21 september

Afrikansk lejonhund – Allt om rasen Rhodesian ridgeback

0  Kommentarer

En stor, pålitlig hund som älskar att röra på sig. Den afrikanska lejonhunden som egentligen heter Rhodesian ridgeback korsades med andra jakthundar i södra Afrika för att avla fram en drivande hund som var stor, kraftigt, snabb och med god kondition. Efter många år hade man den ideala drivande hunden.

Dessa modiga hundar användes för att hjälpa människan med jakt genom att trötta ut bytet. Dessa byten ska till stor del ha varit lejon. Det förklarar också namnet Afrikansk Lejonhund. Man använde flera hundar som ställde och ibland drev lejonet tills jägaren kunde dräpa det.

rhodesian ridgeback i svensk vinterR

Drivande hundar driver vilt med sitt skall och hjälper på så sätt jägaren att få bytet dit han vill. Ställande hundar å andra sidan upprepar ett rytmiskt skällande som kallas ståndskall. Ståndskallet gör att viltet koncentrerar sig på hunden, och stannar upp. När det gällde lejonjakt var lejonhundens uppdrag troligtvis en kombination av både driv och ställ. Lejonhundens goda sök- och spårningsförmåga var antagligen också bidragande till vad som gjorde den här hunden så framgångsrik på savannen.

Lejonhunden i dagsläget

Rhodesian ridgeback kommer som sagt ursprungligen från södra Afrika. Här i Sverige ingår hundrasen i en grupp av hundar som heter "Drivande hundar samt sök- och spårhundar" hos svenska kennelklubbens klassificering. Den första rasstandarden nedtecknades 1922.

Nu för tiden används denna ras sällan som jakthund utan främst som sällskapshund. Detta betonar även den svenska kennelklubben på sin webbplats. Rasen har också visat sig vara väldigt framgångsrik vid bland annat eftersök.

Att skaffa en rhodesian ridgeback

Den afrikanska lejonhunden är en ras som kräver en hel del kunskap från dig som ägare. Ifall du funderar på att skaffa en rhodesian ridgeback är det du bör förvänta dig en ras som är relativt krävande.

Som en första hund till en ägare utan erfarenhet finns det andra raser som kommer göra ditt liv lättare en Rhodesian ridgeback. Du borde dock inte låta det avskräcka dig om du känner dig väldigt dragen till just denna rasen. Den är underbar på så många sätt!

rhodesian ridgeback tittar rakt in i kameran och springer i snö

Vill du verkligen ha en afrikansk lejonhund som din första hund är det klokt att förbereda dig genom att läsa på mycket om rasen och hur du hanterar olika utmaningar med rasen. Var bredd på att gå med hunden på lydnadskurser och lägga ner mycket tid på miljö- och socialträning när din hund är valp/unghund.

Du bör med fördel leva ett aktivt liv med närhet till natur för att välja denna ras. Den är känd för att vara väldigt intensiv tidigt i sitt liv. Tålamod och tydlighet i uppfostran är kvalitéer som hunden kommer att må bra av. 

Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige

Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige (SRRS) är en specialklubb inom Svenska Kennelklubben (SKK). SRRS har i dagsläget 1300 medlemmar. All SRRS verksamhet bedrivs av medlemmar som arbetar ideellt på sin fritid. 

"Du som medlem är därför alltid varmt välkommen att kontakta någon i den centrala eller din lokala styrelse för att anmäla ditt intresse av att vara med och bidra aktivt till verksamheten"

Detta skriver klubben på sin hemsida. Läs mer på Specialklubben rhodesian ridgeback Sveriges webbplats om du vill engagera dig i verksamheten. Där hittar du också mer information om rasen. Bland annat mycket matnyttig info om du funderar på att skaffa en lejonhund.

Facebookgruppen Rhodesian Ridgeback SVERIGE

En utmärkt samlingsplats för alla som redan äger en Rhodesian Ridgeback är Facebookgruppen för rasen som heter Rhodesian Ridgeback SVERIGE. Det är det största & officiella gruppen om rasen. Har du en Rhodesian Ridgeback och är ännu inte medlem där rekommenderar vi att du går med för att träffa andra ägare och dela dina upplevelser och erfarenheter med rasen.

I gruppen hittar du bland annat tips om uppfostran, avel och kurser.  Ett perfekt ställe att ställa dina frågor eller dela med dig av något snabbt till andra RR ägare.

Den här gruppen är alltså bara för ägare av Rhodesian Ridgeback. Du som bara funderar på att skaffa en RR hänvisas till SRRS för mer information. Du kan även gå med i den andra öppna facebookgruppen som vi nämner senare i artikeln.

