18 februari

Bästa vakthunden – 13 raser som beskyddar din egendom med framgång

2  Kommentarer

Hundar har nyttjats av människan för att vakta egendom och varna om inkräktare sedan urminnes tider.

Att vissa hundar är så bra på att vakta har att göra med deras skärpta sinnen och deras fallenhet att vara uppmärksamma och reagera snabbt när ett möjligt hot närmar sig. Att som krävs är en bra uppfostran och rätt träning.

Att rasen har en fallenhet till att vakta är avgörande. Den ska dessutom vara lätt att tränas till att utföra uppgiften på ett bra sätt.

Utseendet är också viktigt. En bra vakthund har en kraftig kroppsbyggnad, ska upplevas respektingivande och ha en förmåga att framstå som farliga mot oönskade besökare, vilket gör att de fasas av just dessa.

Med sitt utseende kan vissa raser göra den typiska inbrottstjuven mer avskräckt från att genomföra sitt brott än andra. Vakthundsraser som Dobermann, Schäfer eller Rottweiler ser både avskräckande ut och har ett respektingivande läte med sina kraftiga skall.

Tjuv som försöker bryta sig in i en villa

Dobermann

Rottweiler

Schäfer

Hundar har mycket långt bakåt i tiden en historia som rovdjur. Det finns finns spår i vakthundarnas gener att sätta hårt mot hårt.

Vissa raser har dock selektivt avlats bort från dessa instinkter. Andra har andra avlats mer till förmån för förmågor som att skydda, vakta och försvara utifrån den träning de får. När situation kräver kan de hantera situationen på ett bra sätt.

I dagsläget, särskilt i Sverige, är det vanligare att man har en vakthund för andra syften än just vakt. Till exempel som sällskapshund, jakthund eller arbetshund. Renodlade vakthundar är inte lika vanligt. 

Vilken är den bästa vakthunden?

Det är kanske inte så förvånande att flera av de hundar på den här listan är samma hundar som förekommer hos polisen och militären.

Just på grund av att det är smarta, respektingivande och bra på att försvara och vakta. Raser som Tysk schäfer, Rottweiler, Dobermann är samtidigt bra på att lära sig och kan relativt enkelt tränas till att utföra olika uppgifter.

Viktiga egenskaper hos en bra vakthund är bland annat temperament, tålamod, uppmärksamhet och lojalitet men vilken kombination av dessa egenskaper gör egentligen den bästa vakthunden?

I den här artikeln listar vi 13 raser som vaktar hemmet effektivt. Vi lär också känna deras egenskaper som gör dem till ett bra alternativ att välja som vakthundar.

Då vakthundar ofta lever med dig och din familj när den inte vaktar är det många andra egenskaper än just egenskaperna att vakta som kan spela in när man väljer ras.

Som till exempel hur den här att uppfostra och dess beteende överlag. Därför kommer vi gå längre och prata om rasernas egenskaper bortam vakt också.

Dessutom går vi igenom vad som är viktigt för att en hund ska vakta hemmet på ett tryggt och effektivt sätt utan risk att skada personer som faktiskt är välkomna i hemmet.

De 13 bästa vakthundarna

Schäfer - Den klassiska polishunden

Den ras som de flesta tänker på när de hör “vakthund” är sannolikt schäfer.

Denna hund är den klassiska polishunden som används tack vare dess lojalitet, intelligens och pålitlighet. En noggrant uppfostrad och korrekt tränad schäfer är den perfekt vakthunden. 

Enligt Wikipedia finns det 400 polishundar i Sverige och drygt 70% av dessa är tyska schäferhundar.  Det säger något om rasen popularitet när det kommer till att tränas till att utföra olika uppgifter som behövs sig inom ordningsmakten. 

Den tyska schäferhunden är robust och stabil med kraftfulla muskler. Rasen är mellan 55 och 65 centimeter i mankhöjd där hanarna är lite större än tikarna.

Du kan välja mellan en normalhårig schäfer som har ganska kort päls eller en mer långhårig variant. Den klassiska pälsen är svart med bruna eller mörkt röda tecken men en helt svart päls förekommer.

