18 februari

Bästa vakthundarna: Lista på 13 raser med beskrivning och bilder

0  Kommentarer

Hundar har använts av människan för att alarmera om anfall genom att vakta i hundratals år. I dagsläget är det betydligt ovanligare med en renodlad vakthund men trots det finns det raser som vaktar bättre än några andra. Viktiga egenskaper hos en vakthund är bland annat temperament, tålamod, uppmärksamhet och lojalitet.

I den här artikeln listar vi 13 raser som vaktar hemmet effektivt. Dessutom går vi igenom vad som är viktigt för att en hund ska vakta hemmet på ett tryggt och effektivt sätt utan risk att skada personer som faktiskt är välkomna i hemmet.

De 13 bästa vakthundarna

Staffordshire Bullterrier - Staffe

hund med svart päls

Staffordshire Bullterrier eller Staffe som den också kallas har en historia som kamphund men som i dagsläget inte avlas med hundhetsning i syfte sedan det blev olagligt i Sverige. I dagsläget är rasen en utmärkt sällskapshund som även presterar bra på utställningar. Tack vare sin bakgrund har den muskulösa hunden lätt att agera vakthund med korrekt uppfostran.

Rasen kräver mycket kärlek och närhet. Beröring är särskilt uppskattat. Hunden är sociala och aktiv som tillsammans med sina råa styrka gärna utöver hundsporter eller krävande aktiviteter. Trots historien som kamphund är Staffe en ras som sällan visar på aggression, något som är mycket viktigt för vakthundar så de inte riskerar att attackera välkomna personer.

Rasen kräver inte mycket skötsel sett till pälsvård och hygien men vill som sagt ha mycket närhet och uppmärksamhet. Gör du ett bra jobb från början kommer hunden med säkerhet vara en trevlig vän för dig under en lång tid framöver.

Dessa hundar är kraftigt byggda och har en imponerande styrka trots deras mellanstora mankhöjd. mellan 36-41 cm är vanligt med en vikt mellan 11 och 17 kilo där hanar ofta väger lite mer än tikar. Den lättskötta pälsen finns i flera olika färger, däribland röd, vit, svart samt blandningar av dessa.

Puli - Vakthunden med unikt utseende

Puli är en unik hund vakthund som tack vare sin päls får ett utseende som lyfter blickar. Puli är en vattenhund som förr används för vallning av får. I dagsläget används rasen nästan enbart som vakthund i kombination med sällskap. 

Puli är en frisk hund utan vanliga sjukdomar. Rasen är självständig, lättlärd och energirik. Den har god mentalitet som passar utmärkt för en vakthundar. Egenskaper såsom uppmärksamhet och orädd är vanligt hos Puli.

Pälsvården är minimal och behöver inte kammas eller borstas. I hundens tidiga ålder rekommenderar vi att du lägger extra uppmärksamhet för att underlätta framtiden. När hunden närmar sig 10 månader börjar pälsen bilda “snören”.

Håret samlas alltså och flätas tätt ihop. Du bör hålla ett öga på dessa snören och hjälp till att separera ifall samlingarna blir för stora, särskilt runt tassar. När hunden är omkring 5 år bör pälsen vara färdigväxt och fullständig.

På bilden ovan ser du en valp. Hunden blir betydlig större än så. Omkring 40 cm i mankhöjd är vanligt.

Afrikansk lejonhund - Rhodesian Ridgeback

Rhodesian ridgeback är en stabil, stark, modig och pålitlig hund med viss vaktinstinkt. Det som ger rasen sitt namn är pälsen  på ryggen. En del av pälsen går åt motsatt håll än resterande delar och skapar på så sätt en “ridge”, alltså en lite upphöjning eller kant. 

Hunden har används inom jakt sedan flera år tillbaka men används i dagsläget primärt som sällskapshund. Du som är intresserad av en Ridgeback bör redan leva ett aktivt liv i naturen då dessa hundar kräver mycket motion och rörelse.

Som sagt har rasen en historia inom jakt vilket bidrar till vissa fördelar som vakthund. Problematiskt är dock att vissa hundar kan vara lite tillbakadragna, blyga och rädda. Något som sällan är önskvärt hos en vakthund. Du bör därför prata lite extra med uppfödaren och be om mentalitets-beskrivning.

Hunden är ganska stor och har en mankhöjd omkring 66 för hanar och 63 för tikar. Kroppsbyggnaden är smidig och rejäl vilket i kombination med den mörkt röda pälsen skapar en ståtlig hund. Pälsen kräver inget direkt pälsvård och du kan istället lägga full fokus på den krävande uppfostran.

