24 augusti

Fördelar och nackdelar med hund: Skaffa hund eller inte?

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med manypets och buddy

Många drömmer om att skaffa hund. Att få leka, mysa, busa och skratta med en lurvig bästa vän som alltid finns där för en är en trygghet och glädje i vardagen. 


Med alla fördelar är det lätt hänt att du som vill ha en hund glömmer bort att fundera över de utmaningar som kan uppstå och de problem ni kommer att ställas inför.


I den här artikeln ska jag hjälpa dig att bilda en uppfattning om hur det är att vara hundägare. 


Jag kommer att lista fördelarna och nackdelarna med hund som husdjur och jämföra dessa för att underlätta för dig som potentiellt blivande hundägare!


Ska jag skaffa hund?

Att skaffa hund är som sagt något många drömmer om. Även om du spontant känner att du vill skaffa en hund eller har planerat det länge rekommenderar jag att du noga överväger ditt beslut. 

En hund lever länge och kommer troget att följa dig upp till 15 år eller längre beroende på ras och allmän-hälsa.

Jag tipsar alltid blivande hundägare att kolla på nackdelarna istället för fördelarna som kommer med att äga hund.

Kan du stå ut med de problem och utmaningar som kommer med att äga en hund är det ingenting att fundera över längre!

Trots vad du precis läste ska vi snabbt gå genom fördelarna med en hund för att återfå den härliga känslan som vi får när vi drömmer om en fyrbent bästa vän!

en svart hundvalp pussar en golden valp

Fördelar med hund

Låt oss börja med fördelarna, och de är många! Hundar och människor trivs i regel väldigt bra tillsammans och är en trygghet mot varandra i vått och torrt. Många tänker direkt på allt bus och lek, vilket givetvis är en fördel men det finns så mycket mer än så.

Nedan ser du 10 fördelar med att skaffa hund. Jag är säker på att någon av dessa anledningar är tillräckliga för att åtminstone göra dig intresserad av en vovve!

Hemmet känns levande

Den första och huvudsakliga anledningen till att många väljer att skaffa hund, däribland jag, är att hemmet känns levande! Det är alltid någon som nosar runt, kollar till hur du eller andra i hemmet mår och alltid någon som är nyfiken på vad du håller på med.

Bor du själv är hunden en vän som bidrar till mindre ensamhet och bor du i en familj där barn springer runt överallt kommer hunden binda ihop er och skapa starkare band mellan varandra

Hunden är en dammsugare

En rolig, ofta förbisedd anledning till att skaffa hund är att många hundar kan agera dammsugare i hemmet! Står du och lagar mat eller sitter vid bordet och tappar ned en bit gurka eller kanske lite köttfärs är det många hundar som snabbt är där och städar upp.

Låter du hunden äta det du tappar på marken är det viktigt att du vet vad som är giftigt och vad som är okej för hundar att äta. En fullständig lista med bilder på mat hundar kan eller inte kan äta hittar du i vår artikel: Vad kan hundar äta?

Roliga aktiviteter står bakom varje hörn

Gillar du att vandra, gå i skogen, cykla, träna agility eller på andra sätt vara utomhus och aktivera dig är en hund perfekt för dig. Alla raser gillar någon form av aktivitet med vissa raser som behöver flera timmar aktivering per dag och andra som nöjer sig med en kortare promenad.

Oavsett vilken ras du har eller funderar på att skaffa kommer din vovve uppskatta roliga aktiviteter. Allt från utställningar och tävlingar till picknick eller långpromenad är uppskattat.

Hunden drar in bakterier och bidrar till bättre immunförsvar

Vid första anblick kan det låta som något negativt men faktum är att hundägare har bättre immunförsvar tack vare de bakterier som hunden tar med sig in från promenaden eller äventyret.

Forskning har visat att personer som vuxit upp i en familj med hundar är mindre benägna att bli sjuka eller att utveckla allergier eftersom immunförsvaret byggs upp redan som barn.