Schäfern tränas och används också inom försvarsmakten. Det förekommer också att den tränas av försvarsmakten och säljs vidare till olika väktarbolag eller andra som behöver en skicklig vakthund.

Hos försvarsmakten hander det att dessa hundar genomgår olika tester som en del av träningen. Den är videon visar hur en schäfer klarar sig genom olika tester:

Kort och gott får du en utmärkt vakthund som med rätt träning blir en av de bästa möjliga vakthundarna som finns tillgängliga. Tänk också på att rasen har lite mer hälsoproblem än den genomsnittliga rasen, sannolikt på grund av den krävande träningen de ofta utsätts för.

Riesenschnauzer - Används inom polis och militär

En svart Riesenschnauzer står vid en vacker sjö

Den storbyggda hundrasen Riesenschnauzer härstammar från Tyskland där den främst används som polis- och militärhund men på senare år  är det allt vanligare med rasen som sällskapshund. Rasen benämns ibland som Giant Schnauzer också. 

Till utseendet är Riesenschnauzer mycket lik en vanlig schnauzer fast i större format. Den har givetvis det ikoniska "skägget" som även namnger dessa raser.

Dessa hundar blir som sagt stora med en mankhöjd som ofta går emot 70 kg. Deras vikt varierar en hel del beroende på individ och kön då tikar ofta väger något mindre. Räkna med att hunden blir maximalt 47 kg men kan väga så lite som 35 kilo.

Hunden inställning till livet i allmänhet är mycket god. Den är arbetsvillig och gillar att röra på sig. Familjekänslan är kraftig vilket skapar en naturlig vaktinstinkt och gör att Riesenschnauzer lämpar sig utmärkt som just vakthund. Dessa hundar är sociala och kommer gärna och hälsar om besökaren är välkommen.

Pälsen kräver en del skötsel, en gång varje kvartal bör pälsen lätt trimmas. Vi behov går det även att klippa pälsen men är oftast ett sämre alternativ då både pälskvalitén och färgen kan ändras.

Dobermann - Respektingivande tuffig

En ras med ett utseende som inger respekt och ståtlighet. Dobermann är en kraftig hund som används regelbundet som polis eller försvarshund. Det går nämligen utmärkt att träna dobermann till att skydda dig vid attacker eller liknande.

Hunden kan av många anses vara läskig och aggressiv. Detta gäller endast om rasen får inkorrekt uppfostran. Tränas valpen rätt från tidig ålder blir den fredlig, vänlig och utmärkt som vakthund. Dobermann har ett livligt temperament och stor jaktlust och bör därför aktiveras ordentligt dagligen för att hålla sig lugn och inte bli rastlös. 

Rasen är stor, hanar uppnår ofta 70 cm i mankhöjd och väger omkring 42 kilo medan tikarna är lite kortare och väger ett par kilo mindre.

Den stabilt byggda kroppen har ett kvadratiskt utseende där kraft, elegans och respekt är passande ord. Den svarta eller bruna pälsen är lättskött och kräver ingen pälsvård, underull saknas också.

Sammanfattningsvis kan man säga att dobermann är en av de trevligaste vakthundarna som finns så länge uppfostran sker korrekt från tidig ålder med fokus på kärlek om omtanke.

Rottweiler - en perfekt vakthund

Rottweiler hund med lång historia och räknas till en av de äldsta hundraserna med ursprung som kan dateras ända tillbaka till romartiden. Det är en hund med många goda sidor.

Den lämpar sig bra att ha som sällskapshund med rätt träning. Det gör också ett gediget jobb som bruks- och tjänstehund när det tränas för detta. Dessutom är Rottweiler godkänd som polishund i Sverige och förekommer inom ordningsväsendet i olika länder.

Rasen har en mentalitet och inställning till livet inte är särskilt lätt att sätta ord på utan att uppleva det. Det brukar beskrivas som vänlig, arbetsam och nervfast.

Rasen är klok och orädd vilket gör det till en perfekt vakthund. Den kommer alltså inte tveka för att skydda dig men risken för en missvisad attack är minimal med korrekt uppfostran.