Funderar du på att skaffa en Rhodesian Ridgeback valp?

Den är videon ger den bästa introduktionen till rasen på bara 4 minuter. Den visar exakt vad rasen är känd för samt vad nyblivna ägare bör tänka på och ha som vana! Den rekommenderas till alla som funderar på att skaffa en Rhodesian Ridgeback eller bara vill lära sig mer om rasen.

Rhodesian Ridgeback i Sverige - öppen grupp

Det finns också en mindre facebookgrupp för rasen som heter Rhodesian Ridgeback i Sverige. De har liknande namn vilket kan vara förvirrande, men det är alltså två olika grupper.

Den här gruppen är till skillnad från den första gruppen öppen för alla. För att delta i konversationen krävs det alltså inte att du äger en hund redan. Den här gruppen är ett bra ställe att nätverka och hitta tips på en bra uppfödare för dig som funderar på att skaffa en Rhodesian Ridgeback valp. 

Utseendet hos Rhodesian Ridgeback

rhodesian ridgeback information om rasen

Den afrikanska lejonhunden är en ganska stor och atletisk hund. Hanarna har en mankhöjd mellan 63 och 69 cm medan tikarna, som är något kortare brukar landa mellan 61 och 66 cm.

Trots sin storlek är Rhodesian ridgeback mycket smidig. Den rör sig elegant och ytterst sällan med någon synlig klumpighet på såväl en gata som en jobbig skogsstig.

Deras kroppsbyggnad är optimal för äventyr och fysiska aktiviteter vilket är en central del i vad hunden älskar; att röra på sig. Rasen finns i olika nyanser av en ljus ”vete”-färgad päls till mörkare röd med vita fläckar. Dessa vita områden syns främst kring tassarna och bringan.

Det som ger hunden sitt namn, ridgeback är just ”ridgen”. Det innebär att pälsen på hundens rygg växer delvis i motsatt riktning vilket skapar vad som kallas just en ridge där pälsen som pekar åt olika håll möts. Ridge betyder bergsrygg och back betyder att bergsryggen finns på hundens rygg.

Den afrikanska rasen varierar en del i vikt men brukar vara mellan 29 och 34 kilo tung för tikar medan en hane är i regel aningen tyngre på omkring 36 till 41 kg.

Pälsvård och badning

Lyckligtvis kräver rasen inte någon regelbunden pälsvård trots sin Ridge. Tack vare sin korta päls är dessa naturligt renliga hundar väldigt lätta att ta hand om.

Har du din hund som en vanlig sällskapshund i hemmet kommer inte hunden att fälla under någon särskilt period utan tappar lite hår hela tiden. Det är absolut inte så farligt som det låter och du behöver inte oroa sig för att få hår över hela bostaden. Du kan borsta genom hundens päls någon gång i månaden för att minska mängden hår i hemmet ännu mer men det behövs inte.

Dessa hundar är renliga i sin natur och har ingen tydlig hundlukt. Blir din hund smutsig efter ett äventyr kan du bada den utan problem för att skada pälsen.

De dreglar inte mycket förutom då de vet att mat är på väg eftersom att denna ras älskar att äta. Tänk på det när du matar din hund så att du inte ställer fram hela säcken och går där ifrån. Låter du hunden äta så mycket den vill kommer den att bli överviktigt och få ett förkortat liv.

Mentalitet och temperament

Den så kallade afrikanska lejonhunden har med sig sina mentala egenskaper från den tiden när den avlades för jakt på lejon. Den är stark, uthållig och modig. Eftersom rasen avlades för att fungera som jakthund har dessa vovvar en hel del naturliga jaktinstinkter kvar än idag. Hunden kan därför användas som drivande hund men också till eftersök.

Rhodesian Ridgeback springer och apporterar i höstlöven


De är också duktiga som vakthundar och kommer att varna om någon främling som inte får komma på besök kommer innanför dörren. Rhodesian Ridgeback hundars mentalitet gör att vissa väljer rasen bara för att ha en bra vakthund.

Är det okej för ägaren att besöket kommer är det sannolikt att din vovve inte kommer bry sig om den främmande personen. De är nämligen ganska obrydda om främmande personer de inte känner. Man kan tänka sig att de har en bra fingertoppskänsla. 

Olika individer av rasen kommer visa på olika mycket känslor. Vissa ridgeback-hundar kommer vara väldigt känslosamma medan andra är betydligt mer återhållsamma och håller det inom sig.