Schäfer - Den klassiska polishunden

Den ras som de flesta tänker på när de hör “vakthund” är sannolikt schäfer. Denna hund är den klassiska polishunden som används tack vare dess lojalitet, intelligens och pålitlighet. En noggrant uppfostrad och tränar schäfer är den perfekt vakthunden.

Den tyska schäferhunden är robust och stabil med kraftfulla muskler. Rasen är mellan 55 och 65 centimeter i mankhöjd där hanarna är lite större än tikarna. Du kan välja mellan en normalhårig schäfer som har ganska kort päls eller en mer långhårig variant. Den klassiska pälsen är svart med bruna eller mörkt röda tecken men en helt svart päls förekommer.

Kort och gott får du en utmärkt vakthund som med rätt träning blir en av de bästa möjliga vakthundarna som finns tillgängliga. Tänk också på att rasen har lite mer hälsoproblem än den genomsnittliga rasen, sannolikt på grund av den krävande träningen de ofta utsätts för.

Tysk mellanspets - Ej att underskatta

En ras som sällan uppkommer på när de talas om vakthundar är den tyska mellanspetsen. Hundar av denna rasen har ett utseende som är sällan efterfrågat hos en utpräglad vakthund då de är små och rätt söta, men skenet kan bedra.

Rasen har lätt till skall och kan med rätt träning bli utmärkt för att alarmera om intrång. Hunden vaktar och varnar alltså men kommer sällan på egen han stoppa intrång i hemmet eller liknande.

Mittelspitz används som en trevlig sällskapshund som gärna följer med på aktiviteter. Den har en stark familjekänslan och gillar därför inte att bli lämnad ensam när familje åker iväg på äventyr. Rasen är positiv, glad och trivs med en aktiv livsstil. Lång promenader och fjällvandringar får gärna varieras med agilityträning. En kväll i soffan är dock inte som mellanspetsen har något emot.

Pälsen är lång och kräver borstning med jämna mellanrum för att hålla sig fri från tovor, särskilt kring de spetsiga öron. Dessa hundar finns i flera färger, vit, svart och gyllenbrun är vanligast.

Kuvasz - pålitligt vakthund

Likt andra vakthundar är även denna ras en herdehund från ungern sedan hundratals år tillbaka. Den används då bör att vakta boskapet från intrång från bland annat tjuvar men även rovdjur såsom varje och björn. I dagsläget används rasen för att vakta boskap likt förr i tiden men mer vanligt är att de agerar sällskapshund i  hemmet. Hunden är inte ömtålig och fungerar därför bra med både barn och andra djur.

Hunden har en stark känsla för sitt revir och bör därför miljötränas mycket och tidigt för att undvika problem i framtiden när ni åker iväg på äventyr eller besöker någon annan familj med hundar. I hemmet är Kuvasz mysig och älskar beröring genom social kontakt. Den kan vara aningen tillbakadragen mot nya djur och människor vilket är vanligt hos vakthundar likt denna ras.

Hunden är självständig med en egen vilja, därför krävs det erfarenhet från dig som ägare om hunden ska göra som du säger och inte som den själv vill. I tidig ålder kan rasen upplevas som krävande, ansträngande och jobbigt men blir snabbt enklare att sköta efter valpstadiet.

De är stora hundar som blir omrking 70 cm höga med en vikt från 37-62 kilo där tikarna väger betydligt mindre än hanarna. Rasen har en mjuk underull med tjockt täckhår i lockig och vågig utformning. Pälsen är vid och smutsavstötande vilket gör det enkelt att rengöra.

Risenschnauzer - Används inom polis och militär

Den storbyggda hundrasen Risenschnauzer härstammar från Tyskland där den har används inom främst som polis- och militärhund men på senare det är det allt vanliga med rasen som sällskap.

Till utseendet är Risenschnauzer mycket lik en vanlig schnauzer fast i större format. Den har givetvis det ikoniska "skägget" som även namnger dessa raser.

Dessa hundar blir som sagt stora med en mankhöjd som ofta går emot 70 kg. Deras vikt varierar en hel del beroende på individ och kön då tikar ofta väger något mindre. Räkna med att hunden blir maximalt 47 kg men kan väga så lite som 35 kilo.

Hunden inställning till livet i allmänhet är mycket god. Den är arbetsvillig och gillar att röra på sig. Familjekänslan är kraftig vilket skapar en naturlig vaktinstinkt och gör att Risenschnauzer lämpar sig utmärkt som just vakthund. Dessa hundar är sociala och kommer gärna och hälsar om besökaren är välkommen.