Rottweiler har en fallenhet för kamp, jakt och vakt. Det är en tuff hund och som kan försöka sig på att vinna lite spelet i dominans en okunnig eller naiv innehavare som inte tar den på allvar. Innan du skaffar en

Rottweiler behöver du läsa på och lära sig vet hur man ska handskas med rasen på ett kompetent sätt. På det sättet kan du vara en hundägare som får en underbar sällskapshund och en som lyckas skapa en stabil grund byggd på respekt och samspel. 

Rasen är stor och kraftigt byggd. Mankhöjden för hanar är över 60 cm upp till hela 68 cm medan tikarna är något mindre mellan 56-63 cm.

Pälsen är tät och gov i färgen svart med bruna fläckar som har svagt röda nyanser. Pälsen behöver ingen rejäl omvårdnad och kan rengöras vid behov i form av bad.

Borstning är dock rekommenderat i samband med att hunden fäller för att undvika att vakthunden lämnar hår över hela hemmet.

Staffordshire Bullterrier - Kamphunden Staffe 

hund med svart päls

Staffordshire Bullterrier eller Staffe som den också kallas har en historia som kamphund men som i dagsläget inte avlas med hundhetsning i syfte sedan det blev olagligt i Sverige. I dagsläget är rasen en utmärkt sällskapshund som även presterar bra på utställningar.

Tack vare sitt förtroendegivande utseende och kärlek till ägaren kan staffe fungera som en vakthund. Den bidrar med trygghet och kärlek men kommer sällan göra mer än att varna om inkräktare genom att skälla.

Viktigt är att du kommer ihåg att rasen inte är någon utpräglad vakthund som avlats för att vakta, men kan som sagt fungera helt okej för ändamålet. De som köper en staffe köper den för dess härlighet som ras och inte för att ha en vakthund.

Rasen kräver mycket kärlek och närhet. Beröring är särskilt uppskattat. Hunden är sociala och aktiv som tillsammans med sina råa styrka gärna utöver hundsporter eller krävande aktiviteter. Trots historien som kamphund är Staffe en ras som sällan visar på aggression, något som är mycket viktigt för vakthundar så de inte riskerar att attackera välkomna personer.

Rasen kräver inte mycket skötsel sett till pälsvård och hygien men vill som sagt ha mycket närhet och uppmärksamhet. Gör du ett bra jobb från början kommer hunden med säkerhet vara en trevlig vän för dig under en lång tid framöver.

Dessa hundar är kraftigt byggda och har en imponerande styrka trots deras mellanstora mankhöjd. mellan 36-41 cm är vanligt med en vikt mellan 11 och 17 kilo där hanar ofta väger lite mer än tikar. Den lättskötta pälsen finns i flera olika färger, däribland röd, vit, svart samt blandningar av dessa.

Puli - Vakthunden med unikt utseende

Puli är en hundras som sticker ut från de raserna vi hittills har presenterat i vår lista med vakthundar.

Den har inte utseendet man skulle förvänta sig hos en vakthund. Samtidigt vill vi bredda våra tips på vakthundar och jag är övertygad om detta är en vakthund som tilltalar några av er.

Puli härstammar från Ungern. Det är en vattenhund som förr används för vallning av får. I dagslägen används den fortfarande som vallhund men har blivit mer vanlig som sällskapshund inom hundsporterna lydnad och agility. Det är också en hund med vaktinstinkt.

Den är en mjukare variant om fortfarande är uppmärksam och kan varna om inkräktare.  Den vaktar och beskyddar ditt hem bättre än många andra raser samtidigt som den är en underbar sällskapshund som är lika söt som den ar rolig och mysig.

Puli är en frisk hund utan vanliga sjukdomar. Rasen är självständig, lättlärd och energirik. Den har god mentalitet som passar utmärkt för en vakthundar. Egenskaper såsom uppmärksamhet och orädd är vanligt hos Puli.

Pälsvården är minimal och behöver inte kammas eller borstas. I hundens tidiga ålder rekommenderar vi att du lägger extra uppmärksamhet för att underlätta framtiden. När hunden närmar sig 10 månader börjar pälsen bilda “snören”.

Håret samlas alltså och flätas tätt ihop. Du bör hålla ett öga på dessa snören och hjälp till att separera ifall samlingarna blir för stora, särskilt runt tassar. När hunden är omkring 5 år bör pälsen vara färdigväxt och fullständig.