Mys och gos blir en del av vardagen med hund

En fördel med hund som egentligen inte behöver nämnas är hur mysigt och gosigt det kan vara. Hundar älskar att bli klappade och ger gärna tillbaka genom att slicka på armen eller med en blöt hundpuss.

Redan i tidigt valpstadie gillar hundar att gosa och vila. Oavsett ålder och ras sover hundar generellt sett minst 10 timmar per dygn. Du har således gott om tid att mysa med din vila valp hund.

Men tänk på att inte störa din fyrbente vän så den inte går miste om värdefull sömn!

Kolla bara vilken mysig video med några mysiga hundvalpar!

Hunden hjälper dig att du stiger upp i tid på morgonen

Vare sig du vill eller ej så kommer hunden hjälp dig att komma upp på morgonen, iallafall hundens tidiga liv. En valp, unghund och hund i medelålder är ofta redo att fånga dagen tidigt.

Detta hjälper dig att komma upp i samband med att solen stiger upp och det är dags för en promenad. Den friska luften hjälper dig att vakna och du får en produktiv och härlig start på dagen.

En hund är som att skaffa barn, fast lättare

Det kanske inte gäller alla, men är du i, eller börjar närma dig ålder då du är redo att skaffa barn kan en hund vara ett bra alternativ eller ett sätt att "testa på".

En valp är på många sätt som en bebis i tidig ålder och behöver kärlek, omsorg och uppfostran varje dag utan undantag. För dig som inte är intresserad av att skaffa barn kan en hund vara ett trevligt alternativ om du ändå vill ha ett tillskott till din familj.

Regelbunden motion blir en naturlig del av ditt liv

Med en hund kommer alltid motion, oavsett om du väljer en aktiv eller mindre aktiv ras. Ni ska gå på promenad några gånger per dag, ofta tre eller fler för unga hundar och ännu oftare för valpar.

Vissa raser kräver aktiv utmattning flera gånger i veckan. Det kan vara upp till 4 timmar ansträngande aktivitet som krävs, såsom att springa bredvid cykeln, plumsa i djupsnö eller att simmar efter en tennisboll i en sjö.

På ett sett eller annat kommer du få en mer aktiv livsstil.

Nya vänner och ökad social förmåga

När du går på promenad och eventuellt åker på utställningar eller tävlingar kommer du träffa andra hundägare som gärna pratar och medan hundarna utforskar varandra. 

Givetvis kan du undvika sociala sammankomster med andra hundägare om du önskar det men generellt sett är hundägare väldigt öppna och trevliga mot varandra. Ett bra sätt att få nya bekanta, lär känna grannarna eller skaffa sig en vän för livet.

Någon som alltid följer med på äventyr

En hund är en tillförlitlig kompanjon som alltid ställer upp. Vill du hitta på något spännande äventyr kommer din vovve alltid ställa upp, även om din kompisar eller din familj inte är intresserade.

En promenad i skogen? Hunden följer med! En avkopplande lunch vid havet? Hunden följer med! En löptur genom staden eller ett vandring på fjällen? Ja, såklart följer hunden med!

Nackdelar med hund

Att skaffa hund är som du precis har läst mycket härligt, men det kommer med en rad nackdelar. Det är extra viktigt att du läser genom nackdelarna och är redo att stå ut med dessa om du tänker skaffa en hund.

Tänk även om att din vovve kommer leva med länge, minst 10 år är vanligt och ofta betydligt längre än så. 

Hår, dregel och smuts

Hundar är inte särskilt rena djur. Många raser tvekar inte att kasta sig i en pöl av lera för att komma åt något intressant eller bara för att de tycker att pölen ser bekväm ut. Därefter skakar de av pälsen från vätan och fortsätter dagen som vanligt.

Du bör vara beredd på att hunden kan komma att bli smutsig och att hår samt dregel (beroende på ras) kommer att sprida sig i hemmet. Det finns raser som inte fäller, men alla raser kräver någon typ av pälsvård i varierande omfattning.

golden retriever valp ligger i lera och är blöt om tassarna

En hund kostar mer än vad många tror

Att skaffa hund är inte så lätt som att köpa hunden för omkring 20,000 för att sedan hålla den med mat som kostar upp 500 kronor per år. Faktum är att en hund kostar betydligt mer än så.