Pälsen kräver en del skötsel, en gång varje kvartal bör pälsen lätt trimmas. Vi behov går det även att klippa pälsen men är oftast ett sämre alternativ då både pälskvalitén och färgen kan ändras.

American Staffordshire terrier - Amstaff

amstaff springer i vatten

Med en historia som kamphund har denna rasen en kraftigt byggd kropp med rejäla muskler som sträcker sig från benen till bringan. Amstaff, som den också kallas registrerades först 1991 i Sverige då man inte längre ansåg att hunden avlades med fokus på kamp.

I dagsläget är amstaff en social och uppskattad hund som trivs med rörelse. Det är en ras som passar utmärkt som vakthund med kräver korrekt uppfostran, gärna av ägare med tidigare erfarenhet av hundar.

Rasen har en kort och lättskött päls som inte kräver mer än rengöring efter behov. Hunden är medelstor med en mankhöjd mellan 43-46 cm för tikar och något större för hanar som ofta blir omkring 46-48 cm. Hanarna väger dock betydligt mer än tikarna, ofta mellan 28-33 kilo medan tikarna väger omkring 23 kg ibland till och med under 20 kilo. Den stora skillnaden beror främst på att hanarna i regel har mer muskelmassa än tikarna.

Trots sin rejäla kroppsbyggnad är rasen smidig. Den älskar aktivitet och kan tränas inom såväl lydnadssporter som agility. Amstaff trivs bäst i en familj där ni regelbundet åker iväg på vandringar, cykelturer eller andra äventyr som kräver energi.

Kort och gott är American Staffordshire terrier en av de trevligaste vakthundarna som finns om uppfostran sker korrekt och tålmodigt med mycket kärlek från tidig ålder.

Komondor - Urgammal vakthund

Likt den tidigare nämnda rasen Puli är Komondor också en ungersk hund som används för skötsel av boskap. Herdehunden har asiatiskt ursprung men är i dagsläget en utpräglad vakthund. Rasen är ovanlig som sällskapshund med förekommer givetvis och är varm uppskattad av ägarna.

Rasen har en stabil mentalitet där självständighet, intelligens och uppmärksamhet sammanfattar den bra. Du som är intresserad av en Komondor bör ha god erfarenhet av hundägare för att träna hunden korrekt från dag ett. Är du osäker i ditt ledarskap kan hunden ha svårt att följa och lita på dig då den har en stark och envis personlighet. Bygger er relation på respekt och tillit kommer det inte vara några problem med Komondoren.

Rasen är växer sig stor och stabil med en ståtlig hållning. Minimum för hanar är 70 cm medan tikar ofta är 5 cm längre. De starka hanarna väger över 50 kg ibland upp mot 60 kg medan tikarna vägen vanligtvis mellan 40-50 kilo.

Pälsen är "snörig" och flätas av sig själv till band vid omkring 6 månaders ålder. Du bör vara uppmärksam och hjälpa dessa snören till en tjocklek likt ett finger. Dessa snören sitter kvar eftersom hunden inte fäller. Dessutom är pälsen smutsavvisande tack var fettet från hunden. Blir pälsen rejält smutsig kan ett bad göra gott.

Amerikansk pittbullterrier - Pitbull

En ras med ett dåligt ryckte i mångas ögon och som ännu inte har godkänds i Sverige på grund av sin historia som kamphund. Detta ryckte tycker vi är inkorrekt och bör ändras på. De härliga ägarna av Pitbulls håller sannerligen med. Hunden är livlig och trevlig, med rätt uppfostran blir detta en härlig del i familjen som även fungerar perfekt som vakthund.

Pitbullen kräver en erfaren hundägare som är beredd av ge mycket kärlek, motion samt tydliga riktlinjer. Rasen behöver tränas för att vara bland andra hundar och folk i tidig ålder för att vara trevlig och duktig i framtiden. Den har svårt att stå under andra hundar på grund av sin bakgrund. Något som lätt blir ett problem om hunden inte tränas ordentligt från början

Rasen varierar mycket i utseendet då den förr i tiden avlades med syfte hör hundhetsning. Därför kan vikten variera från 12 kilo till hela 28 kilo med en mankhöjd som skiljer sig från 40 till 55 cm. Rasen är kraftig och muskulös med en halvlång nos. Pälsen är kort och lättskött oavsett vilken av de olika färgerna den är i. Vanligast är brun eller brun med vita fläckar. Helvita förekommer också.