På bilden ovan ser du en valp. Hunden blir betydlig större än så. Omkring 40 cm i mankhöjd är vanligt.

Afrikansk lejonhund - Rhodesian Ridgeback

Rhodesian ridgeback är en stabil, stark, modig och pålitlig hund med viss vaktinstinkt. Det som ger rasen sitt namn är pälsen  på ryggen. En del av pälsen går åt motsatt håll än resterande delar och skapar på så sätt en “ridge”, alltså en lite upphöjning eller kant. 

Hunden har används inom jakt sedan flera år tillbaka men används i dagsläget primärt som sällskapshund. Du som är intresserad av en Ridgeback bör redan leva ett aktivt liv i naturen då dessa hundar kräver mycket motion och rörelse.

Som sagt har rasen en historia inom jakt vilket bidrar till vissa fördelar som vakthund. Problematiskt är dock att vissa hundar kan vara lite tillbakadragna, blyga och rädda. Något som sällan är önskvärt hos en vakthund. Du bör därför prata lite extra med uppfödaren och be om mentalitets-beskrivning.

Hunden är ganska stor och har en mankhöjd omkring 66 för hanar och 63 för tikar. Kroppsbyggnaden är smidig och rejäl vilket i kombination med den mörkt röda pälsen skapar en ståtlig hund. Pälsen kräver inget direkt pälsvård och du kan istället lägga full fokus på den krävande uppfostran.

Tysk mellanspets - Ej att underskatta

Nu kommer vi till en hundras jag själv har en extra varm och nära relation till. Jag har nämligen vuxit upp med en mittelspitz och har således en särskild typ av erfarenhet av rasen.

Den tyska mellanspetsen är en ras som sällan uppmärksammas när de talas om vakthundar. Hundar av denna rasen har ett utseende som sällan är efterfrågat hos en utpräglad vakthund då de är små och rätt söta, men skenet kan bedra. 

Rasen har lätt till skall och är mycket uppmärksam. Den kan med relativt lite träning bli en mästare på att alarmera om intrång.

Skallet är intensivt och när man hör det låter det som att det kommer från större och kraftigare byggd hund än den du ser på bilden ovan och i videon nedan.

Hunden vaktar och varnar och kan lyckas skrämma bort inbrottstjuvar innan de tar sig in med sitt rejäla och offensiva skall.

Om inkräktaren kommer så längt i inbrottet att denna möter mellanspetsen öga mot öga skulle jag säga att denna ligger i lä som vakthund jämfört med flesta andra hundarna på den här listan, främst på grund att att den är liten och inte särskilt stark.

Den är videon visar hur snäll och söt rasen ser ut, samtidigt ska man också komma ihåg att den har förmågan att se riktigt grym och läskig ut när den försvarar sig själv. 

Mittelspitz används som en trevlig sällskapshund som gärna följer med på aktiviteter. Den har en stark familjekänslan och gillar därför inte att bli lämnad ensam när familje åker iväg på äventyr. Rasen är positiv, glad och trivs med en aktiv livsstil. Lång promenader och fjällvandringar får gärna varieras med agilityträning. En kväll i soffan är dock inte som mellanspetsen har något emot.

Pälsen är lång och kräver borstning med jämna mellanrum för att hålla sig fri från tovor, särskilt kring de spetsiga öron. Dessa hundar finns i flera färger, vit, svart och gyllenbrun är vanligast.

Kuvasz - pålitligt vakthund

Kuvasz är en vakthund som härstammar från Ungern där har en lång historia. Enligt författaren Guvener Isik som skrivit böcker om rasens ursprung kan Kuvasz avlat av ungrare i över 2500 år.

I hans böcker resonerar han också om att namnet kan ha en koppling till det arabiska ordet Kavvâs som betyder ungefär beskyddare eller livvakt. 
 
Kuvasz har använts för att beskydda boskap från rovdjur såsom varg och björn men också för att hålla människor med elaka avsikter borta.

I dagsläget används rasen för att vakta boskap likt förr i tiden men mer vanligt är att de agerar sällskapshund i  hemmet.

Hunden är inte ömtålig eller särskilt känslig och fungerar därför bra med både barn och andra djur.