En hundförsäkring kostar omkring 200-400 kronor per månad eller mer och är stark rekommenderat för att undvika extrema veteinärkostnader. Vidare ska din hund ha leksaker, koppel, godis, mat, bajspåsar samt många andra tillbehör som de flesta glömmer bort när de lägger sin budget.

Tänk även på att kostnader för valpkurs, träning och hunddagis kan komma att kosta dig flera tusenlappar per år, åtminstone i början av hundens liv.

Sjukdomar och skador som kräver veterinärvård

Nästan alla hundar kommer någon gång i livet behöva vård hos veteinär. Hur omfattande vård som krävs varierar från ras och individ till vilken olycka eller skada hunden har råkat ut för. Det kan vara något så enkelt som en glasbit i tassen till cancer som måste opereras bort.

Teckna en pålitlig hundförsäkring för att undvika att betala tio tusentals kronor när hunden behöver vård.

Allergier som påverkar dig eller dina bekanta

Pälsallergi och allergi mot hund i allmänhet är vanligt och kan vara ett allvarligt problem för många. Även om du inte är allergiskt själv kan någon av dina vänner eller partner vara allergisk mot hunden.

Många tänker att de kan välja en allergivänlig hundras men faktum är att det inte finns någon ras som är helt allergivänliga. Även hundar med kort päls kan orsaka en allergiskt reaktion.

Det är ofta hundens saliv som orsakar reaktionen och inte bara dess päls. Det är dessutom bra att veta att olika hundar påverkar olika personer olika mycket. Två hundar av samma kull och ras kan påverka en människor väldigt olika. En hund orsakar ingen reaktion alls medan den andra hunden inte kan vara i samma rum utan att det börjar rinna i näsan och klia i ögonen.

Uppfostra hunden konsekvent och med mycket kärlek

Alla hundar mår bra av en uppfostran som är tydlig, konsekvent och omfattande. Det är viktigt att du direkt visar hunden vad som gäller i hemmet, vart den får sova och hur den ska bete sig vid olika tillfällen.

Det skapar en trygghet hos hunden och den slipper oro eller osäkerhet som annars kan uppstå när någon främling kommer på besök eller när du lämnar hemmet.

En bra uppfostran ska inkludera kärlek, tydlighet, omtanke och framför allt ska den vara konsekvent.

Hundar, särskilt valpar, biter och tuggar på allt

Som rubriken lyder är det sannolikt att din hund kommer att bita och tugga på allt möjligt i hemmet, även dina saker som inte är leksaker.

När valpen tappar sina mjölktänder och dessa riktiga tänder börjar växa ut kommer det att klia i munnen och den börjar gnaga på allt den får tag i. 

Du kan såklart motverka detta en del genom att köpa hem ordentliga tuggben och leksaker men det är viktigt att du håller ett öga på din vovve så den inte biter sönder något du är rädd om.

Nyår och högtider kan vara otäcka för hunden

Det är väl känt att hundar har god hörsel och de kan lätt bli skrämda av fyrverkerier, smällare och andra högljudda ljud som hunden inte vet vart de kommer från.

Under nyår, valborg och andra högtider då fyrverkerier används kan en del hundar bli mycket rädda och hela kvällen kan bli förstörd. 

Det går att träna hunden till att inte vara rädd för smällare men har du inte en jakthund är det ovanligt att hundägare gör det.

En bra lösning är att hunden lugnande medel inför högtider om du vet att din vovve är rädd för det smällande ljudet.

Resor och semester försvåras som hundägare

Att resa iväg på semester eller att hälsa på en vän i någon annan stad kan svårt som hundägare. Har du en bekant eller en familjemedlem som gärna tar hand om hunden medan du är borta blir det inte problem men annars kan det vara svårt att ta semester.