Rhodesian ridgeback från Södra Afrika

Detta kommer du att märka när du lär känna din hund och kan vara svårt att förutse när hunden är valp. Av just denna anledning kräver afrikanska lejonhundar en hel del uppfostran och vill ha en ägare med tidigare hunderfarenheter.

För att underlätta försöker de flesta uppfödarna ge en individspecifik mentalitetsbeskrivning. Detta kan som sagt vara svårt men en kunnig uppfödare är den bästa personen du kan vända dig till för att få veta mer om valpen innan du köper den.

Som sagt kräver dessa hundar en god uppfostran men går det att genomföra kommer din vovve bli en fantastisk sällskapshund.

De trivs utmärkt i familjer och kommer sannolikt att välja en favorit i flocken som den håller sig till. Det är vanligtvis personen som huvudsakligen genomför uppfostran och ansvarar över familjen.

Hälsa och förväntad livslängd för Afrikansk Ridgeback

rhodesian-ridgeback-springer

I grund och botten är rasen frisk och hälsosam. Det förekommer en del problem men inga vanligt förekommande livshotande hälsofaror.

Dermoid Sinus (DS) drabbar fem procent

Omkring fem procent av dessa rashundar har hudproblem men är som sagt inget livshotande utan en enkel missbildning. Dermoid Sinus (DS) heter denna välkända defekt. Den har sannolikt funnits inom rasen sedan tidigt i dess historia.

Uppfödaren kontrollerar vanligtvis hundens hälsa och informerar dig om vad du bör tänka på i samband med köpet för att hålla hunden frisk.

Övriga problem

Utöver hudproblemen händer det att lejonhunden har problem höftlederna och armbågen. Det pågår i dagsläget undersökningar och forskning för att i framtiden kunna utesluta dessa problem helt och hållet, fokusen ligger i första hand på hudproblemet som Svenska Kennelklubben hoppas på vara av med inom några år tack vare DNA-tester.

Relativt kort livsspann

Dessa hundar lever tills de är omkring 10 till 12 år och går därefter bort likt många andra stora hundar. Väljer du en ras som är mindre kommer de vanligtvis att leva längre.

Detsamma gäller för stora hundar fast åt andra hållet. Exempelvis lever en Grand Danois, som är världens största hund, endast åtta år i snitt. Varför en stora hundar som grand danois och rhodesian ridgeback lever kortare liv har inte forskarna lyckats hitta svaret på än. Vi skriver lite om detta i vår artikel om hundars åldrande.

Hur mycket kostar en Ridgeback?

Priset ligger någon stans mellan 15000 och 25000 kr beroende på uppfödare och hur det ser ut med kullar i dagsläget. Priset kan komma att variera men landar vanligtvis någon stans inom de ramarna. Priset kommer, likt allt annat öka med tiden men det borde inte vara något att oroa sig över.

För att säkerställa att du har råd med allt annat som behövs för att hunden ska må bra kan du kika in djursajtens kostnadsguide för hundar. Där kommer du lära dig allt du behöver veta för att lägga en stadig budget för alla hundkostnader som kan tänkas komma.

Att köpa en lejonhund som valp

När det kommer till att köpa valpen gäller det att du tänker på en del saker innan.

Räkna med att:
  • Rasen kräver mycket aktivering och rörelse 
  • Det krävs en hel del socialträning  
  • Valpen ska kontrolleras av uppfödare för sjukdomar
  • Rasen kräver att du uppfostrar den tydligt, tidigare hunderfarenhet är mycket fördelaktigt

Trots att den afrikanska lejonhunden kräver en hel del uppfostran är det relativt enkelt att lära den grundliga saker. Kommandon såsom sitt, ligg, tyst med mera brukar gå fort att lära hunden. Dessutom ska det inte vara någon större utmaning att få hunden rumsren då de är väldigt renliga i grunden.

Skäller Rhodesian ridgeback mycket?

Rasen är som sagt mycket bekväm av sig och kommer därför inte att skälla utan anledning, de tycker inte att det är nödvändigt att lägga energi på skall utan mödan värt.

 Det händer att dessa hundar börjar skälla i ”onödan” och då är orsaken ofta brist på stimulans. Detta bör inte vara något problem då du inte bör skaffa denna rasen om du inte är beredd på att aktivera din hund mycket genom olika äventyr.

Andra oönskade ovanor hos lejonhunden

Finns det några mindre önskvärda vanor hos hunden? Denna ras är skötsam och kommer inte att ställa till med problem så länge den får det den behöver. En väluppfostrad hund av rasen ridgeback som har fått ordentligt med aktivering och stimulans kommer att ligga lugnt i gräset utan oro.