Hunden har en stark känsla för sitt revir och bör därför miljötränas mycket och tidigt för att undvika problem i framtiden när ni åker iväg på äventyr eller besöker någon annan familj med hundar.

I hemmet är Kuvasz mysig och älskar beröring genom social kontakt. Den kan vara aningen tillbakadragen mot nya djur och människor vilket är vanligt hos vakthundar likt denna ras.

Hunden är självständig med en egen vilja, därför krävs det erfarenhet från dig som ägare om hunden ska göra som du säger och inte som den själv vill. I tidig ålder kan rasen upplevas som krävande, ansträngande och jobbigt men blir snabbt enklare att sköta efter valpstadiet.

Den här videon berättar en historia om en fåraherde vars får attackerades av en varg. Tack vare att han hade en vakthund av rasen Kuvasz säger Istvan Haluska att fåren räddades från vargen. Det finns engelska undertexter till videon, men du måste på knappen längst ner till höger när du ser videon.

De är stora hundar som blir omrking 70 cm höga med en vikt från 37-62 kilo där tikarna väger betydligt mindre än hanarna. Rasen har en mjuk underull med tjockt täckhår i lockig och vågig utformning. Pälsen är vid och smutsavstötande vilket gör det enkelt att rengöra.

American Staffordshire terrier - Amstaff

amstaff springer i vatten

Med en historia som kamphund har denna rasen en kraftigt byggd kropp med rejäla muskler som sträcker sig från benen till bringan. Amstaff, som den också kallas registrerades först 1991 i Sverige då man inte längre ansåg att hunden avlades med fokus på kamp.

I dagsläget är amstaff en social och uppskattad hund som trivs med rörelse. Det är en ras som passar utmärkt som vakthund med kräver korrekt uppfostran, gärna av ägare med tidigare erfarenhet av hundar.

Rasen har en kort och lättskött päls som inte kräver mer än rengöring efter behov. Hunden är medelstor med en mankhöjd mellan 43-46 cm för tikar och något större för hanar som ofta blir omkring 46-48 cm. Hanarna väger dock betydligt mer än tikarna, ofta mellan 28-33 kilo medan tikarna väger omkring 23 kg ibland till och med under 20 kilo. Den stora skillnaden beror främst på att hanarna i regel har mer muskelmassa än tikarna.

Trots sin rejäla kroppsbyggnad är rasen smidig. Den älskar aktivitet och kan tränas inom såväl lydnadssporter som agility. Amstaff trivs bäst i en familj där ni regelbundet åker iväg på vandringar, cykelturer eller andra äventyr som kräver energi.

Kort och gott är American Staffordshire terrier en av de trevligaste vakthundarna som finns om uppfostran sker korrekt och tålmodigt med mycket kärlek från tidig ålder.

Komondor - Urgammal vakthund

Precis som både Puli och Kuvasz är Komondor också en ungersk hund som används för skötsel av boskap. Herdehunden har asiatiskt ursprung och är i dagsläget en utpräglad vakthund. Rasen är ovanlig som sällskapshund med förekommer givetvis och är varmt uppskattad av ägarna.

Rasen har en stabil mentalitet där självständighet, intelligens och uppmärksamhet sammanfattar den bra. Du som är intresserad av en

Komondor bör ha god erfarenhet av hundägare för att träna hunden korrekt från dag ett. Är du osäker i ditt ledarskap kan hunden ha svårt att följa och lita på dig då den har en stark och envis personlighet.

Bygger er relation på respekt och tillit kommer det inte vara några problem med Komondoren.

Rasen är växer sig stor och stabil med en ståtlig hållning. Minimum för hanar är 70 cm medan tikar ofta är 5 cm längre.

De starka hanarna väger över 50 kg ibland upp mot 60 kg medan tikarna vägen vanligtvis mellan 40-50 kilo.

Pälsen är "snörig" och flätas av sig själv till band vid omkring 6 månaders ålder. Du bör vara uppmärksam och hjälpa dessa snören till en tjocklek likt ett finger. Dessa snören sitter kvar eftersom hunden inte fäller. Dessutom är pälsen smutsavvisande tack var fettet från hunden. Blir pälsen rejält smutsig kan ett bad göra gott.