En bra lösning är hunddagis eller ett hundhotell men kostnaden kan komma att bli omfattande om du reser bort en längre period. En vecka eller två kan snabbt komma att kosta dig ett par tusen. 

Att flytta och hitta bostad kan bli en utmaning

Att flytta och hitta en ny bostad kan försvåras med en hund. Köper du en lägenhet eller hus är det såklart inget problem men om du ska hyra av en privat hyresvärd kan det vara avgörande om du har en hund eller ej.

Det är relativt vanligt att person som hyr ut sin lägenhet skriver att de söker någon som är "djurfri" i sin annons. Självklart är det inte omöjligt att hitta en lägenhet där din vovve är tillåten men det är bra att vara medveten om det potentiella problemet.

Hunden ska rastas oavsett förhållanden

Oavsett väder, temperatur, ditt humör, din energinivå eller din tid måste hunden gå ut på promenad för att rastas och det går inte att prioritera bort. 

Det finns inget alternativ annat än att ta på sig regnjackan eller snöra på sig vinterskorna och traska ut i blåsten. Självklart går det att ta en kortare promenad om det är riktigt busväder men en kortare promenad ska hunden alltid ha.

Vissa hundar föredrar att inte gå på promenad om det är otäckt väder, men du ska alltid erbjuda hunden till att rasta sig.

Jämför: Fördelar och nackdelar med hund

Nu när du har fått läsa om fördelarna och nackdelarna med att skaffa en hund är det dags att jämföra. Nedan ser du en kort sammanfattning av de 20 ovan nämnda argumenten för och emot att skaffa hund.

Har du någon egen anledning till att varför det är en bra eller dålig idé att skaffa hund? Lämna gärna en kommentar längst ned eller klicka på knappen nedan!

Jämförelse: Bör du skaffa hund?

Fördelar

 • Livar upp hemmet
 • Hunden äter gärna mat du tappar
 • Roliga aktivteter står bakom varje hörn
 • Förbättrat immunförsvar
 • Mys och gos
 • Bättre dygnsrytm och bra start på dagen
 • Testa på att vara förälder
 • Mer motion och en aktiv livsstil
 • Nya vänner och mer socialt umgänge
 • En kompis som alltid följer med på äventyr

Nackdelar

 • Hår, dregel och smuts
 • En hund kostar en hel del, även efter inköp
 • Allergi hos dig och bekanta
 • Kräver en aktiv och omsorgsfull uppfostran
 • Biter och tuggar på allt
 • Nyår och högtider kan bli en utmaning
 • Resor blir svårare att planera
 • Hunden ska rastas, oavsett väderlek
 • Sjukdomar som kräver veterinärvård
 • Flytt och bostadssök försvåras

Avslutande tankar: Bör du skaffa hund?

Nu när du har läst om fördelar och nackdelar med att skaffa hund återstår frågan: Ska du skaffa hund?

Min personliga åsikt som en före detta hundägare, icke hundägare och nuvarande hundägare är att det helt enkelt beror på.

Hur ditt liv ser ut i dagsläget är avgörande. Du måste vara redo att göra uppoffringar för din nya bästa vän och ta han om vovve som att det är ditt egna barn. Uppfostra hunden väl och du kommer glädja dig över att ha skaffat hunden i flera härliga år!

Jag rekommenderar en hund för dig som vet att du inte kommer behöva resa runt mycket eller har möjlighet att ta med hunden på resan alternativt möjlighet att lämna hunden hos föräldrar, vänner eller andra bekanta som är okej men att ta han om hunden när du är bort.

Kort och gott: Tänk över om du är redo att ta han om en hund de kommande 10-15 året och om du är redo för utmaningarna.

Är svaret JA så önskar jag dig all lycka till och avslutningsvis tackar jag dig för att du verkligen funderar om en hund är lämplig för dig. Det är ett tecken på att du kommer bli en bra hundägare!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Fördelar och nackdelar med hund: Skaffa hund eller inte?