Rottweiler - En pålitlig vän

En hund med lång historia som räknas till en av de äldsta hundraserna med ursprung som härstammar från romartiden. Rottweilerna har ett brett användingsområde med god framgång som såväl sällskapshund som bruks- och tjänstehund. Dessutom är Rottweiler godkänd som polishund och fungerar utmärkt för ändamålet.

Rasen har en mentalitet och inställning till livet som inte går att nämna med andra ord än vänlig, arbetsam och nervfast. Rasen är klokt och orädd vilket gör det till en perfekt vakthund. Den kommer alltså inte tveka för att skydda din men risken för en missvisad attack är minimal med korrekt uppfostran.

Rottweiler har lust för kamp, jakt och vakt som i samband med den dominans som kan visas kräver en duktig och kunnig hundägare som lyckas skapa en stabil grund byggd på respekt och samspel. Hunden gillar att arbeta och vara aktiv, den hjälper gärna till när det behövs. 

Rasen är stor och kraftigt byggd. Mankhöjden för hanar är över 60 cm upp till hela 68 cm medan tikarna är något mindre mellan 56-63 cm. Pälsen är tät och gov i färgen svart med bruna fläckar som har svagt röda nyanser. Pälsen behöver ingen rejäl omvårdnad och kan rengöras vid behov i form av bad. Borstning är dock rekommenderat i samband med att hunden fäller för att undvika att vakthunden lämnar hår över hela hemmet.

Dobermann - Respektingivande

En ras med ett utseende som inger respekt och ståtlighet. Dobermann är en kraftig hund som används regelbundet som polis eller försvarshund. Det går nämligen utmärkt att träna dobermann till att skydda dig vid attacker eller liknande.

Hunden kan av många anses vara läskig och aggressiv. Detta gäller endast om rasen får inkorrekt uppfostran. Tränas valpen rätt från tidig ålder blir den fredlig, vänlig och utmärkt som vakthund. Dobermann har ett livligt temperament och stor jaktlust och bör därför aktiveras ordentligt dagligen för att hålla sig lugn och inte bli rastlös. 

Rasen är stor, hanar uppnår ofta 70 cm i mankhöjd och väger omkring 42 kilo medan tikarna är lite kortare och väger ett par kilo mindre. Den stabilt byggda kroppen har ett kvadratiskt utseende där kraft, elegans och respekt är passande ord. Den svarta eller bruna pälsen är lättskött och kräver ingen pälsvård, underull saknas också.

Sammanfattningsvis kan man säga att dobermann är en av de trevligaste vakthundarna som finns så länge uppfostran sker korrekt från tidig ålder med fokus på kärlek om omtanke.

Bullmastiff - Pålitlig klassiker

Den sista hunden på vår Djursajten lista av vakthundar är ingen mindre än rasen Bullmastiff. Dessa hundar har sitt ursprung från de brittiska öarna där de sedan hundratals år har framkommit från sina förfäder Mastiff och Bulldogg. De fösta hundarna av rasen Bullmastiff kom till Sverige på 1950-talet.

Hunden är en sällskapshund och används inte till mycket anat men den kan vakta hemmet pålitligt utan klagomål. Rasen är kraftig och kompakt med stor familjekänsla. Den fäster sig vid dig som ägare och litar på dig om du är stabil som ledare. Hunden kräver ingen överdriven motion men gillar att röra sig. Den kommer dock inte vilja springa eller hålla högt tempo om den inte själv bestämmer sig för det. Den gillar alltså motion i sitt egna tempo utifrån sitt humör.

Rasen är stor och har en mankhöjd mellan 60-70 cm där hanarna är något högre än tikarna.  Vikten skiljer sig även mellan de två könen där hanarna väger upp till 59 kilo medan tikarna har en vikt på 50 kg eller mindre

Pälsen och kort och lättskött men bör borstas med jämna mellanrum. Detsamma gäller rengöring form av bad. Vecken runt ögon, öron och nosen bör kontrolleras ofta för att undvika smuts eller annat som fastnar. Rasen fäller ganska mycket.

Sammanfattningsvis om vakthundar

Gemensamt för alla vakthundar kan man säga att det oftast krävs en del uppfostran. Gör du det korrekt blir alla hundar på denna lista mycket trevliga och funkar bra som sällskap, som vakt och som en bästa vän. Vakthundarna är ofta mellanstora till mycket stora men vissa av raserna är lite mindre.

Välj en hund utifrån din erfarenhet och tid så du är redo att ge hunden den kärlek den förtjänar från första dagen du får hem valpen. Tänk på att en vakthund inte är ett larm för hemmet utan en härlig del av familjen med fördelen att den är duktig på att vakta och försvara.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hunden äter jord – Vad du bör göra om din hund äter jord

Djursajten
>