Amerikansk pittbullterrier - Pitbull

En ras med ett dåligt ryckte i mångas ögon och som ännu inte har godkänds i Sverige på grund av sin historia som kamphund.

Detta ryckte tycker vi är inkorrekt och bör ändras på. De härliga ägarna av Pitbulls håller sannerligen med. Hunden är livlig och trevlig, med rätt uppfostran blir detta en härlig del i familjen som även fungerar perfekt som vakthund.

Pitbullen kräver en erfaren hundägare som är beredd av ge mycket kärlek, motion samt tydliga riktlinjer.

Rasen behöver tränas för att vara bland andra hundar och folk i tidig ålder för att vara trevlig och duktig i framtiden. 

Den har svårt att stå under andra hundar på grund av sin bakgrund. Något som lätt blir ett problem om hunden inte tränas ordentligt från början

Rasen varierar mycket i utseendet då den förr i tiden avlades med syfte hör hundhetsning.

Därför kan vikten variera från 12 kilo till hela 28 kilo med en mankhöjd som skiljer sig från 40 till 55 cm. 

Rasen är kraftig och muskulös med en halvlång nos. Pälsen är kort och lättskött oavsett vilken av de olika färgerna den är i. Vanligast är brun eller brun med vita fläckar. Helvita förekommer också.

Bullmastiff - Pålitlig klassiker

Den sista hunden på vår Djursajten lista av vakthundar är ingen mindre än rasen Bullmastiff.

Dessa hundar har sitt ursprung från de brittiska öarna där de sedan hundratals år har framkommit från sina förfäder Mastiff och Bulldogg. De fösta hundarna av rasen Bullmastiff kom till Sverige på 1950-talet.

Hunden är en sällskapshund och används inte till mycket anat men den kan vakta hemmet pålitligt utan klagomål. Rasen är kraftig och kompakt med stor familjekänsla.

Den fäster sig vid dig som ägare och litar på dig om du är stabil som ledare. Hunden kräver ingen överdriven motion men gillar att röra sig.

Den kommer dock inte vilja springa eller hålla högt tempo om den inte själv bestämmer sig för det. Den gillar alltså motion i sitt egna tempo utifrån sitt humör.

Rasen är stor och har en mankhöjd mellan 60-70 cm där hanarna är något högre än tikarna.  Vikten skiljer sig även mellan de två könen där hanarna väger upp till 59 kilo medan tikarna har en vikt på 50 kg eller mindre

Pälsen och kort och lättskött men bör borstas med jämna mellanrum. Detsamma gäller rengöring form av bad. Vecken runt ögon, öron och nosen bör kontrolleras ofta för att undvika smuts eller annat som fastnar. Rasen fäller ganska mycket.

Sammanfattningsvis om vakthundar

Gemensamt för alla vakthundar kan man säga att det oftast krävs en del uppfostran.

Gör du det korrekt blir alla hundar på denna lista mycket trevliga och funkar bra som sällskap, som vakt och som en bästa vän.

Vakthundarna är ofta mellanstora till mycket stora men vissa av raserna är lite mindre.

Välj en hund utifrån din erfarenhet och tid så du är redo att ge hunden den kärlek den förtjänar från första dagen du får hem valpen. Tänk på att en vakthund inte är ett larm för hemmet utan en härlig del av familjen med fördelen att den är duktig på att vakta och försvara.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Hej! Trevligt att ni tar upp staffen i ert inlägg! Informationen om att en Staffe skulle vara en bra vakthund är dock direkt felaktig. Staffar är ingen vakthund. De kan på sin höjd skälla (varna) vid besök men det kan många raser göra och det gör dem inte till vakthundar. Köper man en staffe i hopp om att få en bra vakthund kommer man bli otroligt besviken.
  Ha en fin dag!

  • Hej Hanna, tack för din kommentar!

   Precis som du säger är inte Staffe en utpräglad vakthund. Vi valde att inkludera rasen på listan för en mer nyanserad bild av vakthundar. Staffen har en stort hjärta och bidrar med mycket trygghet i att dess närvaro, något som också är viktigt för en vakthund!

   Än en gång, tack för din kommentar som förtydligar och ge en till syn på rasen!

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Bästa vakthunden – 13 raser som beskyddar din egendom med framgång