Har din vovve inte fått röra sig så mycket den önskar kommer den troligtvis försöka hitta på något själv och kan riskera att rymma om du har den i en hundgård eller på annat sätt inhägnad. Risken för att hunden gräver gropar och äter jord är minimal, om vovven är stimulerad.

Som du har märkt genom att läsa detta stycke handlar nästan alla ovanor om att hunden ska aktiveras ordentligt och regelbundet. Det är just det jag vill att du tar med dig från denna artikel: den afrikanska lejonhunden Rhodesian ridgeback kräver mycket motion!

Avslutande tankar om Rhodesian Ridgeback

Med en grund som drivande jakthund som användes i lejonjakt kräver denna hund mycket fysisk stimulering. Kan du som ägare ge en tydligt och klar uppfostran samt motionera din vovve var dag kommer denna hund bli en optimal sällskapshund och en trogen kompis i flera år framöver.

Det tar tid att uppfostra dessa hundar och rasen är känd att vara krävande under tiden som valp och i sina tidiga vuxenår.

Du bör räkna med att behöva gå lydnadskurser om du inte är väldigt erfaren inom hunduppfostran och att träna hunden i olika miljöer samt bland andra människor och hundar är viktigt för framtiden

Vanliga frågor och svar om rasen

Är Rhodesian ridgeback en aggressiv hund?

Rhodesian Ridgeback är inte aggressiv som ras. Det är normal att rasen accepterar kontakt med en främmande person utan att visa aggressivitet. I rasstandarden står följande: "ett värdig, intelligent uppträdande, vara reserverad mot främlingar utan att visa aggressivitet eller skygghet”". Hälsningen kan möjligen vara kortfattad och det är inte säkert att hunden uppmuntrar till kontakten.

Är Rhodesian Ridgeback en allergivänlig hund?

Rhodesian Ridgeback är inte en allergivänliga ras. Det betyder inte att allergiker inte kan klara av dem. Det är individuellt vilken ras som framkallar allergisk reaktion. Testa att försiktigt besöka en kennel, umgås med rasen och se hur personen reagerar ifall du är osäker. Du kan läsa mer om allergivänliga hundraser här.

Hur mycket motion behöver en Rhodesian Ridgeback?

Rhodesian Ridgeback kräver mycket och varierad motion. Idealt är ett par timmar varje dag. Motionen kan bestå av promenader i olika miljöer eller vistelse på en rymlig plats med möjlighet att få leka och "rusa av sig". Fysisk aktivering ska gärna kombineras med mentalt aktivering såsom spårning, lydnad, agility eller rallylydnad.

Hur är rasen Rhodesian Ridgebacks temperament?

Den afrikansk lejonhunden är lojal, viljestark, busig och tolerant. Det är också en intelligent ras men framförallt är den en riktigt bra och pålitlig familjehund. Rasen kräver dock en konsekvent och vänlig uppfostran och helst en ägare med tidigare hunderfarenhet.

Är det vanligt med sjukdomar hos Rhodesian Ridgeback?

Rhodesian ridgeback vanligtvis en frisk hund. Dermoid Sinus är en icke livshotande välkänd huddefekt som drabbar ungefär 5% av individerna. Det förekommer mer sällan problem höftlederna och armbågen. Forskning pågår för att utesluta dessa problem även de få individerna med hälsoproblematik.

Hur mycket vägen en Rhodesian Ridgeback?

En Rhodesian Ridgeback når vanligtvis en vikt mellan 29 - 41 kg. Tikar väger mindre medans hanhundar når en vikt närmare toppen av intervallet. Läs mer hundens storlek och utseende tidigare i artikeln.

Vilken uppfostran behöver en Rhodesian Ridgeback valp?

En Rhodesian Ridgeback är både intelligent och lättlärd men kräver kontinuerliga och nya utmaningar för att engagera sig. En Rhodesian Ridgeback ska uppfostras med på ett vänligt och respektfullt sätt. Du behöver vara tydligt och konsekvent med din unga hund framförallt upp till två års ålder.

Länkar för mer information om rasen:

Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige:
https://srrs.org/

Facebookgruppen Rhodesian Ridgeback SVERIGE:
- Endast för ägare av Rhodesian Ridgeback https://www.facebook.com/groups/rrsverige

Facebookgruppen Rhodesian Ridgeback i Sverige:
- Öppen för alla
https://www.facebook.com/groups/473495976104697

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Afrikansk lejonhund – Allt om rasen Rhodesian ridgeback