga?
Pudlar är inte allergivänliga men de är heller inte opassande för en person med pälsallergi. Faktum är att det inte finns några helt allergivänliga raser då problemet som uppstår mellan hunden och personen sällan beror på endast pälsen.